pistika P 0
Kedvenc könyvek 12

Brian K. Vaughan: Saga 1. (angol)
Bryan Lee O'Malley: Snotgirl 1. – Green Hair Don't Care
Joe Kelly: I Kill Giants
John Layman – Rob Guillory: Chew 1. – Taster's Choice
John Allison – Whitney Cogar: Giant Days 1.
Ulli Lust: Today is the Last Day of the Rest of Your Life
Alan Moore: Watchmen (angol)
Bill Willingham: Fables 2. – Animal Farm
Kieron Gillen: Die 1. – Fantasy Heartbreaker
Csepella Olivér: Nyugat + zombik
Richard McGuire: Here
Fred Duval – Michel Bussi: Black Water Lilies

Kedvenc sorozatok: Fables, Giant Days, Hilda, Saga


Aktuális olvasmányok

M. Amos Clifford: Az erdőfürdőzés kézikönyve
Peter Wohlleben: A fák titkos élete
Kiss László – Bérczesi Róbert: Én meg az ének
Stanisław Lem: Kiberiáda
Catherynne M. Valente: Space Opera
Craig Thompson: Blankets
>!
2020. augusztus 15., 10:58
>!
Alexandra, Pécs, 2018
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634471776 · Fordította: Tari Zsuzsanna

Peter Wohlleben: A fák titkos élete Mit éreznek, hogyan kommunikálnak? Egy rejtett világ felfedezése

>!
2020. augusztus 15., 10:58
>!
Park, Budapest, 2018
218 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633552803 · Fordította: Balázs István

Kiss László – Bérczesi Róbert: Én meg az ének Behúzott szárnyú felfelé zuhanás

>!
2019. május 2., 19:38
>!
Athenaeum, Budapest, 2019
336 oldal · ISBN: 9789632938158
>!
2018. november 4., 00:22
>!
2018. október 19., 22:25
>!
2018. október 1., 01:49

Utolsó karc

pistika P>!
Túrák és kirándulások, természetkedvelés

2020-08-22 | Dobogókő — Pilis-tető — Két Bükkfa-nyereg
Kb 16km és 550m emelkedő
https://my.viewranger.com/track/details/MTU4MTI0NDI= (Térkép, adatok és galéria)

Valami egyszerű, közeli, könnyű kellett, úgyhogy Pilises pecsét gyűjtő kör lett most hétvégén.

Körbe már sétáltam a Pilist, meg környékén sokszor voltam, de a tetejére még sose másztam. Hátulról, Dobogókő / Két Bükkfa-nyereg irányából közelítettem. Nem érdemes Dobogó parkoló, busz végállomásról indulni, esetleg csupán 1-2 kút miatt még egy utolsót inni és sapkát bevizezni, a Két Bükkfa-nyereghez vezető Kék/Piros kör és Zöld kereszt többször keresztezi a főutat és a kocsiút mellett vezet végig, nem egy nagy élmény. Főleg a motorosok miatt akiktől szüntelenül zengett az egész környék.

A nyeregtől a Zöld háromszögön indultam neki. Tudtam, hogy aszfaltozott és kiépített, de azt is, hogy egy darabig kevésbé emelkedős és biztosan könnyebben járhatóbb. Több mint egy hónapja nem túráztam már, elszoktam, eltunyultam, nem voltam kondiban, inkább a könnyebbet választottam. Aztán ahol találkozott ez az út a Zöld sávval egy farönk kanapé után, ott átosontam arra a sávra és természetesebb közegben folytattam az első pecsétig, a Pilisi kis tisztás kilátásig. Valahol csak ezen a környéken múlt el az összes motoros hangja és némultak el.
Igen csak érdemes volt eljönni idáig a kilátásért, rengeteg képet csináltam telefonnal, hogy utólag otthon majd ki tudjam puzzle-ozni melyik csúcs hol micsoda. Hármashatár-hegy, Széchenyi-hegy, János-hegy az tiszta sor, de hogy ott szembe az vajon a Piliscsabai Dévényi Antal kilátó? Az meg még távolabb a Csergezán Pál kilátó vajon? (Utólag igen, valószínűleg azokat láttam ott ahol gondoltam) Itt egy kis pihenés és ivás, majdnem féltávnál voltam és eddig jó volt a tempó, de rettenetesen tűzött a nap, az visszakergetett a fák közé.
Irány a Pilis-tető. Nem tagadom, erős volt a totyogás és sok a kis 1-2 perces lihegés azon a kis emelkedőn felfelé. Ha Pilisszántóról kellett volna felmásznom, az sokkal fájdalmasabb lett volna és egyáltalán nem biztos, hogy kevesebb időbe tellett volna, mint így.

A Boldog Özséb-kilátó nagyon tetszik, 5/5. Belül ez is egy régi ex-geodéza beton kúp mint a Csóványos vagy Naszály tetején, de roppant praktikusan építettek köré egy lépcsőt és a tetejére fedőt, minden irányba korlátlan a kilátás, semmi oszlop vagy cövek, sehol semmi nem gátol a kilátásban. Emeletenként meg a információs táblák a helyi pálosokról és Özsébről magáról. Első sorban praktikus és ez az amiatt kiemelkedő a kilátók között nálam. Sokat fényképezgettem itt is, meg nézelődtem és gondolkodtam tovább, mi merre micsoda. A Kevélyeket pl fel sem ismertem egy darabig, mert pont egy-vonalba esett onnan nézve a Kis-, és Nagy-kevély csúcsa, csupán egy kisebb hegynek tűnt az elején.
Itt reggeli / ebéd, pihenés, régi beton bunkerek körbejárása, nézelődés, ücsörgés és persze még egy pecsétgyűjtés. Sok időt töltöttem itt, amint felszabadult egy egyik pad egyből ugrottam, hogy tudjak egy kicsit könyökölni és semmit tenni. Nem volt hova sietni, nem volt mit elérni. Volán Pomázra óránként visz 19-20 óra környékéig, onnan meg HÉV bevisz Budapestre 20 percenként. Még ha pont le is késem a buszt és az orrom előtt megy el, maximum egy órát kell majd üldögélnem a zöldben, pont egyáltalán nem probléma.

Irány vissza, most ismét a kiépített zöld háromszögön lefelé egészen addig, ahol nem tértem át a zöld sávra, megint váltva. Így egy 8-ast rajzolva a háromszögön is és a vonalon is végigmentem, de felváltva, változatosan. Itt néztem meg először, hogy mikor jön a következő busz, hogyan számoljak, beleférjen-e a harmadik, Fekete-kő pecsét, vagy sem. Pont úgy alakult, hogy bele kellett férjen.
Útközben egy 5-6 fős idősebb társaság kért segítséget merre az a szép kilátós tisztás rész és mennyire van messze, végül lemondtak róla miután kiderült milyen messze van még.
off
Fekete-kőnél a kilátás nem rossz, nem rossz, de messze alulmarad a másik kettőhöz képest. Plusz, odafelé eltévedtem kicsit, túl hamar kanyarodtam le a fő ösvényről, követtem a erdészek terepjáróinak a kerék nyomait és jól bevezetett a semmibe. De csak egy 10 perces kis kóborlás volt, mire jelölt utat találtam, láttam GPS alapján, hogy így vagy úgy, ha nem durva a terep, biztos jó helyen lyukadok majd ki.
Utolsó tervezett pecsét is begyűjtve füzetbe, 40+ percem van, hogy bő 1 km-t sétáljak a buszmegállóig, szinte tökéletes időzítés. Busz késett is egy kicsit, bőven volt időm készülgetni, aprót előkeresni és fülhallgatót befűzni, utolsó kortyokat meginni és egyebek. Várakozás közben láttam, hogy a parkolóba beérkeztek a kilátást kereső csoport is és az a duó is akikkel többször találkoztam a túra során és láttam, hogy nagyon néznek hogy én én vagyok-e.
Megnyugvással szálltam buszra és indultam haza, egyetlen dolgot bántam igazán, hogy nem tudtam jobb, szebb képeket csinálni, csak amit a bóvli telefonom tudod kicsikarni magából. Meg esetleg még egy plusz kis víz jól jött volna ebben a +30°C-ban.

Így, hogy megmásztam az összes legmagasabb csúcsot amit a Boldog Özséb-kilátóból látható, nagyon jó élmény volt és megérte.