patakizs 117Kedvenc könyvek 10

Szabó Magda: A Danaida
Szabó Magda: A pillanat
Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: A félkegyelmű
Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére
William Somerset Maugham: Örök szolgaság
Robert Penn Warren: Repül a nehéz kő
Khaled Hosseini: Egyezer tündöklő nap
Graham Greene: Gyógyulás
Lawrence Anthony – Graham Spence: Elefántsuttogó

Kedvenc alkotók: Ernest Hemingway, Graham Greene, Szabó Magda

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Kepes András: Tövispuszta
Alan Bradley: De mi került a pitébe?
Lőrincz L. László: Az éjszaka doktora
Niccolò Ammaniti: Én nem félek
>!
2020. július 3., 16:08

MOAVAV július

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2011
354 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632544809
>!
2020. július 2., 17:54

MOAVAV május

>!
Maxim, Szeged, 2013
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632613239 · Fordította: Lázár Júlia
>!
2020. június 25., 22:33
>!
Móra, Budapest, 1975
380 oldal · ISBN: 963110415X · Illusztrálta: Bányai István
>!
2020. június 19., 16:00
>!
Európa, Budapest, 2008
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630786331 · Fordította: Matolcsi Balázs
Hirdetés

Utolsó karc

>!
patakizs
Polihisztorképző – házi feladatok

2. Házi feladat
1. Ausztrália és Új-Zéland
Azt hiszem, az idei polihisztoros kihíváson ez a kedvenc témám. Ez az a két ország, ami tutira rajta van (és lesz) a bakancslistámon (valószínűleg életem végéig). Ha ehhez hozzáadjuk Gerald Durrell nevét, akkor abból már rossz nem sülhet ki…
A könyv röviden arról szól, hogy a Durrell házaspár 6 hónapot töltött el Új-Zélandon, Ausztráliában és Malajziában, hogy az ősi állatvilág megőrzéséért tett erőfeszítéseket tanulmányozzák.
Új-Zélandon kezdődött a kaland, ahol az utazástól kimerült házaspárt rögtön zsúfolt programtervvel rohanták le. Gerry szeretett volna kicsit megpihenni, de csak az „ötórai itatás” nevű jelenséggel ismerkedett meg, nevezetesen a munka után a hat órakor bezáró kocsmákba betóduló dolgozók gyorsivászatával. Szerencsére aznapra még akadt ornitológiai esemény is az életében: feleségével együtt megfigyelhette a ferdecsőrűek egy csoportját.
Új-Zéland ősi állatvilágának túlélési esélyeivel kapcsolatban sajnos nem lehetünk nagyon optimisták: régen számos velük versengő állatfajt telepítettek be a szigetcsoportra (pl. fekete hattyú, birka, szarvasfajták, posszum), ezen kívül az erdőirtás és a birkák legeltetése is komoly veszélyt jelent rájuk nézve.
Hőseink ellátogattak Kapiti szigetére, és ott különleges madarakkal (veka, harangmadár, új-zélandi galamb,tui, papagáj) találkoztak. Ezután a Déli-sziget felé vették az irányt, és ott királyalbatroszokat, sárgabóbitás pingvineket és tuatarákat láttak (Testvér-szigetek).
A következő rész volt számomra a legkedvesebb történet: arról szólt, hogyan tudták a takahe nevű madarat egy biztonságos rezervátumba telepíteni a Te Anau-tóhoz. Természetesen ezt az állatfajt is sikerült megfigyelniük, mutattak nekik egy kakapót is, végül pedig az ikonikus keát is lefilmezték.
A könyv Ausztráliában, Melbourne-ben folytatódik, ahol Durrellék gyönyörködhettek a lantfarkú madár táncában (a madár keresése közben „mellékesen” összefutottak kookaburrákkal és egy vombattal), majd a Leadbeater-posszum nyomába eredtek. Természetesen szerencsével jártak itt is.
Egy Barren Pines nevű rezervátum volt a következő állomásuk, ahol egy igazi állatparadicsom várt rájuk: többek között kenguruk, kazuárok, emuk (figyelem: a hím ül a tojásokon és neveli a csibéket!), tajpánok, „fogságban” tenyésztett kacsacsőrű emlősök.
Visszatértek Melbourne-be, hogy részt vegyenek egy „medvevadászaton”, amely szerencsére nem azt jelenti, hogy leölik a koalákat, hanem csak új helyre telepítik a „létszámon felüli” példányokat. Ausztrál útjuk egyik csúcspontja az volt, amikor egy kengurubébi születését is filmre tudták venni.
Az utazás utolsó állomásaként Malajziát látogatták meg, ahol a Taman Negara nemzeti parkban szintén számos állatfajjal találkoztak (szeladang, gyümölcsevő denevér, kancsil, lajhármaki, elefánt, sziamang), egy királykobra a frászt hozta rájuk, majd filmszereplésre bírtak repülőgyíkokat, megfigyelték a kúszógébeket és az integetőrákokat,végül megtekintették a kérges teknősök egyik bölcsődéjét is.

Kapcsolódó könyvek: Gerald Durrell: Vadászat felvevőgéppel

Gerald Durrell: Vadászat felvevőgéppel
2 hozzászólás