Papusz  SP 381Kedvenc könyvek 39

Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak
Charles Dickens: Oliver Twist (angol)
Charlotte Brontë: Jane Eyre
Daniel Keyes: Az ötödik Sally
David Almond: Szárnyak titka
Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején
George Orwell: 1984
Gerald Durrell: A halak jelleme
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
John Steinbeck: Egerek és emberek
Jókai Mór: Az arany ember
Katona József: Bánk bán

Kedvenc sorozatok: Anne, Az Úr Sötét Anyagai, Csodaidők, Discworld, Galaxis útikalauz stopposoknak-trilógia, Halkirálynő, Harry Potter, Hercule Poirot, Korfu-trilógia, Septimus Heap

Kedvenc szereplők: Anne Shirley, Aragorn, Atticus Finch, Daniel Belloq (Mogorva), Denisa Wry, Gandalf, Giin Raas, Iorek Byrnison, Jane Eyre, Jean Louise Finch (Scout/Fürkész), Kétvirág, Khal Drogo, Larten Crepsley, Lasher, Lestat de Lioncourt, Mark Watney, Mr. Fitzwilliam Darcy, Mr. Rochester, Perselus Piton, Poggyász, Qui-Gon Jinn, Rabonbán, Sartre, Serafina Pekkala, Sherlock Holmes, Sirius Black, Tyler Durden, William Shakespeare, Wolfgang Amadeus Mozart

Kedvenc alkotók: Anne Rice, Charles Dickens, Charlotte Brontë, Dolák-Saly Róbert, Etty Hillesum, Gerald Durrell, Görgey Etelka, Joanne Harris, John Steinbeck, Jules Verne, Karinthy Frigyes, László Maya, Lázár Ervin, Neil Gaiman, Radnóti Miklós, Réber László, Salman Rushdie, Sárhelyi Erika, Stephen King, Szabó Magda, Vavyan Fable, William Shakespeare

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Michael Pollan: Életadó ételeink
Jennifer Rothschild: 66 Ways God Loves You
Catana Chetwynd: Little Moments of Love
Jennifer Polimino – Carolyn Warren: Praying Through Your Pregnancy
Lesley Regan: Your Pregnancy Week by Week
Benedek Elek: Magyar mese- és mondavilág 1. – A csodaszarvas
Sarah Young: Jesus Calling
Sárhelyi Erika: Hétköznapi józanság
Holy Bible

Michael Pollan: Életadó ételeink Túlélőkönyv fogyasztóknak

>!
2019. január 17., 12:14
>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2010
240 oldal · ISBN: 9789633100288 · Fordította: Kelemen László
1 hozzászólás

Jennifer Rothschild: 66 Ways God Loves You Experience God's Love for You in Every Book of the Bible

>!
2019. január 7., 22:18
>!
2018. december 24., 17:10
>!
2018. október 6., 21:44
>!
2018. augusztus 10., 21:26

Sarah Young: Jesus Calling Enjoying Peace in His Presence

>!
2017. január 1., 21:07
>!
Thomas Nelson, Nashville, 2004
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781400320110
>!
2017. szeptember 1., 14:57
>!
Hungarovox, Budapest, 2016
174 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155562600 · Illusztrálta: Sárhelyi András
>!
2014. október 30., 23:13
16 hozzászólás
Hirdetés

Utolsó karc

>!
Papusz SP
Polihisztorképző – házi feladatok

1. Háború és béke

Ezt a könyvet még akkor vettem, amikor volt Afrika témánk – két éve? három? –, aztán mégsem ezt olvastam. Már akkor is azért választottam Afrikát témának, mert szégyenletesen keveset tudok róla, ami most is bebizonyosodott. Merthogy eddig azt sem tudtam, mi fán terem a nigériai polgárháború. Nem éltem még akkor, és sosem hallottam vagy olvastam róla sehol.

Nagy pozitívuma a könyvnek, hogy viszonylag messziről indul, még a gyarmati időktől, és szép fokozatosan jut el a háborúig, úgyhogy azok is megérthetik, mi vezetett oda, akik hozzám hasonlóan semmit sem tudnak a dologról. Ezek az okok, egyébként, ugyanazok, mint bármelyik „nyugati” háború esetében. Alkalmatlan, hataloméhes vezetés, korrupció, működésképtelen rendszer, belviszályok – ebben az esetben törzsek és régiók között. Azt is láttuk már Európában, ami miatt a keleti országrész végül Biafra néven függetlennek nyilvánította magát. Az egyik törzs, az igbók, feltűnően sok helyen kerültek vezető pozícióba, gazdasági és politikai területen egyaránt, főleg annak köszönhetően, hogy a kultúrájuk nagyon nyitott, és könnyen befogadták a gyarmatosító angolok hatását, részt vettek az oktatásban, és az angolok távozása után alkalmasak voltak ezeknek a pozícióknak a betöltésére. És alkalmasak lettek arra is, hogy bűnbakká váljanak, és diszkriminálják, majd százával gyilkolják őket.

Vitatkozhatunk azon, hogy megoldás volt-e a kiszakadás, vagy a nigériai oldalnak volt igaza abban, hogy egy egységes országon belül kellett volna megoldani a problémákat – az az egy biztos, hogy a biafraiak úgy érezték, nincs maradásuk, a nigériaiak meg azt mondták, Nigériának egyben kell maradnia, és kitört a háború, amire megint rányomta a bélyegét a vezetők hatalomvágya és gőgje. A két tábor vezetői, Gowon és Ojukwu egyetlenegyszer találkoztak személyesen, és az is a háború kitörése előtt történt. Senki nem volt hajlandó engedni az álláspontjából, egy egészen picikét sem, és ez milliók szenvedését és halálát okozta.

Akárkinek is adunk igazat, arra nincs mentség, ahogy az emberi jogokat porba tiporták a háború három éve alatt. Gowon és emberei gondoskodtak róla, hogy ne juthassanak segélyszállítmányok Biafrába, és büszkén vállalták is, hogy az ottaniak kiéheztetése a stratégiájuk része. De olyan szállítmány is volt, amit Ojukwu utasított vissza, azzal, hogy Nigérián keresztül jonne, és a nigériaiak biztos megmérgeznék az élelmiszert. Csak Biafrában több, mint kétmillióan (egyes becslések szerint inkább hárommillióan) haltak meg csak az éhezés és az ahhoz kapcsolódó betegségek miatt, legtöbbjük gyerek.

Nigéria azóta sem állt talpra, a politikai rendszer még mindig belterjes és korrupt, az igbók pedig a mai napig érzik annak a hatását, ahogy az elvesztett háború után ellehetetlenítették őket, olyan intézkedésekkel, amiknek Gowon nyilatkozatai szerint egyáltalán nem ez volt a céljuk, az etnikai és vallási viszályok még mindig dúlnak (gonsoljunk csak a Boko Haramra)… és ki tudja, mikor lesznek képesek kimászni a gödörből.

Kapcsolódó könyvek: Chinua Achebe: There Was a Country

Chinua Achebe: There Was a Country