Papusz  SP 83Kedvenc könyvek 39

Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak
Charles Dickens: Oliver Twist (angol)
Charlotte Brontë: Jane Eyre
Daniel Keyes: Az ötödik Sally
David Almond: Szárnyak titka
Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején
George Orwell: 1984
Gerald Durrell: A halak jelleme
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
John Steinbeck: Egerek és emberek
Jókai Mór: Az arany ember
Katona József: Bánk bán

Kedvenc sorozatok: Anne, Az Úr Sötét Anyagai, Csodaidők, Discworld, Galaxis útikalauz stopposoknak-trilógia, Halkirálynő, Harry Potter, Hercule Poirot, Korfu-trilógia, Septimus Heap

Kedvenc szereplők: Anne Shirley, Aragorn, Atticus Finch, Daniel Belloq (Mogorva), Denisa Wry, Gandalf, Giin Raas, Iorek Byrnison, Jane Eyre, Jean Louise Finch (Scout/Fürkész), Kétvirág, Khal Drogo, Larten Crepsley, Lasher, Lestat de Lioncourt, Mark Watney, Mr. Fitzwilliam Darcy, Mr. Rochester, Perselus Piton, Poggyász, Qui-Gon Jinn, Rabonbán, Sartre, Serafina Pekkala, Sherlock Holmes, Sirius Black, Tyler Durden, William Shakespeare, Wolfgang Amadeus Mozart

Kedvenc alkotók: Anne Rice, Charles Dickens, Charlotte Brontë, Dolák-Saly Róbert, Etty Hillesum, Gerald Durrell, Görgey Etelka, Joanne Harris, John Steinbeck, Jules Verne, Karinthy Frigyes, László Maya, Lázár Ervin, Neil Gaiman, Radnóti Miklós, Réber László, Salman Rushdie, Sárhelyi Erika, Stephen King, Szabó Magda, Vavyan Fable, William Shakespeare

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Szélesi Sándor: Kincsem
Jennifer Rothschild: 66 Ways God Loves You
Jennifer Polimino – Carolyn Warren: Praying Through Your Pregnancy
Lesley Regan: Your Pregnancy Week by Week
Benedek Elek: Magyar mese- és mondavilág 1. – A csodaszarvas
Sarah Young: Jesus Calling
Sárhelyi Erika: Hétköznapi józanság
Holy Bible
>!
2019. február 12., 12:42
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
470 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634570394

Jennifer Rothschild: 66 Ways God Loves You Experience God's Love for You in Every Book of the Bible

>!
2019. január 7., 22:18
>!
2018. október 6., 21:44
>!
2018. augusztus 10., 21:26

Sarah Young: Jesus Calling Enjoying Peace in His Presence

>!
2017. január 1., 21:07
>!
Thomas Nelson, Nashville, 2004
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781400320110
>!
2017. szeptember 1., 14:57
>!
Hungarovox, Budapest, 2016
174 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155562600 · Illusztrálta: Sárhelyi András
>!
2014. október 30., 23:13
16 hozzászólás
Hirdetés

Utolsó karc

>!
Papusz SP
Polihisztorképző – házi feladatok

3. Sport

Hosszú évekig bebeszéltem magamnak, hogy a futás hülyeség, meg nekem amúgy se megy (https://moly.hu/karcok/1085016), amíg aztán rájöttem, hogy mégsem és mégis, még ha nem is leszek soha olimpiai bajnok. Ez a könyv akkor is meggyőzőtt volna, ha nem jövök rá magamtól. Szinte hihetetlen, mire képesek emberek, ha nekiveselkednek. Hogy csak egy-egy kedvencet emeljek ki minden fejezetből…

Charles Rowell, aki 1882-ben 58:17:06 alatt futott le 300 mérföldet (482 km-t) – ezt a rekordját a mai napig nem döntötte meg senki (Running Finds its Feet c. fejezet)

Jane Tomlinson, aki az után kezdett futni, hogy végzetes mellrákkal diagnosztizálták. Az orvosok legfeljebb fél évet adtak neki, de ő még 7 évet élt, ami alatt £1.850.000 fontot gyűjtött össze rákos betegeket és rákkutatást segítő alapítványoknak… igen, azzal, hogy futott. Lefutotta a londoni maratont (háromszor, ebből egyszer kemoterápia közben), egy teljes Ironmant, két fél Ironmant, a New York-i maratont, három londoni triatlont, és mindezekhez még hozzácsapott három hosszútávú bicikliversenyt. (Truly Inspirational)

Violet Piercy, az első nő, aki hivatalosan indult maratonon, 1926-ban… miközben még a ’60-as években sem voltak női maratonok, mert ugye a női test ilyesmire nem alkalmas. Külön ajánlom mindenki figyelmébe Piercy cipőjét (a képen), amiben én még hosszabb sétára se mennék, nem hogy maratont futni. 3:40:22-es ideje 37 évig volt nem hivatalos rekord. (The Pioneers of Women's Distance Running)

John Sutherland, a férfi, aki a leghosszabb ideig futott minden egyes nap. 45 évnél tartott, amikor megdöntötte barátja, Jim Pearson rekordját. Amikor a könyv 2016-ban megjelent, még mindig futott, és még mindig nem hagyott ki egyetlen napot sem.

Emil Zátopek, az egyetlen, aki ugyanazon az olimpián megnyerte az 5000 m-t, a 10000 m-t és a maratont, annak ellenére is, hogy a legtöbb futót alighanem a sírás kerülgette a mozgásától. https://www.youtube.com/watch… (The Legends of Men's Distance Running)

Juli Windsor, az első törpe termetű ember, aki lefutotta a bostoni maratont. Kétszer próbálkozott, először 2013-ban a robbantások évében, majd egy évvel később visszatért, hogy be is fejezhesse a versenyt. (Defeating the Terrorists)

Phil Packer, a katona, aki szolgálat közben súlyosan megsebesült – olyan súlyosan, hogy azt mondték, soha többé nem fog járni. Egy évvel később végigcsinálta a londoni maratont. Mankóval, két hét alatt, de végigcsinálta. (Conquering Disability)

Grete Waitz, aki 9-ből 8-szor megnyerte a New York-i maratont (hogy más versenyeit ne is említsük), és különböző távokon összesen 9-szer döntött világrekordot. (The 80s Greats of Women's Distance Running)

Michael LaForgia, akinek egy súlyos agyhártyagyulladás következtében mindkét lábát amputálták… 2009-ben mégis lefutotta a New York-i maratont. (When the Mind is Willing)

Istvan Sipos, avagy Sipos István, akit leginkább „magyar jelenlét” címszóval emelek ki :) Hogy csak egyet említsek az elképesztő versenyekből, amiket végigcsinált: MoonBat TransAmerica Footrace, 1994. A versenyzők összesen 2926 mérföldet, azaz kb. 4709 km-t tettek meg 64 nap alatt, összesen 517 óra futással. És persze az is ő volt, aki 2000-ben elfutott Magyarország összes településére. (Pushing the Limits of Human Endurance)

Charie Engle, Ray Zahab és Kevin Lin, akik keresztülfutottak a Szaharán. 4000 mérföldet tettek meg 111 nap alatt. Film is készült róluk, és az ő történetükön keresztül a kétségbeejtő afrikai ivóvízhelyzetről: https://www.youtube.com/watch… (In the Toughest Places)

Fauja Singh, a világ legidősebb maratoni futója. 100 éves volt, amikor 8:25:16 alatt, 3850. (hátulról a 6.) helyen befejezte a Toronto Waterfront Marathont. Csak éppen guinessék nem ismerik el hivatalos rekordernek, mert nem mutatta be a születési anyakönyvi kivonatát, annál az egyszerű oknál fogva, hogy Indiában még nem létezett olyan, amikor született. (Age Shall Not Weary…)

Paula Radcliffe 2003-ban 2:15:25-ös idővel megdöntötte a női maratoni futás világrekordját… amit előtte is ő tartott. Azóta sem ért senki a nyomába, a leggyorsabb női maratonok listáján ő szerepel az első három és a hatodik helyen is. (The Modern Greats)

– És végezetül: Tim Peake, aki a Nemzetközi Űrállomáson, a futógéphez szíjazva futotta le a 2016-os londoni maratont :) (The Most Extraordinary Run of All)

Kapcsolódó könyvek: Phil Hewitt: In the Running

Phil Hewitt: In the Running
2 hozzászólás