Pankapunk 0
Kedvenc könyvek 40

Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita
Stanisław Lem: Solaris
Stanisław Lem: Éden
Stanisław Lem: Szénanátha
Herbert W. Franke: Az elefántcsonttorony
Max Frisch: Homo Faber
Vladimir Nabokov: Meghívás kivégzésre
James Ellroy: A nagy sehol
Umberto Eco: A rózsa neve
Polcz Alaine: Asszony a fronton
Satoe Tone: Ahol a szív dobban
Friedrich Dürrenmatt: Zűrvölgy

Kedvenc kiadói sorozatok: Különleges könyvek, KULT Könyvek, Valahol Európában


Aktuális olvasmányok

Garaczi László: Weszteg
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása
Marilynne Robinson: Háztartás
Nagy Bandó András: Sosemvolt Toscana
Bosch
Allan Pease – Barbara Pease: Testbeszéd a munkahelyen
Szécsi Noémi – Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete
Brian M. Fagan: A nagy felmelegedés
Summer Rayne Oakes: Barátom, a filodendron
Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők
>!
2023. április 2., 18:59

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása Túlsúly, evészavarok és kapcsolati problémák

>!
2023. március 6., 22:58
>!
2023. február 21., 13:00
>!
2023. január 3., 22:20

Bosch

>!
2022. július 8., 19:48

Brian M. Fagan: A nagy felmelegedés Klímaváltozás és a civilizációk felemelkedése és hanyatlása

>!
2022. június 19., 20:43

Summer Rayne Oakes: Barátom, a filodendron Zöld harmónia az otthonunkban és a szívünkben

>!
2022. június 19., 20:43

Utolsó karc

Pankapunk>!
Book Tag minden mennyiségben

2022-es kedvencek/műfaj tag by @vighagika
@Petiko nagyon köszönöm a kihívást! Most töltök ki taget először. Nem vagyok öreg molyos.

Kedvenc idei…

➖ romantikusom:
Nem az én műfajom. Legalábbis „tiszta formájában” biztosan nem. Ezért egy ínyencséget ajánlok az olvasók figyelmébe. Egy rövid mesécske egy japán szerzőtől. Ha akarom, szerelemről, ha akarom mély szeretetről szóló bájos, szívmelengető mese.
Satoe Tone: Ahol a szív dobban
Gryllus Dorka előadásában itt nézhetitek meg: https://www.youtube.com/watch…
Illetve egy igazi klasszikust olvastam sokadszorra, amit egyszerűen nem tudok megunni. Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin Amelyben a két főszereplő soha nem érheti el egymást, és ez delejes erőt ad a történetnek.

➖ thrillerem:
Egy különleges könyv, amely izgalmas és lebilincselő: Szeghalmi Lőrincz: Levelek az árnyékvilágból. A különlegességét több komponens együttesen adja. 19. századi nyelvezettel írt (korabeli orvosi szaknyelvvel elegyítve), levélformába öntött, misztikus hangulatú mű. Megspékelve táltosokkal, látókkal, boszorkányokkal, vérfarkasokkal.

➖ krimim:
Én is kedvelem a krimiket, de inkább csak az „irodalmi nyelvezetű” változatát, vagy a különlegesebb formáit. Szerencsére 2022-ben több izgalmas darab is a kezembe akadt. Jane Harper: Aszály című könyve remek darab. Paulus Hochgatterer: Az élet édessége című, Európai Unió Irodalmi Díjat nyert krimijéhez hasonlót nem is olvastam eddig. Krimi, de mégsem az valahogy. Több szálon futó történet, de mindegyik szál egyformán hangsúlyos. Olyan, mint egy hajfonat. Egyforma vastagságú kötegeket hajtogat a szerző felváltva egymásra. A történet így sokrétű, színpompás építménnyé áll össze és a krimiszál lassan bontakozik ki.

➖ életrajzim:
Egy könyvet olvastam, amelyet pironkodás nélkül beletehetek ebbe a kategóriába:
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve. A receptgyűjteményként is funkcionáló füveskönyv egy Frida Kahlo életét feldolgozó naplóregény. Nem került a kedvenceim közé, de igazán élveztem. Napló/életrajz, gasztroregény egyszerre, teli kultúrtörténeti érdekességekkel.

➖ önismeretim:
Meleg szívvel ajánlom Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors című könyvét. Letisztult, remekül szerkesztett darab, amely a generációs traumákkal, a viselkedésminták átadásával foglalkozik. Az írónő remek stílusával és olvasmányos könyvével biztosan sok rajongót szerez majd magának.

➖ lélektanim:
Hoztam egy régi kedvencet és egy 2020-as szókimondó darabot. Újraolvastam Stanisław Lem: Solaris-át. Imádom. Minden idők egyik legnagyobb hatású sci-fije, amelyből három film is készült. Halász Rita: Mély levegő könyve egy kétgyermekes nő, Vera leválás-története. A legizgalmasabb benne a stílus, ami egy belső monológ összemosódva/egybeforrva a párbeszédekkel. Mindez átitatva a főszereplő érzelmi hullámzásaival, pszichés állapotának változásaival.

➖ ismeretterjesztőm:
A foglalkozásomat élethosszig tartó tanulás (lifelong learning – LLL) jellemzi. Folyamatosan szakirodalmaznom kell, de ez a Molyon kívül zajlik. Ettől függetlenül szívesen olvasok ismeretterjesztő irodalmat. Két könyvet emelnék ki ebben az évben. Az egyik Giulia Enders: Bélügyek című könyve. Nagyon humoros, könnyed és szórakoztató. Egyszerűen és teljesen közérthetően írja le az emésztőrendszer szerveit és működésüket, miközben sokat anekdotázik, ezzel fellazítva a felsorakoztatott tudományos ismereteket. A rendkívül humoros, bájos rajzokat a szerző lánytesója készítette. A másik könyv egy igazi gyöngyszem számomra. Erdős Attila: Felvágós könyv-e olvasmányos, érdekes, izgalmas könyv. Egy kórboncnok (és tényleg az) tapasztalatai és gondolatai, fűszerezve intelligens, de egy kicsit fekete humorral. A szerző végigvezet minket egy boncoláson, pontosan leírva a szervek kivételét. A leírások könnyen érthetőek és humoros történetekkel, kultúrtörténeti érdekességekkel hígítja azokat a szerző. Több a kiegészítő történet, mint maga a boncolás. Nagyon ügyesen keverte Erdős Attila a különböző elemeket. A könyv szerkesztése zseniális, rajzbetétekkel gazdagon megtűzdelt.

➖ horrorom:
Nagyon nem mélyültem el a horror világában 2022-ben. Egy könnyed, kis néhány estés kalandom volt Stephen Kinggel és a Tortúrával. Nem lesz belőle komoly kapcsolat. Kalandnak jó volt.

Kihívottaim: @KMárti @homre @mbazsa és @GTM, ha van kedvetek – és még nem tettétek –, akkor örömmel olvasnék a kedvenceitekről.

Kapcsolódó könyvek: Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin · Stephen King: Tortúra · Stanisław Lem: Solaris · Szeghalmi Lőrincz: Levelek az árnyékvilágból · F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve · Erdős Attila: Felvágós könyv · Giulia Enders: Bélügyek · Satoe Tone: Ahol a szív dobban · Paulus Hochgatterer: Az élet édessége · Jane Harper: Aszály · Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors · Halász Rita: Mély levegő

Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin
Stephen King: Tortúra
Stanisław Lem: Solaris
Szeghalmi Lőrincz: Levelek az árnyékvilágból
F. G. Haghenbeck: Frida füveskönyve
Erdős Attila: Felvágós könyv
Giulia Enders: Bélügyek
Satoe Tone: Ahol a szív dobban
Paulus Hochgatterer: Az élet édessége
Jane Harper: Aszály
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Halász Rita: Mély levegő
4 hozzászólás