Noro  MP 531


Összes kitüntetés 97


Kedvenc könyvek 107

Szergej Lukjanyenko: Éjszakai őrség
Brandon Sanderson: Ködszerzet – A Végső Birodalom
Steven Erikson: A jég emlékezete
N. K. Jemisin: Az ötödik évszak
Anthony Ryan: Az ébredő tűz
Dan Simmons: Hyperion bukása
Hannu Rajaniemi: Fraktálherceg
Vernor Vinge: A Deepness in the Sky
Peter F. Hamilton: The Reality Dysfunction
Alastair Reynolds: Redemption Ark
Glen Cook: The Many Deaths of the Black Company
Terry Pratchett: Jingo

Kedvenc sorozatok: A Malazai Bukottak Könyvének Regéje, Black Company, Burton & Swinburne, Confluence, Craft Sequence, Daedalus Trilogy, Discworld, Eternal Sky, Grimnoir Chronicles, Hyperion Cantos, Ködszerzet, Kultúra, Liveship Traders Trilogy, Night's Dawn, Őrség, Princess, Revelation Space, Saga of the Pliocene Exile, Shadows of the Apt, Takeshi Kovacs, The Age of Unreason, The Chronicles of Amber, The Gates of the World, The Legends of Camber of Culdi, The Runelords - Earth King, The Shadow Campaigns, The Uplift Cycle, Thraxas, Victorian Trilogy, Virga, Xeelee

Kedvenc szereplők: Anton Gorogyeckij, Benjamin Franklin, H. G. Wells, Hídégetők, Miles Vorkosigan, Moist von Lipwig, Nicomo Cosca, Shrike, Sir Richard Francis Burton, Surplus (Sir Blackthorpe Ravenscairn de Plus Precieux), Szürke Egerész, Tehol Beddikt, Vészmadár

Kedvenc alkotók: Alastair Reynolds, Brandon Hackett, Brandon Sanderson, Brian McClellan, C. J. Cherryh, Charles Stross, China Miéville, Dan Simmons, David Brin, David Eddings, Django Wexler, Elizabeth Bear, Emma Bull, Fritz Leiber, Glen Cook, Greg Keyes, Gwyneth Jones, Harry Turtledove, Joan D. Vinge, Juliet E. McKenna, K. M. McKinley, Karl Schroeder, Katherine Kurtz, Ken MacLeod, László Zoltán, Liz Williams, Mark Hodder, Max Gladstone, Michael J. Martinez, Michael Moorcock, Michael Swanwick, N. K. Jemisin, Nalo Hopkinson, Neal Stephenson, Octavia E. Butler, Pat Cadigan, Patricia A. McKillip, Paul McAuley, Peter F. Hamilton, Robin Hobb, Stephen Baxter, Steven Erikson, Szergej Lukjanyenko, Terry Pratchett, Tim Lebbon, Tim Powers, Vernor Vinge

Kedvenc kiadók: Angry Robot, Corgi, DAW, Del Rey, Gollancz, Orbit, Pyr, Spectra, Tor Books

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

John Hornor Jacobs: Foreign Devils
>!
2018. január 19., 16:31
Hirdetés

Utolsó karc

>!
Noro MP
Fantasy

Így tenyészd a sárkányod?

A sárkányok sokáig a fantasztikum világának koronázatlan királyai voltak. Akár kegyetlen szörnyetegek (Pl. A hobbit, 1937), akár bölcs félisteni tanácsadók (A Szigetvilág varázslója, 1968) alakjában, de sokáig megmaradtak csodálatot keltő, emberfeletti lényeknek. Az első mű, amely páros lábbal taposta szét nimbuszukat, Jack Vance science-fantasy regénye, a Sárkányurak (1962) lehetett. A történetben egy emberi kolónia azzal tör ki a középkor korlátai közül, hogy értelmes hüllőkből tenyészt rabszolgasereget és hátasokat. (A szerző sajátos humorát jellemzi, hogy a szabad sárkányok eközben foglyul ejtett emberekkel teszik ugyanezt.) A társadalomkritikának is felfogható, tabudöntögető írás azóta is egyedi maradt, néhány évvel később azonban egy másik, jóval könnyebben befogadható író valóságos lavinát indított útjára.

Anne McCaffrey Sárkányröpte (1968) c. regénye nem csak az SFF zsánerek egyik leghosszabb szappanoperájának első része, de a sárkányok barátságos házi kedvenccé finomításának is valószínűsíthető kezdőpontja. A szárnyas hüllők itt már teljesen levedlik szörnyeteg mivoltukat, és mindenben alárendelik magukat emberi hátasaiknak. (Bár a sárkány és ember közötti szoros kapcsolat néha visszaüt, például amikor a hüllők párzási időszaka lovasaikra is átragad.) Minderre a Dragonsdawn c. előzményregény ad teljes körű magyarázatot 1988-ban: e sárkányokat ugyanis a Pern bolygó meghódítói alkották meg, génmanipuláció útján. Vagyis a legkevésbé sem mágikus szörnyek megszelídítéséről van szó. Ennek ellenére Pern sárkánylovasai rendkívüli hatást gyakoroltak a klasszikus fantasy sárkányaira is.

Érdekes kritikát fogalmaz meg Terry Pratchett A mágia színében (1983): nyilvánvaló, hogy Wyrmburg, a képzelt sárkányok hazája, McCaffrey sárkánylovasainak direkt paródiája. De ezek a lények fakók és unalmasak a Kétvirág által megálmodott, valódi sárkányhoz képest. Valahogy így viszonyulnak Pern sárkányai is azokhoz képest, amelyeket a karcom első soraiban említett regények szerzői teremtettek meg.

Izgalmas dilemmával került szembe Margaret Weis és Tracy Hickman, amikor a Sárkánydárda világában fel kellett építeniük a maguk sárkánylovas mitológiáját. Ők ugyanis csak az AD&D szerepjáték keretein belül dolgozhattak, amelynek már megvolt a maga sárkány-képe. Ez a kép pedig a klasszikus irányzatba illett, vagyis nem volt könnyű elképzelni, hogy a sárkányok csak úgy halandókat engednek a hátukra ülni. Ezt részben úgy oldották meg, hogy az istenek, akik ebben a világban igen nagy szerepet játszanak a halandók életében, a sárkányoknak is parancsolnak, másrészt pedig kellett valaki, aki légi harcban a sárkánydárdákat kezeli. Így lettek a sárkánylovasokból egyszerű fegyverhordozók: A tavaszi hajnal sárkányai (1985) egy humoros jelenetében egy fiatal sárkány maga magyarázza el a rábízott törpének és surranónak, hogyan maradjanak életben, miközben a hátán ülnek (és ha lehet, ne nyúljanak semmihez, a csatát majd ő elintézi).

Az ezredforduló összes cukisárkányos elfajzására nem fogok kitérni (Eragon), csak egy jellegzetes példán mutatnék ne néhány típushibát. Ez pedig az Őfelsége sárkánya (2006), a McCaffrey-féle iskola egyik vezérszurkolója. Naomi Novik e sorozatában sárkány és gazdája/lovasa/kapitánya között olyasféle a kapcsolat, mint tanácstalan apuka és kamionnyi méretű kislánya között. Kutyahűség és gyermeki naivitás jellemzi a címadó lényeket, és általában családiassá válik az ember és az őshüllő viszonya. Nem tudok rá jobb jelzőt, egész egyszerűen femininné vált a sárkánylovaglás toposza. Ezt a világot ráadásul az sem menti, hogy szerencsétlen sárkányokat így hozták létre, hiszen az kizárt, hogy a felvilágosodás korának micsurinjai képesek lettek volna erre. És mivel mágia sem létezik a sorozatban, felmerül a kérdés, hogy az evolúciónak ugyan miféle vadhajtásaival van dolgunk egyáltalán?

Szerencsére az utóbbi években az ellentábor is mozgósította magát, és az óriáshüllők kezdik visszanyerni régi – az előzőeknél legalább egy árnyalatnyival macsóbb – hírnevüket. Néhány író úgy kerüli meg a probléma gyökerét, hogy nem “igazi” sárkányokat szerepeltet – azokat meghagyja misztikus fényükben tündökölni –, hanem csekélyebb hatalmú rokonaikat. A magyar Alan O’Connor egyik Magus-regényében, a Csillagvetőben (2005) csak a wyverneket és egyéb sárkányszabású korcsokat lehet megszelídíteni, de még erre is csak Ynev orkjai és goblinjai képesek. Az ötlet a maga módján telitalálat, hiszen ezek a fantasy fajok maguk is ragadozók, vagyis nem természetes prédái szárnyas hátasaiknak – ellentétben az emberekkel. Greg Keyes még ennél is kreatívabban állt hozzá a “tipikus” fantasy szörnyek visszavadításának a Tövis és Csont országai sorozatában. A The Blood Knight (2006) c. kötet címszereplője például egy baziliszkusz sárkánykígyó hátán indul a csatába, ennél fertelmesebb lényt pedig még ebben a horrorisztikus elemekkel gyakran élő sorozatban sem találhatunk. Ezeken felül én ide sorolnám Victor Milán The Dinosaur Lords (2015) c. regényét is, elvégre mi más egy ősgyík, mint az eredeti sárkány, a maga grimdark formájában, minden ráépült romantikus elemtől megfosztva. Milán trilógiája tökéletes antipólusa és dekonstrukciója mindannak, amit a McCaffrey-féle iskola az utóbbi ötven évben felépített.

Végül Anthony Ryannal jutunk el a sárkánytenyésztés igazi, modern ábrázolásához. Az Ébredő tűz (2016) sárkányai egyfelől igazi mágikus lények, akárcsak a fantasy hőskorában, másfelől azonban tenyészállatok is a modern vállalati kultúrának a mágiát kizsákmányoló rendszerében. Karámokban tartják és rendszeresen „megfejik” őket varázserőt tartalmazó vérükért, de vadásszák is, mint zsírjukért a bálnákat. Ezek a sárkányok azonban nem várják békésen kérődzve, mit is kezdenek velük kis gazdáik, hanem megmaradtak a teremtett világ másik csúcsragadozójának, akik még ma is legalább olyan veszélyesek, mint vetélytársuk, az ember.

(fent uncannyknack képe látható a DeviantArt-ról)

Kapcsolódó könyvek: J. R. R. Tolkien: A hobbit · Anne McCaffrey: Sárkányröpte · Naomi Novik: Őfelsége sárkánya · Alan O'Connor: Csillagvető · Terry Pratchett: A mágia színe · Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai · Ursula K. Le Guin: A Szigetvilág varázslója · Greg Keyes: The Blood Knight · Jack Vance: Sárkányurak · Victor Milán: The Dinosaur Lords · Anthony Ryan: Az ébredő tűz · Anne McCaffrey: Dragonsdawn

J. R. R. Tolkien: A hobbit
Anne McCaffrey: Sárkányröpte
Naomi Novik: Őfelsége sárkánya
Alan O'Connor: Csillagvető
Terry Pratchett: A mágia színe
Margaret Weis – Tracy Hickman: A tavaszi hajnal sárkányai
Ursula K. Le Guin: A Szigetvilág varázslója
Greg Keyes: The Blood Knight
Jack Vance: Sárkányurak
Victor Milán: The Dinosaur Lords
Anthony Ryan: Az ébredő tűz
Anne McCaffrey: Dragonsdawn
11 hozzászólás