Noro  MP 99Kedvenc könyvek 120

Szergej Lukjanyenko: Éjszakai őrség
Brandon Sanderson: Ködszerzet – A Végső Birodalom
Steven Erikson: A jég emlékezete
N. K. Jemisin: Az ötödik évszak
Anthony Ryan: Az ébredő tűz
Dan Simmons: Hyperion bukása
Hannu Rajaniemi: Fraktálherceg
Vernor Vinge: A Deepness in the Sky
Peter F. Hamilton: The Reality Dysfunction
Alastair Reynolds: Redemption Ark
Tim Powers: Anubisz kapui I-II.
Glen Cook: The Many Deaths of the Black Company

Kedvenc sorozatok: A Malazai Bukottak Könyvének Regéje, Black Company, Burton & Swinburne, Confluence, Craft Sequence, Daedalus Trilogy, Discworld, Eternal Sky, Grimnoir Chronicles, Hyperion Cantos, Ködszerzet, Kultúra, Liveship Traders Trilogy, Night's Dawn, Őrség, Princess, Revelation Space, Saga of the Pliocene Exile, Shadows of the Apt, Takeshi Kovacs, The Age of Unreason, The Chronicles of Amber, The Gates of the World, The Legends of Camber of Culdi, The Runelords - Earth King, The Shadow Campaigns, The Uplift Cycle, Thraxas, Victorian Trilogy, Virga, Xeelee

Kedvenc szereplők: Anton Gorogyeckij, Benjamin Franklin, H. G. Wells, Hídégetők, Miles Vorkosigan, Moist von Lipwig, Nicomo Cosca, Shrike, Sir Richard Francis Burton, Surplus (Sir Blackthorpe Ravenscairn de Plus Precieux), Szürke Egerész, Tehol Beddikt, Vészmadár

Kedvenc alkotók: Alastair Reynolds, Brandon Hackett, Brandon Sanderson, Brian McClellan, C. J. Cherryh, Charles Stross, China Miéville, Dan Simmons, David Brin, David Eddings, Django Wexler, Elizabeth Bear, Emma Bull, Fritz Leiber, Glen Cook, Greg Keyes, Gwyneth Jones, Hannu Rajaniemi, Harry Turtledove, Joan D. Vinge, Juliet E. McKenna, K. M. McKinley, Karl Schroeder, Katherine Kurtz, Ken MacLeod, László Zoltán, Liz Williams, Mark Hodder, Max Gladstone, Michael J. Martinez, Michael Moorcock, Michael Swanwick, N. K. Jemisin, Nalo Hopkinson, Neal Stephenson, Octavia E. Butler, Pat Cadigan, Patricia A. McKillip, Paul McAuley, Peter F. Hamilton, Robin Hobb, Stephen Baxter, Steven Erikson, Szergej Lukjanyenko, Terry Pratchett, Tim Lebbon, Tim Powers, Vernor Vinge

Kedvenc kiadók: Angry Robot, Corgi, DAW, Del Rey, Gollancz, Night Shade Books, Orbit, Pan Books, Pyr, Spectra, Tor Books

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Brian McClellan: Wrath of Empire
>!
2019. február 17., 08:38

Utolsó karc

>!
Noro MP
Fantasy

A 2018-as évet most már tényleg lezárandó, következik fantasy évértékelőm. A magyar megjelenések ezúttal szerintem nagyon erősek voltak, bár én sokat már régebben, angolul is olvastam közülük. Két kiadó szinte egész évben az én nyomaimban járt. (Legalább addig sem tévedtek el :D) Az éves top5 listán ezúttal hat könyv szerepel, és még ez is kemény szelekció eredménye.

N. K. Jemisin: A megkövült égbolt – elsősorban az egzotikus univerzumok kedvelőit szólítja meg ez a tektonipunk regény, amely nem éri be azzal, hogy trendi mondanivalója van, de világteremtés terén is odateszi magát, ahogy az fantasytől elvárható.
Robin Hobb: Bolond kötelesség – az előző könyvnek éppen ellentéte, zseniális karakterábrázolása és egyszerűségében hatásos mágiája révén Hobb egy klasszikus fantasy világból is kihozza a maximumot.
Kameron Hurley: A Tükörbirodalom – ez a dzsungelpunk regény grimdark és high fantasy egyben. Erikson óta ez számomra nyerő kombináció.
Greg Keyes: Született királynő – a szerző nem véletlenül antropológus, megálmodott kultúrát kevesen dolgoznak ki nála alaposabban. A lovagpunk felszín mögött igazi mélységek rejlenek.
Michael J. Martinez: A Daedalus-incidens – komolyan elképesztő, hogy mindhárom kötet megjelent egy év alatt magyarul. (Ha még az eredeti borítókat is megvették volna…) A planetáris románc és a flintlock fantasy e napóleonpunk keveréke bennem olyan gombokat nyomott meg, amelyek a magyar olvasókban talán kevésbé vannak (még) jelen.
Anthony Ryan: A hamu birodalma – nem véletlenül olvastam ez a könyvet utolsóként a tavalyi megjelenések közül, ugyanis biztos voltam benne, hogy a sárkánypunk trilógia lezárása erős fináléja lesz a 2018-as év fantasy listájának.

A korábbi évek megjelenései közül most kerítettem sort néhány kellemes meglepetésre:
Clark Ashton Smith: Sarki regék – ez igazából nem volt meglepetés, hiszen a tavalyi évértékelőmet azzal zártam, milyen sokat várok tőle. És valóban, az amerikai ponyvamagazin-korszak kiemelkedő szerzője egy pillanatra sem okozott csalódást.
Szergej Lukjanyenko – Arkagyij Suspanov: VarázsŐrség – a sorozat első három része utáni időből talán ez volt a legjobban sikerült Őrség-regény.
Karin Tidbeck: Amatka – aki ennél weirdebbet tud írni, az csal.
Stephen King: A hármak elhivatása – nem vagyok horror-olvasó, de amit King itt csinál, az abszolút a weird fantasy rajongóihoz szól.
George R. R. Martin: Álomdalok – ebben tulajdonképpen a sci-fi novellák voltak a legjobbak, de azokban is annyi a misztikus felhang, hogy talán nem véletlenül jutott most, a fantasy toplista kapcsán az eszembe.

Végül angol nyelvű kedvenceim:
John Hornor Jacobs: Foreign Devils – a vadnyugati fantasy talán egyetlen magyar rajongójaként nem hagyhatom ki ezt a remek westernpunk sztorit a démonidéző római cowboyokról.
Tim Powers: Earthquake Weather – Powers az a szerző, aki bármilyen témával képes lenyűgözni. Akár Kalifornia szőlőtermesztésével is. (Ami egyébként egy magyar kalandor nevéhez fűződik, akit később Nicaraguában megevett egy krokodil. Komolyan.)
Blake Charlton: Spellbreaker – kicsit nehéz szülés volt ez az írnokpunk sorozat, de a befejező rész abszolút megérdemli, hogy a legjobb high fantasyk között emlékezzek meg róla.
Megan E. O'Keefe: Steal the Sky – a Gemmell-díjas sztori az újabb generációs Ködszerzet-regényeket idézi, gőzpunk és heist elemekkel, szórakoztató stílusban előadva.
Ambelin Kwaymullina: The Interrogation of Ashala Wolf – nem ötcsillagos darab, de el kell mondanom, hogy dreampunk YA disztópiát is olvastam tavaly, és tetszett!
Tim Lebbon: The Island – egy gemmell-i hős kalandja egy lovecraftpunk univerzumban. A szerző egyedi stílusban ír dark fantasyt.
Adrian Tchaikovsky: Blood of the Mantis – Tchaikovsky bogárpunk sorozatáról már elég sokat írtam, a lényeg az, hogy továbbra is nagy érdeklődéssel követem.
Brandon Sanderson: Words of Radiance – ennek az arcanepunk sorozatnak ugye most jelent meg magyarul az első része, amit én még 2015-ben olvastam. Az, hogy 3 évet vártam a folytatással, talán elárul valamit. Szerencsére a sorozat második része már egy nagyságrenddel izgalmasabbnak bizonyult az elsőnél.
Mishell Baker: Borderline – férfi olvasók szokták hangoztatni, hogy nagyon sok az urban fantasyben a lökött női főhős. Ebből kovácsol erényt a szerző, aki egy valóban lelki beteg, kiegyensúlyozatlan nőt tesz meg főszereplőnek fekete humorú fairypunk könyvében.
K. M. McKinley: The Brass God – az év abszolút kedvence ez a steampunk fantasy, egy ötrészes regényfolyam középső része. A szerző ritka jól kezeli a sok szálon futó történetet, valamint ötvözi a klasszikus és modern fantasy motívumokat. Anthony Ryan Draconis Memoriájának méltó konkurense.
Max Gladstone: Last First Snow – természetesen toplista nem múlhat el kedvenc weird fantasy szerzőm ügyvédpunk könyve nélkül.

21 hozzászólás