mrsglass P 13Kedvenc könyvek 51

Paul Auster: A végső dolgok országában
Paul Auster: New York trilógia
Paul Auster: Az illúziók könyve
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Gabriel García Márquez: A szerelemről és más démonokról
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
J. K. Rowling: Harry Potter és a Félvér Herceg
Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége
Stendhal: Vörös és fekete
G. Szabó Judit: A macskát visszafelé simogatják
René Goscinny: A kis Nicolas
Németh László: Iszony

Kedvenc sorozatok: A neveletlen hercegnő naplója, Az Elfeledett Könyvek Temetője, Egy nap talán, Gergő-regények, Harry Potter, Korfu-trilógia, Millennium, Nápolyi regények, Négyen egy gatyában, Nicolas

Kedvenc alkotók: Böszörményi Gyula, Carlos Ruiz Zafón, F. Scott Fitzgerald, Gabriel García Márquez, Gerald Durrell, J. D. Salinger, J. K. Rowling, John Steinbeck, Neil Gaiman, Németh László, Paul Auster, Silvia Avallone, Szerb Antal

Kedvenc kiadók: Európa, Faber and Faber, GABO, Geopen, Helikon, Libri, Magvető, Typotex

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

J. K. Rowling: Harry Potter és a Halál ereklyéi
Kassák Lajos: Egy ember élete
Göthe Salmander: Legendás állatok és megfigyelésük
Paul Auster: 4 3 2 1
>!
2020. május 22., 12:11
>!
Animus, Budapest, 2008
624 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639715431 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
1 hozzászólás
>!
2020. május 1., 12:30
>!
Magvető, Budapest, 1983
1260 oldal · ISBN: 9631400360
1 hozzászólás
>!
2020. április 19., 13:23
>!
Animus, Budapest, 2018
156 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245613 · Fordította: Tóth Tamás Boldizsár · Illusztrálta: Olivia Lomenech Gill
1 hozzászólás
>!
2019. december 4., 21:35
>!
Európa, Budapest, 2018
780 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634058779 · Fordította: Pék Zoltán
Hirdetés

Utolsó karc

>!
mrsglass P

@Ivenn már egy hónapja kihívott erre a tagre, de telefonon nem volt kedvem pötyögni, laptopot meg elvétve kapcsoltam csak, szóval ezért tartott idáig. De keresve sem találhattam volna jobb napot, ma két hatalmas pókot költöztettem ki a lakásból délelőtt, szóval már az univerzum is üzent, úgy érzem. :D

1. Torzpókfélék: Nevezz meg olyan könyv(ek)et, ami(k)ben szerepel egy nem túl megnyerő külsejű, de abszolút szerethető karakter!
    Kapásból Neville jut eszembe a Harry Potter könyvekből, éppen újraolvasom a sorozatot és szegénynek elég sok megjegyzést tesznek a külsejére (is), viszont nagyon kedves és szerethető figura, így felnőtt fejjel meg főleg. A másik nagy kedvencem pedig Cormoran Strike, aki bár nincs híján hibáknak (mondjuk ki van?!), mégis nagyon szerethető karakter.

2. Csapóajtós pókfélék: Hagytál-e már félbe könyvet? Ha igen, melyiket és miért?
    Legutóbb a NOS4A2-t hagytam félbe, bár nem azért, mert nem érdekelt, csak egyszerűen most nincs idegrendszerem egy ilyen brutális történethez. De, hogy olyat is mondjak, amit azért tettem le, mert nem tetszett, az Az eltört teáspohár volt, ami sajnos nagy csalódás, mert nagyon vártam és biztosra vettem, hogy imádni fogom. Azért még lehet, hogy adok neki egy esélyt!

3. Madárpókfélék: Nevezz meg egy könyvet, amit utazás közben olvastál!
    Én szinte minden könyvet utazás közben is olvasok, kivéve az elmúlt két-három hónapot. Az egyik legemélkezetesebb a Call Me by Your Name volt, azt egy repülőúton olvastam Amerika felé, A döntés-t Ukrajnában fejeztem be, Az elszúrt idő nyomában-t az Adrián olvastam – de egy sima busz- vagy vonatút sem telhet el nálam olvasás nélkül, azért emelem ki most az extrábbakat.

4. Lámpaernyős pókfélék: Nevezz meg egy olyan könyvet, amit éjszakába nyúlóan olvastál!
    Paul Auster több kötetét is olvastam már éjszakába nyúlóan, legutóbb a 4 3 2 1-et, ezt félre is tettem egyébként, mert annyira iszonyú jó, hogy pihentetem egy kicsit, hogy minél később legyen vége. De mikor olvasom, akkor nincs se nappal, se éjjel, csak a könyv. Micsoda szerencse, hogy iszonyú vastag!

5. Fojtópókfélék: Melyik műfajt/zsánert/témát nem szereted és miért?
    Egy ideje irtózom a brutális gyilkosságokat felderítő könyvektől, pedig egy időben nagyon szerettem őket, de most kifejezetten fája egy ilyet elolvasni. A másik, ami nem is annyira zsánerhez kötött dolog, az az, hogy nem szeretem, amikor annyi a konfliktus alapja, hogy nem beszélnek egymással a szereplők, ennél már csak az a rosszabb, mikor ostoba a főszereplő. Ezek nálam a no go kategóriák, bár ez sokszor olvasás közben derül csak ki.

6. Csodáspókfélék: Mi az ideális környezet számodra az olvasásra, ahol akár egy egész napot is végig bírnál olvasni?
    Ez nagyon egyszerű, mert éppen ezt csinálom már két hónapja, egész nap olvasok a csodás citromsárga ikeás olvasófotelemben. Már évek óta vágytam egy ilyenre, és most végre a körülmények is gazodtak hozzá (nem a karantén, hanem a költözés miatt), úgyhogy én tényleg egész nap kb alig kelek ki belőle és csak olvasok, filmezgetek, ez az én kuckóm.

7. Ugrópókfélék: Volt valaha olyan könyv/sorozat, ami annyira magával ragadott, hogy fanartot/fanfictiont/stb. készítettél hozzá? Ha igen, mit csináltál és melyik alkotáshoz?
    Hát idáig nem jutottam, de a Harry Pottert annyira szeretem, hogy írtam fórumokra és ott mentek a nagy beszélgetések, ez tök jó volt, a szépemlékű lumos.hu odalon.

8. Zugpókfélék: Szoktál olvasás közben nassolni? Ha igen, mit?
    Nagyon sokszor, ropit, chips-et, csokit, akármit igazából, sőt, még normálisan enni is szoktam olvasás közben, bár azt már asztalnál inkább.

9. Hamvaspókfélék: Melyik könyve(ke)t jelölnéd ki szívesen kötelező olvasmánynak, vagy írnád fel az iskolai ajánlott olvasmányok listájára és miért?
    Nehéz kérdés, főleg azért, mert már annyira távol érzem magam ettől az egésztől, hogy nehezen tudom átérezni, mi tenne jót a kamaszoknak. Ami biztos, hogy a memoritereket eltörölném, legalábbis azt, hogy mindenki ugyanazt tanulja meg. A POKET versantológiája szerintem iszonyú jó válogatás, és tök jó belépő lehet, azt mondjuk ajánlanám, ahogy az 1984-et is, bár ez utóbbi annyira univerzális élmény szerintem szinte minden életkorban, hogy később is ráér. Ami még fontos lenne viszont, hogy olvassanak kortársakat, és novellákat is, ehhez Dragomán György kiváló többek között, meg jó lenne minél több nő az irodalomórákra, szintén a kortársakkal kézen fogva. Sőt, szerintem az is tök jó lenne, ha megtanulnának tényirodalmat is értően, élvezettel olvasni, pl. a Szécsi Noémi-féle kötetek erre jók lehetnek, vagy legalább szemelvények belőlük. Végül, nekem személyesen fájó pont, hogy egy árva szó nem volt Esterházy Péterről, Szerb Antalról és Rejtő Jenőről a gimiben, utóbbi hangoskönyvben is zseniális, Kern András fantasztikus, és Gabriel García Márquez is fájóan kimaradt. (Nahát, mégis lettek ötleteim.)

10. Farkaspókfélék: Volt valaha olyan könyv, amit sokáig „vadásztál”, vagy nehezen jutottál hozzá? Ha nem, akkor melyik könyv megjelenését vártad tűkön ülve?
    Igen, volt ilyen, mielőtt a Fumax elkezdte újra kiadni Neil Gaiman Sandman-sorozatát, azt már csak vadászni lehetett, ugyanígy Art Spiegelmann Maus-át is, szerencsére ebből is van újranyomás. Paul Austernek van egy olyan könyve, amit vadászni kellett (True Tales of American Life), és évek óta vadászom J. J. Abrams: S című könyvét, de már kezdek lemondani róla. :(

11. Karolópókfélék: Melyik, számodra még ismeretlen szerző(k)től szeretnél még mindenképpen olvasni?
    Nagyon izgat Knausgard, Szvoren Edina, Barnás Ferenc, Nádasdy Ádám, Olga Tokarczuk, Sándor Erzsi, és még nagyon hosszan folytathatnám a sort….

12. Csőhálós pókfélék: Hogy viszonyulsz a plecsnikhez/kihívásokhoz?
    Nagyon érdekelnek, tök jó dolognak tartom őket, de szinte sosem sikerül teljesítenem, legtöbbször azért, mert lusta vagyok kijegyzetelni, polcot csinálni, linkeket gyűjteni, ami a legbénább dolog, mert hát az olvasások már meglennének sokszor, hát ki érti ezt?! :)

Ha van kedvetek, folytassátok: @Mircsi_coach, @Odett, @katalovesbooks, @perpetua