Molymacska P 267Kedvenc könyvek 46

George R. R. Martin: Sárkányok tánca
Badár Sándor – Horváth János: Jappán
Philip K. Dick: Ubik
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik
Ernest Cline: Ready Player One
F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
Neal Shusterman: Unwind – Bontásra ítélve
Nényei Pál: Léda tojásaitól az Aranyszamárig
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Kácsor Zsolt: István király blogja
Nicola Yoon: Minden, minden
Gulyás Péter: A végtelen térségek örök hallgatása

Kedvenc sorozatok: A tűz és jég dala, Az Öldöklő-naplók, Calderon, Cinder és Ella, Csellengő gyerekek, Emily the Strange, Eszes Róka meséi, Harry Potter, Hogy told el ..., John Cleaver, Libabőr, Miriam Black, Saga, Szilánkos-tenger, Szivárgó sötétség, Unwind disztológia

Kedvenc szereplők: Arya Stark, Calderon, Catelyn Stark, Chester, Don, Ellamara Valentina Rodriguez, Emily, Hermione Granger, Jay Gatsby, John Wayne Cleaver, Jojen Reed, Késes, Miriam Black, Sauveur Saint-Yves, Sirius Black, Tyler Durden, Tyrion Lannister, Valéria Screwy, William Holloman

Kedvenc alkotók: Anne Percin, Dan Wells, Darren Shan, Edgar Allan Poe, George R. R. Martin, Homonnay Gergely, J. K. Rowling, Lakatos István, Matt Haig, Neal Shusterman, Neil Gaiman, On Sai, Örkény István, Patrick J. Morrison, Philip K. Dick, Szimonidesz Kovács Hajnalka, Veres Attila

Kedvenc kiadók: Agave Könyvek, Főnix Könyvműhely, Fumax, GABO, Könyvmolyképző, Maxim, Tilos az Á Könyvek

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Alan Moore: Britannia Kapitány
Tóth Edu: Kutatás az ébrenlétben
Robert Beatty: Szerafina és a Fekete Köpeny
Mészöly Ágnes: A királyné violája
Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet?
Ryan Gattis: Közel a tűzhöz
Neil Gaiman: Amerikai istenek
>!
2020. szeptember 19., 18:10
>!
Fumax, Budapest, 2019
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634701125 · Fordította: Lunczer Gábor · Illusztrálta: Alan Davis
1 hozzászólás

Tóth Edu: Kutatás az ébrenlétben Kedvenceim az A-oldalról

>!
2020. szeptember 14., 21:30
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634196839
2 hozzászólás
>!
2020. szeptember 14., 14:05
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572534 · Fordította: Robin Edina
>!
2020. augusztus 22., 12:00
>!
Pagony, Budapest, 2020
386 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634105084

Nádasi Krisz: Hogyan írjunk könyvet? Gyakorlati kalauz fogalmazáshoz, irodalmi és szakmai szövegek írásához

>!
2020. július 26., 12:30
>!
Magánkiadás, Budapest, 2020
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150076157
8 hozzászólás
>!
2020. május 3., 00:08
>!
Fumax, Budapest, 2015
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155514432 · Fordította: Varró Attila
>!
2019. november 17., 20:03
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
648 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634193142 · Fordította: Juhász Viktor
Hirdetés

Utolsó karc

Molymacska P>!
Képregény

Szembejön az ismeretlen kiállításmegnyitón jártam

Retro Puskinban (Budapest, Semmelweis utca, az Astoriától nem messze) mától egészen október végéig látható az előző évi Alfabéta fesztivál nyertes szerzők munkáinak kiállítása, a Szembejön az ismeretlen.
A kiállításmegnyitó beszédet Szép Eszter mondta, amely ráhangolt minket a három képregényszerző munkáira: szó esett a kiállítás címéről, hogy milyen ismeretlenekkel találkoznak a képeken a szereplők, miközben megtekinthettük, hogy mindegyik szerző nagyon más felépítéssel dolgozik. Míg Farkas Lajos a francia vonalat képviseli, addig Németh Gyula inkább az amerikai formanyelven alkot, mindkettővel teljes ellentétben Koska Zoltán pedig magyar piacra, sajátos kifejezésmóddal alkot. Érdekes gondolat, hogy így figyeljük meg a képregényeket kicsit mélyebben is, hiszen ez mutatja talán azt is, hogy a panelek formája és felosztása, a buborékok látványa, mennyisége is sokat mutat egy adott alkotásról. Érdekes eszerint is figyelni a kiállított darabokat, hogy milyen formanyelvvel rendelkeznek, hogyan mesélnek egy történetet, és hogy miben különbözik a másik két alkotó munkája.
Hogyha kiállításon vagyok, mindig nagyon érdekel, miért pont azokat a képeket, ez esetben képeket és képregényoldalakat látjuk. Lehetne akármi más is, de miért pont ezekre esett a választás? Nagyon jó volt a képekben elmerülni, beleolvasni (Farkas Lajos képregénye sajnos franciául szerepel a kiállításban, így aktívan a szöveget nem tudtam értelmezni), és gondolkodni, hogy miért is lehet kiemelkedő az adott kép. Sok esetben, elsőre nem is tűnt fel, hogy különösebben különleges lenne, ám jobban megnézve mindegyik képnek, vagy oldalnak helye van a kiállításban, mindegyik kifejez valami fontosat.
A kiállítás címe Szembejön az ismeretlen, és amikor csak otthonról láttam a facebook eseményt, valami olyasmire gondoltam, hogy szembejön (az emberekkel) a képregény, hiszen egy viszonylag forgalmas helyen lesz látható a kiállítás. Nyilván egy célja minden rendezvénynek, hogy népszerűsítse az adott témát, amivel foglalkozik, ez esetben a képregényeket. Ám nagyon tetszett az is, hogy a három képregényben tényleg megjelenik az ismeretlen, nem túl vidám formában. Kicsit nyomasztó is emiatt, bár Koska képregényei humort is tartalmaznak, mégis mindegyik egy fullasztó és félelmetes közegben játszódik, harcolva az ismeretlennel.
Nagyon tetszett, hogy a kiállításon többféle kifejezésmód is érvényesül azon keresztül, hogy az alkotóknak milyen munkáit helyezték ki. Farkas Lajos egy képregényéből láthattunk részleteket, míg Németh Gyula képregényoldalai váltakoztak az egész oldalas illusztrációival. Ezzel szemben Koska Zoltánnal több képregényből láthatunk képregényoldalakat, és ami számomra nagyon szembetűnő, hogy láthatjuk a fejlődését is, hogy honnan indult, és hova érkezett, illetve hogy hogyan finomodott mind a rajzstílus, mind a kifejezésmód. (nagyon érdekes volt betekintés nyerni az új képregényébe, ami nem Új új új új, hanem A nagy Csé,és amit bevallom őszintén, nagyon várom, hogy vasárnap megvásárolhassak. Ugyanilyen nagy döbbenet volt, hogy Németh Gyula illusztrálja Dr. Monreu szigetét, abból is láthatunk képeket a kiállításon, és az is nagyon izgalmasan néz ki)
Végezetül csak azt tudom mondani, hogyha a Puskin felé jársz, egy jó tea mellett nagyon érdekes lehet a kiállítást is megtekinteni. Nem képregényeseknek azért, mert totálisan másfajta képregényekkel találkoznak, mint a mainstream, képregényt szeretőknek pedig azért, mert egy nagyon jó, elgondolkodtató, érdekes kiállítás. Izgalmas és gondolatokban gazdag estét töltöttem a kiállítás nézésével, és csak ajánlani tudom, hogy minél többen nézzétek meg ezt a remek kiállítást.

Kapcsolódó alkotók: Németh Gyula · Koska Zoltán · Farkas Lajos · Szép Eszter

1 hozzászólás