molke  P 40Kedvenc könyvek 53

Agatha Christie Mallowan: Így éltünk Mezopotámiában
Agatha Christie: Életem
Anna Gavalda: 35 kiló remény
Barbara Taylor Bradford: Egy gazdag nő
Berkesi András: Küszöbök
Bolesław Prus: A fáraó
Brunella Gasperini: Én és ők
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Dymphna Cusack: Hőhullám Berlinben
Emily Brontë: Üvöltő szelek
Erich Segal: Az évfolyam
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában

Kedvenc szereplők: Hercule Poirot, Melki Adso, Miss Marple

Kedvenc alkotók: Agatha Christie, Fekete István, Jane Austen, Jókai Mór, Radnóti Miklós, Szabó Magda

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Moldova György: Bűn az élet…
Biblia
Juhász Gyula: Örökség
>!
2018. október 5., 09:23
>!
Magvető, Budapest, 1988
586 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631413462

Biblia

>!
1997. szeptember 8., 11:28
>!
Szent István Társulat, Budapest, 1996
1456 oldal · ISBN: 9633608538

Juhász Gyula: Örökség Válogatott prózai írások

>!
2017. január 9., 11:37
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1958
696 oldal · keménytáblás
Hirdetés

Utolsó karc

>!
molke P
Polihisztorképző – házi feladatok

Forrás: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/ff/Man…

7. házi feladat
9. evolúció

Nick Lane: Hajrá, élet!

Nick Lane könyve szuper! Nem rajongtam a biológiáért, de ma már egyéb tudományágakban is felülbíráltam a középiskolás beidegződéseimet. Ez a könyv újrakezdésnek tökéletes. Érthető módon ír az evolúció Lane által 10 legfontosabbnak tartott lépéséről; érdekesen, izgalmasan, minden fogalmat megmagyarázva, többször kikacsintással könnyítve a tudományos szövegen. Pl. https://moly.hu/idezetek/979257 és https://moly.hu/idezetek/976834. Jó kis biológiai történelemkönyv :) Nagy erénye, hogy nem kinyilatkoztat, a tudományos vívódásnak is hangot ad. Érdekes, érthető illusztrációk gazdagítják az élvezetes olvasmányt.

Lássuk akkor az egyes találmányokat!

1. Az élet eredete
Kérem szépen, mi mindannyian óceáni hidrotermális kürtőkből, baktériumoktól származunk, amilyenek ma is hemzsegnek ezekben vagy a mostani kürtőkben. Ez nem feltétlenül kellemes hír, tán a majomnál is kellemetlenebb :) Megismerjük LUCA-t (Last Universal Common Ancestor), az utolsó univerzális közös őst, 'aki' nagy valószínűséggel nem tudott fotoszintetizálni, de voltak sejtjei, DNS-e és megvolt a közös 'energia-valutája': az ATP (adenozin-trifoszfát). Tőle örököltük az anyagcsere-reakciók magját, amit ma Krebs-ciklus néven ismerünk. Ennek a ciklusnak működése, működési sebessége hatással van az élet minden területére. Az élet alapja a hidrogén és a szén-dioxid reakciója ez van jelen az alkalikus kürtőkben is, amely nem fogyasztja, hanem előállítja az ATP-t és energiát szabadít fel. A fejezet bőven szolgál geológiai, geotermikus, fizikai és kémiai ismeretekkel is.
2. A DNS
Erről már mindenki hallott: kettős spirál, kromoszómák, gének, öröklődés… Élvezetes magyarázatot kapunk a DNS bázispárjainak (A-T és G-C) kötődéseiről az emberi genom – egyetlen sejtmag egyetlen kromoszómakészlete – 3 milliárd egyedi betűt tartalmaz!, a betűk sorrendjének jelentőségéről, mutációról, kódokról és RNS-ről; és álljon itt egy fontos mondat: Bolygónkon minden élet összefügg, és a DNS betűinek olvasata megmutatja, hogyan.
3. Fotoszintézis
A sejtek szintjén tárgyalja a folyamatot és kialakulását. Az oxigén előállítása alapvető fontosságú az élethez, ami ugye oxigént fogyaszt. A fejezet bemutatja a légkör oxigénkészletének és az élőlények testméretének összefüggését, geológiai korszakokat vizsgál és bőven taglalja a fotoszintézis Z-sémájat, azaz tulajdonképpeni működését. Újabb bizonyíték LUCA-ra: a kloropasztisz, a fotoszintézis helye egykor szabadon élő cianobaktérium volt. A két különböző fotoszisztéma (egyik fényből állít elő táplálékot, a másik elektromossággá alakítja) bemutatásával érhetjük meg. Mindennek az alapja egy oxigénfejlesztő koordinációs molekulacsoport: négy mangánatomot és egy kalciumatomot oxigénatomok rácsa tart össze. Az élet forrása, ezért a képválasztás. És ha ezt elő tudnánk állítani, megoldódna a Föld energiaválsága…
4. Az összetett sejt
Látom kezdek sok lenni, szóval csak röviden: az egysejtű létből a többsejtű életforma felé vezető utat és a két létforma különbségét mutatja be, ismerteti a sejt és a sejtmag szerkezetét, működését, beszél a baktériumok, archeák és eukarióták 'fájáról' és előkerül kedvenc szavam, a mitokondrium :)
5. Szex – ivaros szaporodás
A szaporodási módokról és az ivaros szaporodás előnyben részesítéséről szól, annak ellenére, hogy ez 'dupla költséggel', sok fáradsággal jár és nincs a populációra nézve sok haszna. Csak az egyénre nézve, de ott aztán több is. Bemutatja az ivartalanul, a vegyesen és az ivarosan szaporodó populációkat, és azt is, hogy melyik miért épp azt a fajta szaporodást részesíti előnyben.
6. Mozgás
A mozgás biológiájának, kémiájának ismertetése a fejezet témája. Ismét rádöbbent, hogy mindennek, így a mozgásnak is alapja a sejt, amely oxigént használ… Tudatos és akaratlan mozgások, és az ATP szerepe ezekben is – mindig minden összefügg, ugye.
A mozgás képessége valószínűleg nagy előnnyel járt. Így lehetséges, hogy a mozgó sejtek megjelenése többet tett annál, mint hogy örökre megváltoztatta a az ökoszisztémák összetettségét. Hozzájárulhatott, hogy megváltozzon bolygónk arculata: egyszerű, baktériumok uralta világból azzá a csodákban bővelkedő világgá, amit ma is láthatunk.
7. Látás
A többi okosság mellett azt a következtetést olvastam, hogy a szem legelső őse az algákban kezdett kifejlődni. Sok élőlény csak bizonyos szín-spektrumot lát, és „érdekes, hogy a három színt látó főemlősök mindegyikének csupasz az arca” – ez azért jó, mert látható, ha elpirulunk :) A többi emlős 2 színt lát, vöröset/zöldet nem.
8. Melegvérűség
Meglepő módon nem a vér hőmérsékletéről, hanem a légzésről szól, és arról is, hogy miért jó ez annak ellenére, hogy sokkal strapásabb és költségesebb, mint a hidegvérűség. Rövid életre ítél bennünket, amit veszélyes táplálkozással töltünk. Csökkenti a populáció nagyságát és az utódok számát; kompenzálásul fent tudunk maradni éjjel (amikor ugye aludni kell) és hidegben is tudunk élni. De nem ez a lényeg, hanem az állóképesség – ez az igazi hozadéka a melegvérűségnek és ez az igazi különbség a meleg- és hidegvérű állatok között. Mellékesen kapunk egy jó kis földtörténeti áttekintést és dinoszaurusz-biológiát is.
9. Tudat
Az emberi elme eredetéről némi egyházfricskázással én ettől eltekintettem volna, az elme működéséről, a neuronok 'tüzeléséről', az agy működéséről, érzelmekről, neurológiai betegségekről (pl. Cotard-szindróma, amelyben minden érzékszerv elveszíti kapcsolatát az agy érzelmi központjaival, érzelmi nulla szint),
10. Halál
Na ezt kihagytuk volna, ugye? Ámbár…. Mégis szükségszerű. A sejtek elhasználódnak, majd 'öngyilkosságot követnek el'. Számomra a legérdekesebb felvetés ebben a fejezetben az, hogy azért vagyunk ennyire betegek (rák, Alzheimer-kór, különböző időskori degeneratív megbetegedések), mert megöregszünk. Az élet időtartama meghosszabbodott, de a sejtek élettartama nem tud. Kérdés, jó vásárt csináltunk-e?

https://moly.hu/konyvek/nick-lane-hajra-elet/en-es-a-konyv/molke

Kapcsolódó könyvek: Nick Lane: Hajrá, élet!

Nick Lane: Hajrá, élet!
2 hozzászólás