molke  P 24Kedvenc könyvek 55

Agatha Christie Mallowan: Így éltünk Mezopotámiában
Agatha Christie: Életem
Anna Gavalda: 35 kiló remény
Barbara Taylor Bradford: Egy gazdag nő
Berkesi András: Küszöbök
Bolesław Prus: A fáraó
Brunella Gasperini: Én és ők
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Dymphna Cusack: Hőhullám Berlinben
Emily Brontë: Üvöltő szelek
Erich Segal: Az évfolyam
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában

Kedvenc szereplők: Hercule Poirot, Melki Adso, Miss Marple, Ove

Kedvenc alkotók: Agatha Christie, Fekete István, Jane Austen, Jókai Mór, Radnóti Miklós, Szabó Magda

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Jean Webster: Kedves Ellenségem!
Csokonai Lili: Tizenhét hattyúk
Biblia
Juhász Gyula: Örökség
>!
2019. január 20., 18:04
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2007
264 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639708761 · Fordította: Borbás Mária
>!
2019. január 21., 12:36
>!
Magvető, Budapest, 1987
162 oldal · ISBN: 9631411184

Biblia

>!
1997. szeptember 8., 11:28
>!
Szent István Társulat, Budapest, 1996
1456 oldal · ISBN: 9633608538

Juhász Gyula: Örökség Válogatott prózai írások

>!
2017. január 9., 11:37
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1958
696 oldal · keménytáblás
Hirdetés

Utolsó karc

>!
molke P
Polihisztorképző – házi feladatok

Kép forrása: https://gondola.hu/cikkek/108604-Ot_nap_utan_ert_veget_…
9. házi feladat
11. bűnözés, bűnüldözés

Moldova György: Bűn az élet…

Ez nagyon érdekes volt. Már csak azért is, mert abban a korban voltam fiatal bár a könyvet akkor nem olvastam, holott nagy visszhangja volt és emlékszem egy-két említett esetre, meg úgy általában a rendőrség 'szolgálatára'.

Az író 1986-ban engedélyt kapott a Belügyminisztériumtól, hogy könyvet írjon a rendőrségről és utasították az állományt, hogy mindenben segítsék őt – nyilván a nem titkos ügyek vonatkozásában. Ami hatalmas dolog volt anno, még akkor is, ha gyorsan tudtak titkosítani bármit. Nincs ez másképp ma sem. spoiler Moldova aztán élt is a lehetőséggel, szépen végigjárta a húzós helyeket.

1. A 'nyócker', a Józsefváros. Rákóczi tér, Mátyás tér környéke… milyen régi téma, mennyire nem változott semmi! Cigányok, örömlányok, zsúfolt fogda, szkeptikus, fáradt rendőrök, lepusztult házak. Kevés rendőr, sok feladat. Autó nincs, számítógépet a saját pénzükből vesznek. „Kellene viszont egy kis számítógép, például azért, hogy a több mint ötezer bűnözőt rendszerezni tudjuk a gúny- és ragadványnevek alapján. Erre viszont nincs pénz, szabadnapjainkon el fogunk menni a Ganz-MÁVAG-ba dolgozni, és a munkánk béréből megvesszük majd.”
2. Forradalmi ezred, a karhatalom utódja. Mindenhol bevetették őket, biztosítottak.
Feladataik: Közbiztonsági szolgálat (Fradi-vonatok), karhatalmi fegyveres szolgálat (pusztavacsi fesztivál), terrorista ellenes kommandó, tűzszerészek (ők tévét saját pénzből vettek, amit néztek ha véletlenül bent voltak), kommandósok kiképzése, járőrszolgálata. A balassagyarmati túszdráma volt az első komoly terrorcselekmény Magyarországon, színfolt volt a Wiener Walzer átvizsgálása L. elvtárs miatt…
3. Amikor a rendőr már nem rendőr: nyugdíjasok, leszázalékoltak. Megromlott testi-lelki egészség jellemző nagyon hamar az állományra. Nem segítenek a kiesetteknek: Turóczi körzeti megbízott, akit hátulról leütöttek, koponyaalapi törést szenvedett és nem gyógyult meg teljesen, leszázalékolták – nem keresték, nem törődtek vele; nem tudott megfelelő munkakörbe elhelyezkedni. Az író megkeresésére egy magas rangú rendőr megígérte a segítséget, de közel egy év alatt még egy telefonhívást sem kapott Turóczi, maga helyezkedett el portásnak… Vagy Gál Iván nyugdíjas, az oroszok segítsége, aki nem kapott semmilyen kitüntetést, mivel az 'ellenforradalom' idején az oroszoknál volt, és ezt nagyon fájlalta – én gyanítom, hogy kicsit kényelmetlen lehetett azért a rendszer számára.
4. Nyomozók között: előkerült Tonhauser elvtárs és vele a csatkai cigánybúcsú,:) Sok mindenről esik szó: gyilkosságok, a 'cigánycsoport', melynek az „összrendőri feladatokon túl feladatkörébe tartozik Budapest területén a cigány bűnözők által elkövetett bűncselekmények megelőzése, megszakítása és felderítése”; az erkölcsrendészet – a homokosok bocs, így szerepel a könyvben külön figyelmet élveztek; és a Gazdasági Rendészet is ebből a körből került ki. Szerepeltek a fejezetben betörések, utazó bűnözés – pl. Repülős Gizi; zsebtolvajok, collárok – seftesek és az érdi zsebes maffia.
Az író meglátogatta Pálházán és Baracskán a női és férfi börtönt, nem volt sem jobb, sem rosszabb a fogdánál. Szívszorító volt az ördögi kör: miért nem sikerül sosem az újrakezdés.
Erős, hogy a nyomozóknál nincs túlóra! Bármeddig tart a helyszínelés, kihallgatás, reggel ugyanúgy ott kell lenni az eligazításon.
5. Vizsgálati Osztály – kihallgatások, bizonyítékok összegyűjtése a feladatuk. A leterheltség és a kiégés miatt 36 körüliek és 50 felettiek nincsenek közöttük. Beszélnek a kihallgatási módszerekről, bemutatásra kerül a vizsgálati fogda, a borbély, aki egymillióért sem visz ki híreket; az órás szakértő, akinek mindene az óra, szövetkezeti elnökből lett nyugati kvarcóra vizsgáló, becsüs a rendőrségnek. És megjelennek a kábítószeresek.
5. Zala – a könnyű megye. Az egész fejezet a cigánykérdésről szól… A fejezetben van egy beszélgetés egy cigány vezetővel, az Országos Cigánytanács tagjával, Orsós Jakabbal. Ebben szóba kerül az is, hogy mit gondol a rendőr a cigányról és az is, hogy mit gondol a cigány a rendőrről…
6. Borsod – a nehéz megye. Ez is, csak itt erősebben vannak kiemelve a körülmények; iparosodás, 'lumpenrétegek', erdőszélről a városba települt cigány családok.
7. A rendőrök rendőrei, a Katonai Ügyészség. Rendőrök bűnei, vesztegetés, testi sértés, rendzavarás általában az ital hatására. Tűrni kell a vádakat, a bűnözők sokszor vádolják meg a rendőröket akár bosszúból, akár időhúzás miatt.

Az egész könyvön végighúzódik a cigány-vonal. Nem roma, cigány. Akkor még ez volt a megnevezés. Minden fejezetben főszereplők, akár a 'cigánybűnözés' címkét is rá lehetne tenni a könyvre. Ha lenne ilyen a molyon.
A másik, ami végig jelen van: a rendőrök leterheltsége, a körülmények szegényessége, szűkös lehetőségek (pl. a járőrautó egyik ajtaját nem lehet bezárni, ezért szorosan a fal mellé parkolnak vele…); a létszámhiány – nem lehet válogatni az emberekben, de aki ott van, elhivatott. Ha nem, hamar elmegy. Szétesett családok, kimerült emberek. Lehangoló.

Azért egy csipetnyit idealizált ez a kép, nyilván nem lehetett mindent megírni – ha egyáltalán megtudott olyat Moldova, ami nem vetett túl jó fényt a rendőrségre. De javára kell írni, hogy írt ilyet is, tehát csak picit idealizált ez a kép. Akkoriban nagyot szólt és ez nem véletlen: a rendőrséggel nem volt jó közeli ismeretségbe kerülni…

Ami elszomorított, hogy sok szempontból akár napjainkban is íródhatott volna… vannak dolgok, amik nem akarnak változni.

https://moly.hu/konyvek/moldova-gyorgy-bun-az-elet/en-es-a-konyv/molke

Itt néhány fényképet találtok a szétvert 1984-es pusztavacsi békefesztiválról:
https://www.youtube.com/watch…
Itt a történet: http://www.pusztavacs.eoldal.hu/cikkek/pusztavacson-tor…
A balassagyarmati túszdrámáról: https://hu.wikipedia.org/wiki/Balassagyarmati_t%C3%BAsz…
Egy szemtanú visszaemlékezése: http://mek.oszk.hu/05000/05036/html/
Erről a témáról szól Hatala Csenge: Hírzárlat című könyve.

Kapcsolódó könyvek: Moldova György: Bűn az élet…

Moldova György: Bűn az élet…