molke  P 24


Összes kitüntetés 64


Kedvenc könyvek 53

Agatha Christie Mallowan: Így éltünk Mezopotámiában
Agatha Christie: Életem
Anna Gavalda: 35 kiló remény
Barbara Taylor Bradford: Egy gazdag nő
Berkesi András: Küszöbök
Bolesław Prus: A fáraó
Brunella Gasperini: Én és ők
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Dymphna Cusack: Hőhullám Berlinben
Emily Brontë: Üvöltő szelek
Erich Segal: Az évfolyam
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában

Kedvenc szereplők: Hercule Poirot, Melki Adso, Miss Marple

Kedvenc alkotók: Agatha Christie, Fekete István, Jane Austen, Jókai Mór, Radnóti Miklós, Szabó Magda

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Bródy Sándor: Apró regények
Arany János: Őszikék
John Gribbin: Schrödinger macskája
Biblia
Juhász Gyula: Örökség
>!
2018. július 30., 15:24
>!
2018. július 1., 12:36
>!
Pro-Print, Csíkszereda, 2009
144 oldal · ISBN: 9789738468825
>!
2018. február 24., 18:37
>!
Akkord, Budapest, 2001
268 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637803343 · Fordította: Both Előd

Biblia

>!
1997. szeptember 8., 11:28
>!
Szent István Társulat, Budapest, 1996
1456 oldal · ISBN: 9633608538

Juhász Gyula: Örökség Válogatott prózai írások

>!
2017. január 9., 11:37
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1958
696 oldal · keménytáblás
Hirdetés

Utolsó karc

>!
molke P
Polihisztorképző – házi feladatok

Kép forrása: https://gizmodo.com/5838847/steve-jobs-is-dead

4. házi feladat
5. vezetők

A könyv jelentősebb életesemények mentén mutatja be Steve Jobs életét. Minden fejezet elején remek képek vannak (ezek fekete-fehérek), és a könyv végén is helyet kapott több, most már zömében színes kép.

Szakmailag nagyon érdekes volt ez a könyv nekem. Különösen az informatikai vonatkozásai miatt érdekelt, jó volt olvasni a „hőskorról”. Eddig nem sokat foglalkoztam az Apple-lel, nálunk IBM alapú gépek vannak Windows-zal grrrr.
A könyv Jobs gyermek- és fiatalkorával indul: örökbe fogadott gyermek volt, szerető, támogató nevelőszülőkkel. Persze került olyan szokványos helyeket, mint pl. iskola, egyetem, mint a zsenik általában; lázadó volt, hippi lett és guruhoz ment Indiába.1976-ban Steve Wozniakkal a családi garázsban megalapították az Apple-t, és elkezdődött minden idők egyik legnagyobb sztorija
Az Apple számítógép megalkotása forradalmi újítás volt: a tv használata monitor gyanánt, ez volt az első külső kijelző; a mentés kazettás magnóra történt; önműködő volt az operációs rendszer beolvasása és indítása. Az Apple volt az első igazi személyi számítógép, alkotója Steve Wozniak, Jobs ötletei alapján, 1976-ban. Az ára 666,66 dollár volt :) ’984-ben-ban elkészült az első Macintosh számítógép, a bemutatón vetítették le a híres 1984 reklámot.
1985-ben a John Sculley (akit Jobs vitt az Apple-höz), elbocsátotta őt. Jobs talpra állt, és jöttek az Apple utáni évek, először a NeXT cég felvásárlása, az Apple és a Microsoft párharca# eddig se szerettem a redmondi bagázst#; a NeXT és a Pixar egyesülése, ami nagyon rossz döntésnek tűnt, tíz évig csak a pénzt nyelte, aztán jött a Toy Story…; a NeXTCube, a NeXT számítógépe kocka alakú volt természetesen és a hozzá fejlesztett, a gépet túlélő NEXTSTEP operációs rendszer, ami nagyon komoly fejlesztés volt, a későbbi MAC OS X alapja. A NeXT elsőként használt olyan technológiai megoldásokat, amelyek nélkül most nem tudnám ezt az összefoglalót írni: a képernyő és az inputeszközök közötti interpretert, ők készítettek először dinamikus html oldalakat és kötötték össze adatbázissal, megteremtve ezzel a mai dinamikus honlapok – webshopok, közösségi oldalak, fórumok alapjait. Tehát a molyét is :) Egy érdekes mondta a fejezetből: „Tim-Berners Lee, a World Wide Web feltalálója is NeXTCube-ot használt, így ez a típus lett a világ első webszervere”.
1996-ban Jobs visszatért az Apple-höz. Újabb szárnyalás következett: újabb Macintosh, az Ipod, az iPad , majd az iPhone, mellékesen az iTunes megnyitása – mind-mind forradalmi újítások, amelyek megváltoztatták világunkat. De ezekről már mindenki tud :)

Érdekesek voltak a marketingről szóló részek: a márkanév megalapítása, az arculat megalkotása a 80-as évek első felében, az Apple reklámjairól szóló részben nagyon érdekes volt bepillantani Jobs zseniális marketing fogásaiba.
Tartalmazza könyv a stanfordi beszédet, amely – általam is vallott – inspiráló alapigazságokat tartalmaz; Steve Jobs és. Bill Gates, a két guru 2007-es ‘szócsatáját' is.
A kötet végén betegségéről és haláláról olvashatunk, majd egy nagyon szép emlékezést Jobsra, életének összefoglalóját.

Érdekes ember volt Steve Jobs, kiszámíthatatlan, narcisztikus, arrogáns zseni, lenyűgöző karizmát tudott bekapcsolni, de nem szerettem volna a beosztottja lenni…
Szólt a könyv Jobs kíméletlen eszközeiről, arroganciájáról, akaratérvényesítéséről mivel Demokratikus körülmények nem szülnek nagyszerű termékeket – ehhez egy kompetens zsarnokra van szükség. A világ legmenőbb vezérigazgatója, Jobs karizmájáról, média-tudatosságáról, “valóságtorzító mezőjéről”, a Jobs-mítoszról is mesélt.
Egy idézet a könyvből, ami számomra Jobs-ot jelenti:
Jobs iszonyúan nagy rock'n'roll sztár volt a digitális forradalom idoljai, amerikai ikonjai között Eszközt adott emberi kezekbe, népszerű eszközt, hálót, nem halat, az eszköznek emberi, természetesen kezelhető és szép arcot készített.
A könyvet elolvasva ezt érzem én is.

Jó döntés volt a Steve Jobsról szóló kötet választása. Túl a szakmai ártalmon is érdekes könyv szerintem bárkinek. Nem csak az informatika, de az üzleti élet, az egyéni kitartás, egy lángelme gondolkodásának megismerése is érdekes, minden emberi gyengeséggel együtt is. Ráadásul eggyel kevesebb olvasatlan saját könyv :)

https://moly.hu/konyvek/geczi-zoltan-szerk-steve-jobs/en-es-a-konyv/molke

Az ikonikus reklám:
https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó könyvek: Géczi Zoltán (szerk.): Steve Jobs

Géczi Zoltán (szerk.): Steve Jobs