mohapapa I 110
Kedvenc könyvek 124

Gabriel García Márquez: Száz év magány
Philip K. Dick: Figyel az ég
Kurt Vonnegut: Macskabölcső
Wass Albert: A funtineli boszorkány
William Golding: A Legyek Ura
Vaszilij Akszjonov: Moszkvai történet
Wass Albert: Tizenhárom almafa
John Steinbeck: Egerek és emberek
Vasváry-Tóth Tibor: Yes
Békés Pál: A Félőlény
Békeffi István: A kutya, akit Bozzi úrnak hívtak
Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita

Kedvenc sorozatok: Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum, Brenner nyomozó történetei, Delelő Univerzum, Hód, Hunyadi, Korongvilág, Kultúra, Mars-ciklus, Perry Mason, Robotregények, Vis Major

Kedvenc kiadói sorozatok: Corvina sikerkönyvek, Gondolkodó magyarok

Kedvenc alkotók: Földi Pál, Gion Nándor, Kurt Vonnegut, Orson Scott Card, Ray Bradbury


Aktuális olvasmányok

Pápay Kálmán: A leghosszabb éjszaka
Kaszás István: A Galaktika urai
Varga Csaba: A finnugorista áfium ellen való orvosság
Scott McCloud: A képregény felfedezése
Bizzer István: Molnár-C. Pál, a könyvművész
Galsai Pongrác: Öltözőtükör
Karel Krejci: Prága legendái
Drábik János: A kiválasztottak
Gönczi Tamás: Piliscsillag, Napcsillag
Yuval Noah Harari: Sapiens
Gregor von Rezzori: Egy antiszemita emlékiratai
José Ortega y Gasset: A tömegek lázadása
>!
2021. szeptember 18., 07:48
>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1975
246 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632110635
>!
2021. szeptember 16., 15:59
>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1976
230 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632111184
>!
2021. május 31., 16:46
>!
Fríg, Pilisszentiván, 2011
10 oldal · ISBN: 9789639836204
>!
2021. április 17., 22:15
>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2007
224 oldal · ISBN: 9789639725072 · Fordította: Bánföldi Tibor, Kepes János
>!
2021. április 12., 21:17
>!
Holnap, Budapest, 2006
128 oldal · ISBN: 963346739X

Galsai Pongrác: Öltözőtükör 500 kérdés 24 színészhez

>!
2021. április 11., 13:12
>!
Móra, Budapest, 1971
180 oldal
>!
2021. január 9., 10:23
>!
Gondolat, Budapest, 1976
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632803000 · Fordította: Sziklay László

Drábik János: A kiválasztottak A szemitizmus – elkülönülés és kettős mérce

>!
2020. augusztus 31., 18:53
>!
Gold Book, Debrecen, 2011
400 oldal · ISBN: 9789634261940

Gönczi Tamás: Piliscsillag, Napcsillag Egy magyar kultuszhely és titkai

>!
2020. augusztus 17., 17:07
>!
Angyali Menedék, Budapest, 2013
620 oldal · ISBN: 9789638983602

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

>!
2020. július 25., 19:48
>!
Animus, Budapest, 2015
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633242377
>!
2020. május 2., 11:34
>!
Osiris, Budapest, 1996
286 oldal · ISBN: 9633791987 · Fordította: Szijj Ferenc
>!
2019. november 30., 17:36
>!
Helikon, Budapest, 2019
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634793540 · Fordította: Scholz László

Utolsó karc

mohapapa I>!

NEMLÉTEZŐ KÖNYVEK (12. RÉSZ)

KOCKÁS 91.

(Előrebocsátom: ez az a bejegyzés, aminek képek nélkül csak nagyon halvány értelme van. Vagyis sokkal jobban jársz, ha az eredeti helyén, a blogomon olvasod és nézegeted!)
https://mohabacsi-olvas.blog.hu/2021/05/23/kockas_879

Többször írtam már a képregényekről, meg a hozzájuk fűződő viszonyomról. Nem ismétlem most magamat, teszem ezt úgyis, eleget.

Viszont írok egy olyan bejegyzést, amellyel, minden bizonnyal komoly fanyalgást váltok ki önmagammal szemben, de amely bejegyzés brutálisan önleleplező és őszinte.

S a fenti két bejegyzés erőteljesen összefügg.

Mégis csak ismételnem kell magamat, hogy érthető legyek. Számomra a képregények világa a hetvenes években nyílt ki, már amennyire a hetvenes évek Magyarországán kinyílhatott. Egyfelől és elsősorban a Füles jelentette a képregényeket, másfelől a havona megjelenő Mozaik folyóirat, Dig, Dag és Digedag kalandjaival. Slussz. Könnyen átlátható világ volt, ugyebár, s én ezen szocializálódtam. Ebből fakadón számomra a képregények ma is és elsősorban Zorád Ernő, Korcsmáros Pál, Fazekas Attila, Sarlós Endre és Sebők Imre nevéhez kötődnek. Azzal együtt, hogy ha nem is veszett módon, követve mindent, de próbálok valamelyest tájékozódni manapság is. Ami jobbára mindössze annyit jelent, hogy ha a könyvtárban járok (hát, manapság nem, nincsen diszkriminatív, védettséginek hazudott oltási igazolványom, hát nem mehetek be a kormányrendeletek miatt), mindig körülnézek a képregényes polcon. Előrebocsátom: a szokásos szuperhősös képregények és a gyerek-sztorik teljesen hidegen hagynak. Meg még egy csomó minden. Az előbbivel próbálkoztam, de csendben, békében elengedtem őket. Még Hellboy bírta nálam legtovább, de Spawn elolvasása érdeklődés hiányában elmaradt. És így tovább.

Tehát egyáltalán nem vagyok sem fan, sem naprakész. Még arra is évek múlva döbbentem rá, hogy a Sarlós- és a Sebők-képregényeket is újra kiadták. Legalábbis jó párat. Mondjuk ezekre azért gyúrok.

A most következők miatt lehet kiakadni, kinek-kinek ízlése és vérmérséklete szerint.

A Kockás-magazin számomra mindig gyerekmagazin volt, valahol a Bucó, Szeti, Tacsi szintjén. Ezért soha a kezemben nem került. Amikor indult, a nyolcvanas évek elején, én már középiskolás voltam és nagyon szerelmes. Az érdeklődési köröm egészen más felé orientálódott. Bár, ahogy most nézegetem az első számok borítóit, akár fel is figyelhettem volna rá. Ha másért nem, Rahan miatt. A kigyúrt, szőke hajú ősember, ha nem tudod. De nem figyeltem fel. Aztán nő (nem az, akibe nagyon szerelmes voltam), gyerekek, gyülekezet, s a figyelmem abszolút elterelődött erről a területről.

Úgy az elmúlt hónapig. Mer' ugye volt az a magyar könyv a magyar képregényekról, a Pókember-generáció, s nos abban volt pár bekezdés a Kockás-ról. Ami csak úgy a memóriban hátul maradt meg. De mert ott megmaradt, valamelyik nagyárúházas bevásárlás alkalmával.

Akkor belenéztem, de láttam, hogy legaláb két történet már folytatás, ami abban a számban (90.) véget is ért. Gondoltam, nem a valaminek a közepén, végén kezdem, várok még egy számot. Akkor éppen kapható volt egy különkiadás is, Pif-el, egyebekkel, de az nem győzött meg. Vártam tehát egy új számot. Ma jártunk az óbudai Auchanban. Volt új lapszám. Belenéztem.

Azonnal meggyőzött.

MORGOLÓDÁS
Itthon átnéztem, majd elolvastam, csudálkoztam, álmélkodtam, gyönyörködtem, értetlenkedtem. Hadd kezdjem az utóbbival. A többi úgyis dícséret lesz.

Az első történet ujjongásra késztetett. Meg némi utánanézésre. Az ujjongásról majd később. Most a zord sorok következnek. Mivel ez a folyóirat folyóirat, egyes képregények nem teljes egészében szerepelnek az egyes számokban. (Vagy egyik sem?) Azonban a történeteknél semmi eligazítás nincsen, éppen hol járunk a történetben, az első résznél, a harmadiknál vagy a negyvenediknél.

Az első történetnél, A pattyantyúsok-nál nem tudtam eldönteni, most akkor belecsöppentem-e valaminek a közepébe, vagy így kezdődik a történet? Voltak jelek az utóbbira, de semmi egyértelmű segítséget, eligazítást nem találtam a lapban. Sem azt, hogy melyik számban jelent meg az előző rész, se azt, hogy ez éppen hanyadik rész, semmit. A szerzőkön kívül.

Fogtam hát magamat, és túrkálni kezdtem a Kockás weboldalán. Itt több meglepetés ért. Az első egy kellemes volt. Ami ismét a tájékozatlanságomat emeli ki: a Kockásnak van fekete-fehér változata. Természetesen nem arról van szó, hogy a színesben megjelent képregényekből kiveszik a színeket, hanem egy felnőtteknek szóló kiadvány-sorozatról. Egyből felkeltette az érdeklődésemet.

A másik egy döbbenetes felismerés volt. A titokzatos című Frnck című képregény (az ujjongás erről is később) előző részei a Kockás előző számaiban jelentek meg. A 91. előtt a 87. (!) számban. Meg még előbb is, de akkor is ennyi kihagyással. Számomra ettől az ész megáll. Biztosan velem van a baj (ezt nem gondolom ám komolyan!), de nekem simán ez a menjenek a csudába-kategória.

Az még rendben van, hogy egy történetet nem egyszerre tudok elolvasni, ehhez még a Füles-képregények idején volt lehetőségem hozzászokni, de hogy fél éveket kell várnom, hogy valami folytatódjék? Az én memóriámmal? S ha újra akarom olvasni, akkor mindig évfolyamokat kelljen átlapoznom, hogy megtaláljam, mi volt az előzménye? Kicsit elment a kedvem, pedig már az előfizetés-menüpontban is körülnéztem. De ez a tény alaposan kedvemet szegte. (S ha Szerelmetesfeleségtársam ezt olvassa, fellélegzik a rendelkezésünkre álló hely nagyságára való tekintettel.)

Ami még egy kicsit meghökkentett, hogy bár elég sok lapszám kapható visszamenőlegesen, a régebbi darabok ára ugyanannyi, mint a mostani számé. Igaz, ha hármat veszek, ingyen küldik: 2890 HUF felett ingyenes a kiszállítás. Ha már…, de legalább…

A PATTANTYÚSOK (Az ószeres portréja)
(Kapásból, anélkül, hogy kinyitottam volna, karmantyúsokat írtam. A pattantyú, ugye, ágyút jelent, a karmantyú meg vagy kézvédőt, több formában, ruhaként vívásnál, vagy a szerelékeknél az illesztést.)

Szóval kinyitottam a folyóiratot és az első kép ez volt.

Aham, én megmondtam már a legelején, hogy pazar dolgokról maradzs le, ha itt olvasod ezt a bejegyzést!
https://mohabacsi-olvas.blog.hu/2021/05/23/kockas_879

Ahogy mondani szoktam: meggyőzettem, felszántattam, felsózottam. Utoljára a Morgan Lost első részénél nyűgöződtem le ennyire, azelőtt meg a Blacksad-énél. Hamarosa kiderült számomra, hogy nem derült ki, ez most folytatás vagy egy történetkezdet. A nyitókép és az ezt követő kockák arról szólnak, itt „minden most kezdődik el”, majd később úgy fest, belecsöppentünk valaminek a közepébe, anélkül, hogy tudnánk az elejét.

Egyébként maga a sztori is érdekes, már amennyire ki lehet csomózgatni: egy 1911-es, alternatív Párizsban vagyunk. A főhősünk három hölgyemény. Bankrabolók. Amazon-típusok, ütnek, lőnek, autósüldözésben sem semmik. Páran a nyomukban vannak, rendőrök, rossz fiúk. A történetet a Kockásnak ebből a számából nem értjük meg igazán. Nem mondom, hogy teljesen mindegy, de majdnem ezt mondom. De azért az valamit elárul, hogy említés szintjn van benne sárkány, megjelenik egy troll leszárazottja, és vannak benne elfek is. S ahogy látjuk, Párizs felett a hólégballonok repkedése teljesen mindennapos eseménytelenség.

Hogy miért majdnem lénegtelen a történet? Mert a rajzok valami frenetikusak.Gyorsan mondom is, hogy megjegyhessük, a művész neve, aki elkövette ezt a képregényt: Étienne Willem.

(Itt egy tréfás fotó van a szerzőről.)
https://mohabacsi-olvas.blog.hu/2021/05/23/kockas_879

Ahogy most rápillantottam a hálón Étienne úr dolgaira, az egyik ámulatból a másikba esem. (S mi lenne, ha még A pattantyúsok történetével is tisztában lennék!)

Valami elképesztő az a részletesség, az a természetesség, az az energia, szépség és játékosság, ami a rajzairól árad. De úgy értsd, hogy mindegyikről. Általában nem szoktam überlelkes lenni, de ezek a rajzok a részemről azonnal besoroltak a kedvenc kategóriába a már említett két képregény mellé, s ahol ott van még a Saga-sorozat, Korcsmáros Pál, Zorád Ernő, Dargay Attila, Fazekas Attila, Sebők Imre és Sarlós Endre. A Watchmen-ról, a Morgan Lost-ról és Frank Milleről nem is beszélve.

Hogy értsd, mire gondolok, néhány tudatosan roszzul fotózott példa a Kockás jelen számából. (Galéria következik, úgy nézz a képre!) Érdemes elmerülnöd a részletekben!

(Tudod már, ugye?)
https://mohabacsi-olvas.blog.hu/2021/05/23/kockas_879

Igazságtalan lenne a történet és a szöveg szerzőjét név nélkül hagyni: Pierre Pevel.

FRNCK (Tűzkeresztség)
Meg ne kédezd, mit jelent a cím. Szégyenszemre nem tudtam kikövetkeztetni. Úgy sem, hogy tudom, a történeten belül az ősemberek néha csak mássalhangzóval jelölnek szavakat. A hideg például: hdg. De akkor sem tudom, mi a franckarika a frnck? Egyébként a történet eredetijének is ez a címe, és jelenleg a hetedik kötetnél tart a sorozat. Szóval nem csupán nekem jön be.

Sajnos ebben az esetben is egy sztori közepébe csöppentem (tudod, ez az, amelynek az előző része a 87. számban volt, meg ég volt előtte előzmény), ám itt, ha nem is részleteiben, de nagyvonalaian kiderü, hogy egy időutazó kisfiúrúl van szó, aki napjainkból az őskorba csöppen, és ne tud visszamenni.

(Szokásos)
https://mohabacsi-olvas.blog.hu/2021/05/23/kockas_879

A 91. Kosckás-ban a második a sorban. Valóban, A pattantyúsok mindent visz, de kétségtelen, hogy az Oliver Bocquet és Brice Cossu jegyezte történet, ha nem is annyira mint az előző, de minden szempontból meggyőző.

(Bizony, itt is.)
https://mohabacsi-olvas.blog.hu/2021/05/23/kockas_879

Mind a történet, mind a rajzok roppant figyelemre méltók, és remekül illenek egymáshoz. Izgalmas és tréfás a jelen és a múlt antagonisztikus találkozása (nagyon jót röhögtem, amikor az ősfickó megálmodja a mikrohullámú sütőt, és megpróbálja összerakni a rendelkezésére álló anyagokból.

(Még minidg itt olvasol?)
https://mohabacsi-olvas.blog.hu/2021/05/23/kockas_879

Vannak képek,amelyek kimondottan szépek. Ilyenek például, amikor az időutazó srárac és a barátosnejére rázuhan egy kiadós zápor.

(…)
https://mohabacsi-olvas.blog.hu/2021/05/23/kockas_879

Még egy kép hangulata végett, hogy lásd, miről is lehet szó.

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/2021/05/23/kockas_879

MIvel a történet egészéről nincs fogalmam, a részletekbe nem is megyek bele. Elég az hozzá, hogy mi minden konfliktust hordozhat magában egy modern kiscsákó és a kőkorszak randija, csak sejthetjük. De ez is olyan akarok még ilyet-féle alkotás.

IZNOGOUD
Az Iznogoud legnagyobb meglepetése az író személye. Úgy hívják, René Goscinny. Ha nem ugrik be, ő írta a klasszikus Asterix történeteket. Bizony!

Iznogoud egy nagyvezír neve. Antihős. Nem jóképű, nem daliás, nem jóindulatú, nem nagyvonalú. Meg semmi pozitív nem. Viszont aljas, rosszindulatú, annyira nem okos, cserébe viszont buta és béna. Mindezek előtt és fölött: nagyravágyó.

Sem a történet, sem a rajzok nem fordítják ki a világot a sarkából, de jópofa és kedélyes mindkettő.

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/2021/05/23/kockas_879

Önmagában nem rossz, sőt, kimondottan szórakoztató, de csupán emiatt biztosan nem szoknék rá a Kockásra.

LEONARD
Detto. Szó szerint ide írhatnám az Iznogoud utolsó mondatát: Erre gondolok: „Önmagában nem rossz, sőt, kimondottan szórakoztató, de csupán emiatt biztosan nem szoknék rá a Kockásra.”

Leonard kémikus, alkimista, van neki egy segédje, oppárdon famulusa. Ebben a részben egy ránctalanító krémet talál fel. A csuda tudja, mire gondoltak a szerzők, és mi mit akartak elérni vele. A történet lecsóba csap, majd egyszercsak véget ér, s valójában közben annyira nem történik semmi érdemleges.

A történet címe: Rá se ránc, famulus! A belem fordul ki ezektől a szellemeskedő, de valójában vérerőltetett értelmetlenségektől. (Tegnap Szerelmetesfeleségtársam letöltetett velem egy filmet. A címe: Piás polák bérgyilkos. Az eredeti pedig ez: You Kill Me. Az eszem megáll!)

https://mohabacsi-olvas.blog.hu/2021/05/23/kockas_879
]
…ÉS A TÖBBI
Van még a lapszámban pár egyoldalas szöszenet: Zűrkadétok (kétszer egy oldal), Ragnarök, Marsuplami (két oldalon; ez a figura, akitől, amitől bármikor falra tudtam mászni. Most is.), és a Lucky Luke képregényekből ismert, nagyon vicces, iszonyatosan ostoba kutya, Rantanplan. Igaz, ő csak hat képkockában. Bár a színvonalát nézve, elég is ennyi. Az én ízlésemnek ezek kínosak, gyermetegek, semmitmondók, ezért nem szórakoztatók

Ezek azok a produktumk, amik miatt eddig nem vettem a kezembe a lapot, mert idő- és pénzpocséklásnak tartottam.

VAGYIS?
Dilemma. Bár szerintem ez egyértelműen kiderült fentebb.Bár gondolkodjunk együtt…!

Az első két történet hihetetlen színvonala simán lenullázza a lapba beszerkesztett többi alkotást. (Már ami nem önmagát nullázza le.) De olyan megalázón, hogy arra szavak nincsenek. Konkrétan töltelékké válik mellettük minden, még az is, ami nem önmagában az.

Arányaiban ez azt jelenti, hogy a hatvannégy oldalból negyvenhét pazar. Ez 73%. További 12-18% még fogyasztható. Az öszesen 85-91%. Igen kimagasló arány! Ha így belegondolok, nem is dilemma. Különös tekintettel arra, hogy a következő számba ígéretet kaptunk a A pattantyúsok és a Frnck folytatására.

A dilemma megszűnt.

Arról nem beszélve, hogy a Frnck eleje is érdekel…

Rászokni nem akarok visszamenőlegesen, mert az anyagilag is, a helyigényt tekintve is tragédiává válna. De azért a Frnck eleje, meg a fekete-fehér verziók izgatják a fantáziámat…

(Vitanum, 2021,.április, ISSN 0230-4600)

9/10

2021 májusának bő dereka, hosszú pünkösdi hétvége, esővel, borulással, korona-szabályok oldásával, de a védettségi oltottsági igazolvány zsarolása még mindig zajlik