mintha 0Kedvenc könyvek 61

József Attila: József Attila összes versei
Radnóti Miklós: Radnóti Miklós összes versei és műfordításai
Babits Mihály: Babits Mihály összegyűjtött versei
Krasznahorkai László: Az ellenállás melankóliája
Krasznahorkai László: Háború és háború
Krasznahorkai László: Sátántangó
Krasznahorkai László: Seiobo járt odalent
Szabó Magda: Az ajtó
Szabó Magda: Für Elise
Szabó Magda: A Danaida
Szabó Magda: Alvók futása / Zeusz küszöbén
Szabó Magda: Pilátus

Kedvenc alkotók: Esterházy Péter, József Attila, Krasznahorkai László, Oravecz Imre, Szabó Magda

Hirdetés
Hirdetés

Utolsó karc

>!
mintha

"A Fancsikó és Pinta harmadik kiadásának borítóján (mert közben elmúlt tíz év, és nagyon híres művészek lettünk) van – mit van! lebeg!, ez is lebeg, mutatja is lelkesen, hogy látom-e, mondom látom, ott a szárnya, ó, dehogy, a lába, hogy nem ér a földre, mert ez a föld, bökött egy bizonytalan satírozásra, ez a föld –, szóval van ez a szárnyas, furcsa gebe pofa, ormótlan sárga cipőkben, kék kis masnival, csúf és kedves, afféle őrzőangyalszerűség, akit főleg azért zárnánk a szívünkbe, mert nem a miénk, nem minket őriz, Egeknek hála, mert sok jó e baldóvertől nem remélhető – amikor, jaj, árulás!, hirtelen fölismertem, a szemüveg meg az orr!, hogy kígyót melengettem keblemen, mert hát ez én, ez én volnék, ez a… lény. A gaz. Galád és hajcihő. Az ilyen-olyan! És még tetszik is! Akkor hát most adta vissza, rajzolta vissza azt az én, megítélésem szerint lírai szépségű emlékművemet, amit állítottam neki a fékezett habzásúban. Még mielőtt szólhattam volna, legyintett, ugyan, csocsókám, mire nem gondolsz… dehogy, dehogy. És nagyon csillogott az a jóságos szeme. Ez az igazi gonoszkodás, mely az ártatlanságra is igényt tart; sőt, meg sem különböztethető tőle.

(…)

Van még egy kutya is ezen az új borítón, egy terhes kan kutya. És ezt, magyarázta nekem nagy odaadással, senki se fogja észrevenni, ezt csak te tudod, meg én. Aztán látod, mégis terhes. És tudod, miért?
Tudom. Mert úgy rajzoltad.
Bizony, édesem, azért. Azért van minden."

Kapcsolódó könyvek: Esterházy Péter: A kitömött hattyú · Esterházy Péter: Fancsikó és Pinta / Pápai vizeken ne kalózkodj!

Esterházy Péter: A kitömött hattyú
Esterházy Péter: Fancsikó és Pinta / Pápai vizeken ne kalózkodj!

Kapcsolódó alkotók: Banga Ferenc