Mimiti 7>Szerb Antal: Naplójegyzetek (1914-1943)


Kedvenc könyvek 33

Szerb Antal: Utas és holdvilág
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Homérosz: Íliász
Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita
Gárdonyi Géza: Egri csillagok
John Steinbeck: Édentől keletre
Bohumil Hrabal: Sörgyári capriccio
Dragomán György: A fehér király
Christopher Moore: Biff evangéliuma
Madeline Miller: Akhilleusz dala
Apuleius: Az aranyszamár
Agatha Christie: Öt kismalac

Kedvenc sorozatok: A Széthullott Birodalom, A tűz és jég dala, Harry Potter, Hercule Poirot, Korfu-trilógia, Miss Marple

Kedvenc alkotók: Agatha Christie, Bohumil Hrabal, Caius Valerius Catullus, Dragomán György, Fekete István, Gerald Durrell, Hérodotosz, J. R. R. Tolkien, Plutarkhosz, Radnóti Miklós, Rejtő Jenő (P. Howard), Szerb Antal


Aktuális olvasmányok

Nyáry Krisztián: Így ettek ők
Halász Rita: Mély levegő
Cristina Troso – Stefano Maggi: Az antik Görögország képes kalauza

Nyáry Krisztián: Így ettek ők Magyar írók és ételeik

>!
2024. április 16., 07:39
>!
2024. április 16., 07:35

Utolsó karc

Mimiti>!
Évértékelés

Ilyen volt nekem 2023

2022-höz képest elképesztő előrelépést értem el tavaly az olvasásban, még úgy is, hogy a legnagyobb tempót csak az év első néhány hónapjában sikerült tartani, majd az utolsó párban sikerült kicsit visszatérnem az olvasáshoz. A molyos statisztika szerint 76 könyvet és 16800 oldalt (nahát, kerek!) olvastam, ami több mint a duplája az előző évinek.

Teljesítettem néhány kihívást is, volt egy-két komfortzónán kívüli olvasás, de többségében a magánkönyvtáramból és a várólistámról válogattam, ezért akár büszkén állíthatnám, hogy mindkettőt sikerült csökkentenem, de folyamatosan csordogált és csordogál azóta is az utánpótlás mindkettőre :D Azért tavaly is szép számmal vásárolgattam a könyveket, ez idén azért változni fog, de azt hiszem a mesekönyvek lassú gyűjtögetése folytatódni fog. ;)

Aminek nagyon örülök, hogy egyrészt volt több rendkívül mély nyomot hagyó olvasmányom, és a csalódások száma is viszonylag kicsi volt. Azért a görög mitológia erőteljesen utat tört magának ismét, és bár valószínűleg idén is több ilyen témájú könyvet fogok olvasni (hiszen mégiscsak nagy kedvencem), azért most próbálok majd kicsit több irányba is elmozdulni. Csatolom az év legnagyobb kedvenceit: Moraviától még egész biztosan fogok még olvasni; a Hajótörés szélcsendben fantasztikus élmény volt, és sajnos az egyetlen verses kötet, amit tavaly olvastam (verseket egyébként szinte mindennap olvasok, de többségében vagy itt, karcokként, vagy más honlapokról szemezgetek). Az akasztott rókák erdeje remek szórakozás volt, feküdt nekem ez a beteg finn humor. Az utolsó kívánság könnyed fantasy volt, nagyon jó volt, hogy novellafüzér (és novellák közül a Karácsonyi látogatók is nagy kedvenc lett, mivel annak ellenére, hogy már több novelláskötetét olvastam Fekete Istvánnak, ebben egy csomó, számomra ismeretlen remek történettel találkoztam). Zeusz emlékiratai is talán a könnyed szórakozáshoz sorolhatók, azonban számomra egy igazán tartalmas, elgondolkodtató élményt nyújtott. A tudományosabb vonalon nagyon tetszett a Pompeji, illetve a Pénisz című könyv, ami akármilyen furcsa is ebben a felsorolásban, nagyszerű ismeretterjesztő munka, ami mindkét nem számára hasznos lehet. Végül szintén a tudományos vonalhoz illik Kerényi munkája – mindig rájövök, hogy milyen nehéz őt olvasni, de elképesztően izgalmas a gondolkodásmódja.

Nem akarok annyira elmélkedni a magánéletemről, de mivel ez is szorosan kapcsolódik az olvasásaim mennyiségéhez, azért elmondom, hogy életem egyik legszebb évét zártam, a férjemmel gyakorlatilag minden párkapcsolati mérföldkövet kipipáltunk, és ennek méltó lezárásaképp decemberben megszületett a kislányunk. Nagyon szerencsés vagyok, mert jól tudom megélni, és nagyon élvezem az anyaságot, még úgy is, hogy valóban a legnehezebb feladat, amit valaha is kaptam – de a legszebb is. Kismanó jófejségéből adódóan pedig – egyelőre – olvasni is tudok, de a fáradt agyamnak mostanság ismét jobban esik inkább egy-egy filmet megnézni, de mindenképp igyekszem majd legalább jórészt végigolvasni az éves tervemet.

Kapcsolódó könyvek: Arto Paasilinna: Az akasztott rókák erdeje · Alberto Moravia: Egy asszony meg a lánya · Fekete István: Karácsonyi látogatók · Maurice Druon: Zeusz emlékiratai · Kerényi Károly: A Nap leányai · Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság · Mary Beard: Pompeji · Sturla Pilskog: Pénisz · András László – Babiczky Tibor: Hajótörés szélcsendben

Arto Paasilinna: Az akasztott rókák erdeje
Alberto Moravia: Egy asszony meg a lánya
Fekete István: Karácsonyi látogatók
Maurice Druon: Zeusz emlékiratai
Kerényi Károly: A Nap leányai
Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság
Mary Beard: Pompeji
Sturla Pilskog: Pénisz
András László – Babiczky Tibor: Hajótörés szélcsendben
2 hozzászólás

Olvasott könyvek idén
31
Olvasott oldalak idén
4308

Utolsó hajónapló-bejegyzés

>!
59. nap ()

Be kell ismernem, hogy az irodalomtudomány ilyen mélységben – még ha kedvenc írómról is szól – sok nekem. Remek könyv, nagyon tartalmas, nagyjából Szerb Antal teljes munkásságát felöleli, kielemzi; a szerzővel persze nem mindig értek egyet, de ez nem baj. Marad a polcomon.

Kapcsolódó könyvek: Havasréti József: Szerb Antal

Havasréti József: Szerb Antal

Tervezett könyvek: 30 · Teljesített könyvek: 2

7%

Tervezett oldalszám: 1466 · Teljesített oldalszám: 1466

100%