Martin_Kay  IP 0

Martin Kay 1 könyv


Kedvenc könyvek 1

Martin Kay: Eastern
Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Muraszaki Sikibu: Gendzsi szerelmei I-III.
Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez
>!
2019. február 4., 17:22

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez Így kerüld el a káoszt!

>!
2019. február 4., 17:20
Hirdetés

Utolsó karc

>!
Martin_Kay IP
Disztópia

fan art: Faragó Valentina

Elöljáróban annyit, hogy kifejezetten szeretem a poszt apokaliptikus témát, legyen az alany regény, film, sorozat vagy épp játék. Magam is ebben alkotok, magyar íróktól pedig nem sok ilyen próbálkozás érkezik, így szakmai és olvasói kíváncsiság elegyével vártam ezt a könyvet.

A regény egyik legérdekesebb pontja a „stílusban” rejlik számomra. Afféle lightnovelként működik, a történetet sok esetben kifejezetten hangulatos, jól megrajzolt és eltalált képek illusztrálják, ez sokat dob az egész esztétikai értékén, és kifejezőképességén. Ami ennél is fontosabb, a regény „tud ezekről” a rajzokról, nem csupán üres addíciók, hanem a narratíva részeiként jelennek meg.

Bár nem feltétlenül én vagyok a célközönség – ez inkább ifjúsági regény, mint bármi más –, megtaláltam a magam számítását a regényben. A karakterek egyszerűek, de jól megírtak, a történet alapjai pedig jól ismert motívumokra épülnek. Többféle régi traumával küzdő karaktereken át járja körbe mind a bosszú, gyűlölet, már-már rögeszmés kötelességtudat témáit, de mégis fontosabb számára a megbocsátás valamint a gyógyulás az emberi kapcsolatokon át – a visszatérés. Ehhez asszisztál Yuko és Vajk, akik bár archetípusok, mindketten rendelkeznek valami egyedi vonással, ami elkülöníti őket a hasonlóktól, a történetet pedig nagyon jól kiszolgálják.

A könyvben sok akciójelenet van, 1-2 nagyon jó gaggel és ötlettel, bár a leírásuk néhol gyors kissé, nem a legtisztább. Ettől eltekintve, jól működnek.

A háttérvilág kellően rejtélyes és érdekes egyszerre ahhoz, hogy tartósan megragadja az ember fantáziáját, a „keleti blokk” emlékeztetének érzékletes leírása pedig elég közel hozza az olvasót ahhoz, amit a szerző kommunikálni akart, számunkra is ismert képeken át. Folyik a hangulat a könyvből, afféle western kalandot idéz, de a „mi oldalunkon”, a japános-animés-mangás beütés pedig egy elég egyedi elegyet hoz létre (a címet kifejezetten frappánsnak ítélem emiatt). Amit egyedinek találtam, hogy a sztori, bár nehéz, kemény témák mellett lavírozik, nem annyira sötét és súlyos, mint a hasonló posztapok történetek, a kegyetlenség ott van a levegőben, de mégis a remény és a jövőbe vetett hit a domináns végül.

A könyv egy sorozat első része, ez pedig hoz magával néhány problémát: a sztori inkább a karakterek belső útjáról szól, mint a külsőről, nem jutnak kifejezetten messzire, legfőképp a céljuk felé. Emellett, a világ néhány részlete is szorul némi kifejtésre, tisztázásra is – hogy mik ezek, inkább a spoiler kategóriába tartoznak, így nem megyek bele. Bár sorozatoknál ez sokszor felmerül, fontosabb kérdés, hogy érdekel e a következő rész? Persze, így a célt elérte a regény.

Bár hoztam pár negatívumot is, a csillagozásom a regény egészére – szöveg és illusztrációk – valamint a történet jövője felé tett ígéretre reflektál, mert van – és lehet – itt még szufla.

A kritika szerzője: @Nagy_Sándor_Ádám

https://www.youtube.com/watch…

Olvass bele!
https://www.wattpad.com/640185909-eastern-yuko

Megvásárolható a kiadónál, valamint a nagyobb könyvesboltokban: https://ajanlat.twister.hu/konyv/eastern/
Martin Kay írói oldala https://www.facebook.com/martinkaywrites/

Kapcsolódó könyvek: Martin Kay: Eastern

Martin Kay: Eastern

Kapcsolódó alkotók: Martin Kay

60 hozzászólás