Marcus  P 12


Összes kitüntetés 34


Kedvenc könyvek 21

Dan Simmons: Hyperion (angol)
Dan Simmons: The Fall of Hyperion
Dan Simmons: Endymion (angol)
Dan Simmons: The Rise of Endymion
Dan Abnett: The Founding
Dan Abnett: The Saint
Dan Abnett: The Lost
Horváth György: Estvér
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Orson Scott Card: Ender's Game
Orson Scott Card: Speaker for the Dead
Orson Scott Card: Ender in Exile

Kedvenc sorozatok: Ender's Game, Enderverse, Hyperion Cantos, The Dying Earth, Warhammer 40,000: Gaunt's Ghosts

Kedvenc alkotók: Dan Abnett, Dan Simmons, Greg Egan, Horváth György, Isaac Asimov, Itojama Akiko, J. R. R. Tolkien, Jorge Luis Borges, Orson Scott Card, Paul Auster

Kedvenc kiadók: Del Rey, Európa, Metropolis Media, Palladium Books, Tor Books, Vintage


Aktuális olvasmányok

Javier Marías: A szívem fehér
Allen Ginsberg: Collected Poems
>!
2018. június 12., 20:54
>!
Európa, Budapest, 1998
308 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630763435 · Fordította: Mester Yvonne
>!
2016. március 8., 12:07
>!
HarperCollins, London, 2007
1190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780061139758

Utolsó karc

>!
Marcus P

Nessus városa

Gene Wolfe Nap-ciklusának első részeiben fontos szerepet tölt be Nessus városa, ami nekem kicsit az egész világ, illetve sorozat szimbóluma is lett olvasás közben.

Ahogy a neve is utal rá, ez egy nagy központ (nexus), ami az autarkha birodalmának legnagyobb városa. Ami azt illeti, annyira nagy, hogy még a benne lakók sem tudják, hogy mekkora – akár több tízmillióan is élhetnek benne. A bizonytalanság egyik forrása, hogy a város egyes részei (itt komplett metropoliszokkal felérő „kerületekről” beszélünk) az évezredek folyamán szinte teljesen kiürültek, oda legfeljebb csak bűnözők és a legszegényebbek mennek. Mindeközben például a több épületnyi vastag városvédő falak belsejében külön járatrendszer alakult ki, ahol szintén éldegél néhány tízezer (millió?) lélek. (Igen, a város és a falak méretei erősen visszaköszönnek az Ynev világán található Erion városában.)

A népsűrűség és érdekesen alakul, vagyis hát a történelem érdekesen alakította. A viszonylag sűrűn lakott belső részek és a városfal között nagy, üres térség tátong: hiába teltek el évszázadok a várost ért utolsó támadás óta, a távoli északon dúló, tulajdonképpen örök háború árnya akkor is folyamatosan ott lebeg a lakók felett.

A történetben fontos szerepet kap a város botanikus kertje, ami igencsak szerény kifejezés erre a komplett bioszférákkal rendelkező, dimenzió- és időkapukkal tűzdelt „X térségre”.

A kert kő és fém ellentéte az Öreg Citadella, amelyben a kormányzathoz tartozó különféle rendek kaptak helyet, és amely önmagában akkora, hogy a benne élők sem ismerik az összes részét.

Wolfe a város elhelyezésével is érdekest húzott: a mi Földünk távoli jövőjében, de délen található – egyesek szerint a mai Buenos Aires helyén. Ez persze zseniális írói húzás is egyben: így az európai/amerikai olvasó gondolkodásmódja azonnal próbára tétetik (dzsungelek északon?), mintegy bemelegítésként ehhez az egész furcsa-szimbolikus science-fantasy sorozathoz.

Nessus is egy olyan eleme a Nap-ciklusnak, ami ilyen vagy olyan formában írók egész generációját ihlette meg, így számos későbbi műben felbukkan, részeiben vagy egészében.

Kapcsolódó könyvek: Gene Wolfe: A kínvallató árnya · Gene Wolfe: Shadow and Claw · Gene Wolfe: The Shadow of the Torturer

Gene Wolfe: A kínvallató árnya
Gene Wolfe: Shadow and Claw
Gene Wolfe: The Shadow of the Torturer
1 hozzászólás