marcipáncica  P 186


Összes kitüntetés 382

Kedvenc sorozatok: A Széthullott Birodalom, Bűnös Budapest-ciklus, Látnok-ciklus, Riyria-krónikák

Kedvenc alkotók: Dragomán György, Irvine Welsh, Ljudmila Ulickaja, Murakami Haruki, Neil Gaiman, Philip K. Dick, Viktor Pelevin

Kedvenc kiadók: Agave Könyvek, Delta Vision, Európa, Fumax, Magvető

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Paul Auster: New York trilógia
Pablo Neruda: Love
Karl Ove Knausgård: Winter
Lontay László (szerk.): Mai svéd elbeszélők
>!
2018. július 21., 23:24
>!
XXI. Század, Budapest, 2018
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155759420 · Fordította: Vághy László
>!
2018. július 18., 20:28
>!
48 oldal · ISBN: 9780786881482
4 hozzászólás
>!
2018. június 28., 21:12
>!
2018. július 16., 19:51

Gustav Hedenvind-Eriksson: Vörös Simon
Sigfrid Siwertz: Disznó a makkosban
Pár Lagerkvist: Lakodalom
Tage Aurell: Hajnali beszélgetés
Fritiof Nilsson Piraten: Két fiú meg egy tehén
Vilhelm Móberg: Vasárnap reggel
Jan Fridegard: Naphalál
Eyvind Johnson: Nehéz óra
Ivar Lo-Johansson: Kártyások
Polke Fridell: Ünnep este
Gustav Sandgren: A bice és a vak
Harry Martinson: A tenger, álomkép és valóság
Artur Lundkvist: Parasztdráma
Per-Erik Rundust: Löncsszünet
Lars Ahlin: A piperekészlet
Per Olof Sundman: Szent Iván-éj
Stig Dagerman: Néhány szem kockacukor
Lars Hildingson: Gideon)
Margareta Ekström: Egyedül Stockholmban
Bo Grandien: A falu bolondja
Per C. Jersild: Pro Patria
Ing-Marie Eriksson: A misszionáriusnő

Hirdetés

Utolsó karc

>!
marcipáncica P
Bradburyre olvasom magam!

Összefoglaló 07.09 – 07.15

kép: Valparaiso, Chile – bakancslistás úti cél, majd ha egyszer nagy leszek. A versek kapcsán barangoltam Chilében.
forrás: https://blog.thebesty.com/2016/07/09/discovering-valpar…

vers: Chilébe látogattam a héten, egyrészt Alejandro Jodorowosky, másrészt Pablo Neruda verseivel barátkoztam. Azt kell mondanom igen jól sikerült barátkozás volt ez mindkettejükkel. Jodorowsky-t természetesen mint rendező és író ismertem eddig is, pont a Poesía sin fin c. filmje alapján jutottam el a verseihez. Sajnos angolul nem jelent még meg hivatalos fordításban kötete, így a poemhunteren talált fordításokra és részben a spanyol eredetikre hagyatkoztam. Spanyol nyelvtudásom nem túl izmos, úgyhogy sajátos élmény volt így olvasni, az angolt értettem, a spanyol éreztem – abból „hallgattam” a ritmust, az ütemet, a szavak szépségét. Nagyon jó volt így olvasni, és persze hobbi nyelvtanulók legnagyobb sikerélménye is, mert egyre több olyan volt, amit mankó nélkül is megértettem. Jodorowskytól a kedvenc talán a Sin Discriminar és az Autorretrato lett.
Neruda jött a képbe a hét második felében, tőle is élmény volt olvasni. Egyelőre csak angolul, de szemezek nála is a spanyol eredetikkel. Egy hatalmas életmű nagyon aprócska falatjába kóstoltam még csak bele ezzel a pár verssel, de azért kedvencet könnyű választani, ez pedig az Ode To The Cat – macskától, macskákról, macskáknak, olvassátok.

novella: Az utolsó Borges-művekből több emlékezeteset is találtam, ilyen volt Az Alef, A tükör és a maszk és az 1983. augusztus 25. is. Nagyon tetszik Borges tömör és lényegre törő stílusa, amiben a hangsúly mindig a cselekményen, a történéseken van, kevés a terjengős leírás, de olyan jól megragadja a lényeget, a szereplők kulcsjellemzőit, hogy így is nagyon hatásos és élénk minden műve. A kedvenc a végére a Márk evangéliuma lett, ami napokig velem maradt még olvasás után is. Rengeteg elemzés van erről a rövidke novelláról, én nem is bocsátkoznék abba, hogy ilyesmivel próbálkozzak, inkább csak szimplán elolvasásra ajánlom mindenkinek.

esszé: Kicsit, hogy megtörjem Knausgard esszéinek monotonitását (pedig nem unalmasak, vagy egyformák, de azért tömény ez így) a héten belefogtam David Foster Wallace egyik esszékötetébe. Már a tavaly őszi Bradburyre szemeztem a Consider the Lobster c. munkájával, de az akkor túl nagy falatnak bizonyult (bár egyre kíváncsibb vagyok rá), így most a Supposedly Fun Thing I'll Never Do Againt vettem elő, és nem bántam meg. Rögtön az első esszé Wallace teniszező múltját járja körbe, egyszerre humoros és informatív, rengeteg adattal és rengeteg vicces anekdotával fűszerezve, amiből közben kirajzolódik egy kicsi Wallace személyiségéből is. A következő esszé, a hét kedvence pedig az amerikai televíziózás témakörét járta körbe, mind nézői, mind készítői oldalról. Hihetetlen jó ez a nem túl aprócska, E Unibus Pluram: Television and US Fiction c. esszé, nagyon jó vitaindító gondolatokat vet fel, alapos háttérmunkával, hosszasan fejtegetve vizsgálja meg a különböző kérdéseket. Akit bármilyen mértékben érdekelnek a modern médiafogyasztási szokások, a televíziózás témaköre, és sokat hangoztatja a „miért megy ennyi szemét manapság a TV-ben” kérdést, bátran olvassa el, nem fog konkrét válaszokat kapni, de Wallace nagyon jó irányba indítja el a beszélgetést.

Kapcsolódó könyvek: Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár · David Foster Wallace: A supposedly fun thing I'll never do again · Karl Ove Knausgård: Winter

Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár
David Foster Wallace: A supposedly fun thing I'll never do again
Karl Ove Knausgård: Winter

Kapcsolódó alkotók: Pablo Neruda · Alejandro Jodorowsky