mandris   83


Összes kitüntetés 188


Kedvenc könyvek 38

George Orwell: 1984
Aldous Huxley: Szép új világ
Umberto Eco: A rózsa neve
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Chinua Achebe: Széthulló világ
Anthony Burgess: Gépnarancs
Gion Nándor: Latroknak is játszott
Umberto Eco: A Foucault-inga
Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek
Márai Sándor: Szindbád hazamegy
Frank Herbert: Dune
Kurt Vonnegut: A Titán szirénjei

Kedvenc sorozatok: A Song of Ice and Fire, A tűz és jég dala, Father Brown, Galaxis útikalauz stopposoknak-trilógia, Hercule Poirot, Narnia Krónikái, Philip Marlowe, Piszkos Fred, The African Trilogy, The Thrawn Trilogy, Thrawn-trilógia, Tüskevár, Vének háborúja

Kedvenc szereplők: Adrian Mole, Alia Atreides, Aritomo, Aslan, Baskerville-i Vilmos, Beppo, Brown atya, Burgos-i Jorge, Cincz Vitéz, Continental Op, Csavardi Samu, Dinah Brand, Dömdödöm, Edmund Pevensie, Fülig Jimmy, Gabriel Syme, Hercule Poirot, Lennie Small, Lucy Pevensie, Marvin, Matula bácsi, Melki Adso, Mitth'raw'nuruodo (Thrawn), Momo, Muad-dib, Philip Marlowe, Piszkos Fred, Sherlock Holmes, Tyrion Lannister

Kedvenc alkotók: Aldous Huxley, Anthony Burgess, Bohumil Hrabal, C. S. Lewis, Ernest Hemingway, Fekete István, Frank Herbert, G. K. Chesterton, Gabriel García Márquez, George Orwell, George R. R. Martin, J. R. R. Tolkien, John Scalzi, John Steinbeck, Kurt Vonnegut, Lázár Ervin, Márai Sándor, Mikszáth Kálmán, Rejtő Jenő (P. Howard), Umberto Eco

Kedvenc kiadók: Ad Astra, Agave Könyvek, Alexandra, Cartaphilus, Európa, GABO, Helikon, Kossuth, Lilium Aurum, Magvető, Metropolis Media, Móra, Szépirodalmi


Aktuális olvasmányok

William Golding: Lord of the Flies
Gabriel García Márquez: Száz év magány
Szent Ágoston: Szent Ágoston vallomásai
Böjte Csaba – Karikó Éva: Párbeszéd a végtelennel
>!
2018. szeptember 19., 08:03
>!
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780399506437
>!
2018. szeptember 15., 08:29
>!
Magvető, Budapest, 2017
332 oldal · ISBN: 9789631434972 · Fordította: Székács Vera
>!
2018. augusztus 7., 10:03
>!
Szent István Társulat, Budapest, 1995
462 oldal · ISBN: 9633608031 · Fordította: Vass József

Böjte Csaba – Karikó Éva: Párbeszéd a végtelennel Csaba testvér gondolatai az Istennel való mély és bensőséges kapcsolatról.

>!
2016. március 26., 00:15
>!
Helikon, Budapest, 2012
278 oldal · ISBN: 9789632273297

Utolsó karc

>!
mandris
A Nagy RPG kaland – taverna

Fogadjátok nagy szeretettel ezt a receptet is. Remélem, nem unjátok a tigris és vaddisznó-húst :)
Szabad ég alatt elkészítve az igazi.

Erdőmélyi kebab zöldsalátával

Húshoz:
1 Norroth tojás
0,5 kg darált boar hús
0,5 kg darált tigrishús
só, bors
zöldfűszerek (zsálya, oregánó, majoránna ízlés szerint)
őrölt aphaed hártya (ha szereted az ízét)

köret:
20 Bonsai levél
1-2 Norroth tojás
egyéb zöldségek (hagyma, paradicsom, paprika), gomba ízlés szerint
0,5 kg dag Minkin gyöngy
10 dag Ammut szem (nehéz beszerezni, szükség esetén raptorszemmel helyettesíthető, de ha teheted, maradj az eredetinél)
10 dag makk

Először a hús elkészítésének látunk neki, mivel az tart tovább. Összedolgozzuk a kétféle darált húst. Fűszerezzük sóval, borssal, aki szereti a pikánsabb ízeket, őrölt aphaed hártyát is adhat hozzá, illetve, ha vannak nálunk, különböző zöld fűszerek is jól passzolnak a húsokhoz (elsősorban a zsálya, a majoranna és az oregánó). Miután összedolgoztuk a húsokat, beleütjük a norroth tojást, hogy összetartsa a masszát. Az összekevert húsmasszát hagyjuk kicsit állni, hogy az ízek összeérjenek. Addig feltesszük főni a Norroth tojás(okat)t, és a forrástól számított fél óra alatt keményre főzzük őket. A húsból vastag kebabokat gyúrunk, amelyeket kihegyezett vesszőkre húzunk és tűz fölé tesszük sülni (időnként ne felejtsünk fordítani rajtuk).
Amíg sül a kebab, elkészítjük a köretet: a bonsai leveleket megmossuk, és feltépkedjük (nem vágjuk, mert megbarnulnak). A minkin gyöngyöket összekeverjük a levelekkel, és félretesszük, hogy elkezdjenek összeérni az ízek. Addig megpirítjuk az ammut szemeket és a makkokat. Előbbieket épphogy egy kis színt kapjanak (bár, akit zavar a belső kocsonyássága, nyugodtan süsse kicsit hosszabban), utóbbiakat viszont ropogósra pirítjuk, majd szintén a salátához adjuk. Aki szereti, néhány óriás garnélarákot is adhat a salátához, de ez nem feltétlenül szükséges, hiszen csak köretnek szánjuk. Időközben megfőtt a norroth tojás, így a kardunk élével/harci buzogányunkkal/nagyobb szikladarabokkal vagy ami éppen kéznél van, néhány helyen megtörjük a vastag tojáshéjt, hogy le tudjuk feszíteni a keményre főtt fehérjéről. A megpucolt tojás(oka)t kockákra vágjuk, és szintén a salátához adjuk. Aki úgy érzi, nem elég neki a saláta, a tűz parazsában süthet hozzá más zöldséget vagy gombát is. Mire a salátát összeállítottuk, nagy valószínűséggel a kebabok is átsültek, így lefejthetjük őket a nyársról, és hozzáláthatunk az elfogyasztásuknak. Jó étvágyat kívánok! Italként elsősorban vörösbort ajánlanék, abból is a fűszeresebb ízvilágú fajtákat.

5 hozzászólás