Magvető_Kiadó  KU Magvető


Kiadói sorozatok

Magvető Zsebkönyvtár 2.0 · Időmérték · Színház az egész · Albatrosz könyvek · Magvető Klasszikusok · Tények és tanúk · Magvető Világkönyvtár · Rakéta Regénytár · Magvető Zsebkönyvtár · Körkép · Összes sorozat »

Könyvek 6231

Erdész Ádám: Levelek a Kner család életéből 1938–1949
Karl Ove Knausgård: Hajnalcsillag
Grecsó Krisztián: Lányos apa
Oravecz Imre: A megfelelő nap
György Péter: A gyanútlanság vége
A napok iszkolása 2023
Csáth Géza: Csáth Géza egybegyűjtött levelezése
Pilinszky János: Wiener Pálnak
Vados Anna: Nincs véna
Rakovszky Zsuzsa: Az idők jelei

Karcok 43

Magvető_Kiadó KU>!
Megjelenésre várva

Március végén érkezik Irene Solà első magyarul megjelenő könyve, az Énekelek, s táncot jár a hegy, amely a Pireneusokba repít.

A Nemes Krisztina fordításában megjelenő regényt már elő is rendelhetitek: https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/enekelek-s-ta…

Borítóterv: Farkas Anna

A fiatal katalán irodalom legfontosabb szerzője gyönyörű, de nagyon zárt világot mutat be első magyarul megjelenő regényében: a Pireneusok világát, ahol az emberek elszórt hegyi tanyákon élnek, és nemcsak a távolság, de a saját feloldhatatlan magányuk is elválasztja őket egymástól. A hegyek között minden pillanatban jelen van a halál és az erőszak, a sziklák a spanyol polgárháborús múlt emlékeit őrzik és visszhangozzák. Egy ilyen elzárt közösségben él Sió, aki a városi életet cseréli férje tanyájára az esküvője után. A nő hamar megtapasztalja, hogy milyen kegyetlen is az élet a magasban: férje villámcsapás áldozata lesz, fia pedig vadászbalesetben hal meg. Sió családjáról, a körülöttük élő emberekről és a velük folyamatos kölcsönhatásban álló természetről szól az Énekelek, s táncot jár a hegy. Irene Solà regénye lírai szépségű történet a velünk élő múltról, a kis közösségeket mozgató hiedelmekről és babonákról és az időről, amely a hegyekben egészen másképp telik.

Kapcsolódó könyvek: Irene Solà: Énekelek, s táncot jár a hegy

Irene Solà: Énekelek, s táncot jár a hegy

Kapcsolódó alkotók: Irene Solà

Magvető_Kiadó KU>!
Megjelenésre várva

Ti hisztek a földönkívüliekben? Hamarosan érkezik Doron Rabinovici sötét szatírája, A földönkívüliek. A regényt, amely Nádori Lídia fordításában jelenik meg, már elő is tudjátok rendelni a Lírán: https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/felnottirodal…

Borítóterv: Gerhes Gábor

A rádióban bemondják a szenzációs hírt: az idegenek megérkeztek a Földre. Az embereken úrrá lesz az izgatottság, az eufória és az ismeretlentől való félelem, ami súlyos zavargásokhoz vezet. Sol egy internetes gasztromagazin alapítója, munkahelye pedig hamar az események középpontjába kerül. Elindítják a Forráspont című talkshow-t, amelyben szakértők, összeesküvéselmélet-hívők és az utca embere mondhatja el a történtekkel kapcsolatos véleményét és tapasztalatait. Felröppen a pletyka, hogy a földönkívülieknek egyetlen kérésük van, az önkéntes emberáldozat, ezért a világ televíziói elkezdik sugározni a viadalokat, amelyek bajnokaira sosem látott gazdagság, veszteseire pedig a vágóhíd vár. Amikor Sol egyetemista szomszédja, Elliot úgy dönt, hogy jelentkezik a műsorba, felgyorsulnak az események, és az újságíró rájön, milyen keskeny a határ a kényszer és a szabad akarat között. Rabinovici regénye sodró lendületű, sötét szatíra árulásról, megalkuvásról és a szenzációhajhász média felelősségéről egy olyan korban, ahol mindent a profit és az álhírek irányítanak.

Kapcsolódó könyvek: Doron Rabinovici: A földönkívüliek

Doron Rabinovici: A földönkívüliek

Kapcsolódó alkotók: Doron Rabinovici

Magvető_Kiadó KU>!
Megjelenésre várva

Már előrendelhető Krasznahorkai László új regénye, a februárban érkező Herscht 07769.

Keressétek a Lírán: https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/herscht-07769

Herscht 07769 – mindössze ennyit ír a borítékra feladóként az Angela Merkelnek küldött levelekre a türingiai kisvárosban élő falmosó, mondván, az ügy bizalmas, válasz esetén pedig a postás úgyis megtalálja a név és az irányítószám alapján. Helyben vagyunk és időben: Krasznahorkai László új nagyszabású műve, melyet a szerző elbeszélésnek nevez, napjaink Németországában játszódik, annak is a mélabús keleti felében, amely egyszerre Johann Sebastian Bach műveinek forrásvidéke és a neonáci mozgalmak egyre kevésbé titkos bázisa.

Mind több és több megmagyarázatlan és ijesztő esemény történik a szürke mindennapokban: előbb bizarr graffitik a Bach-kultusz kegyhelyein, eltűnő lakosok, később egy majdnem végzetes piknik és végül egy robbanás után a további katasztrófák már elkerülhetetlenek, elindul a vadászat Türingiában. Erőre kap a bestiális, és megpillanthatjuk az animálist.

Az elmúlt évek rövidebb Krasznahorkai-művei után, melyeket szólószonátákhoz lehet hasonlítani, a Herscht 07769 nagyepikai formája és dinamikája igazi versenymű; Bachnak a regényben is említett Brandenburgi versenyeihez hasonlóan különböző hangszerek szólamaiból áll össze a mű egésze, felkavaró lét-lelet a politikai és ökológiai klímáról.

Kapcsolódó könyvek: Krasznahorkai László: Herscht 07769

Krasznahorkai László: Herscht 07769

Kapcsolódó alkotók: Krasznahorkai László

Magvető_Kiadó KU>!
Megjelenésre várva

Január végén, Bereményi Géza 75. születésnapjára érkezik a novelláskötete, az Azóta is élek, és már előrendelhető:
https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/azota-is-elek…#

A megannyi műfajban és műnemben alkotó Bereményi Géza 1970-ben A svéd király című novelláskötetével kezdte irodalmi pályáját. Megjelenésekor a mindössze 24 éves szerző kötetbeli alteregójához, Dobrovicshoz hasonlóan az „induló tehetségek közé tartozott”, már első írásaiban is megjelentek későbbi nagy témái, az ős- és hőskeresés, a Teleki tér és nagyszülei legendáriuma. Alkotói figyelme később a dalszövegek, a színház és a film felé fordult, miközben továbbra is fontos műfaja és eszköze maradt a novellisztika, több későbbi filmjének (Eldorádó, Hóesés a Vízivárosban) az ősváltozata eredetileg elbeszélés volt.

A korábban megjelent könyvekből maga a szerző válogatta a mostani kötet anyagát, helyenként új címeket adott a novelláknak. Az olvasó pedig eredendő mozgásában, eleven hullámzásában érzékelheti és láthatja a Bereményi-mitológia alakulástörténetét, bizonyos motívumok és figurák megszületését és tovább-formálódását, a kiválás és az elvegyülés gesztusait, az otthonvesztés és a hazatalálás következményeit.

2021-ben a Magvető Kiadó ezzel a kötettel köszönti a 75 éves Bereményi Gézát.

Kapcsolódó könyvek: Bereményi Géza: Azóta is élek

Bereményi Géza: Azóta is élek

Kapcsolódó alkotók: Bereményi Géza

2 hozzászólás
Magvető_Kiadó KU>!
Kortárs irodalom

Lohikeitto a finn lazacleves becsületes neve. A finn lazacleves igazából nem is lazacleves, hanem egy tejszínes-kapros krumplileves lazaccal. Dragomán György Helsinkiben tanulta az elkészítését. A videóban a főzés mellett mesél a hagymavágás technikájáról, a kaporról, a Helsinkiben töltött időről, és természetesen a karácsonyi menüről is.

A lazacleves receptje megtalálható Dragomán György Főzőskönyvében.
A Főzőskönyv megrendelhető itt: https://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/szakacs…

„Örüljetek!” – időnként így fejezi be főzős-evős történeteit és receptjeit Dragomán György. Évek óta olvassuk ezeket a személyes beszámolókat, és aztán indulunk a konyhába, hogy mi is kipróbáljuk a recepteket, és vidáman megvendégeljük szeretteinket. Dragomán szenvedélyes író és szakács, az otthoni kenyérsütés és a nagy családi főzések propagátora, régi és új ételek őrzője és megalkotója, receptek lelkes egyszerűsítője és kíváncsi bonyolítója. A Főzőskönyv praktikus és roppant élvezetes társ a konyhában a reggelitől az ebéden át a vacsorákig, és közben mindenféle hasznos és haszontalan dolgot is megtanulhatunk a lezajló folyamatokról. A laktobacilusok és a vadélesztőtörzsek szimbiózisa éppúgy tárgya e könyvnek, mint a karamell változatai, a különleges konyhai eszközök leírása, vagy a szakértői, baráti és családi viták a „legjobb” megoldásokról, és persze az éhes tizenévesek is szóba kerülnek a sült krumpli, a rántott hús és a pizza hatékony elkészítésének módszereinél. Dragomán György mindezeket családi történetekbe ágyazva, vicces és komoly novellákkal, érzékletes regényrészletekkel körítve rakja elénk, hogy boldog órákat szerezzen az ínyenc olvasónak. Az olvasó pedig gyönyörködik, majd főzni meg enni kezd – tehát egészen biztosan örülni fog.

https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó könyvek: Dragomán György: Főzőskönyv

Dragomán György: Főzőskönyv

Kapcsolódó alkotók: Dragomán György

Magvető_Kiadó KU>!
Megjelenésre várva

Biztosan nagyon vártátok már: decemberben érkezik Dragomán György új kötete, a Főzőskönyv!
Ilyen lesz a borítója, és már elő is rendelhetitek: https://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/szakacs…

„Örüljetek!” – időnként így fejezi be főzős-evős történeteit és receptjeit Dragomán György. Évek óta olvassuk ezeket a személyes beszámolókat, és aztán indulunk a konyhába, hogy mi is kipróbáljuk a recepteket, és vidáman megvendégeljük szeretteinket. Dragomán szenvedélyes író és szakács, az otthoni kenyérsütés és a nagy családi főzések propagátora, régi és új ételek őrzője és megalkotója, receptek lelkes egyszerűsítője és kíváncsi bonyolítója. A Főzőskönyv praktikus és roppant élvezetes társ a konyhában a reggelitől az ebéden át a vacsorákig, és közben mindenféle hasznos és haszontalan dolgot is megtanulhatunk a lezajló folyamatokról. A laktobacilusok és a vadélesztőtörzsek szimbiózisa éppúgy tárgya e könyvnek, mint a karamell változatai, a különleges konyhai eszközök leírása, vagy a szakértői, baráti és családi viták a „legjobb” megoldásokról, és persze az éhes tizenévesek is szóba kerülnek a sült krumpli, a rántott hús és a pizza hatékony elkészítésének módszereinél. Dragomán György mindezeket családi történetekbe ágyazva, vicces és komoly novellákkal, érzékletes regényrészletekkel körítve rakja elénk, hogy boldog órákat szerezzen az ínyenc olvasónak. Az olvasó pedig gyönyörködik, majd főzni meg enni kezd – tehát egészen biztosan örülni fog.

Kapcsolódó könyvek: Dragomán György: Főzőskönyv

Dragomán György: Főzőskönyv

Kapcsolódó alkotók: Dragomán György

Magvető_Kiadó KU>!
Iránytű a gyerekkönyvek tengerén

„Az oviban gyerekek laknak, varázslók és Bóbiták,
Egyformák, ha Szabó Sárik, és ha éppen Tóth Idák”

Hallgassátok meg Grecsó Krisztián friss, gyerekverseket tartalmazó kötetéből a Bóbiták versét a szerző előadásában!

Grecsó Krisztián rendhagyó könyvében gyerekversek olvashatók. A szerző kislánya, Hanna ihlette ezeket a szövegeket, de minden kisgyerek és szülő örömét lelheti bennük. Hétköznapok és ünnepnapok, az élet csecsemő-szemmagaságból: Grecsó Krisztián gyerekverseit a világra való rácsodálkozás, a dolgok megnevezése fölötti öröm mozgatja.
A könyvet Baranyai (b) András nagyszerű rajzai teszik még elevenebbé.

A Belefér egy pici szívbe már kapható:
https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/felnottirodal…

Videó: Bagi Anna

https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó könyvek: Grecsó Krisztián: Belefér egy pici szívbe

Grecsó Krisztián: Belefér egy pici szívbe

Kapcsolódó alkotók: Grecsó Krisztián

Magvető_Kiadó KU>!
Kortárs irodalom

Kiss Tibor Noé Beláthatatlan táj című regénye októberben jelenik. Ez pedig a borító, amely a szerző fotója alapján készült.

Egy esős éjszakán a huszonéves Dorka balesetet szenved, és öntudatlan állapotban kerül kórházba. Dorka apja, miközben megpróbálja felderíteni, mi is történt a lányával, megismerkedik a baleset helyszínéhez közel élő Zsófival, aki a szüleik helyett neveli öccsét, a balhés kamasz fiút. A férfi és a fiatal nő különös hatással vannak egymásra. Dorka apja belekapaszkodik Zsófiba, akiben mintha a saját lányát látná viszont, és aki iránt megmagyarázhatatlan vágyat érez. Zsófi viszonozza a vonzalmat, de a maga természetességével azt is érzékeli, hogy valójában csak pótlék a férfi számára.
A baleset négy ember életét változtatja meg, ők a Beláthatatlan táj elbeszélői. Szerelem, tragédia, kitörési vágy – mindnyájan megpróbálják újrakezdeni az életüket.
Kiss Tibor Noé új regénye a krimik izgalmával olvastatja magát, és megjelenése az ősz egyik kiemelkedő irodalmi eseménye.

Előrendelhető a Líra oldalán:
https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/belathatatlan-taj

Kapcsolódó könyvek: Kiss Tibor Noé: Beláthatatlan táj

Kiss Tibor Noé: Beláthatatlan táj

Kapcsolódó alkotók: Kiss Tibor Noé

2 hozzászólás
Magvető_Kiadó KU>!
Megjelenésre várva

Hogy lehetnél mindkettő-rajongók, figyelem! Októberben érkezik Ali Smith Évszak-kvartettjének első része, az Ősz, amelyet Nagy-Britanniában az első poszt-Brexit regénynek tartanak. A regényben, amelyet Mesterházi Mónika fordításában olvashattok, Smith ismét bebizonyítja, hogy tökéletesen érti azt a furcsa, őrült és bizonytalan világot, amelyben élünk.

Az Ősz már előrendelhető:
https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/felnottirodal…

Az év egyik legjobb könyve 2017 (New York Times, Washington Post, NPR, Financial Times, Guardian, Kirkus Reviews)

A 32 éves Elisabeth minden héten meglátogatja a 101 éves Danielt, aki egy gondozóházban alussza át a napjait. A nő még gyerekkorában kötött örök barátságot idős szomszédjával, aki irodalomról, művészetről és a gondolkodás szabadságáról mesélt neki, és megismertette az egyetlen brit női pop art művész, a tragikusan fiatalon elhunyt Pauline Boty munkásságával. Miközben Elisabeth várja, hogy Daniel felébredjen, Nagy-Britannia próbál megbirkózni a botrányos népszavazás következményeivel. Ali Smith regénye lírai meditáció a barátságról, a változó világról, a bizonytalan jelenről és arról, milyenek a hétköznapok a Brexit miatt kettészakadt szigetországban, ahol még egy egyszerű útlevél-megújítás is abszurd komédiának tűnik.

Az Ősz Ali Smith Évszak-kvartettjének első része. A sorozat kötetei a 2016-os brit EU-népszavazás hatásait vizsgálják önálló, de szépen összecsengő történetekben.

Kapcsolódó könyvek: Ali Smith: Hogy lehetnél mindkettő · Ali Smith: Ősz

Ali Smith: Hogy lehetnél mindkettő
Ali Smith: Ősz

Kapcsolódó alkotók: Ali Smith

Magvető_Kiadó KU>!
Megjelenésre várva

Október közepén új #amagvetőésavilág szerzőt avatunk, és egy nagyon izgalmas regényt hozunk el nektek. Az Egyesült Államokban élő mexikói író, Valeria Luiselli könyvét, az Elveszett gyerekek archívumát, amely Mesterházi Mónika fordításában jelenik meg.
A regény már előrendelhető a Líra oldalán: https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/elveszett-gye…

Folio-díj 2020
2019 egyik legjobb könyve (New York Times, Guardian, NPR, GQ, Entertainment Weekly, New York Public Library)

Egy négytagú család elindul New Yorkból dél felé, keresztül az Egyesült Államokon. A férj anyagot akar gyűjteni az apacsokról szóló kutatásához, a feleség pedig a mexikói–amerikai határon illegálisan átkelő gyerekek sorsát és történetét szeretné dokumentálni. Az egyedül vagy embercsempészeknek kiszolgáltatva érkező gyerekek legtöbbje sosem jut át a sivatagon, és sosem találkozik a már korábban az Államokba szökött rokonaival. Miközben a család motelről motelre járva beautózza Virginiát, Tennesseet, Oklahomát és Texast, a szülők egyre többet veszekednek. A feszültség a férfi tízéves fia és a nő ötéves lánya számára is nyilvánvalóvá válik. Bár a szülők mindent megtesznek, hogy szórakoztassák a gyerekeket a hosszú út során, nem tudják kizárni a külvilágot, és amikor a rádióban a migrációs válságról esik szó, a gyerekek kérdezősködni kezdenek – kérdéseik pedig nem várt következményekkel járnak. Luiselli első magyarul megjelenő könyve virtuóz módon mutatja be egy család széthullását, a dél-amerikai bevándorlók és az amerikai őslakosok iránti teljes társadalmi közönyt, és felteszi a kérdést: szabad-e művészetet csinálni mások szenvedéseiből? Mindeközben a történetben nemcsak Geronimo, hanem David Bowie is fontos szerepet kap.

Kapcsolódó könyvek: Valeria Luiselli: Elveszett gyerekek archívuma

Valeria Luiselli: Elveszett gyerekek archívuma

Kapcsolódó alkotók: Valeria Luiselli