lindiszm 0Kedvenc könyvek 15

Erich Fromm: A szeretet művészete
Yann Martel: Pi élete
Michael Acton Smith: Belső csend
Laini Taylor: Strange the Dreamer
Marissa Meyer: Winter (angol)
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury
Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita
Katherine Addison: A koboldcsászár
Tahereh Mafi: Shatter Me
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Marissa Meyer: Heartless – Szívtelen
Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok

Kedvenc sorozatok: A tűz és jég dala, Az éhezők viadala trilógia, Az örökség, Az Úr Sötét Anyagai, Darren Shan regényes története, Harry Potter, Percy Jackson és az olimposziak, Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Kedvenc szereplők: Albus Dumbledore, Alma LeFay Vándorsólyom kisasszony, Daenerys Targaryen, Fred Weasley, Galadriel, George Weasley, Gimli, Göthe Salmander, Katniss Everdeen, Leta Lestrange, Saphira

Kedvenc alkotók: George R. R. Martin, J. K. Rowling, J. R. R. Tolkien, Marissa Meyer, Philip Pullman, Ransom Riggs, Sarah J. Maas, Suzanne Collins, Tahereh Mafi

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

J. R. R. Tolkien: The Lord of the Rings
Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra
Chris Baréz-Brown: Most élj!
>!
2019. április 4., 20:17
>!
HarperCollins, London, 2005
ASIN: B000BQ7BMI · Felolvasta: Rob Inglis
>!
2019. március 31., 11:58
>!
Animus, Budapest, 2018
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245958

Chris Baréz-Brown: Most élj! Hogyan lépjünk ki a robotpilóta üzemmódból?

>!
2019. január 1., 10:00
>!
HVG Könyvek, 2017
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633045336 · Fordította: Tulics Mónika
Hirdetés

Utolsó karc

>!
lindiszm
365 nap tudatosan

Sziasztok!

spoiler

► Tizennegyedik feladat ◄

Múlt héten egy céges tréningen vettem részt, ahol egy szuper, feladat- és időmenedzsmenttel kapcsolatos módszerrel ismerkedtem meg, ami segít abban, hogy feladatainkat a lehető legstresszmentesebben és leghatékonyabban végezhessük el. Arra gondoltam, legyen ez a kihívás következő feladata, hátha nektek is jól jön.

A módszer négy lépésből álló folyamata:

Első lépés → Rögzítés: Ennek lényege, hogy minden befejezetlen feladatot írj ki magadból, „helyezz a fejeden kívül”, továbbá fontos még az is, hogy legyen egy fix helye (napló, notesz, telefonos jegyzet, stb.) a listának. Egy jól átlátható lista/terv már fél siker.

Második lépés → Tisztázás: Két csoportba oszd be a feladatokat, az egyikbe kerüljenek a gyorsan, könnyen elvégezhető feladatok, a másikba pedig azok, amik bonyolultabbak, időigényesebbek. Légy szigorú, mindegyik feladatnál vizsgáld meg, hogy valóban el kell-e végezned, vagy át tudod-e adni másnak/tudsz-e segítséget kérni.

Harmadik lépés → Rendszerezés: Itt a korábban tisztázott feladatokat rendszerezd kategória (munka, személyes ügyek, szívesség, stb.) és fontossági sorrend alapján. Írj mindegyik mellé egy konkrét határidőt, és azt is, hogy milyen eszközökre és/vagy anyagi forrásra lesz szükséged a feladat elvégzéséhez.

Negyedik lépés → Figyelemmel követés: Ebben a fázisban a korábban rögzített, tisztázott és rendszerezett elemeket kell hetente áttekinteni és megnézni, mivel hol tartasz, mit, mikor kell elvégezned (jelöld a már elvégzett feladatrészeket), hogy ezáltal frissítve tarthasd, és a feladat elvégzésének végéig átlásd a kilistázott teendőket.

Plusz egy tanács: A módszer kidolgozója azt tanácsolja, hogy azokat a feladatokat, amelyek 2 percnél kevesebb időráfordítást igényelnek, rögtön végezd el, amint szembe jön veled, mert ezeknek a listázása, rendszerezése már eleve sokkal több időráfordítást igényelne, mint magának a feladatnak az elvégzése.
Nincs kőbe vésett szabály, hogy ennek 2 percnek kell lennie. Ha neked jobban tetszik, határozz meg egy másik időtartamot. Lehet 3, 5 vagy akár 10 perc is az az idő, aminél kevesebb időráfordítást igénylő feladatot rögtön elvégzel. A lényeg, hogy se a dokumentálásával ne kelljen időt töltened, se a fejedbe ne kelljen egy percig sem tárolnod, hogy ezt a feladatot még el kell végezned, mert azzal csak feleslegesen terheled az agyadat és tereled el a figyelmet a fontosabb feladatokról.

Egy konkrét példa a módszerhez:
1.: Mi a feladat, amit el kell végezned?
2.: Megvalósítható? (van-e erre jelenleg pénz, idő, kapacitás?)
a) Nem:
– ha rajtad kívülálló dolgok miatt jelenleg nem megvalósítható és/vagy úgy ítéled meg, hogy nem éri meg rá időt és energiát pazarolni, akkor nyugodtan „dobd a szemétbe” és ne foglalkozz vele többet!
– ha viszont szeretnél vagy muszáj vele foglalkozni, akkor iktasd a távolabbi tervekhez!
b) Igen:
– ha egyszerű, gyorsan (2/3/5/10/az általad meghatározott perc alatt) elvégezhető, akkor csináld meg, és lépj tovább a következő feladatra!
– ha más is el tudja végezni, add át neki!
– ha bonyolultabb feladat, és több lépés szükséges hozzá, akkor címkézd és bontsd lépésekre!
3.: Oszd be, prioritás és kategória szerint, írj melléjük jegyzeteket, ha szükséges, állíts be emlékeztetőt egyes részfeladatokhoz!
4.: Rendszeresen kövesd nyomon a folyamatot!