lejla 24


Összes kitüntetés 35


Kedvenc könyvek 23

J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Csukás István: Nyár a szigeten
Jean Webster: Kedves Ellenségem!
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Charlotte Brontë: Jane Eyre
Alexandre Dumas: A három testőr
Vavyan Fable: Jégtánc
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Lev Tolsztoj: Anna Karenina
Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember
Szabó Magda: Abigél
Jane Austen: Értelem és érzelem

Kedvenc sorozatok: A három testőr, City Watch, Cormoran Strike, Csodaidők, Harry Potter, How to Train Your Dragon, Industrial Revolution, Őrség, Őrség, Percy Jackson and the Olympians, Pern sárkánylovasai, The Princess Diaries, The Witcher

Kedvenc szereplők: Andrej Nyikolajevics Bolkonszkij herceg, Annabeth Chase, Anton Gorogyeckij, Aragorn, Athos, Cormoran Strike, Daniel Belloq (Mogorva), Denisa Wry, Dr. Robin McRae (Sandy), Elinor Dashwood, Éomer, Éowyn, Faramir, Giin Raas, Grandmére, III. Hablaty Harákoló Harald, Jade, Jane Eyre, Konsztantyin Dmitrics Levin, Merteuil márkiné, Milady, Moist von Lipwig, Mr. Fitzwilliam Darcy, Mr. Rochester, Natasa Rosztova, Ned Land, Nymphadora Tonks, Percy Jackson, Rabonbán, Remus Lupin, Ríviai Geralt, Sallie McBride, Scarlett O'Hara, Sherlock Holmes, Toothless, Törmelék, Vinkó Szilárd

Kedvenc alkotók: Charlotte Brontë, Görgey Etelka, J. K. Rowling, J. R. R. Tolkien, Jane Austen, Margaret Mitchell, Nick Hornby, Robert Merle

Kedvenc kiadók: Libri

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Láng Zsolt: Bestiárium Transylvaniae – Az ég madarai
Ranschburg Jenő: Szülők könyve
Michael Wolff: Fire and Fury
>!
2018. január 16., 23:43

Michael Wolff: Fire and Fury Inside the Trump White House

>!
2018. január 10., 11:11
Hirdetés

Utolsó karc

>!
lejla
Évértékelés

Évértékelő, ami hosszabb, mint az olvasmánylistám

Bár még pár nap hátravan az évből, azt hiszem biztonsággal kijelenthetem, hogy már nem fogok egy könyvet sem befejezni. Így aztán le is zárhatom egy összefoglalóval 2017-et…

…ami a szégyen éve volt. Foghatnám persze arra, hogy az év nagy részében terhes voltam/vagyok, és az elején az is nehezemre esett, hogy egy filmre/sorozatra koncentráljak a munkámról nem is beszélve, nemhogy valami könyvre, amiben szavakat kell elolvasni, meg mondatokat értelmezni, cselekményt követni, szereplőkkel együttérezni, azonosulni. A további részében pedig, amikor a szellemi kapacitásaim nagyjából helyreálltak, inkább arra koncentráltam, hogy kibírjam még a munkában, és nem jutott erőm/kedvem olvasni. Aztán mostanában meg a szüléssel, gyerekgondozással, -neveléssel kapcsolatos könyvek kötnek le inkább, aminek köszönhetően az év vége felé feltornáztam kicsit a teljesítményemet a számok tükrében, de regényből/novellából még így is jóval kevesebbet olvastam, mint hatéves korom óta valaha. (Bár őszintén szólva, én sosem a mennyiségre mentem.)

De hát, mi értelme van a mentegetőzésnek? Inkább nézzünk szembe a tényekkel, vonjuk meg az idei év mérlegét, majd ezen felbuzdulva tekintsünk reménykedve a jövőbe, és bízzunk abban, hogy két szoptatás között (vagy még jobb lenne szoptatás alatt is) és a várólista csökkentő kihívás által felpörgetve több könyvet sikerült elkezdeni és befejezni 2018-ban.

Isten neki, fakereszt…

25 könyvet kezdem el olvasni (mondom, hogy gáz), ebből hatot hagytam félbe és egyet olvasok jelenleg is. A tervek szerint ezt befejezem, de már szinte biztos, hogy csak januárban.

32 könyvet vettem vagy kaptam (kb. 15.000 Ft-ot költöttem könyvvásárlásra), amelyek közül kilencet olvastam el. Mentségemre szóljon, hogy ezek közül karácsonyra kaptam egyet én, ötöt pedig a születendő kisfiunk. Az olvasatlanok közül több is várólista csökkentő polcomon végezte, így a remények szerint jövőre javítok a helyzeten.

Egy pozitív statisztikai adat csak akad: a 19 elolvasott és jelenleg olvasott könyv közül 11-et olvastam angolul (tíz eredeti nyelven, egy angol fordításban).

Megpróbálom felállítani a legek listáját is:

Legjobb könyv: Ted Chiang: Stories of Your Life and Others Az Érkezés megnézése után olvastam el. A címadó novella remekül kiegészítette a filmélményt és a többi is (kevés kivétellel) érdekes és gondolatébresztő volt.

Legnagyobb csalódás: Dan Simmons: Hyperion Rég készültem elolvasni és nagyon akartam szeretni, de nem ment. Nem tudtak megfogni sem a szereplők, sem a történet (ami borzasztóan nem ment sehova). Lehet, hogy a magyar fordítás is ludas ebben, de én már biztos, hogy nem küzdök ezzel a sorozattal.

A legnagyobb pozitív csalódás: Rick Riordan: The Lightning Thief Viszonylag kevés elvárással kezdtem neki, de a kevés benyomásom alapján, ami a néhány látott filmrészletből származik, arra számítottam, hogy ilyen béna tinis hősieskedős, romantikus nyáltenger lesz, néhány Wikipédiáról kimásol legendaelemmel, aztán jól meglepett, hogy milyen jól felépített, okos, néha felnőttesen komoly és mégis vicces történet ez. Gyorsan elolvastam a The Sea of Monsters-t és a The Titan's Curse-t is, aztán majd sort kerítek a többi részre is.

A könyv, ami a leginkább felbosszantott: Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez Nem az egész könyv volt felháborító (sőt, sok része kifejezetten érdekes és hasznos volt), de bizonyos részei felett nem tudok szemet hunyni. Az értékelésben már kibosszankodtam magam, nem fog most felhúzni még egyszer. :)

A könyv, aminek olvasása jó érzéssel töltött el: Büki Andrea: Ölelj át! Menni fog ez a gyereknevelés, nem kell bef*sni. :)

Most pedig tekintsünk előre: van még a polcomon jó pár könyv a gyerekgondozás, -nevelés témában; tervben van több mondókás, verses, zenés, mesés és rágni való könyv, amelyeket majd Szilárddal olvasunk, énekelünk, rágunk; és készen áll a polc a várólista csökkentésre is.

Január vigyázz, jövök!