Laxill 0


Kedvenc alkotók: Hermann Hesse


Utolsó karc

Laxill>!
Mit kéne ÚJRA kiadni?

Klasszikusok? Olyan szép külföldi kiadások vannak, itthon meg mindenből csak a 30-40 évvel ezelőtti kötetek. Néhányra jócskán ráférne az újrafordítás is. Van pár, ami időről-időre újra megjelenik, de nagyon sok meg mintha nem is létezne, pedig alapművek, nem hiszem, hogy egyáltalán ne lenne rájuk kereslet. Kicsit vicces, hogy az 1984 és az Állatfarm vagy négy különböző formátumban jelent meg az elmúlt időszakban, Dosztojevszkijből meg nincs modern életműkiadás (nem mintha ne imádnám Orwellt, de nincs szükségem rá három különböző dizájnban). Nem is beszélve például az olyanokról, mint Hesse, aki szintén nagy kedvencem, de a Helikon már a második életműsorozatot kezdte el (az elsőt nem befejezve…), pedig ha valakit, akkor Hessét nem ismerik és olvassák olyan nagyon sokan, hogy ezt indokoltnak érezzem, őszintén szólva.

Az Európa és a Helikon meg-megjelentet dolgokat, és tudom, hogy ilyen diákkönyvtár formátumban is jönnek ki művek, amik igazából nem néznek ki rosszul, de örülnék, ha lenne szép, keménykötéses változata mondjuk a Vörös és feketének. Nem is beszélve arról, hogy ezek meg ugye főleg az iskolai kötelezők, ami egy nagyon apró százaléka a klasszikus szépirodalomnak (akár magyar-, akár világirodalmi viszonylatban). Persze, hogy nem olvasnak az emberek mondjuk Tolsztojt, amikor konkrétan beszerezhetetlenek a művei. Lehet, hogy egy diáknak mondjuk tetszett a Bűn és bűnhődés, és olvasna még Dosztojevszkijt, de nem tud, mert a Bűn és bűnhődésen kívül semmi sem elérhető átlag könyvesboltban. Még szomorúbb, hogy sok esetben a magyar klasszikusokkal is ez a helyzet. Persze, hogy nem „menő” szépirodalmat olvasni, amikor csak a nagymamád könyvespolcáról tudsz válogatni régi, kopott kiadásokat.

Összeszedek pár, sok éve új kiadásra (és fordításra!) váró könyvet, illetve néhányat, ami megjelent ugyan, de teljesen beszerezhetetlen. A teljesség igénye nélkül, persze. Jó lenne, ha nem Angliából kéne rendelnem, ha igényes és mai ízléshez igazított (borítóban és nyelvezetben) klasszikus szépirodalmat akarok olvasni…

Kapcsolódó könyvek: Stendhal: Vörös és fekete · Honoré de Balzac: Goriot apó · Homérosz: Íliász · Margaret Mitchell: Elfújta a szél · Johann Wolfgang Goethe: Faust · William Shakespeare: Shakespeare drámák I. · Homérosz: Odüsszeia · Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin · Marcel Proust: Swann · Marcel Proust: Albertine nincs többé (A szökevény) · Marcel Proust: Szodoma és Gomorra · Victor Hugo: A nyomorultak · Marcel Proust: Bimbózó lányok árnyékában · Henry Fielding: Tom Jones I-II. · Kaffka Margit: Színek és évek · John Milton: Elveszett Paradicsom · Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek · Lev Tolsztoj: Háború és béke · Apuleius: Az aranyszamár · Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Holt lelkek · Marcel Proust: A fogoly lány · Kaffka Margit: Hangyaboly · Walter Scott: Ivanhoe · Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: A félkegyelmű · Publius Ovidius Naso: Átváltozások · Marcel Proust: A megtalált idő · Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Feljegyzések az egérlyukból · Sylvia Plath: Sylvia Plath versei · Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Ördögök · Marcel Proust: Guermantes-ék · George Gordon Noël Byron: Don Juan · William Shakespeare: Shakespeare drámák II. · Robert Musil: A tulajdonságok nélküli ember I-III.

Stendhal: Vörös és fekete
Honoré de Balzac: Goriot apó
Homérosz: Íliász
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Johann Wolfgang Goethe: Faust
William Shakespeare: Shakespeare drámák I.
Homérosz: Odüsszeia
Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin
Marcel Proust: Swann
Marcel Proust: Albertine nincs többé (A szökevény)
Marcel Proust: Szodoma és Gomorra
Victor Hugo: A nyomorultak
Marcel Proust: Bimbózó lányok árnyékában
Henry Fielding: Tom Jones I-II.
Kaffka Margit: Színek és évek
John Milton: Elveszett Paradicsom
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek
Lev Tolsztoj: Háború és béke
Apuleius: Az aranyszamár
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Holt lelkek
Marcel Proust: A fogoly lány
Kaffka Margit: Hangyaboly
Walter Scott: Ivanhoe
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: A félkegyelmű
Publius Ovidius Naso: Átváltozások
Marcel Proust: A megtalált idő
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Feljegyzések az egérlyukból
Sylvia Plath: Sylvia Plath versei
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Ördögök
Marcel Proust: Guermantes-ék
George Gordon Noël Byron: Don Juan
William Shakespeare: Shakespeare drámák II.
Robert Musil: A tulajdonságok nélküli ember I-III.
4 hozzászólás