lalazs 7


Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Anne Frank: Anne Frank naplója
>!
2019. január 20., 09:08
Hirdetés

Utolsó karc

>!
lalazs

„Hallott már az úgynevezett niggerkomédiákról, de látni még nem látott ilyet; a dél-karolinai színházban mások voltak a színesestek. Két fehérember, az arcuk feketére kormozva, mindenféle bohózatokat mutatott be, és a közönség dőlt a nevetéstől. Össze nem illő, csiricsáré ruhadarabokban, kürtőkalapban utánozták a néger beszédet, ez volt a humor fő forrása. Nagy elismerést aratott, amikor a soványabbik lehúzta ütött-kopott cipőjét, és sorra számlálta a lábujjait, de folyton belegabalyodott a műveletbe.” (Whitehead 2017: 173)

„A blackface minstrelsy a feketére festett arcú, négereket utánzó fehér komikus színészek népszerű, táncos-énekes vándorszínháza, amely az 1820-as évektől terjedt el Amerikában. Maga a blackface make-up legtöbbször égetett parafával készült a fehér előadó arcára. A szénszerű, mélyfekete arcfesték, a széles fehér kontúrokkal megrajzolt szem és száj a minstrel színész ábrázatának állandó kellékeivé váltak, innen a fekete fizimiskás minstrel elnevezés.” (Varró Gabriella 1996: 20)

A niggerkomédiák célja nem a négerek élethű bemutatása volt, hanem elsősorban a fehér néptömegek szórakoztatása. A négereket babonás, lusta, semmirekellő, piszkos, ostoba alakokként jelenítették meg. Ezek a jellemábrázolások nem voltak valósak, hanem a fehérek tükrén keresztül tárták a közönség elé a faji megkülönböztetést, felsőbbrendűségüknek bizonyítékait. Több jellemsablon is kialakult a történelem során, például a piperkőc városi néger vagy a boldog ültetvényes rabszolga figurája.

Ezekről a fehér komédiásokról így írt Frederick Douglass, az egyik legismertebb 19. századi afro-amerikai író, az általa elindított The North Star című újságban: ők […]
„a fehér társadalom mocskos söpredéke, akik ellopták tőlünk arcszínünket, melyet a természet megtagadott tőlük, amellyel pénzt keresnek, és amellyel kielégítik fehér embertársaik korrupt ízlését.” (Frederick Douglass: The Hutchinson Family.—Hunkerism. In: The North Star Rochester: 27 October 1848) /Saját fordítás/

Részletesebben lásd: Varró Gabriella: A komikus néger sztereotípia két népszerű változata a 19. század eleji minstrel dalokban In: Aetas 1996. 1.

Kép forrása: http://usslave.blogspot.hu/2011/07/behind-burnt-cork-ma…

Kapcsolódó könyvek: Colson Whitehead: A föld alatti vasút

Colson Whitehead: A föld alatti vasút