kvzs P 6
Olvasott könyvek idén
7
Olvasott oldalak idén
2824

Kedvenc könyvek 54

Caleb Carr: A Halál angyala
Daniel Keyes: Az ötödik Sally
Dennis Lehane: Titokzatos folyó
Dennis Lehane: Egy pohárral a háború előtt
Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem
Don Winslow: Drogháború
Donati Stella (szerk.): Nagy tésztáskönyv
Fekete István: Bogáncs
Fekete István: Tüskevár
Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa
Frederick Forsyth: Az ördög alternatívája
Frederick Forsyth: Ikon

Kedvenc sorozatok: A borostyánférfi-ciklus, A Love Story, A megtört föld, A tűz és jég dala, Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum, Csodaidők, Élőhajók-ciklus, Hyperioni énekek, Isteni városok, Karla-trilógia, Kenzie-Gennaro, Ködszerzet, Matthew Shardlake, Mesél az erdő, Őrség, Pom Pom meséi, Sandman: Az álmok fejedelme, Takeshi Kovacs, Temeraire, Űrodisszeia, Vének háborúja, Vérmacska

Kedvenc alkotók: Adrian Tchaikovsky, Arthur C. Clarke, Carl Sagan, Christopher Moore, Csingiz Ajtmatov, Dan Simmons, Dennis Lehane, Don Winslow, Fekete István, Frederick Forsyth, J. R. R. Tolkien, John le Carré, Máté Angi, Moskát Anita, Neil Gaiman, Orson Scott Card, Peter F. Hamilton, Ray Bradbury, Rejtő Jenő (P. Howard), Robin Hobb

Kedvenc kiadók: Agave Könyvek, Fumax


Utolsó karc

kvzs P>!

Új-Zéland és Mordor

Nagyon nagy vágyam volt, hogy a nyaralás alatt meg tudjam csinálni a Tongariro Alpine Crossing-ot. (anya azért imádkozott, hogy essen, és ne menjünk, én meg azért, hogy ne essen, és mehessünk)

A Tongariro Nemzeti Park kétszeres világörökségi helyszín, az Alpine Crossing pedig egyike a világ legszebb egynapos túraútvonalainak. A kultúrális és természeti kincsei mellett arról is híres, hogy itt van a Mount Ngauruhoe vulkán, ami a Végzet Hegyét személyesítette meg a GyU filmekben, és itt forgatták Frodóék mordori jeleneteit is.

A túra eléggé embert próbáló, ugyanis a 19,4 km hossza alatt 800 m-t emelkedik, és 1100 m süllyed. Van olyan része, ahol 2 km-en belül 300 m-t kell felkapaszkodni.
Az időjárása nagyon változákony -erre mindenhol figyelmeztetnek is- ezért előfordulhat, hogy a verőfényes napsütés után pár perccel már a felhőben sétál/mászik az ember. Az sem teszi egyszerűvé, hogy reggel, illetve a csúcson fagypont körüli a hőmérséklet (a kempingben sem volt túl melegünk éjszaka, mert ott is majdnem fagyott). Az erős széllökések pedig a hegygerincen való mászást nehezítik meg.

A túra útvonala nagyon változatos: alpesi növénytársulások, meredek és csúszós vulkanikus hegyek, és erdős részek váltják egymást, illetve gyönyörű vulkanikus tavak is találhatók mellette. A terület egésze szent a maorik hitvilága szerint, így a tavak vizét nem lehet megérinteni, illetve néhány csúcsra sem lehet felmászni. Emellett két aktív vulkán között halad, amelyeknek az elmúlt 15 évben is volt kitörése.
A túra szellemileg és fizikailag is megerőltető (7-8 órás átlagidőt számolnak a kevesebb, mint 20 km-re), de nagyon megéri.

Érdekesség, hogy parkolni max. 4 órán keresztül szabad a kezdő vagy a végpontnál, így szinte mindenki shuttle járatokkal oldja meg az odajutást. A buszont reggel feljegyzik minden résztvevő adatait, és ha valaki nem érkezik meg az utolsó járatig, és nem is érik el, akkor azonnal értesítik a hegyimentőket.

Fotó: Tongariro Alpine Crossing, Mt. Ngauruhoe

2 hozzászólás