Könyves_Magazin  UKarcok 25

Könyves_Magazin U>!

MIÉRT NEM TALÁLKOZNAK A NŐI OLVASÓK NŐK TÖRTÉNETEIVEL? MILYEN FÉRFISZERZŐK FÉRFIHŐSEIN FELNŐNI OLVASÓKÉNT? INTERJÚ BÁN ZSÓFIÁVAL

"A probléma ott kezdődik, hogy az, amin szocializálódunk, természetesnek tűnik. Nem gondolkodunk rajta, elfogadjuk, hogy ilyen a világ, lelkesedünk, amikor kell, és igyekszünk elhessegetni bizonyos kósza, többnyire öntudatlan hiányérzeteket. Ugyanakkor, mivel a művészetnek óriási szerepe van abban, hogy elhelyezzük magunkat a világban, illetve a (tudatos vagy öntudatlan) identitásépítésben, egy idő után óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy kivel tudunk/akarunk leginkább azonosulni. Az azonosulás kérdése a recepció felől nézve nem megkerülhető, és ha az azonosulási folyamat csak áttéteken keresztül valósul meg, ott az áttét okán valami elvész – mint mondjuk a műfordításban. Lehet az a fordítás akármilyen jó, sőt zseniális, netán „jobb az eredetinél”, ott mégis valami űr, valami „hézag” keletkezik. Erre a hiány-jelenségre akartam rámutatni, melyet a recepcióelmélet, a feminista kritika, a poszkolonialista művészetelmélet és a vizuális reprezentáció elméletei a hetvenes évek óta folyamatosan problematizálnak – aligha mondható új kérdésfelvetésnek.

Egy fiatal olvasó persze készséggel lelkesedik, ha megmondják neki, hogy miért kell lelkesedni (például az Egri csillagok Gergő-Vicuska románca), neadjisten magától is lelkesedik (Pál utcai fiúk, Tüskevár, Négyszögletű kerek erdő), de aztán elkezd keresgélni – és vagy talál olyasmit, ami az azonosulási vágyát, énképzését „hézagmentesebben” szolgálja, vagy nem. Vagy azért, mert nincs, vagy azért – ami az oktatás mindenkori, ideologikus struktúrájából adódóan valószínűbb –, mert nem találja.

Én angol nyelvű iskolába jártam és az angol nyelvű irodalmakban az ember már viszonylag korán, számos nőíróval találkozik, teljesen természetes és „legitim” módon lehet elismert nőírókat is olvasni, így például Charlotte és Emily Brontë, Jane Austen vagy Harriet Beecher Stowe, hogy csak néhányat említsek. Vagyis nekem a regényvilágok „normalitása” az volt, hogy van ilyen is, meg olyan is, és hogy mindegyik mást tud nyújtani, mást tud, mást akar, és egyik sem kevesebb a másiknál. Azt hiszem, ez az egyik legalapvetőbb és legfontosabb korai tanulság, ami egy életre szól."
TELJES INTERJÚ ITT: https://konyvesmagazin.hu/nagy/ban_zsofia_nok_gender_ka…

Kapcsolódó alkotók: Bán Zsófia

Könyves_Magazin U>!
Harry Potter

Rajzpályázat is kapcsolódik Rowling új meseregényéhez. Angolul novemberben, magyarul idén télen jelenik meg J.K. Rowling új meseregénye, Az Ickabog

https://konyvesmagazin.hu/gyerekirodalom/rowling_ickabog.html

Kapcsolódó könyvek: J. K. Rowling: The Ickabog

J. K. Rowling: The Ickabog

Kapcsolódó alkotók: J. K. Rowling

Könyves_Magazin U>!
Harry Potter

Boldog 40. születésnapot, Harry Potter!

Pulicerpenna nélkül nehéz megfogalmazni, hogy mit jelent Harry Potter nekünk, akik vele együtt nőttünk fel, és akik mellette tanultuk meg, hogy mi a barátság, a hűség és a bátorság, és mit jelent a végsőkig küzdeni mindazért, amiben hiszünk. Harry, az örök varázslótanonc ma lett negyvenéves, bármilyen sokkolóan hangzik is ez.

A TELJES SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTŐ ITT OLVASHATÓ: https://konyvesmagazin.hu/nagy/harry_potter_40_szuletes…

3 hozzászólás
Könyves_Magazin U>!
Friss olvasnivaló

Marilynne Robinson: Háztartás (Részlet)

A nagyanyámnak volt egy gyűjteménye a komód alsó fiókjában, régi emlékek, egy köteg spárga, karácsonyi gyertyák, fél pár zoknik. Lucille-lal sokat kotorásztunk ebben a fiókban. A tartalma annyira véletlenszerű volt, de olyan gondosan volt elrendezve, hogy nagy jelentőséget tulajdonítottunk neki. Észrevettük például, hogy a zoknik vadonatújak voltak. Volt egy felespohár, benne két rézgombbal, és ez rendben is volt. Volt egy fakó viaszangyal, amelynek fenyérmirtuszillata volt, és egy szív alakú, fekete bársony tűpárna egy dobozban, amelyen egy San Franciscó-i ékszerész neve állt. Volt egy cipősdoboz, tele régi fényképekkel, mindegyik hátulján négy fakó, fekete papírdarab. Láthatóan egy fényképalbumból vették ki őket, vagy mert különösen fontosak voltak, vagy mert nem voltak azok.
A TELJES RÉSZLET ITT OLVASHATÓ: https://konyvesmagazin.hu/beleolvaso/marilynne_robinson…

Kapcsolódó könyvek: Marilynne Robinson: Háztartás

Marilynne Robinson: Háztartás

Kapcsolódó alkotók: Marilynne Robinson

Könyves_Magazin U>!

Knausgard: Álmok – Az álmokat egyesével kell lerombolni

Az Álmok a rombolásról szól: a négy köteten keresztül felépített értelmezési keret alapján egy őszinte, szorongó, sokszor magányos, piszok tehetséges író beszél, sőt vallomást tesz, hogy jobb ember legyen, de kicsinyes, sunyi, aljas ügyei néha romantikus, olykor szerethető fénytörésben jelennek meg. Megértjük, miért fél az apjától, hogyan viseli nagyszülei vagy apja halálát, miért tart a nőktől, de folyamatosan csak róla, a fehér férfiről van szó és az ő első világbeli problémáiról. Knausgard bizony nemcsak a saját történetét meséli el, hanem a helyét vesztett átlagférfiét is azáltal, hogy pont a saját egyedi története elmesélésével teszi univerzálissá tapasztalatát. Ez a történet azért kegyetlen, mert láthatóvá teszi azt a társadalmat, amelyben a fehér heteroszexális férfi a hagyomány miatt még az álmai megvalósításakor igényli a kisebb-nagyobb közösségekben a kiemelt társadalmi pozíciót, de már nem kaphatja meg könnyen.
A TELJES CIKKET ITT OLVASD EL: https://konyvesmagazin.hu/kritika/karl_ove_knausgard_ha…

Kapcsolódó könyvek: Karl Ove Knausgård: Álmok

Karl Ove Knausgård: Álmok

Kapcsolódó alkotók: Karl Ove Knausgård · Linda Boström Knausgård

Könyves_Magazin U>!
Friss olvasnivaló

Flea: Az agyam eldobom, szinte LEBEGEK, fénysugarak hatolnak át a testemen

Azt bírtam, hogy Walter laza volt. Úgy beszélt velem, mint egy baráttal, hippi szlengszavakat használt, meg gyakran eleresztett egy-két „motherfuckert” is, míg apám mindig kiselőadásokat tartott arról, hogyan kell rendesen viselkedni. Összeomlott a szabályok kártyavára. Mégsem ez, hanem az változtatta meg örökre az életemet, hogy Walter Urban Jr. zenész volt, jazzista, aki a nagybőgőjén olyan vadul játszott, mint egy tülekedő elefántcsorda.

Az ember sokféleképp emlékszik vissza életének történéseire. Valamire vizuálisan, valamire hang vagy beszéd vagy valamilyen fizikai érzet alapján. Vannak emlékek, amelyek annyira meghatározó, olyan útmutatást adó, örömteli vagy erőszakos eseményeket idéznek fel bennünk, hogy utólag úgy érezzük: akkor bizony isten szólt hozzánk.

ITT OLVASHATOD EL A RÉSZLETET: https://konyvesmagazin.hu/beleolvaso/flea_read_hot_chil…

Kapcsolódó könyvek: Flea: LSD gyerekeknek

Flea: LSD gyerekeknek
Hirdetés
Könyves_Magazin U>!
Irodalmi Balaton

Jókai botrányos szerelmi kalandja

Jókai először 1857-ben, 32 éves korában látogatott el Balatonfüredre és olyan nagy hatással volt rá a Balaton-part, hogy élete végéig az egyik kedvenc pihenőhelye maradt. Nemcsak őt, de első feleségét, Laborfalvi Rózát is lenyűgözte a füredi táj és persze maga a fürdő is, nem csoda, hogy innentől kezdve gyakorlatilag mindig ott nyaraltak. Utazásaik alkalmával általában a Szívkórházhoz tartozó Klotild udvarban laktak.

ITT OLVASSÁTOK A TELJES SZORIT: https://konyvesmagazin.hu/balaton/irok_a_balatonon_joka…

Könyves_Magazin U>!
Friss olvasnivaló

Paul Auster: Sztanyiszlav farkasai

Mit higgyen az ember, amikor nem lehet benne biztos, hogy egy állítólagos tény igaz vagy sem? – teszi fel a kérdést Paul Auster új novellájában, amely egyszerre történelmi utazás és parabolája a mostani járványhelyzetnek. A 4321 és a New York trilógia szerzőjének pandémia alatt írt történetét most Pék Zoltán fordításában ismerhetitek meg, exkluzív módon csak a Könyves Magazinon. Olvassátok el a Sztanyiszlav farkasait, és látogassatok el a második világháború utáni Ukrajnába, ahol összeérnek a tragédiák és a legendák, a családtörténet és a költészet.

A TELJES SZÖVEGET ITT OLVASD EL: https://konyvesmagazin.hu/beleolvaso/paul_auster.html

Kapcsolódó alkotók: Paul Auster

Könyves_Magazin U>!

Sjón egy szerelmi történetet, egy krimit és egy sci-fit írt meg egy kötetben

A macskaróka és A cethal gyomrában után az izlandi Sjón újból az ősi mondavilág és a tudomány, élet és halál, a valóság és a képzelet találkozásából táplálkozó történeten kalauzol keresztül. Ámde a korábban olvasott regényekhez képest a CoDex 1962 sokkal hosszabb, szerteágazóbb és személyesebb, és még a prágai gólem története is megjelenik benne. A CoDex 1962 a hét könyve.

A KRITIKÁT ITT OLVASD EL: https://konyvesmagazin.hu/kritika/sjon_a_het_konyve.html

Kapcsolódó könyvek: Sjón: CoDex 1962

Sjón: CoDex 1962
Könyves_Magazin U>!
Harry Potter

Így használd a varázspálcád! – Mágikus HP-gyorstalpaló
A varázsvilágban két dolognak van igazán jelentősége: hogy kinek milyen pálcája van, és hogy mire használja.

Ahogy Ollivander szokta mondani, a pálcát nem a varázsló választja, hanem fordítva. Éppen ezért sokat elárul a varázsló vagy a boszorkány jelleméről és erejének természetéről, hogy a pálcájában főnixtoll, thesztrálszőr vagy épp sárkány-szívizomhúrmag van-e. Mutatjuk, milyen volt a legnagyobb varázslók pálcája, és hogy milyen mozdulatokat kell elsajátítani a legfontosabb bűbájokhoz.

A pálcákat sorban mutatjuk, kezdve a baloldalival, amely Harryé, majd jobbra tőle Albus Dumbledore-é található, és így tovább, a sort pedig Piton pálcája zárja.

VARÁZSPÁLCÁK ÉS TECHNIKÁK ITT: https://konyvesmagazin.hu/harry_potter/harry_potter_var…