Könyves_Magazin  UKarcok 98

Könyves_Magazin U>!

A BÜSZKESÉG ÉS BALÍTÉLET NEM LÁNYREGÉNY, HANEM AZ ELŐÍTÉLETESSÉG KRITIKÁJA

A Könyves Magazin új podcast-sorozatában arra vagyunk kíváncsiak, mitől működnek még ma is Jane Austen regényei. A kétszáz évvel ezelőtt élt szerző könyveinek bérelt helyük van az irodalmi adaptációk között, kötetei az angolszász kánon részei, sokan azonban még mindig lányregényként tekintenek Austen műveire. Holott azok tele vannak társadalomkritikával és humorral: a szerző finom szarkazmussal, de sosem bántóan mutat rá az örök emberi gyengeségekre, hősei így lesznek időtállóak és örök kedvencek. Sorozatunk első részében a Büszkeség és balítéletet vesézzük ki, amely – ahogy rögtön az elején el is hangzik – igazából nem más, mint lecke az előítéletességből.

HALLGASD MEG A BESZÉLGETÉST ITT:
https://konyvesmagazin.hu/podcast/az_austen_projekt_pod…

Kapcsolódó könyvek: Jane Austen: Büszkeség és balítélet

Jane Austen: Büszkeség és balítélet

Kapcsolódó alkotók: Jane Austen

Könyves_Magazin U>!

A NÁCIK ELŐL BÚJTATTÁK A FIATAL LÁNYT, KÉSŐBB MÉGIS MEGSZAKÍTOTTAK VELE MINDEN KAPCSOLATOT

Bart van Es dokumentumregényének fő kiindulópontja és szervezőelve a hiány – egészen pontosan egy fiatal nő hiánya, egy Lien nevű lányé, akit befogadó családja végleg kitörölt a közös emlékezetből. Ez a család történetesen a könyvet jegyző Van Esé, a nő pedig egy zsidó árva, akit negyven évvel korábban a nácik elől bújtattak az író nagyszülei. De milyen események és traumák vezettek a végleges szakításhoz? Egyáltalán hogyan menekült meg Lien a világháború alatt, milyen árulások és áldozatvállalások történtek akkoriban, és milyen lenyomatot hagyott mindez a holland kollektív emlékezetben? Bart van Es a Hiányos fényképért 2018-ban elnyerte a Costa életrajzi díját, majd később megkapta a Costa Év Könyve Díjat is – könyve egyszerre egy történelmi és egy belső utazás krónikája, a túlélés és a veszteség regénye, emellett pedig egy borzasztóan személyes rekonstrukció kísérlete is.

OLVASD EL A TELJES CIKKET ITT:
https://konyvesmagazin.hu/nagy/bart_van_es_costa_holoka…

Kapcsolódó könyvek: Bart van Es: Hiányos fénykép

Bart van Es: Hiányos fénykép

Kapcsolódó alkotók: Bart van Es

Könyves_Magazin U>!

ORBÁN VIKTOR A FÉRFIÖLTÖZŐBŐL ORSZÁGOT, A POLITIKÁBÓL FOCIMECCSET CSINÁLT

A borítón a lelátón a meccset néző, alulról fotózott Orbán Viktor áll karba tett kézzel, összevont szemöldökkel, alatta száll a vörös füst. A borítón mutatott elérhetetlen és szigorú tábornok képe pár oldal után megváltozik: egy vidékről indult, idealista focista fejlődéstörténetét ismerhetjük meg, akinek a foci nemcsak szocializációs területe volt, hanem anyanyelvét és gondolkodását is adta. A hét könyvében magányosan kocog Orbán Viktor a VASAS-pályán, ami után nem melegítik fel neki a szaunát. Csapatával, az UNITAS-szal nem szívesen játszanak az ellenfelek: mert nem játszanak, győzni akarnak. Rényi Pál Dániel, a 444 újságírója megírta Győzelmi kényszer – Futball és hatalom Orbán világában című könyvét, ami rendhagyó, foci-nézőpontú portrékönyv Orbán Viktorról, szinte már szépirodalom.

OLVASD EL A TELJES CIKKET ITT:
https://konyvesmagazin.hu/kritika/renyi_pal_daniel_gyoz…

Kapcsolódó könyvek: Rényi Pál Dániel: Győzelmi kényszer

Rényi Pál Dániel: Győzelmi kényszer

Kapcsolódó alkotók: Rényi Pál Dániel

Könyves_Magazin U>!

A BRIDGERTON CSALÁD – FRANCESCA TÖRTÉNETE

Év végén mutatta be a Netflix Julia Quinn A herceg és én című könyvének adaptációjából készült Bridgerton család című sorozat első évadát. Az itthon is nagy sikert arató történet a streaming szolgáltató közleménye szerint 63 millió háztartásba jutott el január elejéig. Már készül a folytatás, a jó hír pedig az, hogy a következő évadig akár el is lehet olvasni a teljes sorozatot.

OLVASS BELE A KÖNYVBE ITT:
https://konyvesmagazin.hu/konyvtavasz/julia_quinn_rossz…

Kapcsolódó könyvek: Julia Quinn: Rossz kor

Julia Quinn: Rossz kor

Kapcsolódó alkotók: Julia Quinn

Könyves_Magazin U>!

MICHEL HOUELLEBECQ NEM EGY MÉM, A KARANTÉN MEG NEM KATASZTRÓFAFILM

Érdemes jobban megismerni vagy megérteni Michel Houellebecq írót? Ez a kérdés foglalkoztatott az új Houellebecq-kötet, az Intervenciók 2020 olvasása közben. A magyarul most megjelent könyv esszéket, publicisztikákat és interjúkat tartalmaz, teljesen személyes és közéleti. Houellebecq neve Magyarországon egy izgalmas, provokatív, fiatalság- és szexmániás depressziós, francia, sznob értelmiségit jelent, aki annyira kiégett, hogy konzervatívvá vált. Nálunk ő elsősorban író és nem közéleti szereplő, de nem lepődnék meg, ha az Intervenciók 2020-ból olvasnának fel a Pesti Srácok tévéjében, vagy a Partizánon. Ezért is a hét könyve.

OLVASD EL A TELJES CIKKET ITT:
https://konyvesmagazin.hu/kritika/michel_houellebecq_in…

Kapcsolódó könyvek: Michel Houellebecq: Intervenciók 2020

Michel Houellebecq: Intervenciók 2020

Kapcsolódó alkotók: Michel Houellebecq

Könyves_Magazin U>!

TÖRPECERUZÁK, CSORBA CSÉSZÉK, SZÁMEMBEREK – ÜDVÖZLET MEZÍTLÁBORSZÁGBÓL!

Gabriela olyan kislány volt, aki gyakran elhagyta a cipőjét. De nem ám mind a kettőt, csak az egyiket! Otthon és az iskolában mindenki furcsa szemmel nézett rá, ezért úgy gondolta, őt senki sem szereti. Magányos volt, és szomorú. Aztán egy nap kedves kísérőjével, Homolumbúval, a féllábú babával belépett Mezítlábországba, ahol összeismerkedett a törpeceruzákkal, a csorba csészékkel meg a számemberkékkel, és végre barátokra lelt…

Ana María Matute (1925–2014) spanyol írónő, a polgárháború utáni nemzedék meghatározó alakja. Életművében a felnőtteknek és a gyermekeknek szóló írások egyformán hangsúlyosak. A Mezítlábország megjelenésekor elnyerte a Spanyol Kulturális Minisztérium ifjúsági és gyermekirodalmi díját.

OLVASS BELE A KÖNYVBE ITT:
https://konyvesmagazin.hu/konyvtavasz/ana_maria_matute_…

Kapcsolódó könyvek: Ana María Matute: Mezítlábország

Ana María Matute: Mezítlábország

Kapcsolódó alkotók: Ana María Matute

Könyves_Magazin U>!

COCO CHANELNEK NEM TETSZETT AZ ÉLETE, ALKOTOTT EGY ÚJAT

Coco Chanel a világ mindmáig talán legismertebb divattervezője. Sőt, annál jóval több: forradalmár, mecénás, stílusikon és életmód-tanácsadó. Már életében számtalan pletyka és történet keringett róla, a halála óta eltelt kerek ötven évben pedig csak színesebb és izgalmasabb lett a Chanel-saga. Ellentmondásos karakterének köszönhetően egyrészt kiváló antihős, akit ezer és egy ok miatt lehet kárhoztatni. Másrészt remek példakép, akinek sommásan megfogalmazott jótanácsai generációk óta nagy népszerűségnek örvendenek – még ha a gyakorlatban már jóval kevesebben is alkalmazzák őket. Az igazi tanulságokat mégsem ezek a gyakran citált mondatok tartogatják, hanem Chanel maga, karrierje, élete. Bő száz évvel párizsi színre lépését követően, még ma, a 21. század elején is hatalmas inspirációs forrás lehet, függetlenül attól, hogy pro vagy kontra olvassuk életrajzát.

OLVASD EL A TELJES CIKKET ITT:
https://konyvesmagazin.hu/nagy/zsebro_coco_chanel.html

Kapcsolódó könyvek: Henry Gidel: Coco Chanel · Anne de Courcy: Chanel a Riviérán · Pamela Binnings Ewen: Párizs királynője

Henry Gidel: Coco Chanel
Anne de Courcy: Chanel a Riviérán
Pamela Binnings Ewen: Párizs királynője

Kapcsolódó alkotók: Henry Gidel · Anne de Courcy · Pamela Binnings Ewen

Könyves_Magazin U>!

BARTIS ATTILA: A NYUGALOM

Húsz éve jelent meg Bartis Attila egyik legsikeresebb regénye, A nyugalom. Weér Andor és anyja, az egykor ünnepelt színésznő, Weér Rebeka fullasztó története egyben a leválás képtelenségének, az alkotásnak és az íróvá válásnak is a krónikája. A könyvből színházi és filmes feldolgozás is született. Bartis Attila írásban válaszolt a kérdéseinkre, és mesélt nekünk a kezdetekről, arról, milyen változást hozott életébe A nyugalom megjelenése, de emlékeztetett arra is, hogy bármennyi időt is tölt az író egy regénnyel, soha nem ugyanaz az ember áll fel az asztaltól, mint aki leült oda. Interjú.

OLVASD EL A TELJES CIKKET ITT:
https://konyvesmagazin.hu/nagy/bartis_attila_nyugalom_e…

Kapcsolódó könyvek: Bartis Attila: A nyugalom

Bartis Attila: A nyugalom

Kapcsolódó alkotók: Bartis Attila

1 hozzászólás
Könyves_Magazin U>!

JORDAN B. PETERSON: A NŐGYŰLÖLŐK PRÓFÉTÁJA ÉS TÖMEGEK PÓTAPJA?

Az utóbbi évek egyik legellentmondásosabb megmondóemberévé váló Jordan B. Petersont nevezték már sokféleképpen. Hívei felszabadultan üdvözölték benne, hogy végre kimondja a dolgokat, és elutasítja a politikai korrektséget. A kritikusai viszont elmarasztalták mint kártékony kultúrharcost, aki lábbal tiporja az emberi jogi mozgalmak nehezen elért eredményeit, és feltüzelte a hímsoviniszta szélsőségeseket. A világszerte tömegeket megmozgató Jordan B. Peterson pokolra szállt és új könyvvel tért vissza. A kérdés, mi mondanivalója van még. Portré.

OLVASD EL A TELJES CIKKET ITT:
https://konyvesmagazin.hu/nagy/jordan_b_peterson_tul_re…

Kapcsolódó könyvek: Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez

Kapcsolódó alkotók: Jordan B. Peterson

Könyves_Magazin U>!

EGY MENHELYI KUTYA MEG TUDJA VÁLTOZTATNI AZ ÉLETEDET

Beregi Tamás új könyve, az Egyszer egy kutya egy kutya-gazdi kapcsolat bemutatásán keresztül járja körbe az élet nagy kérdéseit, és közben mesél a városról, az országról és a fel(nem)növésről. Olvass bele!

OLVASS BELE A KÖNYVBE ITT:
https://konyvesmagazin.hu/beleolvaso/beregi_tamas_egysz…

Kapcsolódó könyvek: Beregi Tamás: Egyszer egy kutya

Beregi Tamás: Egyszer egy kutya

Kapcsolódó alkotók: Beregi Tamás