Kőbányai_Könyvtár  UKarcok 214

Kőbányai_Könyvtár U>!
Könyvtárba járunk!

Kedves Olvasóink!

Tekintettel a veszélyhelyzeti korlátozások 2021. február 1-ig tartó meghosszabbítására (3/2021. (I. 8.) Korm. rendelet), a zárvatartás miatt automatikusan meghosszabbítottuk minden érvényes könyvtári tagság, illetve késedelem alatt nem álló kölcsönzés lejárati határidejét. Ez több mint 117 ezer olvasót és 206 ezer művet érint. A zárvatartás idejére késedelmi díjat azon művekre sem számolunk fel, melyeknél már korábban lejárt a kölcsönzési határidő. A korábbi tartozásokat vagy távfizetéssel lehet rendezni, vagy majd a nyitás után személyesen.
Az olvasói adatok, kölcsönzések lejárata bejelentkezés után itt ellenőrizhetők: https://saman.fszek.hu/WebPac/
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak kiemelten fontos, hogy minden érdeklődő, de különösen az oktatásban résztvevők számára a járványhelyzet időszakában távolról elérhető szolgáltatásokat tudjon biztosítani. A tanulástámogató Könyvtár otthonról című információs szolgáltatásról, illetve az adatbázisok otthoni eléréséről itt található bővebb információ: http://www.fszek.hu/…

Köszönjük megértésüket!

Kőbányai_Könyvtár U>!
Könyvtárba járunk!

„Akarsz-e játszani mindent, mi…”
… K Ö N Y V?*

Az időjárás kissé furcsa játékot űz velünk: ezen a szép, napsütéses januári napon nehéz elhinni, hogy alaposan benne járunk már a télben. Állítólag a hét vége felé azért a hó is megérkezik végre.
Addig is, mi egy jól ismert feladványt hoztunk nektek:
szókeresőnkben különböző könyves témákat, műfajokat rejtettünk el, így a játékunk segítségével most megtudhatod, milyen könyveket olvasol 2021-ben! Az első három szó, amit meglátsz, jellemzi majd az idei olvasmányaidat.

Kíváncsiak vagyunk, kinek mi jött ki, írjátok meg nekünk kommentben! ✍️

*Kosztolányi Dezső után szabadon, hiszen nekünk könyv és élet végső soron nagyjából ugyanazt jelentik.

23 hozzászólás
Kőbányai_Könyvtár U>!
Könyvtárba járunk!

Hát ez a nap is eljött, végre elbúcsúztathatjuk ezt a különös 2020-as évet! ‍♀️

Minden kedves olvasónknak és követőnknek boldog új évet kívánunk!

Köszönjük a bizalmatokat, már nagyon várjuk, hogy 2021-ben mielőbb újra találkozhassunk veletek! ♥

Kőbányai_Könyvtár U>!
Könyvtárba járunk!

Megállíthatatlanul közeledik az év vége, – többek között – a nagy könyves listák készítésének, a könyves kihívások véghajrájának és az elolvasott könyvek összegzésének időszaka. Sőt, sokan ilyenkor kezdik megtervezni a következő évi olvasmányaikat is.
Kolléganőnk idén egy könyves kihívás keretében magyar szerzőktől választott magának olvasnivalót. Hogy hogyan birkózott meg velük, kiderül könyvajánló sorozatunk mai bejegyzéséből.

Zárt ajtók mögött #6

Minden évben elhatározom, hogy a legnagyobb könyves közösség oldalán található kihívásokra nem fogok jelentkezni – aztán rendre el is bukom ezt az újévi fogadalmamat…
Nem tehetek róla: olyan jó témák vannak, és ha már úgyis elolvasom az adott könyvet, akkor miért ne kaphatnék érte plecsnit is?!
Idén viszont találtam egy igazán nekem való kihívást! A lényeg: húsz könyvet kellett elolvasni magyar íróktól. Voltak egyéb megkötések is, de a lényeg ez volt.
Most, hogy lassan a végére érek a kihívásnak – már csak egy könyv hiányzik, meg amit most olvasok- elmondhatom: egyáltalán nem bántam meg ezt az évet! Sajnos a képre nem mindenki került fel: volt olyan regény is, amit ismerőstől kaptam kölcsön. (Ugye milyen fura, mikor a könyvtáros nem könyvtári könyvet olvas?)
Volt, akit már “régi ismerősként” köszöntöttem (Fábián Janka, Rácz-Stefán Tibor), de volt olyan író is, akivel ezt volt az első – és valószínűleg nem az utolsó – találkozásom! Gondolok itt Bauer Barbarára, Ugron Zsolnára, továbbá Makkai Sándorra. Volt itt mindenféle könyv: a klasszikuson át a kortárs könnyedebb irodalmon keresztül az ifjúsági- és gyermekregényekig – minden! Befigyeltek a történelmi regények ugyanúgy, mint a romantikusok, amik jól megfértek a boszorkányos “sztorik” mellett. Időben is sokat ugráltam, amit egyáltalán nem bántam!
Bár ez még nem az év végi összegzésem, de már most elmondhatom: sok jó könyvet olvastam idén, aminek majd' a felét a kortárs és a klasszikus magyar szerzők tették ki. Biztos vagyok benne, hogy jövőre is folytatni fogom a velük való ismerkedést, még ha ezt nem is kihívás keretein belül teszem majd.
Krokit kérdezve, ő is meg van elégedve az idei olvasott könyvek felhozatalával. Mondjuk azt kérte, hogy kicsit nyissunk számára kedvesebb témák felé – a gasztroregények még mindig nagyon felkeltik az érdeklődését…
Valaki már tervezi a jövő évi olvasásait? Vagy ez még túl korai lenne?

„Zárt ajtók mögött” könyvajánló rovatunkban kolléganőnk személyes hangvételű írásai egyfelől kedvcsinálók, miközben bepillantást engednek a könyvtárosok titkos életébe is.

Kőbányai_Könyvtár U>!
Könyvtárba járunk!

"Meghitt fotelemben ültem.
Jött Jótündér és faggatott:
mire vágyom, forrón, őrülten?
„Ott legyek, ahol akarok!"
feleltem (kissé meglepetten,
mert vágynom, kérnem semmi ok,
hiszen épp ott vagyok éppen,
ahol szeretnék, míg vagyok:
asztalkámnál, a fotelemben."
(Fodor Ákos)

„Zárt ajtók mögött”, de pontosan hol és hogyan szeretünk olvasni? Na, és a krokodilok? Kolléganőnk mai írásában erre is fény derül!

Zárt ajtók mögött #5
Ugye mindenki ismeri azt a reklámot, amiben a pasi “oldalfekvésben lazul egy zongorán”? Ezt továbbgondolva jutottunk el Krokival a következő kérdéshez: ki hogy szeret olvasni? Oldalfekvésben? Vagyis egyáltalán fekve? Esetleg inkább ülve egy kényelmes fotelben? Netalántán, aki teheti, bekuckóz egy ablakmélyedésbe?
Bátyám a fekve olvasók csoportját erősítette világ életében! Az, hogy hason vagy háton feküdt, szinte mindegy volt, mindig megtalálta a számára legkellemesebb olvasási pozíciót.
Én az ülve olvasásra esküszöm egy kellemes fotelban. Fiatal koromban – bár most sem gondolom, hogy öreg lennék! – volt otthon egy olyan kényelmes fotel, hogy azt leírni nem lehet. Minden értelemben tökéletes volt, a karfán át tudtam lógatni a lábaimat… Anyu is nagyon szerette, ő onnan nézte a tévét és kellemesen tudott szundizni ebben a kényelmes ülő alkalmatosságban. Egyszerűen majd megszakadt a szívem, mikor meg kellett válnunk tőle! Azóta sem találtuk meg a méltó utódját!
Az idő múlásával sokat változtam, ám olvasási szokásaim megmaradtak a régiek. Ülve, lehetőleg lábam fel tudjam tenni magam előtt egy kényelmes kis stokira. Ölemben Kroki: ő tartja a könyvet. A mostani fotelem lehetne egy kicsit jobb is, ám alapvetően panaszra nincs okom! Nemrég viszont felfedeztem a könyvtárban az ideális alternatívát! Kroki azonnal ki is próbálta, és áldását adta rá. Tökéletesen meg volt vele elégedve, és az is tetszett neki, hogy a haverok is elférnek mellette. A hideg idő miatt azért a plédet is bevetette, de hát igaza van: első a kényelem!
Ki hogy szeret olvasni? Van kedvenc hely otthon, ahová szívesen visszavonul? Ha van kedvük osszák meg velünk; képeket, leírást is szívesen fogadunk!

„Zárt ajtók mögött” könyvajánló rovatunkban kolléganőnk személyes hangvételű írásai egyfelől kedvcsinálók, miközben bepillantást engednek a könyvtárosok titkos életébe is.

Kőbányai_Könyvtár U>!
Könyvtárba járunk!

Kedves Olvasóink!

Tekintettel a veszélyhelyzeti korlátozások 2021. január 11-ig tartó meghosszabbítására (569/2020. (XII. 9.) Korm. rendelet), a zárvatartás miatt újabb 30 nappal növeltük meg minden érvényes könyvtári tagság, illetve nem késedelmes kölcsönzés lejárati határidejét. Ez több mint 117 ezer olvasót és 206 ezer művet érint. A zárvatartás idejére késedelmi díjat azoknak sem számolunk fel, akiknek már a bezárás előtt lejárt a kölcsönzési határideje. A korábbi tartozásokat vagy távfizetéssel lehet rendezni, vagy majd a nyitás után személyesen. Az olvasói adatok, kölcsönzések lejárata bejelentkezés után itt ellenőrizhetők: https://saman.fszek.hu/WebPac/
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak kiemelten fontos, hogy minden érdeklődő, de különösen az oktatásban résztvevők számára a járványhelyzet időszakában távolról elérhető szolgáltatásokat tudjon biztosítani. A tanulástámogató Könyvtár otthonról című információs szolgáltatásról, illetve az adatbázisok otthoni eléréséről itt található bővebb információ: http://www.fszek.hu/…

Kőbányai_Könyvtár U>!
Könyvtárba járunk!

„Zárt ajtók mögött” könyvajánló sorozatunk mai bejegyzése a kötelezők és a meghatározó olvasmányok világába repít minket. Melyik volt az a könyv, ami megszerette veletek az olvasást? Újra szoktátok olvasni a kedvenceiteket?

Zárt ajtók mögött #4
Mindenkinek az életében van egy vagy több olyan könyv, amely nagy jelentőséggel bír, mert megszerettette az illetővel az olvasást vagy pont jókor találta meg az adott regény! S bár a könyvmolyok többsége nem szokott újraolvasni könyveket, ezekre a bizonyos regényekre azért néhány évente szakítanak időt.
Meglepő, de az olvasást egy kötelező olvasmány szerettette meg velem. Azon a bizonyos nyáron elhatároztuk az osztálytársammal, hogy minden nap fogunk olvasni ebből a könyvből, így be tudjuk fejezni az iskolakezdésre, és még azért másra is jut időnk… Na, ez szép terv volt, de engem a harmadik nap elkezdett érdekelni a történet! Nem hagyhattam másnapra, hogy csak akkor tudjam meg, mi történik a főszereplővel! Így volt lehetséges, hogy még bőven a nyári szünet vége előtt befejeztem Hugo: A nyomorultak című regényét. (A sors iróniája, hogy osztálytársaimnak négyes-ötös házi dolgozatokat segítettem írni, míg az enyém csak közepes lett!)
Fiatal felnőttként egy kedves kolléganőm adta a kezembe Timothée de Fombelle: Ágról szakadt Tóbiás első könyvét. Azt mondta, ha az 50. oldalig nem fog meg a történet, akkor felejtsem el. Hát kb a 42. oldalig nem hogy nem fogott meg, de azt sem tudtam merre van az előre… Aztán az 50. oldal előtt történt valami, és csak azt vettem észre, hogy nem tudom letenni a könyvet. Végül annyira egymásra találtunk, hogy megvettem magamnak a folytatással együtt! Azt is meg kell jegyeznem, mennyire jó a fordítás, és szerintem nagyon klasszak az illusztrációk.
Nagyjából ebben az időben történt, hogy főiskolás csoporttársam is figyelmembe ajánlott egy regényt. Ő akkor az első babáját várta, egy óra előtt nagyon fájt a feje, én meg mondtam, hogy vegyen be egy gyógyszert. Ezek után elolvastatta velem Hailey: Keserű pirula című regényét. Biztosra akart menni: a saját példányát adta kölcsön ehhez. Zseniális volt, egyszerűen zseniális! Azóta sokszor meggondolom, hogy minden kis csip-csup dologra be kell-e vennem valamilyen gyógyszert…
Az évek alatt A nyomorultak kivételével újraolvastam a másik két könyvet. Lehet, lassacskán ismét sort fogok keríteni rájuk, hiszen annyira a szívemhez nőttek! Kroki pedig kifejezetten szereti az illusztrált történeteket…

„Zárt ajtók mögött” könyvajánló rovatunkban kolléganőnk személyes hangvételű írásai egyfelől kedvcsinálók, miközben bepillantást engednek a könyvtárosok titkos életébe is.

Victor Hugo: A nyomorultak a Kőbányai Könyvtárban:
https://saman.fszek.hu/WebPac/CorvinaWeb;jsessionid=26D…

Kapcsolódó könyvek: Timothée de Fombelle: Ágról szakadt Tóbiás – A számkivetett · Victor Hugo: A nyomorultak · Arthur Hailey: Keserű pirula

Timothée de Fombelle: Ágról szakadt Tóbiás – A számkivetett
Victor Hugo: A nyomorultak
Arthur Hailey: Keserű pirula
Kőbányai_Könyvtár U>!
Könyvtárba járunk!

Az örök dilemma: könyv vagy film? „Zárt ajtók mögött” sorozatunk legújabb része ezúttal nem csupán könyv-, de filmajánló is egyben.

Zárt ajtók mögött #3
Jönnek a hosszú téli esték, az igazi bekuckózós idő és az igazi forrócsokis, vagyis inkább kakaós szezon… Mivel tudjuk ilyenkor jobban eltölteni az időt? Egy könyv vagy egy film a nyerő? Netalántán egy sorozat? Ma ezt a témát járjuk körbe Krokival.
Általános vélemény, hogy a könyv jobb, mint a film, százszorta jobb. Mert hát valljuk be: részletesebb, mint a film, ahol már nincs kihívás abban, hogy valamit is elképzeljünk a történetből. Ilyenkor azért érhetnek igazán nagy meglepetések, gondolok itt Jack Reacher esetére. A könyvben az író egy 190 cm magas, nagydarab, szőke hajú, kék szemű főhőst mutat be nekünk. A filmben pedig ott van Tom Cruise a maga 170 cm-es magasságával, barna hajával és zöld szemével. Persze így is imádom Tomot a filmjeiben, de akkor is! Vannak viszont olyan könyvek, melyek filmadaptációja vetekszik az eredeti művel. Számomra ilyen a Ha ölni kell (Grisham) vagy A halálsoron (Stephen King) című regényekből készült filmek. Előbbiben Matthew McConaughey, utóbbiban Tom Hanks ültet le mindig a képernyő elé… Az említett két könyv is zseniális, de a filmek igazán jó adaptációk lettek. (Itt jegyezném meg, hogy amúgy nem vagyok egy King rajongó, ám a könyveiből készült feldolgozások általában nagyon jól sikerülnek!)
Sok esetben nálam a film hozza meg a kedvet a könyv olvasásához. Lássunk néhány példát: A számolás joga, A segítség, A Q-ügyosztály esetei, Larsson Millenium sorozata (de itt csak a svédek által készített három részre gondolok!)
Ha egy hideg, zord téli estén egyedül vagyok otthon, egyértelmű számomra, hogy a forró kakaót, a vajas kenyeret és a könyvet választom. Viszont a közös mozizásnak is tudok örülni; egy-egy félelmetesebb jelenetnél van, aki megvédjen engem! – természetesen Krokodil Dundi mellett… Amíg én itt elmélkedtem, addig Kroki spontán családi mozizást szervezett a haverokkal…

„Zárt ajtók mögött” könyvajánló rovatunkban kolléganőnk személyes hangvételű írásai egyfelől kedvcsinálók, miközben bepillantást engednek a könyvtárosok titkos életébe is.

Kapcsolódó alkotók: Stephen King · John Grisham

Kőbányai_Könyvtár U>!
Könyvtárba járunk!

Folytatódik „Zárt ajtók mögött” könyvajánló rovatunk: ezúttal a gasztronómia kerül terítékre.

Zárt ajtók mögött #2 – avagy milyen az élet, ha az ember könyvtáros
A gasztronómia igazán fontos mindenki életében: „Enni kell!”, és ha már ez így van, akkor csináljuk lelkesen! Kifejezetten nem szeretem, ha valaki a társaságomban úgy eszik, hogy csak turkálja az ételt, főleg, ha az én főztömet eszi.
Anyai ágon „Jól fogsz főzni, kislányom!” géneket örököltem, és ez meg is látszik rajtam. Bár én már annak a generációnak vagyok a tagja, amelyik az internetről leste el a fortélyokat. Muszáj volt, mert családi örökségemet, anyai nagyanyám szakácskönyvét – amibe még a dédim is jegyzetelt! – néhai kutyám megette. Ő inkább a papucsokat és a szivacsokat részesítette előnyben, soha nem szedett szét egyetlen könyvet sem a lakásban, csak az örökségemet! Ezután pár napig nem beszéltem vele, de végül megbocsátottam Csibésznek.
Az utóbbi években, évtizedben terjedtek el igazán a gasztroregények. Legutóbb Jacky Durand Apám receptjei című könyve volt az, amit nem lehetett üres gyomorral olvasni. Állandóan és folyamatosan éhes voltam olvasás közben! Nálam egy egyszerű tojásrántotta így néz ki (ld. a fotón). Kroki mint minőségellenőr is áldását adta rá. És valóban finom volt!
De azért kérdésem is lenne: tudna valaki olyan gasztroregényt ajánlani, ami számára nagyon meghatározó volt, esetleg a benne található receptekből el is készített valamit? Hogy sikerült az étel és milyen volt a regény? Hosszú téli estékre készülünk Krokival, hogy majd gondolati szinten mesterszakácsok leszünk, de kell az inspiráció.

Ha érdekel a gasztronómia, nézz körül könyvtárunk gyűjteményében:
https://saman.fszek.hu/WebPac/CorvinaWeb…

„Zárt ajtók mögött” könyvajánló rovatunkban kolléganőnk személyes hangvételű írásai egyfelől kedvcsinálók, miközben bepillantást engednek a könyvtárosok titkos életébe is.

Kapcsolódó könyvek: Jacky Durand: Apám receptjei

Jacky Durand: Apám receptjei

Kapcsolódó alkotók: Jacky Durand

Kőbányai_Könyvtár U>!
Könyvtárba járunk!

A közkedvelt Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) előfizetéshez kötött tartalmait is elérhetik most a kölcsönzésre jogosító jeggyel rendelkező olvasóink. A több mint 31 millió oldalt tartalmazó adatbázisban tudományos- és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények legjava áll rendelkezésre. A távoli elérést 2020. december 11-ig biztosítja a szolgáltató a FSZEK olvasói számára.

További információ: http://www.fszek.hu/adatbazisok/…