Knekató 11




Kedvenc könyvek 8

Phil Doran: Csábító Toscana
Ian McEwan: Vágy és vezeklés
Yasmina Khadra: Kabul fecskéi
Yasmina Khadra: A merénylet
Martin Pistorius: Néma üvöltés
Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek
Catherine Ryan Hyde: Amikor rád találtam
Catherine Ryan Hyde: Vigyél magaddal

Kedvenc sorozatok: A hét nővér, Erlendur felügyelő, Sebastian Bergman


Aktuális olvasmányok

Luca Di Fulvio: Az örök város balladája
Dan Buettner: A hosszú élet ízei
>!
2022. június 14., 14:24
>!
Maxim, Szeged, 2021
574 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634995241 · Fordította: Hajdúné Vörös Eszter

Dan Buettner: A hosszú élet ízei 100 recept, hogy 100 évig élj

>!
2022. június 14., 14:24
>!
Open Books, Budapest, 2021
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635721207

Utolsó karc

Knekató>!
Mennyei Manna, avagy mi kerül egy molyoló tányérjára?

Kaptunk ajándékba őzhúst, így volt alkalmam kipróbálni Rita Falk: Bajor kolbásztársaság című könyvében szereplő őzragút. Tulajdonképpen szinte a recept szerint készült az ebéd, csak annyit változtattam, hogy nekem csontos volt a hús, ezért kb. másfél kg-ból készült, valamint nekem nem volt fekete ribizli zselém, csak piros ribizli + málna lekvár, abból raktam bele 1 evőkanállal. Ajánlom a ragut, nagyon finom volt, de nekünk a krumplipüré hozzá nem igazán jött be, legközelebb rizzsel készítem.
"Őzragu
75 dkg őzhúst megtisztítunk a hártyáktól és ínaktól, majd
kockákra vágunk. Felkockázunk 5 hagymát. Egy fazékban
megolvasztunk kb. 10 dkg vajat, és hozzáadunk egy kis
teáskanálnyi porcukrot. Beleöntjük a fazékba a húst és kb. 10
perc alatt minden oldalát jól megpirítjuk. Leöntjük 1 dl
vörösborral és hozzáadjuk a hagymát. Sóval, borssal és kevés
kakukkfűvel fűszerezzük. Aki szereti, hozzáadhat még
babérlevelet és/vagy borókalevelet is. Felöntjük erőlevessel,
hogy teljesen ellepje a húst, azután kb. 50 percig hagyjuk
rotyogni. Utána egy-egy evőkanálnyi paradicsompürét és
feketeribizli-zselét adunk hozzá, majd sóval, citromlével és
Worcester-szósszal ízesítjük tovább. Alacsony tűzön még 5
percig főzzük, de felforrni már nem hagyjuk. Tálalás előtt
néhány csepp tejszínt adunk hozzá.
Köretnek krumplipürét vagy zsemlegombócot és egy jó
salátát kínáljunk.
Az őzragu egy csoda, mint amúgy minden, amit a Nagyi főz. Az
ok, amiért ennek ellenére mégsem lelkesedem érte túlságosan,
az, hogy a Nagyi étkezés előtt, után, sőt még közben is
folyamatosan az „Itt a jó őzragu, őzragu” kezdetű régi slágert
énekli. És hogy a rettenetes dallamot aztán nem tudom kiverni
a fejemből, akárhogyan próbálkozom is. Mindegy, a
járőrautóban ülök, az irodámban, vagy éppen Wolfinál.
Mindenki, aki maga is átélt már hasonlót, megérti, miért nem
vagyok az őzragu lelkes rajongója."

Kapcsolódó könyvek: Rita Falk: Bajorkolbász-társaság

Rita Falk: Bajorkolbász-társaság