Kitabu_hu P 157
Kedvenc könyvek 39

Jón Kalman Stefánsson: Nyári fény, aztán leszáll az éj
Jón Kalman Stefánsson: Ásta
Jón Kalman Stefánsson: Menny és pokol trilógia
Jón Kalman Stefánsson: A halaknak nincs lábuk
Jón Kalman Stefánsson: A mindenséghez mérhető
Kazuo Ishiguro: Napok romjai
Kazuo Ishiguro: Ne engedj el…
Kazuo Ishiguro: Az eltemetett óriás
Kazuo Ishiguro: A dombok halvány képe
Kazuo Ishiguro: Klara és a Nap
Kazuo Ishiguro: Árva korunkban
Kazuo Ishiguro: A lebegő világ művésze

Utolsó karc

Kitabu_hu P>!
Könyves képek

Hová máshová vágyna valaki a földi pokol elől, mint a csillagok közé…

Octavia E. Butler a 70-es években vált sikeres sci-fi íróvá, ami már önmagában nagy szó, hiszen akkoriban férfiak uralták a zsánert. Elsőként vitt feminista felhangot a műfajba, ráadásul főhősei nem “csak” nők, hanem színesbőrű nők voltak.
A Földmag -duológia első része, A magvető példázata huszonhét évvel a megjelenése után is New York Times Bestseller lett, nem véletlenül tartják a műfaj egyik legfontosabb modern művènek.

A regèny csimborasszója, hogy 2024-ben játszódik, amikorra a klímaváltozás, a háborúk és a vízhiány miatt a világ felperzselődött. Az Olamina család Los Angeles peremén, egy zárt közösségben próbál túlélni, egy nap azonban megtámadják őket, az embereket lemészárolják, a házakat felgyújtják. Lauren, a család egyetlen életben maradt tagja északra indul a többi túlélővel, miközben magában napról-napra csiszolgatja, formálgatja hitvilágát, ami végül a Földmag nevet kapja.

A lány hiperempátiával kell együtt éljen, ami drogos szülőanyja hagyatéka, minden szenvedès, fájdalom, halál a közelében úgy érinti, mintha ő maga szenvedné el, ennek megfelelően ez az erőszakos, durva világ számára többszörösen is veszélyes.

Butler regènye tobzódik a borzalmakban: piromán drogosok, nemi erőszak, kannibalizmus, gyermekprostitúció, rabszolgaság, és még hosszasan sorolhatnám. Kicsit úgy éreztem magam, mint egy katasztrófatúrista, “nem tudtam nem oda nézni”, elképesztően erős a történet.
Azt hiszem pontosan az ilyen zavaros, sötét világ a legkiválóbb talaja a különböző vallások szárba szökkenésének, hiszen ki ne vágyna a pokolból a mennyországba? Senki nem akar egyedül maradni állandó veszèlynek kitéve, Lauren is emiatt tartotta össze és bővítette a kis csapatát, együtt erősebbek lettek.

Butler megfestett egy olyan jövőt, ami sajnos nem elképzelhetetlen, néhány aspektusa napjainkban is fellelhető, számomra ez még nyomasztóbbá tette az olvasást. Belelátott a jövőbe?

Karakterei jól átgondoltak, mindüknek fontos szerepe van az összképben, amely sajnos elég sötét, az emberiség legrosszabb arcát mutatja be, halvány kis reménnyel árnyalva. Ütős cucc, teljes mértékben megérdemelt a nagy siker.

Kapcsolódó könyvek: Octavia E. Butler: A magvető példázata

Octavia E. Butler: A magvető példázata