Kisördög 61
Aktuális olvasmányok

Dennis Lehane: Titokzatos folyó
>!
2022. május 23., 19:18
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2018
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191667 · Fordította: Pék Zoltán

Utolsó karc

Kisördög>!
Book Tag minden mennyiségben

Köszönöm a felkérést @Cassiopeia85!

Kerge Kérdések Booktag
1. Számodra mitől lesz jó egy könyv?
Ez nagyon változó, műfajtól függ.
A regények attól jók, ha nem bírom őket letenni, és alig várom, hogy újra olvashassak. Az, hogy mitől lesz valami letehetetlen több dologtól függ: a stílustól és attól, hogy nem érzem azt, hogy egy újabb klisés történetet olvasok, hanem van valami egyedi, valami különleges, valami izgalmas. A történelmi regények esetén pedig azt szeretem, ha nem rugaszkodnak el a valóságtól, legalább próbálnak történelemhűek maradni, sok új ismeretet közölnek, és ezt nem úgy teszik, hogy a regény száraz irodalommá minősül.
Az ismeretterjesztő, ismeretközlő könyvek esetén azt szeretem, ha olvasmányos, és nem száraz adatokat darál oldalakon keresztül, végig lábjegyzetelve….
2. Értékelésnél mennyire vagy szőrszálhasogató?
Nem tartom magamat szőrszálhasogatónak és túl kritikusnak sem, de leírom, ha valami nem tetszik, még akkor is, ha mindenki más dicshimnuszokat írt a könyvről. Sok esetben nem értek egyet a könyv értékelésével, néhány könyvet nagyon túl-, illetve alul értékelnek. Ha azt látom, hogy egy szerintem jó könyv alulértékelt, akkor nyilván felfelé kerekítek
A saját benyomásom, érzéseim alapján osztogatom a csillagokat, a korábbi értékeléseket legfeljebb csak érdekességként elolvasom, illetve a könyvválasztásnál lehet bizonyos esetekben szempont.
3. Amikor hasonlóságot fedezel fel két könyv között, vagy könyv és film között, amik nem egymás adaptációi, akkor elmegy a kedved, vagy megpróbálod félretenni ezt az érzést és úgy tovább olvasni/nézni?
Igen, elmegy tőle a kedvem, de végigolvasom. (Legfeljebb lassabban)
4. Mikor hagyod abba az olvasást? Amikor már majd leragadnak a szemeid, vagy egy-egy fejezet végén?
Ez attól is függ, hogy mennyire jó a könyv. Általában a fejezetek végén hagyom abba, de, ha nagyon sok van hátra a fejezetből, akkor közben is.
A vonaton is szoktam olvasni, ott sajnos a menetrend nem a fejezetekhez igazodik.
5. Olvasás közben szoktál nassolni?
Igen
6. Mennyire befolyásol mások értékelése, már ha olvasol ilyeneket?
Könyvvásárlás, kölcsönzés előtt megnézem az értékeléseket, ha valami nagyon alulértékelt akkor átgondolom az olvasást, de alapvetően a saját megérzésem alapján döntök.