Kelemen_Hanna 0Kedvenc könyvek 11

Kemény Zsófi: Én még sosem
Simon Márton: Polaroidok
Kemény Zsófi: Nyílt láng használata
Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva
Rainbow Rowell: Eleanor és Park
Mészöly Ágnes: Szabadlábon
Závada Péter: Ahol megszakad
Umberto Eco: A rózsa neve
Marina Gyacsenko – Szergej Gyacsenko: Alekszandra és a Teremtés növendékei
Kemény Zsófi: Rabok tovább
Peer Krisztián: 42

Kedvenc sorozatok: Szappanopera

Kedvenc alkotók: Kemény Zsófi, Tóth Tamás Boldizsár

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

John O'Farrell: A férj, aki elfelejtette a feleségét
Szirmay Ágnes: Titkok árnyékában
Csapody Kinga – Nagy Boldizsár (szerk.): Az első
Kun Árpád: Boldog Észak
>!
2018. március 14., 19:15

Csapody Kinga – Nagy Boldizsár (szerk.): Az első Tizenöt író, tizennégy történet arról, amiből csak egy lehet

>!
2017. július 3., 08:22

Kun Árpád: Boldog Észak Aimé Billion mesél

>!
2017. június 16., 08:18
Hirdetés

Utolsó karc

>!
Kelemen_Hanna
Irodalmi díjak

Az idei ifjúsági irodalmi Merítés-díj polca impozáns és kincseket rejt, mindenképp érdemes átböngészni:
https://moly.hu/polcok/merites-dij-ifjusagi-irodalom-2016

Be kell vallanom, hogy az idei ifjúsági irodalmi zsűriben kicsit szigorúan bántunk a sorozatokkal. Pedig a sorozat nemcsak a tévében hódít egyre nagyobb teret magának, hanem a könyvkiadásban is: a bevált műveket szívesen meglovagolja az író is, a kiadó is, és a közönség is örül, ha nem kell egy író életművén belül mindig új neveket és alaphelyzeteket megtanulnia. @AniTIger és @Zsófi_és_Bea karcai után most a kimaradó sorozatdarabokról írnék pár mondatot.
@AniTiger karca: https://moly.hu/karcok/923646
@Zsófi_és_Bea karca: https://moly.hu/karcok/924169

Az idei Merítés top 10-be épp csak két sorozat-kötet került be, és mindkettő az első kötete egy-egy reménybeli sorozatnak.
A Merítés-dí nagy vesztese idén is Leiner Laura Bexi-sorozatának két 2016-ban megjelent kötete, a Nélküled (https://moly.hu/konyvek/leiner-laura-nelkuled) és a Valahol
(https://moly.hu/konyvek/leiner-laura-valahol) . De már pusztán ebből a tényből látszik, hogy más szempontok alapján mérlegeltünk, mint az olvasók túlnyomó többsége: igyekeztünk a kedvenceinkben valamilyen hosszabb távú hatást keresni., túl a puszta szórakoztatáson. (Annak ellenére, hogy a zsűriből többen is nagy élvezettel olvassuk Leiner Laura könyveit.)

Utolsó pillanatig billegett Papp Dóra Tükörlelkek című kétrészes sorozatának 2. kötete (https://moly.hu/konyvek/papp-dora-tukorlelkek-2).
@Csoszi legalább annyira szerette, mint az első kötetet, ami pedig nagy szó:
https://moly.hu/ertekelesek/2383937

_„Rágógumi és Tragédia története folytatódik. Papp Dóra magasra tette a mércét a Tükörlelkekkel. Szerencsére a második rész is hozta ezt a színvonalat. Sőt! Nagyon szerettem a második részt.
Orsi most szerethetőbb volt, talán érettebb. Kriszti pedig ismét a maximumot nyújtotta."_
Másik zsűritagunk, @Gelso is lelkesen írt a kötetről, úgy is, hogy az első kötet nem került a kezébe:
https://moly.hu/ertekelesek/2403974

_„Jó lenne tudni, hogy sok végzős, ill. 10-12-es középiskoláshoz eljut ez a könyv. (…)
Zsúfolt, tanulással teli, érettségi, felvételi, ballagás előtti teendőkkel telített hetek ezek, szerelmi, baráti, szülői, tanári és egyéb fontos kapcsolatokkal, és az ezekhez fűződő és körülölelő érzelmekkel. Szerencsés regénytéma.
Hihetetlen mennyire alapos jellemábrázolásokra képes a szerző! Nagyon gördülékeny, magával sodró, könnyen olvasható, könnyed stílusban ír, korántsem egyszerű, embert, lelket, ideget próbáló konfliktusokról.”_

Kalapos Éva csodálatos D.A.C. sorozatának tavalyi kötete, a Nagy döntések címet viseli (https://moly.hu/konyvek/kalapos-eva-dac-5-nagy-dontesek), és valóban, az író olyan döntések elé állítja a szereplőit, amilyenekkel az olvasóknak is időnként szembe kell nézniük. Ez a momentum egyszerre erénye és hibája is a könyvnek.
https://moly.hu/ertekelesek/2196196

„Szeretem ezt a sorozatot, mert olyan, mint az élet. Ismerős minden szituáció, minden szó, minden gondolat. Teljesen el tudom képzelni, hogy velem vagy a barátaimmal ugyanezek ugyanígy megtörténnek. Ahogy majdnem így meg is történnek olykor. És csak azért nem ötpontos, mert kicsit túl életszagú. Nincs benne semmi olyan, ami elvarázsolna, kiszakítana a hétköznapokból. Olyan, mint egy valóságshow. Egy okos, érzékeny író által megírva.”
Sajnos a zsűriből más nem írt a könyvhöz véleményt, de biztos vagyok benne, hogy ha Kalapos Éva csak ezt az egy könyvet tette volna le az asztalra ebben az évben, akkor ez a kötet, annak ellenére, hogy 5. kötete egy hatrészes sorozatnak, bekerült volna az első tíz közé.
Szabó Tünde Balla Adrienn sorozata még nehezebb feladatot vállal, mint az eddig említett folytatásos regények: ez egy nagy nyomozás története, ami már öt könyvnyi izgalmat kell tartalmazzon. 2016-ban a Gázolás című 4. kötet (https://moly.hu/konyvek/szabo-tunde-gazolas) jelent meg, és azóta már a boltokban van az 5. kötet is.
Meghökkentő módon nem életszerűtlenek a helyzetek, és kimondottan szerethetőek a szereplők. Ami hibája a könyvnek, hogy az általunk már megszokott és elvárt elbeszéléstempónál kicsit lassabban csordogálnak az események. Mintha kötetről kötetre fogyott volna a lendület. Közvetlenül olvasás után ezt írtam róla:
https://moly.hu/ertekelesek/2269560
„Az első kötetet még kimondottan szerettem, a második-harmadiknál már azt éreztem, hogy rövidebbre kellett volna fogni, ennél a kötetnél meg azt, hogy hamis lett és unalmas. És valahogy nem jól egyensúlyoz a realista és a gyerekirodalom között.”
Most, visszatekintve nem lennék ennyire szigorú a könyvvel, talán épp azért, mert visszatekintve csak az összesített benyomás maradt meg, a részletek lassú és kissé önismétlő hömpölygése utólag nem érzékelhető, visszagondolva pedig kifejezetten jó a sorozat, örülök, hogy rátaláltam.

És holnap érkezik @meseanyu által a lista az általunk legjobb 10-nek választott könyvről. És arra vár majd, hogy szavazzatok Ti is!