keccsu 0
Kedvenc könyvek 15

Jo Nesbø: Kísértet
Jo Nesbø: Denevérember
Jo Nesbø: Vörösbegy
Jo Nesbø: Nemeszisz
Jo Nesbø: Boszorkányszög
Jo Nesbø: A megváltó
Jo Nesbø: Hóember
Jo Nesbø: Leopárd
Jo Nesbø: Police
Jo Nesbø: Csótányok
George R. R. Martin: Trónok harca
Dan Brown: Angyalok és démonok

Kedvenc alkotók: George R. R. Martin


Aktuális olvasmányok

David Roberts: Egyedül a jég ellen

David Roberts: Egyedül a jég ellen Egy emberfeletti küzdelem igaz története

>!
2021. június 1., 17:28
>!
XXI. Század, Budapest, 2013
372 oldal · ISBN: 9786155373206 · Fordította: Farkas Veronika

Utolsó karc

keccsu>!

Kezdeném a kellemetlen, rossz élményekkel. Semmi bajom Oroszországgal, az emberek kedvesek, segítőkészek azonban a hatóságok hozzáállása-viselkedése pocsék volt.
A grúz-orosz határon (autóval mentünk) az orosz oldalon a határőrök valamilyen okból kifolyólag , elvittek egy irodai helyiségbe, órákra elvették az útleveleinket és a kérdésünkre, hogy mi a bajuk csak azt mondogatták „No problem” és ott tartottak kb 2 órát.Nem volt nagy a forgalom a határátkelőn de 6 órába került az átkelésünk. A másik kellemetlen élmény, hogy két település között haladtunk, mikor egy rendőrautó szirénázva megjelent és megállított. Elmutogatták (semmilyen idegen nyelvet nem ismertek), hogy közúti szabálysértést követtünk el, rámentünk-áthaladtunk a középső útelosztó sávon és ezért büntetés jár. Mondtuk ok, kifizetjük a büntetést. Meglepetésünkre jött a replika, hogy ebben az esetben porul járunk mert elveszik a hajtásit és majd a legközelebbi nagyvárosban kell menjünk – ami kb 100 km – hogy visszaadják és minimum 2 napunkba kerül a bürokrácia.
Javasolták adjunk nekik fejenként 100 dollárt (ketten voltak) és nem láttak semmit.
Némi alkudozás után megegyeztünk összesen 100 dollárba majd elengedtek.

A meglepetés pozitív élmény Irán volt.
A köztudatban és a médiában is az a hír jár, hogy Irán egy veszélyes ország ahová nem ajánlatos elmenni főleg európaiként. Már az országba lépve az ellenkezőjét tapasztaltuk.
A határőrök, a taxis, az autóbusz vezető, az utca embere nagyon udvarias volt. Bármerre mentünk mindenki mosolygott, integetett és folyton kérdezték honnan vagyunk. Miután lejöttünk a Damavand hegyről, autóbusz után néztünk ami elvinne a 110 km-re lévő Teheránba. Az út mellett haladva, egy fiatal 30 körüli iráni fiatalember autóval megállt és felajánlotta, elvisz Teheránba persze ingyen mert ő szeretné gyakorolni az angol nyelvtudását és szívesen eltársalogna velünk útközbe. Annyira összebarátkoztunk vele, hogy felajánlotta, a turistavezetőnk lesz Teheránba. Elvitt néhány helyre, egy barátja puccos éttermébe (bőséges, változatos iráni menü csak 10 dollárért) és ajánlott egy hotelt amit szintén egy barátja vezetett (20 dollár/személy egy éjszakára) amiben minden volt amire egy turistának szüksége van: patyolat tiszta ágyak, tusoló, légkondi, hűtőszekrény és egy konyha ahol főzhettünk is ha akartunk! Teheránba az utcanevek, ismertető táblák két nyelven vannak kiírva, perzsául és angolul. Bárkivel szóba álltunk, ismerte az angol nyelvet! A városnak ultramodern metro hálózata van.Kijelenthetem,Teherán egy olcsó világváros!
Nagyon tetszett Irán, remélem még lesz alkalmam meglátogatni :)