kaporszakall  415
Kedvenc könyvek 57

Roger Martin du Gard: A Thibault család
Bernáth István (szerk.): Három izlandi történet
Örkény István: Egyperces novellák
Zlata Černá – Miroslav Novák: Az eladott álom
François Villon: A nagy testamentum
Galina Visnyevszkaja: Életem
Julien Green: Leviathan
Polcz Alaine: Asszony a fronton
Heinrich Mann: Ronda tanár úr
Tadeusz Borowski: Kővilág
Borisz Pilnyak: Meztelen év
Remenyik Zsigmond: Vész és kaland / Őserdő

Kedvenc szereplők: Martin Heidegger

Kedvenc alkotók: Bruno Schulz, Danilo Kiš, Denis Diderot, Isaac Bashevis Singer, Juan Rulfo, Kurt Vonnegut, Montaigne, Örkény István, Richard P. Feynman, Stanisław Lem


Aktuális olvasmányok

Jared Diamond: Összeomlás
Virginia Woolf: The Common Reader

Jared Diamond: Összeomlás Tanulságok a társadalmak továbbéléséhez

>!
2024. április 15., 23:42
>!
2024. április 1., 00:35

Utolsó karc

kaporszakall>!
MEK és DIA olvasások, könyvajánlók

Sziasztok,

bár ez a magyar nyelvű ingyenes elektronikus könyvek zónája, de mivel az angol (vagy német, vagy egyéb) ingyenes könyvekhez nem találtam hasonlót, hát ide írom:

a legismertebb (zömmel angol, de nemzetközi) oldal a gutenberg.org; itt rengeteg ismert szerző megtalálható, de az volt a benyomásom, hogy erősen tartják a -100 éves korhatár-küszöböt. A napokban néztem szét ingyenes Edgar Wallace krimik után, és bejött az alábbi, szintén gutenberges, de azon belül ausztrál site:

https://gutenberg.net.au/

Alaposabban szétnézve rengeteg, a -100 évnél fiatalabb könyvet találtam, olyanokat, amiket más helyen nem. Csak néhány példa a választékból: a teljes Forsyte Saga Galsworthy-tól, a Gone with the Wind Margaret Mitchelltől, Fitzgerald novellái, Virginia Woolf szinte minden munkája, Sinclair Lewistől pl. a Kingsblood Royal (1947), vagy az American Tragedy Dreisertől. Orwell szinte teljes munkássága. És persze egy csomó általunk alig ismert brit és ausztrál szerző.

Szóval az ausztrálok, ott a déli félteke eldugott sarkában, jóval lazábbak a korhatárral, mint amerikai és brit társaik. Érdemes szétnézni náluk; rengeteg könyv (köztük a fent említettek) letölthető EPUB és MOBI formátumban is.