Jesper_Olsen 159
Kedvenc könyvek 62

Amin Maalouf: Szamarkand
Amin Maalouf: A keresztes háborúk arab szemmel
Anne Brontë: Wildfell asszonya
Gilbert le Mouel: Isten a metrón
Ghyczy-Dráveczky Zsuzsa: Asszony a fáraók trónján
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Franz Werfel: A Musza Dagh negyven napja
Fekete István: Tüskevár
Szabó Magda: Abigél
Mary Westmacott: Az óriás kenyere
Ray Bradbury: Fahrenheit 451
Wass Albert: Tizenhárom almafa

Kedvenc sorozatok: A kínai detektív, Akcelerátus-trilógia, Fandorin, Hercule Poirot, Időfutár, Jonathan Hunt Kalandok, Ködfátyol-sziget krónikái, Lufi, Miss Marple, Narnia krónikái, Percy Jackson és az olimposziak, Rumini, Sherlock, Lupin és én

Kedvenc kiadói sorozatok: Abszolút Töri

Kedvenc szereplők: Abigél, Az Erdei Kunyhó Bolondja, Burai J, Diana „Duci” Harmon, Gandalf, Griselda Clement, Hercule Poirot, Kőnig tanár úr, Miss Marple, Mr. Satterthwaite, Palk közrendőr, R. Daneel Olivaw, Rojtos Gallai István, Slack felügyelő, Tánczos Csuda Mózsi, Tirillo, Tiuri, Vera Rossakoff

Kedvenc alkotók: Agatha Christie, Amin Maalouf, Anthony de Mello, Antoine de Saint-Exupéry, B. S. Aldrich, Barsi Balázs, Böjte Csaba, Bruno Ferrero, C. S. Lewis, David Attenborough, Domokos György, Earl Derr Biggers, Fekete István, Friedrich Glauser, Galgóczi Erzsébet, Ghyczy-Dráveczky Zsuzsa, Ghyczy Zsuzsa, Gion Nándor, Gyökössy Endre, Isaac Asimov, J. R. R. Tolkien, Jakab-Köves Gyopárka, Just Béla, Kányádi Sándor, Karczag György, Kodolányi János, Korzenszky Richárd, Meša Selimović, Mészöly Ágnes, Mitch Albom, Nagy Katalin, Notker Wolf, Rejtő Jenő (P. Howard), Robert van Gulik, Szabó Magda, Szent-Gály Kata, Timothy Radcliffe, Wass Albert, Wéber Anikó


Aktuális olvasmányok

Cornelia Franz: Hogyan mentettem meg Einstein életét?
Böjte Csaba – Csender Levente: Böjte Csaba füveskönyve
>!
2021. június 18., 15:30
>!
Pagony, Budapest, 2021
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634107699
>!
2021. május 14., 16:15
>!
Helikon, Budapest, 2020
324 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634795711

Utolsó karc

Jesper_Olsen>!
Túrák és kirándulások, természetkedvelés

Pilisi Csupapiros 1. rész (2021. június 15.)

A szóbeli érettségi napja számomra „munkaszüneti nap” (még akkor is, ha csak ketten vizsgáznak, mivel a könyvtár a helyszín), így – kihasználva a még kevésbé meleg időt – egy délelőtti túrára szántam el magam (amúgy elég nehéz volt kiválasztani a sok várakozó terv közül a mai nyertest). Ez az összesen 34 km-es mozgalom a Pilisi Csupapiros nevet viseli, a teljesítése pedig nagyon egyszerű: Piliscsévtől a piros sáv jelzést követve el kell jutni Esztergomig (közben a megfelelő helyeken pecséttel igazolni az áthaladást); persze lehetett fordított is az irány.

A 8.00-as vonattal utaztam Esztergomig, majd két gyerekcsapattal együtt a 880-as buszjárattal Pilismarót központjáig. A szokásos kencézés és előkészület után negyed 10-kor indultam neki a mai szakasznak, ez az előbb említett mozgalom rövidebbik fele. Egy ideig még a településen belül, a főút mentén ballagtam, majd a 11-es út mellett haladtam még kb. 1 km-t, szerencsére nem volt vészes a forgalom. Közben a túlparti hegyekben (azaz a Börzsönyben) gyönyörködhettem. A jelzés végül elhagyta az aszfaltcsíkot és egy kisebb nyaralóterület felé vezetett. A lakott részen túljutva kezdődött az első komolyabb emelkedő, keskeny ösvényen, majd széles szekérúton haladtam, innen már ráláttam a Dunára is. Az emelkedő kitartóan kísért, az erdei út mentén vadvirágok vártak fotózásra, közben pedig a madarak hangversenyét fülelhettem. Az első etap végén elértem a piros kereszt jelzés leágazását, itt tartottam egy bő 10 perces pihenőt (most kivételesen készítettem részletes útitervet, időtervet – és ebbe beleterveztem a szakaszok közti megállások idejét is).

Tízórai gyanánt egy banánt fogyasztottam el, majd ismerős szakaszon haladtam tovább. Itt már nem volt sok szint, sőt egy újabb elágazás után (búcsút véve a piros kereszttől) ereszkedés kezdődött. Nemsokára a Majális-forráshoz érkeztem, vidáman csobogó vize ismerősként üdvözölt. Tovább indulva a lejtő még tartott, egészen a Búbánatvölgy szélén található nagyobb rétig, ahol a Szamárhegy látványa uralta a látképet. Kényelmes, de időnként már árnyékmentes utakon dél felé fordulva lépdeltem tovább, itt megint a virágok üdítő látványát élvezhettem. Így érkeztem meg a második etap végén a Fári-kúthoz (ez a piros jelről egy apró kitérő), melyet sajnos még mindig nem újítottak fel. Vize vékonyabb sugárban folyt, viszont hidegebb volt a Majális-forrásénál. Az egyik padnál leülve megettem a szendvicsemet, kihasználtam a pihenési lehetőséget (fél 12-ig).

A következő szakasz megint emelkedőkben gazdag, és számomra részben ismeretlen (vagy elfelejtett?) út volt. Ingerszegényebb, helyenként kissé benőtt ösvényeken törtem előre, közben egy helyen lazításképp kinéztem egy nagyobb mezőre, majd folytattam a kapaszkodást. Az újabb szakasz vége felé egy négyfős csapat jött szemből (más túrázókkal ma nem találkoztam), én pedig végre elértem a várt kilátóponthoz, a Vaskapu-hegy szikláihoz. Nemsokára a turistaházhoz is eljutottam (itt megnőtt a népsűrűség), megtaláltam a túramozgalomhoz szükséges pecsétet, bélyegzés után pedig a közeli – éppen 100 éve állított – Mária-szobor mellett tartottam utolsó pihenőmet. Rövid ima után megettem egy kókuszos croissant-t, valamint eltávolítottam a könyökömről egy kullancsot.

A negyedik, egyben utolsó etap már végig lefelé tartott, ennek köszönhetően növelni tudtam a tempót – de még ekkor is hagytam időt a fényképekre és az egyszerű feszületnél elmondott fohászra. A Hármas-sziklától már kevés érdekes látnivaló jött szembe, a pincék mellett (Kálvária utca) is hamar elszáguldottam, bent a városban már érezhetően melegebb volt. 13.20-ra értem a vasútállomáshoz, itt elsőre nem találtam a bélyegzőt, így telefonos segítséget kértem a szervezőtől. Aztán már csak a vonatig kellett „elcsoszogni” és kezdődhetett a regenerálódás. 14 óra után pár perccel értem haza.

Jó választásnak bizonyult ez az útvonal (folytatás és befejezés még nyáron?), a beiktatott pihenők sem ártottak, szép látnivalókból pedig ismét sikerült elraktároznom jó néhányat. A jelzéskövetés pedig igazán nem okozott problémát… :-)

Táv: 15,8 km, szintemelkedés: 525 m

Fényképek: https://photos.google.com/share/AF1QipPsxWjqDifhed0Aiaz…

Pilisi Csupapirosról: https://piliscsabaite.hu/index.php/hu/turamozgalmak/28-…

1 hozzászólás

>Wass Albert: A költő és a macska / Te és a világ
Olvasott könyvek idén
52
Olvasott oldalak idén
16114