Jakd  KLU József Attila Könyvtár


Könyvek 1

Petrovicsné Gadanecz Júlia (szerk.): Képek Dunaújváros sportéletéből

Karcok 1433

Jakd KLU>!
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

SZOMBATONKÉNT is NYITVA!
A nyári időszak után szombatonként is várjuk kedves olvasóinkat, látogatóinkat a Felnőttkönyvtárba és a Gyerekkönyvtárba 13 órától 17 óráig! Szombaton is találkozzunk a könyvtárban!

SZOMBATONKÉNT IS TALÁLKOZZUNK A KÖNYVTÁRBAN!

Jakd KLU>!
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

KOCKAHEGY Társasjáték Klub a könyvtárban
Az Országos Könyvtári Napok keretében bemutatkozik a Kockahegy Társasjáték Klub! Szeretettel várnak minden érdeklődőt 2023. október 7-én, szombaton 13:00 – 17:00 óra között a Felnőttkönyvtár előadótermében!
KOCKAHEGY TÁRSASJÁTÉK KLUB a KÖNYVTÁRBAN
2023. OKTÓBER 7. SZOMBAT 13:00 – 17:00
SZERETETTEL VÁRUNK MINDEN ÉRDEKLŐDŐT!

Jakd KLU>!
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

MADÁCH SzínpadON – SZÉP ERNŐ: EMBERSZAG
A Madách Színház a XX. század legismertebb magyar íróinak életét és szerelmi történeteit dolgozza fel film-szín-játékok formájában. Szeretettel várjuk az érdeklődőket 2023. október 5-én, csütörtökön 17 órakor az első vetítésre: Szép Ernő: Emberszag című önéletrajzi filmjére. Függöny fel!

SZÍNHÁZ A KÖNYVTÁRBAN – MADÁCH SzínpadON – „Írók-Sorsok-Szerelmek”

A budapesti Madách Színház „Írók-Sorsok-Szerelmek” című sorozatában a XX. század legismertebb magyar íróinak életét és szerelmi történeteit dolgozza fel film-szín-játékok formájában. Függöny fel!

Az Országos Könyvtári Napok keretében
kerül sor az első vetítésre könyvtár előadótermében
2023. október 5-én, csütörtökön 17 órakor

SZÉP ERNŐ – FERENC GYŐZŐ: EMEBRSZAG
drámai napló Szép Ernő azonos című önéletrajzi regénye és versei alapján

Az ingyenes filmvetítés a Madách Színház támogatásával, a Színház Madách SzínpadON című
online programsorozatának könyvtári partnetprogramja keretében valósul meg.

12 éven aluliak számára nem ajánlott.
A belépés ingyenes. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

«< TOVÁBBI VETÍTÉSEK A KÖNYVTÁRBAN »>

Szép Ernő: Emberszag
Szép Ernő életének és költészetének valódi mélységei elevenednek meg az író Emberszag című regényének új, Ferencz Győző által készített filmadaptációjában, amely húsz sorsfordító nap történéseinek rezignált, lírai elbeszélése mentén próbál egy embertelen korszaknak történetileg és művészileg is hiteles tükröt tartani. Az Emberszag mondataiból ugyanaz a tragikummal szembeszegezett humánum árad, amely Szép Ernő költészetét is oly megindítóvá teszi. A naplóból készült drámai előadásban lírai ellenpontként Szép Ernő versei és sanzonjai is megszólalnak.

Szerző: Szép Ernő – Dramaturg: Ferencz Győző – Rendező: Harangi Mária

Főszerepben: Gyabronka József

Közreműködnek: Balla Eszter, Dunai Tamás, Fillár István, Kerekes Éva, László Zsolt, Lázár Kati, Tóth Ildikó

Szakmai elismerés:

Legjobb életrajzi film díja – ONIROS Film Awards® 2023, New York
Legjobb színészi alakítás díja (Gyabronka József) – ONIROS Film Awards® 2023, New York
Legjobb életrajzi film díja – Third Literature in Cinema 2023, Buenos Aires
Legjobb színészi alakítás díja (Gyabronka József) – Third Literature in Cinema 2023, Buenos Aires
Döntőbe jutott versenyfilm – Near Nazareth Fesztivál 2023, Izrael

Jakd KLU>!
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

Író-olvasó találkozó – Vendégünk SZOMOR SÁNDOR, c.r. ezredes, volt dunaújvárosi nyomozó
Az Országos Könyvtári Napok keretében szeretettel várunk minden érdeklődőt Szomor Sándor: A bosszú örvénye című könyvbemutatójára, 2023. október 3-án, kedden 17 órától a Felnőttkönyvtárba!


ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ
Vendégünk:
SZOMOR SÁNDOR
c.r. ezredes, volt dunaújvárosi nyomozó

2023. október 3. kedd 17 óra
A BELÉPÉS INGYENES!

Szomor Sándor
„Hatvankét éves vagyok. Jelentős hely maradt az életemben Dunaújváros. Nekem három szent dolog volt az életemben: Ady, Shakespeare, és Rejtő Jenő és, ha akarod a Levi’s, az Adidas és a Sony. Mellette a rock zene. A könyvben látható fotón is egy jó kis ’82-es Scorpions Blackout pólóban sikerült rólam egy fotót elkövetni. Az irodalom és az olvasás szeretete pedig mindig megvolt bennem.”
„Az itteni, akkor még műszaki főiskolán végeztem, majd jött a nyomozói pálya 86’-ban, a helyi bűnügyi osztályon, amikor még Böszörményi Zoli bácsi volt itt a kapitány. Rendőri pályafutásom 2021. szeptember 30-ig tartott.”

A könyvről – A bosszú örvénye – Krecsányi Kálmán és csapat elől nincs menekvés
„Ez egy klasszikus bűnügyi kalandregény, ami részben fikció, illetve megtörtént események szimbiózisa, többségükben valós szereplőkkel. Közöttük vannak olyanok, akiket a bűnügyes tapasztalataim alapján én formáltam meg, Másokat a fantáziám szülöttének tartok.”
Kinek szántad ezt a könyvet?
„– Mindenkinek, aki szeret olvasni, pláne érdekes történeteket. Egy kicsit tisztelegni akartam az előttünk élő régi detektívek előtt, hogy minél többen ismerjék meg őket.”

„Akiről a könyvem is szól, az a bizonyos Krecsányi, aki 1901-től 12-ig volt az első hazai civil ruhás detektívtestület vezetője.”

„A könyvemet én írtam, a borítóját és a nyomda számára a formáját is milliméterre jómagam terveztem. …Bízok benne, hogy már a címe is megfogja az olvasót. A lényege az, hogy vannak olyan szituációk, rajtunk kívülálló körülmények, amik elől nincs menekvés, csak tudni kell, hogy ha az ember örvénybe kerül, abból is ki lehet jönni, csak felkell készülni rá.”

Balogh Tamás: Szomor Sándor regénye – a fikció és a valóság határvonalán »

KÖNYVAJÁNLÓ – Könyvtárosok ajánlják – Szomor Sándor: A bosszú örvénye
„Úgy gondolom, hogy életünknek két dolog adhat értelmet. Boldog család és egy sikerekben gazdag hivatás. A kiegyensúlyozott élethez nélkülözhetetlen a feddhetetlenség, a szerénység, az emberség, a szakmai alázat, a tudás. Igény a fejlődésre, és nem utolsósorban egy csapat. Mindazonáltal meg kell adni a módját mindennek. A magánéletben és a rendészeti tevékenység során egyaránt.”

Az 1900-as évek elején játszódó történet egyik főszereplője dr. Várady Péter, aki egy családi tragédiát követően költözik haza Magyarországra. Szülei még Erdélyből menekültek Nyugat-Európába az 1848/49-es szabadságharc után. A balsors azonban Magyarországon sem kíméli, a Pannónia Szállóban az életére törnek, belecsöppen egy gyermekrablási ügybe is, így találkozik Krecsányi Kálmán detektívfőnökkel. Krecsányi és detektívjei lázasan vetik bele magukat az ügyek felgöngyölítésébe, de az elkövetők mintha mindig egy lépéssel előbb járnának. Egyetlen visszatérő, jellegzetes nyom a pepita nyakkendő. Pár évvel később dr. Várady ismét a figyelem középpontjába kerül és az általa megmentett fiatalok, akiket felkarolt, saját nyomozásba kezdenek. Krecsányi felismeri a lehetőséget, és összehangolt rendőri munkával az ügy végére járnak.

Rendkívül érdekfeszítő történet, mely nagyon sok valóságos elemet is tartalmaz. Megismerhetjük a századforduló rendőrségét, a Detektívtestületet, betekintést nyerhetünk annak szövevényes munkájába. Képet kaphatunk a főváros nyüzsgő kulturális életéről is, a történetben találkozhatunk Ady Endrével, Gárdonyi Gézával, vagy éppen Blaha Lujzával.

„Fontosnak tartom, hogy életutunk fontos állomásainál megálljunk egy pillanatra, amikor büszkén visszatekintünk az eredményekre, és tanulva a kudarcokból, erőt gyűjtünk egy szebb jövő felépítésének érdekében.”

Szomor Sándor dunaújvárosi múlttal rendelkező író, aki bő két évtizede kutatja a Budapesti Detektívtestület történetét. Kutatásai során nem csak a szakmai szempontokra fektette a hangsúlyt, hanem a detektívfőnökök esetében az emberi oldal bemutatását is szem előtt tartotta. Regénye izgalmas detektívtörténet, mely elkalauzolja olvasóját a múlt század eleji Magyarország világába.

az ajánlást készítette: Garbaczné Rapcsák Rita

Jakd KLU>!
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

„GONDOLTAM FENÉT!” – Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész előadása
Az Országos Könyvtári Napok keretében szeretettel várunk minden érdeklődőt Dr. Fűzfa Balázs „Gondoltam fenét!” (Arany János) – Jelek és jelrendszerek a költészetben és a világban című, rendhagyó irodalomórájára, 2023. október 2-án, hétfőn 17 órától a Felnőttkönyvtárba!


„GONDOLTAM FENÉT!” (Arany János)
Jelek és jelrendszerek a költészetben és a világban

Vendégünk:
DR. FŰZFA BALÁZS irodalomtörténész

2023. október 2. hétfő 17 óra
A belépés ingyenes!

Fűzfa Balázs
„GONDOLTAM FENÉT!” (Arany János)
Jelek és jelrendszerek a költészetben és a világban

Előadásszinopszis

Rohanó világunkban egyre újabb és újabb fajta jelrendszerek vesznek körül bennünket. Abban, hogy ezeket pontosan megértsük, az irodalom is sokat segíthet.

A most élő generációk felelőssége, hogy a papírkor végén az elmúlt ötszáz év nyomtatott kultúráját minél kisebb veszteséggel írják át a digitális világ jeltartományaiba – hogy minél több „szót” őrizzünk meg jelentésképesen a múlt „kulturális szótár”-aiból. Miközben például a könyvtáros szakma már megtette a „nagy váltás” legfontosabb első lépéseit, az oktatás sokkal nehezebben mozdul.

A magyar irodalom nagy hagyományokkal rendelkező művészeti ág, ám az iskolai oktatásban elsősorban csak azokkal a szerzőkkel és versekkel-művekkel találkozunk, akik és amelyek a nemzeti tudat alakítói voltak évszázadokon keresztül. Ezek az alkotások és ezek az írók, költők nélkülözhetetlenül fontosak számunkra továbbra is, de az előadó meggyőződése szerint a tananyagba be kell(ene) emelni a mindennapi szövegeket (reklámok világa, SMS-kommunikáció stb.), főképpen pedig a (poszt)modern költészetet és prózát, illetve a kreatív írást, mert diákjaink lassan „egészen más világban” élnek, mint amilyet a klasszikus irodalmi művek segítségével közvetíteni szándékozunk nekik.

Az előadás e gondolatsor jegyében bemutat igazi szövegverseket Berzsenyitől, Csokonaitól, Kosztolányitól és másoktól. Tamkó Sirató Károly és Weöres Sándor segítségével pedig igyekszik rávilágítani a versjelentés születésének lényegére. Közben értelmezi Tandori Dezső jelversét és Parti Nagy Lajos „rontott újraírásai”-t is. Elhangzik egy verselemzés-paródia s több olyan szöveg is, amely derűssé teheti az irodalomórát s mindennapjainkat egyaránt, illetve a diákokat, hallgatókat akár saját alkotások létrehozására biztathatja. Az előadó több példával illusztrálja a mai reklámok világából, hogy posztmodern szellemi-fizikai környezetünk pontos megértése éppoly komoly és felelősségteljes feladat, mint (például) egy klasszikus versé.

Az nem más, mint- összegez az előadás -olvasás valójában tehát világértés, vagyis aki rosszul „olvassa” a körülötte lévő világot, az nem tudja elkülöníteni a feketét a fehértől, az igazságot a hazugságtól. Aki viszont jól „olvassa” a világot, az a szabadsághoz és a megértéshez juthat közelebb.

Jakd KLU>!
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK – 2023. október 2-8.
„A könyv híd! A könyvtár összeköt!” Szeretettel várunk minden érdeklődőt a hét minden napján előadásokkal, kiállítással, mesével, játékkal. Szombaton és a Könyves Vasárnapon rendkívüli nyitvatartással, ingyenes beiratkozással, családi programokkal. Találkozzunk a könyvtárban!

Jakd KLU>!
Dunaújvárosi és környékbeli molyok

Gyere a Könyvtárba Közösségi Szolgálatra!
Itt több módon is teljesítheted óráid:

A klasszikusok…

no1. Vegyél részt az Olvasókör szeánszain, ahol a kiscsoportos foglalkozásokon olyan történeteket igyekszünk olvasni, amelyek elsősorban a középiskolás korosztályban felmerülő problémákkal foglalkoznak. Itt nemcsak az Olvasókörön való részvételért jár az óra, hanem magáért az olvasásért is! (annak ajánljuk, aki szeret olvasni és nem fél mások előtt beszélni)

no.2 Írj könyvajánlót! Ha tetszett a könyv amit olvastál, és van kedved és persze írói vénád is, írhatsz egy kb. 20 soros ajánlót, amit aztán kiteszünk a honlapra, hogy mindenki elolvashassa és így kedvet kapjanak adott könyv olvasásához. (annak ajánljuk, aki szeret olvasni, írni és ezeket szívesen megosztja másokkal is)

És az extrák!

no1. Segíts a Gyerekkönyvtárban! Délutánonként gyermekkönyvtárosaink igyekeznek színesebbnél színesebb programokat szervezni a kicsiknek. Te miben tudsz nekik segíteni? Például mesélhetsz vagy a kézműves foglalkozásokon asszisztálhatsz! (annak ajánljuk, aki kreatív, szeret gyerekekkel foglalkozni)

no2. Segíthetsz nekünk a rendezvények szervezésében, lebonyolításában! Mint tudod, a Könyvtár nemcsak a könyvekről szól, hanem igyekszünk egy izgalmas és érdekes közösségi teret is létrehozni. Mind a Könyvtárban, mind azon túl… Rendezvényeinken segíthetsz nekünk útba igazítani a látogatóinkat, részt vehetsz pakolásban, szervezésben… (annak ajánljuk, aki szeretné kipróbálni magát a programszervezés feladataiban)

Mit kell tenned, ha nálunk szeretnéd teljesíteni a közösségi szolgálatos óráid?

Tájékozódj, hogy van-e együttműködési szerződésünk az iskoláddal!
Ha van együttműködési megállapodásunk az iskoláddal, nincs más dolgod, mint jelezni nekünk szándékodat. És mi tárt karokkal várunk téged.
Viszont ha nincs, akkor első lépésként a Közösségi Szolgálatért felelős tanárodnál kell jelentkezned, hogy kezdjen el szervezkedni.
…és ha van kedved hozzá, szeretettel várjuk jelentkezésed: JELENTKEZÉSI LAP » https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfk1--u51IzC0J…
Ha kérdésed van írj a jakd.koszi@gmail.com címre.