Jadwiga 0
Kedvenc könyvek 5

Szerb Antal: Utas és holdvilág
Thomas Merton: Hétlépcsős hegy
Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita
Assisi Szent Ferenc: Assisi Szent Ferenc művei
Ottlik Géza: Buda

Aktuális olvasmányok

Ottlik Géza: Hajnali háztetők
William Makepeace Thackeray: Hiúság vására
Enzo Bianchi: Nem vagyunk különbek
Ferenc pápa: Nyitott ész, hívő szív
Biblia
Sziénai Szent Katalin: Levelek
Sigrid Undset: Kristin Lavransdatter (angol)
>!
2014. december 9., 08:21
>!
2014. december 7., 15:43

Enzo Bianchi: Nem vagyunk különbek A szerzetesek mint jelentéktelen laikusok

>!
2014. november 16., 22:41
>!
2014. november 16., 22:39

Biblia

>!
2011. október 30., 21:59
>!
Szent István Társulat, Budapest, 2008
1422 oldal · ISBN: 9789633618127
>!
2013. május 5., 12:11

Utolsó karc

Jadwiga>!

" Hentzi tábornok, aki szemközt, a budai várban már hetek óta körülzárva akként védekezik, hogy a pesti partot löveti, a Redoute-ot, a szállodát, amit éppen talál: most az új hidat, a még fel sem avatott csodálatos kőhidat készül felrobbantani.
Csakugyan, Hentzi ezen a napon éppen harmadszor küldet Clark Ádámért. A mérnök harmadszor is azt üzeni vissza, hogy beteg, ágyban fekszik. Pedig a híd lánckamráit kellene megszabadítani a víztől, hagy elhelyezhessék a robbantószereket.
Csakhogy, aki kinyitotta a zsilipeket, és elárasztotta vízzel a lánckamrákat, az éppen a mérnök úr volt. Sejtette, mire készülnek Hentziék, és óvatosságból még a szivattyú hengerét is összetörte előbb, s csak azután ment haza lakására és feküdt ágyba, hogy semmi hívásra, üzenetre, fenyegetésre ki ne mozduljon aztán.
[…]De ha az alkotót semmi más nem érdekli a nagy csetepatéból, mint tulajdon alkotása, a katonának sincsenek magasabb szempontjai, ha akad a közelben rombolnivaló.
Énnekem a sok katona közt legjobban egy civil tetszik, Clark mérnök úr, akit látok aggodalmasan és szakértően vacakolni dugattyúival és hengereivel, amint kifogástalanul elrontja azt az átkozott szivattyút, nehogy az az átkozott tábornok kipumpálhassa a vizet, s látom, amint harmadszor is ugyanazokkal a szavakkal üzen vissza ágyából: „Sajnálom, de átkozottul beteg vagyok.”
S ő az, Budapest város igaz polgára, Clark Ádám, aki száz év múlva hiányozni fog onnét, hogy megvédje hídját a katonáktól."

Kapcsolódó könyvek: Ottlik Géza: Próza

Ottlik Géza: Próza