Ivenn P 10
Kedvenc könyvek 37

Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
Sebastien de Castell: Soulbinder
Andri Snær Magnason: Időláda
Andrzej Sapkowski: Viharidő
Mácsik Gábor: A skandináv mitológia
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
Pierce Brown: Hajnalcsillag
Mark Lawrence: Tövisek Császára
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Madeline Miller: Akhilleusz dala
C. S. Pacat: Captive Prince
Mark Lawrence: Bolondok hercege

Kedvenc sorozatok: A szabadulás, A Széthullott Birodalom, Harry Potter, Locke & Key, Riyria-krónikák, Spellslinger, Vaják, Vörös lázadás

Kedvenc kiadói sorozatok: Északi források – Fontes Boreales

Kedvenc szereplők: Arató, Lykosi Darrow, Darrow au Andromedus, Honorous Jorg Ancrath herceg, Kellen, Ríviai Geralt

Kedvenc alkotók: Andrzej Sapkowski, Clark Ashton Smith, Fredrik Backman, Gillian Flynn, J. R. R. Tolkien, Joe Hill, Mark Lawrence, Michael J. Sullivan, Patrick Ness, Pierce Brown, Sebastien de Castell

Kedvenc kiadók: Agave Könyvek, Fumax


Olvasott könyvek idén
2
Olvasott oldalak idén
296

Aktuális olvasmányok

Szun-ce: A háború művészete
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom
Ady Endre: Ady Endre összes verse
>!
2021. január 21., 22:29
>!
Helikon, Budapest, 2020
164 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634795186
>!
2020. november 30., 23:04
>!
Fumax, Budapest, 2017
1302 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634700111 · Fordította: Gy. Horváth László
12 hozzászólás
>!
2020. szeptember 11., 18:15
>!
Anno, Budapest
544 oldal · ISBN: 9639199486
2 hozzászólás

Utolsó karc

Ivenn P>!
Évértékelés

2020 – A „Ha akarom, akkor bármire képes vagyok” éve

Ezt az évet nekem leginkább a küzdeni akarás és a makacs akaratosság határozta meg, amelyről nem voltam hajlandó lemondani, még a covid miatt sem – vagy pont a covid miatt. :) Olyan célokat sikerült elérnem, amelyeket a legutóbbi években soha, és erre nagyon büszke vagyok:
– Végre leküzdöttem a gerincsérvet, amely annyira megkeserítette az életem, hogy év elején már gyógyszereken élve, leszedálva tudtam csak létezni és a fájdalom határozta meg minden gondolatomat. Soha többé!
– Sikerült leadnom 12 kilót fél év diétával és életmódváltással, egyúttal visszahozni az életembe a sportot. Megmásztam több ezer lépcsőfokot (a taposógépen meg élőben is :D), és végre tudok 120 lábemelést csinálni anélkül, hogy el akarnám sírni magam.
– Írtam 68 oldalt a regényemhez, amelyhez hosszú-hosszú ideje nem sikerült írnom, és amellyel már tizennyolc éves korom óta foglalkozom. A kreatív energiáim csak úgy szárnyalnak! :))
– Az évben elértem a személyes rekordomat olvasásban: ~19.000 oldalt, azaz 83 könyvet és képregényt olvastam el összesen. Még soha nem kaptam meg az 50-es plecsnit, de ebben az évben ez is sikerült! ^.^
– Ez talán nem achievement, de nagyon örültem, hogy a covid ellenére sikerült kimaxolnom a nyarat a barátaimmal és ugyanúgy tudtuk tartani a kapcsolatot: nyaraltam a Dunánál, a Tiszánál és a Balatonnál is. Minek ide külföld, ha vannak magyar vizeink? ;)

Összességében tehát egy nagyon eredményes évet zárhatok és így akarom folytatni 2021-et is. Felőlem jöjjön az apokalipszis, zárjanak be egy bunkerbe, én készen állok. :) Könyvekkel már sikerült felfegyverkezni, szóval jövőre sem fogok unatkozni!

Na és akkor jöjjön a szokásos toplista, mert ez nem maradhat el az évértékelőből:

TOP 3 KEDVENC
1. Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny – Patrick az év nagy felfedezettje számomra, fantasztikusan tehetséges író, aki ráadásul nagyon jó a társadalmi érzékenyítésben. A Szólít a szörny az egyik legszívfacsaróbb és gyönyörűbb sztori, amihez valaha volt szerencsém.
2. Fonda Lee: Jáde háború – Zseniális ázsiai maffia sztori low fantasy elemekkel, amelyben a balhét imádó énem minden kívánsága teljesült. Hatalmi harcok, családi dráma, látványos fightok. Imádtam!
3. Joe Hill – Gabriel Rodriguez: Locke & Key sorozat – Úristen, ezt a sorozatot szimplán olvasni KELL. Izgalmas társadalmi horror (úgy döntöttem, hogy létezik ez a műfaj) három testvér életére fókuszálva, több tabunak számító témát is érintve.

KÜLÖNDÍJASOK
Különdíj illeti Simon Stålenhag -ot, aki csodálatos visual noveljeivel teljesen elkápráztatott. Ő egy igazi művész, az artbookjait nem is tudom mivel összehasonlítani, fantasztikus elegyei az irodalomnak és képzőművészetnek. Nagyon várom, hogy további alkotásai is a polcomra kerüljenek.
A másik különdíjat Hajime Isayama kapja az Attack on Titan mangasorozat miatt, melyre már betegesen rá tudok hiperventillálódni és nagyon sok energiát és motivációt adott az első karantén időszakban (és hogy végül végigküzdjem ezt az egész évet). Annyira mindblown ez a sztori és már a körmömet rágom a befejezés miatt!

ARANY MÁLNA DÍJASOK aka Csalódások Polca
1. Matt Ruff: Lovecraft földjén – Nem kell magyaráznom, kivívtam az értékelésemmel az első molyos „balhém” :D
2. Janne Teller: Semmi – Nagyon-nagyon nem tetszett, de lehet csak rosszkor, rossz helyen olvastam.
(Harmadik helyezett nincs, mert csak ebben a két könyvben csalódtam!)

2021-ben szeretném majd ismét odatenni magam olvasásban, és bízom benne, hogy pár olyan kedvenc szerző is előkerül, akiktől az évben nem volt lehetőségem új könyveket olvasni: például Sebastien de Castell, Mark Lawrence vagy Veres Attila. Utóbbitól már nagyon várnék valami izgalmas és iszonytató weirdet, szóval gyerünk! ;)

Kapcsolódó könyvek: Joe Hill – Gabriel Rodriguez: Locke & Key – Welcome to Lovecraft · Janne Teller: Semmi · Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny · Hajime Isayama: Attack on Titan 1. · Simon Stålenhag: Elektronikus állam · Simon Stålenhag: Mesék a Hurokból · Matt Ruff: Lovecraft földjén · Fonda Lee: Jáde háború

Joe Hill – Gabriel Rodriguez: Locke & Key – Welcome to Lovecraft
Janne Teller: Semmi
Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
Hajime Isayama: Attack on Titan 1.
Simon Stålenhag: Elektronikus állam
Simon Stålenhag: Mesék a Hurokból
Matt Ruff: Lovecraft földjén
Fonda Lee: Jáde háború
13 hozzászólás