Iaras I 21

Soren Ward 5 könyvKedvenc könyvek 121

Jack Vance: Haldokló Föld
Jack Vance: Lyonesse 1. – Suldrun kertje
Jack Vance: Lyonesse 2. – A zöld gyöngy
Jack Vance: Lyonesse 3. – Madouc
Jack Vance: Démonpikkelyek
Jack Vance: A túlvilág szeme
Jack Vance: Sárkányurak
Jack Vance: Trullion
George R. R. Martin: Trónok harca
George R. R. Martin: Királyok csatája
George R. R. Martin: Kardok vihara
George R. R. Martin: Varjak lakomája

Kedvenc sorozatok: A király pengéinek története, A királygyilkos krónikája, A tűz és jég dala, A varázslók-trilógia, A vörös királynő háborúja, Ammerúnia, Árnyháborúk, Az Éj trilógiája, Az Első Törvény világa, Az Úr Sötét Anyagai, Cherubion Alkonya, Corum, Drogháború, Fandorin, Fekete Sereg, Felesküdöttek saga, Gregor Man-trilógia, Haldokló Föld, Hunyadi, Hyperioni énekek, Kultúra, Látnok-ciklus, Lyonesse, Melchior, a patikárius, Mysterious Universe: Brett Shaw, Őrség, Roma Sub Rosa (Gordianus), Sandman: Az álmok fejedelme, Sötét Mersant világa, The Walking Dead: Élőhalottak, Tier Nan Gorduin-ciklus, Vének háborúja, Vörös lázadás

Kedvenc kiadói sorozatok: A sci-fi klasszikusai, Atlantisz, Cherubion Fantasy Exkluzív, Gabo SFF könyvek, Galaxis SF Könyvek, Griff könyvek, Kozmosz Fantasztikus Könyvek, MesterMűvek, MesterMűvek: Klasszikusok, Osiris Könyvek, (Új) Galaktika Fantasztikus Könyvek, Valhalla Science Fiction

Kedvenc alkotók: Alan Moore, Andrzej Sapkowski, Arkagyij Sztrugackij, Arturo Pérez-Reverte, Borisz Akunyin, Borisz Sztrugackij, Dan Simmons, David Mitchell, Don Winslow, George R. R. Martin, Jack Vance, Joe Abercrombie, John Keegan, John Wyndham, Jonathan Wilson, Mark Lawrence, Michael Moorcock, Murakami Haruki, Patrick Rothfuss, Peter F. Hamilton, Philip Kerr, Robert E. Howard, Robert Graves, Robert Sheckley, Robert Silverberg, Robin Hobb, Steven Pressfield, Szergej Lukjanyenko

Kedvenc kiadók: Delta Vision


Aktuális olvasmányok

Anthony Reynolds: Romlás
Mund Katalin (szerk.): Galaktika 386.
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2022
Arthur C. Clarke: Holdrengés
Carol Natsis – Meryl Potter (szerk.): Misztikus történetek gyűjteménye
Géher István – Mesterházi Márton (szerk.): Vadnyugat
Ludvig Holberg: Klimius Miklósnak föld alatt való útja
Berze Nagy János: Égigérő fa
John Scalzi: Old Man's War
Jack Vance: The Anome
Sz. A. Tokarev (szerk.): Mitológiai enciklopédia I-II.
>!
2023. január 29., 18:10
>!
2023. január 28., 21:47
>!
2021. augusztus 1., 20:50
>!
2020. december 23., 20:58
>!
2020. október 31., 18:28

Berze Nagy János: Égigérő fa Magyar mitológiai tanulmányok

>!
2018. december 14., 14:42
>!
2016. december 21., 23:55
>!
2015. december 22., 11:27

Utolsó karc

Iaras I>!

Köszönöm @fekiyeti79 felkérését!

1. Kedvenc műfajod. És miért ez?
A fantasztikus műfajok a kedvenceim, a sci-fi, a fantasy és a horror. A kiindulópontjuk mindig az, hogy változtatnak az általunk ismert valóságon, a sci-fi valamiféle tudományos-technikai áttörés által, a fantasy, horror a természetfölötti jelenlétévével. Engem az érdekel, ezek a változások miként alakítják át a világot, és a világon belül az embert. De manapság mindenevő vagyok, a történelmet is imádtam mindig, a jó krimikért is oda vagyok, tulajdonképpen semmilyen műfaj elől nem zárkózom el.

2. Egy könyv, ami véleményed szerint csodálatos idézetek kimeríthetetlen tárháza.
Nem tudnék megnevezni egyet sem, ez olyan szempont, ami egyáltalán nem foglalkoztat olvasás közben.

3. Magyar vagy külföldi írók? Melyiket olvasod szívesebben és miért?
Nekem teljesen mindegy. De a hazai fantasztikum mindig közel állt a szívemhez, arra törekszem, hogy mindenkitől olvassak valamit, aki ebben a közegben él és mozog, legalább egy novellát.

4. Használsz bármilyen könyvjelzőt vagy sarokhajtogató vagy?
Könyvjelző, nem is vitás.

5. Ha véletlenül a kedvenc sorozatodban találnád magad, és ismernéd a végkifejletet, mit tennél? Hagynád, hogy ugyanúgy történjenek a dolgok vagy megváltoztatnád?
Azt hiszem, megpróbálnék tenni valamit, persze csak ha tényleg „ott találnám” magam, mert magamtól nem biztos, hogy belépnék a kedvenc sorozataimba. Azokban ugyanis gyakran lőnek, kardoznak vagy varázsolnak, szóval kérdéses, meddig sikerülne talpon maradni.

6. Az utolsó könyv, amit vettél?
A Walking Dead sorozat 25. kötete, de az ismert okok miatt már nem tudtam felvenni.

7. Melyik könyv érintett meg eddig a legjobban?
Nyilván rengeteg könyvet felsorolhatnék, de elsőre „Ishiguro: Ne engedj el” jut eszembe. Sokkoló élmény volt. Ha a megérintés alatt az elérzékenyülést értjük, akkor talán Jack Vance Lyonesse-trilógiája. A Lyonesse a kedvenc fantasy sorozatom, jobban szeretem, mint az ismertebb, Tolkien, Martin stb. sorozatokat, és nagyon együtt éltem a szereplőkkel.

8. Könyv, amiben a legjobban csalódtál?
Nem vagyok nagy gamer, de két számítógépes játékkal orrvérzésig játszottam: a Baldur’s Gate sorozattal és a Heroes harmadik részével. Heroes könyvről nem tudok, (bár kizártnak tartom, hogy ne létezzen…), de Baldur’s Gate kötet jelent meg annak idején. Nincs rá szó, mennyire vártam, ehhez képest…

9. Melyiket szereted jobban: megvenni a könyveket vagy kölcsönkérni?
Fanatikus gyűjtő vagyok, és könyvekkel zsúfolt környezetben szeretek élni, szóval inkább megveszem.

10. Véleményed szerint melyik a legjobb kötelező olvasmány?
Nem voltam oda különösebben a kötelező olvasmányokért, bár el kell ismerni, az Egri csillagok és a Tüskevár mindent megtettek érte, hogy könyvmoly legyen belőlem. De a legjobb szerintem az Iskola a határon.

1 hozzászólás