Hajdú_Antal_Zsuzsanna IP 10Kedvenc könyvek 34

Jókai Mór: Az arany ember
B. S. Aldrich: És lámpást adott kezembe az Úr
Kosztolányi Dezső: Édes Anna
Jodi Picoult: Törékeny
Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember
Mark Twain: Tom Sawyer / Huckleberry Finn
Ottlik Géza: Iskola a határon
Fejes Endre: Jó estét nyár, jó estét szerelem
Jessie Ann Foley: Egyszerű dal
Efrájim Kishon: Veszett ernyő nyele
Efrájim Kishon: A zanyja krausz
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Kedvenc sorozatok: Mesteralvók-duológia

Kedvenc szereplők: Balicz Jani, Faragó Vica, Medve, Rédey Dorka, Rédey Róbert, Rédey Róbertné (Györgyi), Riddick, Sebestyén Domokos, Sebestyén Matyi (Sebi)

Kedvenc alkotók: Antoine de Saint-Exupéry, Ava Dellaira, B. S. Aldrich, Brunella Gasperini, Daniel Keyes, Déry Tibor, E. Lockhart, Ephraim Kishon, Fejes Endre, Gárdonyi Géza, Gerald Durrell, Gyergyai Albert, Jodi Picoult, Kemény Zsigmond, Kosztolányi Dezső, L. M. Montgomery, Laár András, Madách Imre, Ottlik Géza, Papp Dóra, Radnóti Miklós, Szabó Lőrinc, Szabó Magda, Szabó Tünde, Szepes Mária, Szigeti Kovács Viktor, Wataru Ohashi

Kedvenc kiadók: Ciceró, Európa, GABO, Magvető

Hirdetés
Hirdetés

Utolsó karc

>!
Hajdú_Antal_Zsuzsanna IP
Young Adult

Kedves Molyok!

Rövid interjút készített velem a Ridikül, amit itt olvashattok:
https://ridikul.hu/cikk/2020/06/01/az-erzes-kell-hogy-o…

Részlet az interjúból:
Miért jelenik meg a halál és a gyász minden eddig megjelent könyvedben? Miért fontos a számodra, hogy erről írj?

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Az elmúlás része az élet körforgásának, és azt sem véletlenül mondják, hogy a legnehezebb annak, aki itt marad. Nem csak a szeretett személy(ek) hiányával kell megküzdenie, de felléphet nála egyfajta bűntudat is: vagy a történtek kapcsán hibáztathatja magát, vagy mert egy idő után sok minden visszatérhet a rendes kerékvágásba; a gyászoló újra elkezd mosolyogni, ami ismételten önvádat válthat ki: szabad-e, illik-e már ez a viselkedés. Nem lehet eleget beszélni erről a témáról, és bár a gyászfeldolgozás valóban az egyik fő vonulata a könyveimnek, de ugyanolyan fontos szerepet kap bennük a barátság, a családi összetartás vagy épp a humor, amelyek nagyban segíthetik a továbblépést.

Szerinted egy szépirodalmi mű segíthet a problémáinkban, legyen szó szerelemről, csalódottságról vagy gyászról?

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Mindenki megtapasztalja az élete során a fentieket, és érezheti úgy olvasás közben, hogy nincs egyedül; más is átélte mindezeket, más is hibázott vagy csalódott, de van remény, ki lehet jönni ezekből a lelkiállapotokból, semmi sem tart örökké. A szépirodalmi vagy szórakoztató regényeknél is lényeges, hogy mit közvetít, kínál-e megoldást vagy megoldásokat, fejleszti-e az empátiánkat. Ha azt sugallja, hogy nem létezik egyetlen üdvözítő út, ami mindenkire alkalmazható, vagyis nem szabad semmit sem szégyellni a megéléseinkkel kapcsolatban, azzal már tett valamit azért, hogy az irodalom egyben kapaszkodót is jelentsen.

Kapcsolódó alkotók: Hajdú-Antal Zsuzsanna