Gyalogkakukk 5


Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 22.
Georges Simenon: Maigret habozik
Peter Høeg: Fräulein Smillas Gespür für Schnee

Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 22. UFO – Stonehenge – Mu

>!
2020. május 2., 16:34
>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1976
>!
2020. április 24., 02:03
>!
Európa, Budapest, 1975
452 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630704811 · Fordította: Farkas Márta, Révfy Tivadar, Wessely László
1 hozzászólás
>!
2020. február 9., 19:13
>!
Rowohlt, 1996
516 oldal · ISBN: 9783499135996 · Fordította: Monika Wesemann
Hirdetés

Utolsó karc

>!
Gyalogkakukk
Book Tag minden mennyiségben

Köszönöm a meghívást, @Trinda_Surikaten! Sajnos internetproblémák adódtak, de most itt vagyok és már töltöm is kifelé a kihívást:

1. Mióta vagy te is moly?

Egész pontosan 2011. június 28. 09:39 óta (hú, megy az idő!).

2. Hogyan találtál rá a moly.hu-ra?

Utolsó évesként Szegeden, a koliban egy igazi könyvmoly szobatársat kaptam. A záróvizsga után – mintegy búcsúzóul – találkoztunk, és sok mindenről beszélgettünk; akkor ajánlotta ő nekem a molyt és utána nem sokkal regisztráltam is.

3. Hány könyvet jelöltél meg kedvencnek? :D

Egyet sem. Valahogy nincs szívem egyet sem kiemelni… Meg – ahogy sokan mások is mondták – állandóan változik, mikor mi van rám épp nagy hatással.

4. Hány embert figyelsz, és miért? (le is írhatsz pár embert, akiket figyelsz.)

39 embert figyelek jelenleg. Köztük vannak olyanok, akiket a való életből ismerek és ezért jelöltem be, vannak olyanok, akiket molytalikon ismertem meg és ezért jelöltem be, vannak, akiknek szimplán megtetszett a tevékenysége és ezért jelöltem be, aztán vagy később találkoztam velük élőben is, vagy nem… Szóval vegyesvágott. :)
Ugyanitt: nem mindenkit figyelek vissza, aki figyel, de kérlek, ne vegyétek magatokra. Ebben semmi személyes nincs; nem mindig egyezik kölcsönösen az ízlésünk, stílusunk, érdeklődésünk, de ez így van jól. Ugyanígy megértem azt is, ha valaki engem nem követ vissza.

5. Melyik a kedvenc könyved, amit a legjobban szeretsz?

Nos, ha már naggyon muszáj választani (jó, nem muszáj, de hadd kéressem magamat :D), akkor legyen Az arany ember Jókaitól. Azon kevés könyvek egyike, amit többször újraolvastam és bár sok mindent már másképp gondolok róla, mint kamaszként, és nem minden részét szeretem vagy értek vele egyet, változatlanul tetszik. Olvasmányos, fordulatos, a középpontjában álló morális probléma és a karakterek egyaránt érdekesek.

6. Melyik szereplővel tudnál azonosulni a Harry Potterből? (nem muszáj válaszolni)

Nem vagyok nagy potteres, az első három kötetet olvastam és elég rég, így talán nem a legtalálóbbat választom, de… legyen Hermione, mert én is idegesítően stréber voltam :D (ma már kevésbé).

7. Miért szereted a molyt?

Elsősorban a közösség miatt szeretem; annyiféle színes vélemény, ízlés, tartalom! A honlap maga viszont azért tetszik, mert elég felhasználóbarát, könnyen kezelhető és ízléses megjelenésű ebben egyelőre veri a goodreads-et.

8. Leltél barátokra itt?

Végül is egyvalakivel kerültem közelebbi barátságba, egy másik régi barát közvetítésével. Sok jófej emberrel találkoztam molyszülinapokon, -találkozókon, könyves programokon, akikkel nem mélyült el annyira az ismeretség, de nekik is tudok örülni. JAJ, a sci-fi és fantasy találkozót majdnem kihagytam! :D Egy nagyon jó társaság, ajánlom minden érdeklődőnek!

9. Mi a kedvenc színed?

Nehéz dönteni… talán a természet színei, például az igazi zöld és az igazi kék. ;) spoiler

10. Melyik könyvet szereted a legkevésbé?

A gyertyák felőlem aztán csonkig éghetnek, nem tud érdekelni. Jó, lehet, hogy kissé rávetítettem a kisebbségi komplexusaimat, de azóta lehiggadtam, és vállalom, hogy esetleg azért nem tetszett, mert nincs hozzá elég műveltségem és élettapasztalatom. Bár ez utóbbit megóvom: mégis jó könyv az, amihez bizonyos „élettapasztalat” kell? Hát nem eleve azért olvasunk, hogy átélhessünk olyan tapasztalatokat, amiket mi nem feltétlenül tudnánk?! A biztonság kedvéért beleolvastam az idézetekbe is és jelentem, sajnos még mindig pökhendinek, mesterkéltnek és fellengzősnek tartom a stílusát. Ki tudja, hátha egyszer adok neki még egy esélyt, de a helyetekben nem várnám ki fél lábon.

11. Tetszett ez a karc, ha igen miért? Ha nem, miért nem (nem fogok megsértődni) :)

Hát, őszintén, pár kérdést feleslegesnek éreztem, mert pl. azt, hogy valaki mióta moly, vagy hány kedvenc könyvet jelölt be, bárki meg tudja nézni (ha az illetőnek nyilvános a profilja). Szóval helyenként lehetett volna kreatívabb, de azért nem rossz. :)

Na most én leszek kicsit a rosszarc, mert nálam meg szoktak szakadni az ilyen láncok. :D Nem tudok most kiválasztani olyan embert, aki biztos nem volt, és biztos örülne neki, úgyhogy egy demokratikus (egyben opportunista) húzással mindenkit meghívok erre a book tagre, aki kedvet érez hozzá! Igen, TÉGED is!

Kapcsolódó könyvek: Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek · Jókai Mór: Az arany ember

Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek
Jókai Mór: Az arany ember
2 hozzászólás