GTM 1Kedvenc könyvek 55

Omar Khajjam: Rubáiját
Téa Obreht: A Tigris asszonya
John Williams: Stoner
Arisz Fakinosz: Mese az eltűnt időről
Sacha Batthyány: És nekem mi közöm ehhez?
Augusto Roa Bastos: Embernek fia
Salamon Pál: A Sorel-ház
Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan
Karen Blixen: Volt egy farmom Afrikában
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje
Saulius Tomas Kondrotas: A kígyó pillantása
Ljudmila Ulickaja: Daniel Stein, tolmács

Kedvenc szereplők: Daniel Stein

Kedvenc alkotók: Ady Endre, Albert Camus, Alessandro Baricco, Áprily Lajos, Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij, François Villon, Friedrich Dürrenmatt, Heinrich Böll, Jean-Paul Sartre, József Attila, Kányádi Sándor, Kós Károly, Ljudmila Ulickaja, Mihail Bulgakov, Nikosz Kazantzakisz, Radnóti Miklós, Rejtő Jenő (P. Howard), Reményik Sándor, Szabó Magda, Tamási Áron, Weöres Sándor

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Dino Buzzati: Medvevilág Szicíliában
Kamel Daoud: Új vizsgálat a Meursault-ügyben
Domokos Péter (szerk.): Finnugor regék és mondák
>!
2018. július 23., 19:45
Hirdetés

Utolsó karc

>!
GTM
Népmesék napról napra

Összefoglaló (február 12-28.)

Az előbb elszállt a kész összefoglalóm, és ezt most nehezen viselem, ezért nagyon rövid leszek.
A lapp és a mordvin mondák közül a lappokat szerettem jobban. Ezek olyan történetek voltak végre, amikért az ember lánya a kezébe vesz egy ilyen gyűjteményt. Különösen a totemállatukról, a rénekről szóló mondák varázsoltak el. Legalábbis én totemnek gondolom őket, de ha nem így van, javítsatok ki! Süt belőlük a természet szeretete, a fenséges állat csodálata, lenyűgöző szépsége. Nyelvük ősi költői nyelv, sok ismétléssel, gondolatritmussal, néha szabályos ütemhangsúllyal. Kedvenceim is közülük kerületek ki:

Mese a hollóról, a fókáról meg a vadrénről
Meandas-pirre

A mordvin mondák inkább újabb keletűek voltak. A kereszténység felvételének idejéből származtak, vagy történelmi harcokat idéztek meg. Közülük is kiemelnék kedvencet, aminek a humorát nagyon tudtam értékelni.

Orkina falu megkereszteléséről

MÁS:
Tizennégy hónapja játszom veletek ebben a kihívásban. Ha jól számolom az éppen 424 mesét/mondát jelent. Messze vagyok még az 1001-től, mégis szomorúan bár, de most feladom. Lejelentkezem a márciusi kihívásról. Nagyon szerettem pedig, és nagyon hálás vagyok Krisztinának ezért a kihívásért. Olyan értékek olvasására bírt rá, amik évtizedek óta várakoztak a polcomon, és talán soha nem is szántam volna rá magam az olvasásukra. Pedig kishitűen kezdtem bele, és magam csodálkoztam a legjobban, hogy eddig nem adtam fel. Miért is tettem volna, hiszen jó volt! Hogy most mégis? Prózai oka van. Szembetegségem néhány hónapja rohamosan romlik. Minél előbb meg kell műteni, de még időpontot sem sikerült szereznem. Viszont egyre nehezebben megy az olvasás, be kell látnom, hogy nem erőltethetem tovább. Vigyáznom kell rá, hiszen nélküle dolgozni sem tudok. Azért olvasgatok én továbbra is, csak ritkábban és keveset. Ezért, ha megengeditek, továbbra is jegyzetelgetném itt – játékon kívül – az olvasottakat. Nem a plecsniért, csak úgy, önmagáért. De a rendszerességet és a mindennapi olvasást egy darabig vállalni nem tudom.
Mindenkinek kívánok további sok-sok szépséges, színes izgalmas mesét, és sikeres teljesítést.
Ja, és ennyit arról, hogy rövid leszek!

Kapcsolódó könyvek: Domokos Péter (szerk.): Finnugor regék és mondák

Domokos Péter (szerk.): Finnugor regék és mondák
14 hozzászólás