Gödöllői_Városi_Könyvtár  LUKarcok 609

Gödöllői_Városi_Könyvtár LU>!
Gödöllői, Gödöllő környéki Molyok

Vetítésre és beszélgetésre várjuk az érdeklődőket a film alkotóival:
⏰ február 27-én, kedden filmvetítés,
⏰ március 1-én, pénteken beszélgetés Reisz Gábor rendezővel és Berkes Júlia producerrel.

„…leforgott egy igaz mozi a mai Magyarországról, és úgy hat ez most a magyar filmes nyilvánosságra, mint nap végi kereszthuzat a csillebérci fiú öltözőre.” Lovassy Cseh Tamás/transtelex.ro

„tűpontos látlelete az ideológiai lövészárkokba szorult magyar közállapotoknak” Lovassy Cseh Tamás/transtelex.ro

A programok ingyenesek, belépő érvényes olvasójeggyel.

Gödöllői_Városi_Könyvtár LU>!
Gödöllői, Gödöllő környéki Molyok

Ismerjétek meg a kortárs hazai költőket, írókat!
Rendhagyó irodalomóra sorozatunk elsősorban középiskolásoknak szól, jelentkezni lehet a megadott email címen.

Gödöllői_Városi_Könyvtár LU>!
Gödöllői, Gödöllő környéki Molyok

Ne felejtsétek, február 19-én azaz jövő hétfőn nyit a könyvtár, várunk Benneteket a megszokott nyitvatartással! Már csak ötöt kell aludni addig!

Gödöllői_Városi_Könyvtár LU>!
Gödöllői, Gödöllő környéki Molyok

Az Értelmiségi Találkozó programja a Magyar Művészeti Akadémia kiadója által 2023-ban kiadott
TRANSZILVANIZMUS – ESZMÉK, KOROK, VÁLTOZATOK című kötet bemutatása.
Vendégeink: Boka László a kötet szerkesztője, összeállítója és egyik szerzője, valamint a kötet további szerzői közül Filep Tamás Gusztáv és Szász László.

A bemutató beszélgetés moderátora Szász László.
Az bemutatóra és az azt követő beszélgetésre szeretettel várunk minden érdeklődőt. A helyszínen a kiadó lehetőséget biztosít a kötet megvásárlására.
Transzilvanizmus – Eszmék, korok, változatok

A 20. századi transzilvanizmuskoncepciók szellemi autonómiaformákként, újra felfedezett regionális eszmerendszerként teljesedtek ki bő száz esztendővel ezelőtt. E bonyolult, sokszor vitatott, ugyanakkor mindmáig hatni tudó eszmekör változatainak és összetett értékrendszerének, előzményeinek és utóhatásainak átfogó spektrumát igyekszik bemutatni az a hézagpótló kötet, melynek tanulmányai századokon átívelően igyekeznek rámutatni a legfőbb, legjelentősebb tendenciákra. Az egyes szerzők – történészek, eszmetörténészek, irodalom- és sajtótörténészek, művészettörténészek és politikai pályát kipróbáló költők – akár egymással polemizálva fejtik ki véleményüket, összegzik az egyes alterületekről ma tudható ismereteket hosszabb-rövidebb írásaikban. A kötetben ezért is a transzilvanizmus mint eszmerendszer, mint mozgalom, mint regionális cselekvési program, majd mint irodalmi narratíva és olvasati, értelmezői keret, illetve mint a két világháború közötti vigaszideológia, illetve később egy búvópatakszerű, részben torzult, részben potenciális szellemiség és máig megújulni képes erőteljes regionalitásprogram kerül szóba. A kötet első ízben foglalja össze az önálló Erdélyi Fejedelemség idejétől a rendszerváltásig terjedően azt a sajátos eszmetörténeti vonulatot, amely révén az olvasó a transzilvanizmust, az erdélyi gondolatot a maga történeti formáiban, szükségszerű alakulásaiban, valós arcéleivel és sokszínű változataival együttesen, egészében tudja szemlélni.

Kapcsolódó könyvek: Transzilvanizmus

Transzilvanizmus