CaptainV IP 4

Image small
Horváth Vivien 33 fordítás



>V. E. Schwab: Vicious
Olvasott könyvek idén
14
Olvasott oldalak idén
3880

Kedvenc könyvek 21

Ada Palmer: Too Like the Lightning
Stjepan Šejić: Harleen (angol)
Andrus Kivirähk: Az ember, aki beszélte a kígyók nyelvét
Richard Morgan: Valós halál
Katherine Addison: A koboldcsászár
John Williams: Augustus
Donna Tartt: A titkos történet
Lev Grossman: A varázslók
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
Pierce Brown: Arany háború
Madách Imre: Az ember tragédiája
Mark Lawrence: Tövisek Császára

Kedvenc sorozatok: A Széthullott Birodalom, A tűz és jég dala, A varázslók-trilógia, Az Elfeledett Könyvek Temetője, Csodaidők, Deadly Class, Harry Potter, Riyria-krónikák, Terra Ignota, Vaják, Vörös lázadás

Kedvenc kiadói sorozatok: Helikon Zsebkönyvek

Kedvenc szereplők: Bolond, Honorous Jorg Ancrath herceg, Loki, Maia, Tarth-i Brienne

Kedvenc alkotók: Ada Palmer, Andrzej Sapkowski, Carlos Ruiz Zafón, Dennis Lehane, Donna Tartt, John Williams, Lev Grossman, Mark Lawrence, Pierce Brown, Szerb Antal, Vaszary Gábor


Aktuális olvasmányok

Pierce Brown: Fényhozó I-II.
R. A. Salvatore: Menedék
Janus Pannonius: Janus Pannonius versei
George Orwell: Csavargóként Párizsban, Londonban
Bősze Ádám: Nagy zenészek, nagy szerelmek
Ken Liu: Az istenekkel nem lehet végezni
Giacomo Casanova: My Escape from Venice's Prison
Martha Wells: Trójai protokoll / Kilépési stratégia
George R. R. Martin: Tűz & Vér
>!
2024. március 4., 09:18 Éves terv

Bősze Ádám: Nagy zenészek, nagy szerelmek A zenetörténet hálószobatitkai

>!
2023. október 23., 09:23
>!
2023. augusztus 23., 08:47

George R. R. Martin: Tűz & Vér Westeros Targaryen királyainak históriája

>!
2022. október 1., 11:32

Utolsó karc

CaptainV IP>!
Polihisztorképző – házi feladatok

Polihisztorképző 2024 | 3/12 | mentális egészség
Johann Hari: Elveszett kapcsolatok

A cím alapján hihetnénk, hogy ez a könyv az „emberi kapcsolatok” témához passzol, de az alcím fedi igazából a valóságot: A szorongás és a depresszió valódi okai és meghökkentő gyógymódjai.

Indításként a könyv végigveszi a „bevett” gyógymódokat. Először az antidepresszánst – erre a fejezetre nekem rányomta a bélyegét, hogy pont gyógyszerszedési szempontból az USA olyan szélsőség, amit nehéz más ország helyzetének megértéséhez alapul venni – persze nem muszáj, de egy self help könyv esetében ez kényes jelenség. Esik szó a terápiáról, ezt szintén kacskának találtam; ez a könyv 2018-as, de a szakemberek depressziót illető tájékozatlanságát olyan mértékűnek festi le Hari, mintha 1950-et írnánk, és akkor felmerül a kérdés, miért nem olvasom inkább az Az üvegbúrát. És végül a placebo. A teljesség kedvéért jó, hogy belekerült, lapozzunk.

Az egyik valóban gondolatébresztő fejezet az ún. gyászkivételről szólt. Ez azt jelenti, hogy ugyebár a depresszió diagnózisának felállítása konkrét kritériumokhoz kötött, és mindössze egy esetben fordulhat elő, hogy mutatod tüneteket, de mégsem ez a problémád: ha gyászolsz. Itt ellamentálgatunk azon, hogy de vajon nem lehet-e a depressziót egyfajta gyászfolyamatnak felfogni, ezáltal pedig nem igazán betegségként, inkább egy természetes, szükséges folyamatként értékelni. És akkor már miért a halál az egyetlen esemény, ami után a depresszió észszerű, nem rendellenes reakció? Mi van egy harminc éven át tartó házasság felbomlásával? Egy váratlan elbocsátással?

Ezek után vágott bele Hari a depresszió kialakulásának általa azonosított nyolc okának felsorolásába. Nem írom ki mindet, íme három, amiről szívesen olvastam:
– az értelmes munka hiánya: ha mindegy, milyen teljesítményt nyújtasz, nem oszt, nem szoroz, észrevétlen, vagy amikor a befektetett erőfeszítéseid nem térülnek meg.
– az értelmes értékek hiánya: ha nem egy magasabb célért vagy mélyebb megfontolásból, hanem a puszta hatás, a felszín kedvéért teszel valamit, mert akkor „nem tudsz belezuhanni a pillanat örömébe”, nincs beteljesülésérzeted.
– a státusz hiánya: ha azt hallod, mindig csak mások vagy más csoportok számítanak, te nem, illetve ha folyamatosan aggódnod kell a pozíciód elveszítése miatt. Sőt, a sátusz hiányánál a státusz bizonytalansága bizonyos értelemben még rosszabb is. Ebben a fejezetben amúgy beszél a társadalmi egyenlőtlenségekről, és ennek kapcsán megemlíti, hogy minél egyenlőtlenebb egy társadalom, annál elterjedtebbek a mentális betegségek, pontosan azért, mert a napi küzdelem része a státusz (értsd: akár egzisztencia) fenntartása.

És különösebb lekerekítés nélkül itt fogom leütni ezt a témát, mert a könyv további része az ún. megoldásokról szólt – de javarészt mások anekdotáin keresztül, és ezzel nem tudok mit kezdeni. Örülök, hogy a nemrég elvált Jane Wyomingból kiköltözött vidékre teheneket tenyészteni, és megtalálta a kiutat a depresszióból. Ha harapósnak tűnök, bocs, azt hiszem, az a „baj”, hogy nem tudok elég keveset a témáról, így aha-élmények nem értek, a szenzációhajhász megközelítés meg azt is ellehetetlenítette, hogy legalább patent összefoglalónak éljem meg.

(kép: Louis-Jean-François Lagrenée: La Mélancolie)

Kapcsolódó könyvek: Johann Hari: Elveszett kapcsolatok

Johann Hari: Elveszett kapcsolatok

Utolsó hajónapló-bejegyzés

>!
97. nap ()

befejeztem az első felét, és the hype is real.
volt egy kvázi arany korszakom 2013–2015 körül, akkoriban ugrottam fejest a fantasybe és visszafogottabban a sci-fibe, és több szerzőt is megismertem, akiket azóta a kedvenceimnek tartok: Lawrence, Martin, Grosmann, McClellan, Sullivan és maga Brown – és bár különböző mértékben, de mindegyikük nevének említésétől mai napig zsongok, az jutott eszembe, amikor most becsuktam a Fényhozó első etapját, hogy milyen furcsa fordulat, hogy ezek közül a nevek közül az egy szem sci-fis, Brown maradt a bástyám. A többiek vagy nem elég aktívak, vagy elkanyarogtak attól, amit szeretek, vagy belekoptam a hosszú sorozataikba, az ő lendülete viszont nagyjából egy évtizede, megszakítatlanul pariban van az enyémmel, ennyi kötet után is matchelnek az energiáink. annyira jó!

Kapcsolódó könyvek: Pierce Brown: Fényhozó I-II.

Pierce Brown: Fényhozó I-II.

Tervezett könyvek: 28 · Teljesített könyvek: 7

25%

Tervezett oldalszám: 3686 · Teljesített oldalszám: 2366

64%