Frank_Márton  I 0


Hirdetés
Hirdetés

Utolsó karc

>!
Frank_Márton

„Amikor a furulyaszó harmadszor is megszólalt, a dallam már nem ért véget; újabb, tisztán csengő hangokba szövődött át, s Gerard-t teljesen a hatása alá vonta. A háta libabőrös lett, arcába melegség költözött, egész testét bizsergés járta át. Felfoghatatlannak tűnt számára, hogy lehet valami ennyire szép, ennyire ide nem illő ebbe a világba.”

Részlet a Két tűz között-ből

Nagyon kevés olyan zene van, ami igazán átütő erejű. Amitől ledermedsz, és mint egy hullám, végigfut rajtad a borzongás. Lezsibbadsz, és tehetetlenül hagyod, hogy eluralkodjon rajtad egy nem evilágból származó érzés, amiben minden benne van: minden, ami csak számít. Nem érted, hol volt ez idáig. Mintha egy, az emberiséggel egykorú reflex lépett volna működésbe benned. De hogy ez túlmutat rajtad és másokon, azt azonnal megérted. Megérted, és megtörsz. Szétzúz a katarzis, megráz, de egyben fel is emel, szabaddá is tesz, így mire a zene véget ér, egy új ember születik meg benned.
Én ezt keresem nemcsak a zenében, hanem mindenben: a könyvekben, a versekben, a filmekben, a vallásomban és persze az írásban is. Ezt példázza ez az idézet.
Néhány zene, ami szerintem túlmutat ezen a világon: Howard Shore-tól a Forth Eorlingas és a The last march of the Ents és Mozart Lacrimosa-tétele.
https://www.youtube.com/watch…
https://www.youtube.com/watch…
https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó könyvek: Frank Márton: A világ peremén · Frank Márton: Két tűz között

Frank Márton: A világ peremén
Frank Márton: Két tűz között

Kapcsolódó alkotók: Frank Márton

1 hozzászólás