Etike  MP 216Kedvenc könyvek 31

Fekete István: Tüskevár
Thury Zsuzsa: A tűzpiros üveggömb
Sohonyai Edit: Macskaköröm
Sohonyai Edit: Szerelemlék
James Jones: Most és mindörökké
Szabó Magda: Mondják meg Zsófikának
A. J. Cronin: Ezt látják a csillagok
Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége
Gárdonyi Géza: Ida regénye
Robert Merle: Védett férfiak
Erlend Loe: Doppler
Erlend Loe: Doppler, az utak királya

Kedvenc sorozatok: Az Elfeledett Könyvek Temetője, Brumi, Csodaidők, Harry Potter, Sebastian Bergman, The Vanderbeekers, Tüskevár

Kedvenc alkotók: A. J. Cronin, Bächer Iván, Carlos Ruiz Zafón, Erlend Loe, Fehér Klára, Fekete István, Fredrik Backman, Gárdonyi Géza, James Jones, Janikovszky Éva, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Mikszáth Kálmán, Neil Gaiman, Nick Hornby, Okváth Anna, Szabó Magda

Kedvenc kiadók: Animus

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Brian M. Fagan (szerk.): The Seventy Great Inventions of the Ancient World
Elena Ferrante: Az új név története
>!
2019. január 14., 06:20
Hirdetés

Utolsó karc

>!
Etike MP
Polihisztorképző – házi feladatok

Házi feladat 2.

Táplálkozás, gasztronómia

Szeretjük idehaza az ázsiai konyhát. Hogy miért, nem tudni. Nekem van kínai barátnőm, akivel laktam egy koliban egy darabig, és akkor főzött mindenféle jót, és meg is tanított erre-arra, a párom meg járt kétszer is Thaiföldön. Gyakran választunk ázsiait, ha nem otthon eszünk, vagy hazavivős kajának. Itthon is szoktunk főzni ilyesmit.

De mikor megláttam ennek a könyvnek a címét, hogy – magyarra fordítva – Sok íz semmi idő alatt, ázsiai finomságok 10-20-30 perc alatt, na akkor kénytelen voltam nekiállni, mert még szép, hogy naná, hogy 10 perc alatt akarok vacsorát főzni, ki nem?

Természetesen ahhoz, hogy 10 perc alatt vacsorát főzhess, ahhoz először is el kell menned órákra bevásárolni. :D Na jó, kissé ironikus vagyok. Azt mondja az írónő, az ő hűtőjében mindig vannak (most a teljesség igénye nélkül sorolom) szezonális zöldségek, és persze krumpli, hagyma, citrom, gyömbér, avokádó, paradicsom, valamint tofu. A fagyasztóban különböző halak és kenyerek, meg darált hús. A kamrában többféle rizs és tészta, magvak, méz, olajak, babféle, ilyesmi. És egy csomó élő fűszernövény.
Aztán a kedvenc ételízesítőit is felsorakoztatja. Szójaszószok, különböző chilipaszták, szezámolaj, halszósz, osztrigaszósz, rizsecet, miso, sriracha, mango chutney, satöbbi.

Ad tippeket az elején, hogy miből érdemes dupla adagot készíteni, és a maradékot felhasználni.
– Főtt krumpli, ez jó lehet később salátának, vagy valami zöldségfasírtba reszelve
– Bolognai szósz, lehet belőle lasagne, vagy eltenni a fagyasztóba adagokban
– Rizs – fried rice-nak, amit CSAK hideg rizsből szabad csinálni
– Sült csirke, salátának vagy ragunak
– Levesek és pörköltek, raguk
– Salátaöntet üvegben, nyáron (1 dl olívaolaj, 4 ek fehérborecet, 2 tk méz, 1 ek dijoni mustár, 1 gerezd reszelt fokhagyma, só, bors)

Aztán beszél még arról is, hogy legyen otthon vágódeszka, serpenyő meg reszelő (NE! :O)

Innentől kezdődnek a receptek. Ki is válogattam néhányat kipróbálásra. Meglepő módon elég sok mindenünk volt itthon, ami kellett, szóval még 3-4 recepthez valókat bevásároltam, és teszteltem.

A képen az első kísérletem látható, Ötfűszeres tofu zöld társaságban, nevezetesen spenóttal és cukorborsóval. Talán még egy kis fűszert elbírt volna, de így se lett rossz, és valóban gyors. A húszperces receptek közül választottam, így elsőre talán lett fél óra is, de ezt a szerző is mondta, hogy elsőre semmi se lesz 10 meg 20 perc. Még fogok Hoisin-csirkét és kimchi rament meg koreai carbonarát csinálni, nem tudom, mikor, megunni sem akarjuk.
De ha azok is finomak, lehet, beruházok a könyvre.

Kapcsolódó könyvek: Jennie Walldén: Mycket smak på nolltid

Jennie Walldén: Mycket smak på nolltid
12 hozzászólás