Eszkimókiai 5Kedvenc könyvek 34

J. R. R. Tolkien: A hobbit
Maggie Stiefvater: Shiver – Borzongás
Maggie Stiefvater: Linger – Várunk
Maggie Stiefvater: Forever – Örökké
Maggie Stiefvater: The Raven Boys – A Hollófiúk
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában
L. M. Montgomery: Anne válaszúton
L. M. Montgomery: Anne új vizekre evez
L. M. Montgomery: Anne férjhez megy
L. M. Montgomery: Anne családja körében
L. M. Montgomery: Anne és a Szivárvány-völgy

Kedvenc sorozatok: Anne, Az északi erdő legendája, Graceling, Harry Potter, Mercy Falls farkasai, Outlander, Pippa Kenn-trilógia, The Lunar Chronicles

Kedvenc alkotók: Aimee Bender, Arany János, Diana Gabaldon, Frances Hodgson Burnett, J. K. Rowling, Kemese Fanni, Kristin Cashore, L. M. Montgomery, Maggie Stiefvater, Marissa Meyer, Michael Ende, Neil Gaiman, On Sai, Patrick Rothfuss

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Kertész Erzsébet: Bettina három élete
Moskát Anita: Horgonyhely
Terry Pratchett: A mágia színe
S. A. Chakraborty: Rézkirályság
>!
2020. július 10., 22:08
>!
Móra, Budapest, 1981
366 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631124223 · Illusztrálta: Zsoldos Vera
>!
2020. június 30., 22:07
>!
GABO, Budapest, 2015
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634060376
>!
2020. június 30., 22:08
>!
2020. március 12., 15:50
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
608 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634196440 · Fordította: Benkő Ferenc
Hirdetés

Utolsó karc

>!
Eszkimókiai
2015. könyvekben – kérdez – válaszol

1. Legjobb könyv, amit 2015-ben olvastál.
Nehéz választani, mert több könyv is eszembe jutott hirtelen, de ami a legmélyebb benyomást tette rám, az Neil Gaimantól a Sosehol volt eddig. Utána jön azonnal A citromtorta különös szomorúsága, amit szintén nagyon szerettem olvasni.
2. Legjobb folytatás, amit 2015-ben olvastál.
Marissa Meyer: Scarlet. Tetszik, ahogy az írónő átdolgozta a gyerekkori meséimet, alig várom a folytatását ennek a sorozatnak. A borító is gyönyörű, egyetlen fájdalmam, hogy míg az első kötetet csak kemény borítással lehetett kapni, addig ezt csak puhával, így egy kicsit eltérnek egymástól a polcomon. (Azért micsoda problémái vannak az olvasó embernek. :D)
3. Legnagyobb csalódás.
Szerencsére igazi csalódásnak nevezhető dolog nem történt velem idén könyvek terén. Ennek több oka is van: nincs túl sok időm olvasni, az előzőből adódóan nagyon megválogatom az olvasmányaimat, és ha oda jutok, akkor már szeretném élvezni az olvasást, nincs túl sok pénzem új könyvekre (helyesebben szólva: nincs annyi pénz a Földön, mint amennyit én könyvekre tudnék költeni… :D), és még mindig nem iratkoztam be könyvtárba, hogy onnan zsákmányolhassak súlyosabb következmények nélkül könyveket.
De Maggie Stiefvater: Sinner című kötetén érezhető volt, hogy ezt már a rajongóknak írta. Élveztem persze, mert ki ne szeretne Cole-ról olvasni, csak tényleg észre lehetett venni, hogy az írónő próbált az olvasók kedvére tenni. Egyrészről nagyon kedves gesztus, de pont ettől veszti el a zamatát a történet számomra.
4. Legnagyobb meglepetés.
Talán az Outlander lepett meg leginkább idén. Annak idején én olvastam róla egy blogon, és azt gondoltam, hogy dögunalmas lehet ezzel a sok történelmi szállal teleszőve. Úgyhogy mikor nyáron a másod munkahelyemen -ahol recepciózás címen halálra untam magam-megkaptam egy munkatársamtól kölcsönbe a 800 meg 1000 oldalas első 2 kötetét, kellemes meglepetésként ért, hogy korántsem száraz és csak úgy faltam a lapokat.
5. Kedvenc új szerző (debütáló vagy számodra új).
Az idei év győztese nálam eddig egyértelműen Neil Gaiman. Nem is tudom miért csak idén fedeztem fel magamnak. Olyan mesterien kifacsart világokba vezetett be, hogy öröm volt olvasni!
6. Legújabb kedvenc karakter.
Richard Mayhew a Soseholból. Egy igazán élő karakter, jó és rossz tulajdonságokkal, emberi gyengeségekkel. Kisregényt tudnék róla írni. :D
7. Egy könyv, amin sírtál.
Nem volt idén olyan könyv, amin sírtam volna.
8. Egy könyv, ami boldoggá tett.
Minden könyv boldoggá tesz ami élvezhető, legyen az könnyedebb vagy komolyabb témájú. Örülök annak is, ha sikerül valamit a könyvespolcomra helyeznem: ebben a kategóriában A citromtorta különös szomorúságát tudom említeni, mert régóta szerettem volna megszerezni és idén sikerült is, valamint hozta azt a színvonalat, amiben reménykedtem, de maga a téma nem derűs, a maga nemében viszont nagyon élveztem.
9. Kedvenc filmadaptáció, amit idén láttál.
Huh, jó kérdés. Ezen gondolkoznom kell. Talán az Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni, bár a könyvet magát nem olvastam. Láttam már ebben a témában filmeket (Most jó, Csillagainkban a hiba), itt egy hozzátartozó szemszögéből éljük meg a betegséggel való találkozást, és olyan aranyos eredeti kamaszt kapunk ráadásul, hogy bár (saját bevallása szerint) mormota képe van, mégis mi is szeretnénk egy ilyen srácot magunk mellé.
10. A legszebb könyv, amit idén vásároltál (vagy kaptál).
Külsőleg vagy belsőleg? Borító alapján a Scarletet mondanám, szeretem ezt a betűtípust és a sejtelmes képet az elején. A csodálatos Waverley-kert finomságait pedig gyönyörűség volt olvasni.
11. Mely könyveket szeretnéd elolvasni az év végéig?
Ez kemény dió. Kapásból 8-10 könyv jut eszembe. Nagyon rág a kíváncsiság a Keserkék, az Eleanor és Park, A varázslók, A viharszívű Mya Mavis után.
Majdnem kihagytam az Amerikai isteneket, amiért már majd megveszek szintén.
12. Új megjelenés, amit még nem olvastál, de szeretnél.
Az előző válaszom egy része, és még pár.. :D
13. Legjobban várt új megjelenés az év második felére.

Örömmel töltöttem ki ezt a kérdőívet, érdekes volt visszagondolni az eddigi olvasmányaimra idén. Azon vettem észre magam, hogy (szinte) minden kérdéshez litániát tudnék írni, miközben blogolni képtelen vagyok. Talán azért, mert itt meg volt adva, hogy miről írjak, így sokkal könnyebb volt az egész. Köszönöm @NoemiSmile, hogy bevettél ebbe a „játékba”. :)

Kapcsolódó könyvek: Neil Gaiman: Sosehol · Neil Gaiman: Amerikai istenek · Sarah Addison Allen: A csodálatos Waverley-kert · Diana Gabaldon: Az idegen · Aimee Bender: A citromtorta különös szomorúsága · Diana Gabaldon: Szitakötő borostyánban · Kemese Fanni: A viharszívű Mya Mavis · Kristin Cashore: Bitterblue – Keserkék · Marissa Meyer: Scarlet · Rainbow Rowell: Eleanor és Park · Maggie Stiefvater: Sinner – A bűnös · Lev Grossman: A varázslók · Jesse Andrews: Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni

Neil Gaiman: Sosehol
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Sarah Addison Allen: A csodálatos Waverley-kert
Diana Gabaldon: Az idegen
Aimee Bender: A citromtorta különös szomorúsága
Diana Gabaldon: Szitakötő borostyánban
Kemese Fanni: A viharszívű Mya Mavis
Kristin Cashore: Bitterblue – Keserkék
Marissa Meyer: Scarlet
Rainbow Rowell: Eleanor és Park
Maggie Stiefvater: Sinner – A bűnös
Lev Grossman: A varázslók
Jesse Andrews: Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni
1 hozzászólás