Emmi_Lotta I 612Olvasott könyvek idén
163
Olvasott oldalak idén
34734


Kedvenc könyvek 106

Konrád György: A látogató
Szerb Antal: Utas és holdvilág
Földes Jolán: A halászó macska uccája
Umberto Eco: A rózsa neve
Arnold Bennett: Kisvárosi nagyasszonyok
E. L. Doctorow: A vak zongorista
Jonathan Franzen: Tisztaság
John Williams: Stoner
John Williams: Augustus
Jaume Cabré: Én vétkem
Mika Waltari: Szinuhe
Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen

Kedvenc sorozatok: A betörő, aki..., Brumi, Erlendur felügyelő, Hercule Poirot, Kurt Wallander, Miss Marple, Palmu felügyelő

Kedvenc kiadói sorozatok: A finn irodalom könyvtára, Dekameron, Modern Dekameron, Orosz Remekírók, Petit Futé Russia

Kedvenc szereplők: Atticus Finch, Baskerville-i Vilmos, Hercule Poirot, Miss Marple, Mr. Fitzwilliam Darcy, Ove, Sorel Mihály, Stoner

Kedvenc alkotók: Agatha Christie, Alekszandr Szergejevics Puskin, Alice Munro, Anton Pavlovics Csehov, Arnaldur Indriðason, Arto Paasilinna, Charles Dickens, Daphne du Maurier, Diószegi Vilmos, Dymphna Cusack, Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij, Fodor István, Földes Jolán, Fredrik Backman, Gárdonyi Géza, Graham Greene, Halldór Kiljan Laxness, Hector Malot, Henry James, Herczeg Ferenc, Hincz Gyula, Ivan Szergejevics Turgenyev, James M. Cain, Jane Austen, John Barth, John Braine, John Williams, Jókai Mór, Jonathan Franzen, K. Lukáts Kató, Kazuo Ishiguro, Körmendi Ferenc, Lawrence Block, Lev Tolsztoj, Lukáts Kató, Mark Haddon, Mignon G. Eberhart, Mika Waltari, Mikael Niemi, Mikszáth Kálmán, Mühlbeck Károly, Nagy László, Nyikolaj Vasziljevics Gogol, Örkény István, Pál Zoltán, Per Petterson, Reich Károly, Reviczky Gyula, Robert Merle, Szabó Magda, Szerb Antal, Szergej Dovlatov, Timo Parvela, Tömörkény István, Tormay Cécile, Török Gyula, Umberto Eco, Virpi Talvitie, Würtz Ádám, Zdeněk Miler, Zilahy Lajos, Zsoldos Péter, Zsoldos Vera

Kedvenc kiadók: Akadémiai, Corvina, Európa, Franklin-Társulat, Gondolat, Helikon, Magvető, Magyar Helikon, Magyar Könyvklub, Móra, Noran, Osiris, Otava, Polar Könyvek, Singer és Wolfner, Suomalais-Ugrilainen Seura, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Szépirodalmi, Tammi, Tinta, Weilin + Göös, WSOY


Aktuális olvasmányok

Nagy Géza – Nemes Mihály: A magyar viseletek története
Heltai Jenő: A tündérlaki lányok
>!
2021. július 25., 16:47
>!
88 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638646989 · Illusztrálta: Nemes Mihály

Heltai Jenő: A tündérlaki lányok Válogatott elbeszélések

>!
2021. június 24., 00:09
>!
Franklin-Társulat, Budapest, 1914
184 oldal

Kiemelt kihívások

Fél év Gárdonyi Gézával
161 résztvevő · 2022. január 1., 23:59
Németh László 120
85 résztvevő · 2022. március 18., 23:59
Olvassunk az ABC minden betűjével! #5
306 résztvevő · 2022. március 31., 23:59
Rakéta Regénytár újra!
56 résztvevő · 2023. június 30., 23:59

Kiemelt karc

Emmi_Lotta I>!

A könyvek értékeléséről

Igen különböző, ahogyan csillagozzuk olvasmányainkat. Akad, aki enyhébben, mások szigorúbban pontoznak. Sokan szuperlatívuszokban méltatnak olyan könyvet, amire csak három-négy csillagot adnak, mások a két és fél pontra értékelt olvasmányt is dicsérik. Előfordul, hogy a kifogásokat soroló értékelés fölött négy csillagot látunk. Mindezeket tapasztalva szükségét érzem magamban tisztázni a saját értékelésem szempontjait.

5 csillag: Nehéz szabadulnom a tanárként megszokott osztályzási elvektől, ezért az ötös érdemjegybe nem csak az igazán kiváló fér bele. Nem várom el, hogy a könyv tökéletes legyen, elég az, ha valamilyen szempontból jelentős, nagy élményt nyújt, magával ragad, és/vagy letehetetlennek bizonyul. Az ötcsillagos könyvért lelkesedni lehet, (később!) akár érdemes újraolvasni, másoknak ajánlani.
4,5 csillag: Jelentős és fontos könyv, amely számos pozitívummal rendelkezik. Összességében tetszett. Az ötcsillagoshoz képest azonban kisebb az élmény, esetleg a könyv ehhez viszonyítva gyengébb. A fél pont levonása néhány apróbb fogyatékosság, hiba miatt történt.
4 csillag: Jó. Korrekten megírt könyv, de nem hatott elementáris erővel, esetleg helyenként ellaposodott vagy unalmas volt. Négy csillagot kap az a mű is, amely jelentős, nagyhatású, letehetetlen, de valami komoly kifogás merül fel vele szemben (pl. túlzottan durva, brutális, obszcén vagy pornográf).
3,5 csillag: A közepesnél picit jobb. Valahol a jó és a középszerű között áll. Mérsékelten tetszett. Az élmény felejthető, a könyv nem vont bűvkörébe. Langyos.
3 csillag: Közepes vagy középszerű könyv. Megérte elolvasni, mert nyújtott valami jelentőset (például fontos információkat, mondanivalót, érdekes sztorit vagy karakterábrázolást), ám szembeszökőek a hiányosságai. Háromcsillagos az a könyv is, amely elemeiben tetszett, összességében azonban nem bizonyult elég jónak például a stílusa, szerkesztése stb. miatt. Nem rázott meg különösebben. Esetleg egy vállrándítással elintézhető.
2,5 csillag: Nem ért volna különösebb kár, ha a könyv nem kerül a kezembe, ennek ellenére nem bánom, hogy elolvastam. Olvasása közben átsuhant a gondolat az agyamon, vajon nem kár-e a papírért (a kivágott fákért) és az energiáért, amit a könyv elkészítésére, esetleg lefordítására áldoztak. A közepesnél gyengébb. Vajúdtak a hegyek és egeret szültek.
2 csillag: Épp csak megüt egy bizonyos, nem túl magas színvonalat. Állóvíz. Olykor posványos is. Nem érdemes elolvasni, ajánlani. Kevés a kétcsillagos olvasmányom, mert ha egy könyv ennyire gyengének tűnik, rendszerint elkerülöm.
1,5 csillag: Nem tetszett. Csak a szándékot, szorgalmat, illetve alig valamit lehet értékelni a műben.
1 csillag: Silány, nevetséges, kártékony, kerülendő. Szinte semmi értékes sem akad benne.
0,5 csillag: Szemét, káros, felháborító, mindennek a legalja. Olyan könyv, amit nem lett volna szabad kiadni, illetve be kellene zúzni. Még bútor lába alá sem szívesen tenném. Ajtókitámasztónak sem használható, mert félő, hogy valaki ránéz.

Az értékeléseim zöme a fentieknek megfelelően a 3 és 5 pont közé esik. 2-2,5 csillagos olvasmány ritkán akad a kezembe, 0,5-1,5 csillagos pedig csak kivételesen.

A kép forrása:
http://wrkminus.minus.com/i/btjIBUJTH5i0x

1 hozzászólás

>Kodolányi János (szerk.): Északi csillagok

Utolsó karc

Emmi_Lotta I>!
Karácsony

Békés, szép karácsonyt, boldog új évet és minden jót kívánok kedves Moly-társaimnak!

22 hozzászólás