edanka87 75Kedvenc könyvek 61

Alexandre Dumas: A királyné nyakéke
Ángeles Caso: Sziszi – Egy császárné naplója
Betty Mahmudi – William Hoffer: Lányom nélkül soha
Charles Dickens: A Tale of Two Cities
Christopher Paolini: Brisingr (angol)
Christopher Paolini: Eldest
Christopher Paolini: Eragon (angol)
Christopher Paolini: Inheritance
Clara Sánchez: Lépj be az életembe
Dan Brown: A Da Vinci-kód
Daphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura

Kedvenc sorozatok: Ambrózy báró esetei, Anne, Az örökség, Az Úr Sötét Anyagai, Emma, Engelsfors-trilógia, Harry Potter, Harry Potter, Hercule Poirot, Narnia Krónikái, Robert Langdon, Throne of Glass, Üvegtrón, Vörös királynő

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Brian Staveley: A császár pengéi
Jane Austen: Emma (angol)
Dino Buzzati: Il segreto el bosco vecchio
>!
2020. október 9., 21:33
>!
GABO, Budapest, 2015
500 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634060895 · Fordította: Sziklai István
>!
2020. október 22., 15:33
>!
HarperCollins, London (United Kingdom), 2010
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780007350780
>!
2020. szeptember 28., 19:37
>!
Mondadori, Torino, 1993
152 oldal · puhatáblás · ISBN: 9788804480419
Hirdetés

Utolsó karc

edanka87>!
A lelkem egy darabja

Kedves @Grétii05!

Hozom az olvasásaimat:
1. Jodi Picoult: Életszikra https://moly.hu/konyvek/jodi-picoult-eletszikra/en-es-a-konyv/edanka87
Egy kolléganőm ajánlotta az írónőt és könyveit. Az első, amit olvastam tőle, a Házirend volt. Nagyon megfogott, ezért elhatároztam, hogy apránként majd elolvasom minden könyvét. Az Életszikra is sorra került. Nagyon kemény témát feszeget: az abortuszt, melyhez gyógypedagógusként valamelyest kapcsolódom. Megosztó a társadalomban a megítélése, mikor megengedett, mikor nem… megérthető-e, vagy sem… ki védi meg a magzatot, és ki az anyát… Mindig más ember leszek Picoult könyveit olvasva, átértékelem, hogy mi az igazán fontos, és mi kevésbé. Így volt ez ezzel a könyvvel is.
2. Jessica Koch: Közel a horizonthoz https://moly.hu/konyvek/jessica-koch-kozel-a-horizonthoz/en-es-a-konyv/edanka87
Ez azok közé a könyvek közé tartozik, melyeket megsirattam. Nemcsak a végét, hanem közben is sokszor eltörött a mécses. Nekem abban segített a könyv, azon túl, hogy mély érzelmeket csalogatott elő belőlem, hogy hogyan lehet a megváltoztathatatlan méltósággal elfogadni (úgy a halálos betegséget, mint azt, hogy emiatt másoknak ki vagyunk szolgáltatva), és hogyan tudod elengedni, akit szeretsz. Mert el kell, nincs más választásunk. Akármennyire fáj is.
3. John Green: Csillagainkban a hiba https://moly.hu/konyvek/john-green-csillagainkban-a-hiba/en-es-a-konyv/edanka87
Témájában, és rám gyakorolt hatásában kicsit kapcsolódik az előbbi könyvhöz. Nagyon nehéz elfogadni a megváltoztathatatlant, de mégis könnyebb megküzdeni vele, ha van egy társ, aki mellettünk áll, még akkor is, ha ő ugyanazon fog keresztül menni, mint mi, vagy talán épp ezért. Nem szabad elutasítani a felajánlott kezet, szeretetet, közeledést, szerelmet, csak azért, mert halálos betegek vagyunk. Nem foszthatjuk meg a kölcsönös szeretettől, szerelemtől sem mást, sem önmagunkat. Sok mindentől elesünk így. És ezt jobban fogjuk bánni, mint azt, hogy közel engedtünk magunkhoz valakit.
4. J.R.. Tolkien: A Gyűrűk Ura https://moly.hu/konyvek/j-r-r-tolkien-a-gyuruk-ura/en-es-a-konyv/edanka87
Akárhányszor olvasom, mindig mást ad. Most azt emelném ki, hogy a kilátástalannak tűnő helyzetekből is mindig van kiút. Sosem szabad feladni a reményt. Minden harcnak megvan a maga eredménye, jutalma, még akkor is, ha nem feltétlenül éljük is túl azt.
5. Delia Owens: Where the Crawdads Sing https://moly.hu/konyvek/delia-owens-where-the-crawdads-sing/en-es-a-konyv/edanka87
Ez a könyv nem úgy indult, mint ami különösebb hatást fog rám gyakorolni. Egészen a közepéig. Onnantól kezdett összeállni bennem a kép, és értettem meg a történet szálait, azok összekapcsolódását. Nagyon mélyen megérintett az a magány, mindennapos megaláztatás, kiszolgáltatottság, a kiközösítésnek az a foka, amivel a Kyának meg kellett küzdenie. Az az erős, olthatatlan vágy, hogy szeretve legyen, hogy kapcsolódhasson másokhoz, és ahogyan ezzel visszaéltek… És az a hatalmas belső erő, amivel mindezt túlélte. Csak erősítette bennem, amit most is teszek: a védtelenek, kiközösítettek, a „mások” védelmét.