ectopolis_hu  UKövetkező esemény

ectopolis_hu U>!

A Jóbarátok-generáció

HelyszínWeb-Streaming
Időpont2020. november 11., 19:00 – 2020. november 11., 21:00

Jegyek kaphatóak a Ticketportal országos hálózatában: https://www.ticketportal.hu/event/A-Jobaratok-generacio…

2004. május 6-a jelentős dátum az amerikai sorozattörténelemben, aznap este ért véget ugyanis elképesztő, az NBC szerint 50 milliós nézettséggel minden idők legsikeresebb sitcomja, a Jóbarátok, melytől nem csupán a szereplők, és a készítők, de világszerte rajongók egész hada búcsúzott könnyes szemmel, ám melynek sikerét a mai napig is csupán megközelíteni tudták, népszerűsége pedig azóta is töretlen. Sőt, év elején érkezett a hír, hogy kedvenc szereplőink egyetlen adás erejéig májusban ismét összejönnek majd, ennek apropóján pedig mi is visszatérünk kedvenc kávézónkba.

Honnan a Jóbarátok feltétlen sikere? Mi teszi olyan különlegessé, úttörővé ezt a szériát? Milyen hatást fejtett ki a popkultúrára? Miként állná meg a lábát a mai kor némileg megváltozott társadalmi viszonyai közt? Mit tanított nekünk szexről, barátságról, párkapcsolatokról, emberi viszonyokról? Mi történt a szereplőkkel azóta, mi várható a visszatérés kapcsán, és egyáltalán mit gondol a szériáról a magyar változat emblematikus szinkronszínésze, és mit gondol a rajongó, aki a mai napig bármikor képes újra belemélyedni a hat fiatal mindennapos, ám közel sem mindennapi kalandjaiba?

Szabados Ágnest legtöbben talán az RTL Klub híradójából ismerhetik, ugyanakkor ő a hazai irodalom népszerűsítésének egyik élharcosa, Lapozz a 99-re című podcastje, izgalmas és informatív interjúival, vagy olvasásra buzdító internetes kihívásai hiánypótló jelenség a magyar irodalomszerető közönség körében, ráadásul maga is a Jóbarátok széria feltétlen rajongója már évtizedek óta. Holl Nándor sokat foglalkoztatott színművész és szinkronszínész, aki egyik legemblematikusabb szerepében éppen Joey Tribbiani mindenkori magyar hangjaként tűnt fel, és akinek életét ezáltal szintén meghatározta a széria. A beszélgetés moderátora Kovács Krisztián, az Ectopolis.hu magazin főszerkesztője lesz, aki egészen gyermekkora óta a Jóbarátok-széria rajongója.

A rendezvény lebonyolítása: minden jegyvásárló az előadás napján a vásárláshoz használt e-mail címére fogja majd megkapni a közvetítés web-streaming online felületének linkjét, melyre egy egyszerű, szintén a levél által tartalmazott jelszóval tud majd belépni, az élő adás pedig ezt követően azonnal megtekinthetővé válik.

Résztvevők (4): Noémi_Zsófi_Tóvári P, HHajnus, ectopolis_hu U, Enola87 P

Kapcsolódó könyvek: Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Saul Austerlitz: A Jóbarátok-generáció

Kapcsolódó alkotók: Saul Austerlitz

2 hozzászólás

Karcok 48

ectopolis_hu U>!

Dean R. Koontz a szórakoztatóirodalom élő legendája. Az idén 75. évét betöltött szerző hátborzongató írásainak idehaza is óriási rajongótábora van, szinte kimondani is hihetetlen, hogy már 1965-től jelennek meg rendszeresen írásai nyomtatásban, az elmúlt több mint öt évtizedben pedig regényei sorra a bestsellerlisták csúcsát ostromolták.

A hivatalos számok szerint nagyjából 370-400 millió példányt értékesítettek világszerte a műveiből, amivel a világ húsz legolvasottabb írójának listáján is szerepel. Néhány évvel ezelőtt a 21. Század Kiadó gondozásában látott napvilágot legújabb, Jane Hawk-sorozata, melynek apropóján kérdeztük pályafutásáról, és az irodalmat és könyvkiadást érintő nézeteiről, Koontz pedig nagyon nagy kedvvel mesélt nekünk.
Tovább az interjúra: https://ectopolis.hu/interju/dean-r-koontz-az-amerikai-…

Kapcsolódó alkotók: Dean R. Koontz

1 hozzászólás
ectopolis_hu U>!

Az irodalmi Nobel-díjas John Steinbeckről kering egy történet, miszerint mikor életében először a lehető legnagyobb tudatossággal írt meg egy darabot, mely akár színpadon is megállná a helyét, akkor botor módon az elkészült kéziratot az íróasztala sarkán hagyta. Mikor visszaért a dolgozószobájába, papírfecniket látott mindenütt, az író hűséges kutyája ugyanis játékot látott a papírhalomban, és apró cafatokra tépte azt. Miután másodpéldánnyal nem rendelkezett a műből, így az elejétől volt kénytelen újraírni az egészet, és ebből született végül az Egerek és emberek című kisregény. Íme most további öt eset, melyekről biztosan nem hallunk irodalomórán.
Tovább a teljes cikkre: https://ectopolis.hu/irodalom/irodalmi-balszerencsek-5-…

Kapcsolódó alkotók: Stephen King · John Steinbeck · Ernest Hemingway · Lewis Carroll · Sylvia Plath · L. Frank Baum

ectopolis_hu U>!

Volt, aki a nemét kívánta elfedni, más arra használta alteregóit, hogy különböző műfajokban alkothasson, megint más azért döntött így, mert a kiadója csupán évi egy regény megjelenését engedélyezte neki saját nevén. Mindenesetre mi most összegyűjtöttünk 10 alkotót, akik saját nevükön is híresek ugyan, de némelyikük írói álnevén is meghódította a bestsellerlistákat.
Tovább a teljes cikkre: https://ectopolis.hu/irodalom/alkotoi-alteregok-10-iro-…

Kapcsolódó alkotók: Dean R. Koontz · Stephen King · Agatha Christie · Isaac Asimov · J. K. Rowling · Nora Roberts · Michael Crichton

ectopolis_hu U>!

Bár a kultúra bölcsőjeként egyértelműen Európát jelöli meg a történelem, fontos megemlíteni, hogy a világ legelső irodalma Mezopotámia mellett az ókori Egyiptomból származik. A két különböző – hieroglif és hieratikus – írás legelső összefüggő szövegei i. e. 27. századból eredeztethetők. Olyan híres „olvasmányokról” van szó, mint a Holtak könyve, mely valamikor i. e. 13. és 16. század közt íródott, és akkor még nem is beszéltünk a szájról-szájra terjedő, majd papirusztekercsekre íródott elbeszélésekről, Szinuhe, a hajótörött, vagy a két testvér történetéről.

Afrika a XX. század egzotikus, ám veszélyes színtere volt, nem hiába kalandoztak szavannáin vadakat és ihletet kergetve Nobel-díjas írók, mint Ernest Hemingway, vagy Jean-Marie Gustave Le Clezio, az elnyomás, a folyamatos háborúk, a korrupció, a rabszolgaság, a diktatúrák és kegyetlen népírtások pedig érthető módon a mai napig nyomasztják a lakosság lelkiismeretét, és éppen ezek azok a motívumok, melyekből a Fekete Kontinens íróinak témái is táplálkozni tudnak. Összegyűjtöttünk most Nektek 10 hamisítatlan afrikai regényt.
Tovább a listára: https://ectopolis.hu/irodalom/a-fekete-kontinens-hangja…

3 hozzászólás
ectopolis_hu U>!

Tavaly az indulás évfordulójára hosszabb cikkben emlékeztünk megy a gyermekkorunk olvasmányélményeit meghatározó Delfin-könyvek sorozatról, melynek során már pedzegettük, mennyiben járultak hozzá a Rószaszegi Miklós sorozatszerkesztő által rendkívüli alapossággal válogatott kötetek az irodalom szeretetéhez. Nos, alighanem a kalandregény az a formátum, mely az én generációmat képes volt berántani az olvasás ezerszínű világába, így aztán úgy gondoltam, érdemes lenne összeszednem azokat a műveket, melyek meghatározó jelentőséggel bírtak a könyvek szeretete felé vezető utamon.
Tovább a teljes cikkre: https://ectopolis.hu/irodalom/10-legendas-kalandregeny-…

Kapcsolódó könyvek: Edgar Rice Burroughs: Tarzan, a majomember · Robert Louis Stevenson: A kincses sziget · Mark Twain: Huckleberry Finn kalandjai · Jules Verne: Nemo kapitány · James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán

Edgar Rice Burroughs: Tarzan, a majomember
Robert Louis Stevenson: A kincses sziget
Mark Twain: Huckleberry Finn kalandjai
Jules Verne: Nemo kapitány
James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán
ectopolis_hu U>!

Az irodalomra is vonatkoztatható a világhírű filmkritikus Roger Ebert mondása, aki szerint a jó kritika minden esetben „relatív, és nem abszolút”. Ennek mentén nagyon nehéz lenne egy-egy konkrét regényt meghatározni, és azt mondani, hogy ez a művészet csúcsa, hiszen a minőség nem mérhető eladott példányszámokban. Valaha Harriet Beecher Stowe Tamás bátya kunyhója című művét tekintették a legnagyobb amerikai műnek, ám ez a kitüntetés olyan, mint egy vándorserleg, gyakorlatilag évtizedenként más regényt jelölnek meg az abszolút amerikai eposznak.
Tovább a listára: https://ectopolis.hu/irodalom/10-vilaghiru-mu-mely-paly…

Hirdetés
ectopolis_hu U>!

Az ember azt gondolná – némi képzavarral élve – hogy az irodalomtörténet nyitott könyv, holott telis-tele van rejtélyes alakokkal, elég, hacsak a Zabhegyező által remeteségre ítélt J. D. Salingerre, vagy a nyilvánosságtól teljesen elzárkózó Thomas Pynchonra gondolunk, de ugyanilyen rejtély Edgar Allan Poe halála, Sylvia Plath soha meg nem született második regénye, vagy Ernest Hemingway elveszett világháborús regényének kézirata. B. Traven nevét manapság már viszonylag ritkán emlegetjük, pedig világhírű művéből John Huston minden idők egyik legjobb kalandfilmjét készítette el, igaz, talán még ő maga sem tudta, egész pontosan, kitől is vásárolta meg a megfilmesítés jogait.
Tovább a teljes cikkre: https://ectopolis.hu/irodalom/bestsellereket-irt-megsem…

Kapcsolódó alkotók: B. Traven

ectopolis_hu U>!

Idén márciusban már 70 éve múlt, hogy 74 esztendős korában eltávozott közülünk az 1910 és 1930 közti időszak egyik leghíresebb írója, Edgar Rice Burroughs. Tekintve, hogy ma ünnepeljük a máig népszerű szerző születésének 145. évfordulóját, ennek kapcsán összegyűjtöttünk róla néhány érdekességet, sok tekintetben ugyanis alakja úttörőnek számít a XX. századi modern szórakoztatóirodalom berkeiben.
Tovább a teljes cikkre: https://ectopolis.hu/hirek/5-erdekesseg-tarzan-kitalalo…

Kapcsolódó alkotók: Edgar Rice Burroughs

2 hozzászólás
ectopolis_hu U>!

Az irodalomban az az egyik legklasszabb, hogy nincsenek határai: a könyveken keresztül megismerhetjük olyan etnikumok, nemzetek és kisebbségek írásait, akikkel esélyes, hogy a való életben talán sosem találkoznánk. Bár az európai irodalom sok szempontból egyfajta közös hangot képvisel, fontos hogy más, kevésbé előtérben lévő országokban alkotó szerzőkkel is megismerkedjen a nagyérdemű.

Hét olyan szerzőt hoztam a nagyvilág különböző tájairól, akik bizonyítják, hogy az irodalom valóban határok nélküli, és akiknek hála bebarangolhatjuk a Földet, megismerhetjük a miénktől oly különböző kultúrákat és emberi sorsokat, s mindezt úgy, hogy még a fotelből sem kell kimozdulnunk.
Tovább a teljes cikkre: https://ectopolis.hu/irodalom/sokszinu-vilag-sokszinu-i…

Kapcsolódó könyvek: Anauta Blackmore: Alea, az eszkimó lány · Lakatos Menyhért: Füstös képek · Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala · Pan-dji: Vádirat · Tommy Orange: Sehonnai · Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc

Anauta Blackmore: Alea, az eszkimó lány
Lakatos Menyhért: Füstös képek
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala
Pan-dji: Vádirat
Tommy Orange: Sehonnai
Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc
ectopolis_hu U>!

A XX. század meglehetősen viszontagságos, háborús összecsapásoktól és társadalmi forrongásoktól terhes évtizedei számos kiváló szakembert kényszerítettek arra, hogy saját hivatását feladva a megosztott világ két peremén vállaljon szerepet, és az élete kockáztatásával álljon be egy-egy választott politikai ideológia mögé. Akik túlélték a hidegháborút, nem egyszer vetették papírra saját tapasztalataikból merítkező történeteiket, melyeket mi már csupán izgalmas fikcióként értékelünk, holott sok esetben jóval többről van szó.

Korábban foglalkoztunk már olyan háborús regényekkel, melyeket frontot megjárt katonák vetettek papírra, mert kétségtelenül a háború a borzalmak olyan sötét mélysége, melyről hitelesen kizárólag az tud írni, aki saját bőrén tapasztalta meg a lőpor és a sár szagát, vagy a félelem érintését, és nincs ez másként azokkal sem, akik kémekről, és hírszerzési fortélyokról szőtt kalandos történeteikkel hódították meg az olvasók szívét. Következzék tehát most 6+1 világhírű író, akik titkosügyökként dolgoztak világsikerük előtt.
Tovább a teljes cikkre: https://ectopolis.hu/tortenelem/frederick-forsyth-es-me…