Dyta_Kostova 133


Kedvenc sorozatok: A Grál küldetés, A Térség, A Tudorok, Anjouk, Az elveszett flotta, Bűnös Budapest-ciklus, Courtney, Francia história, Imprimatur, Vámpírkrónikák, Vének háborúja, Viktoriánus-trilógia, Vörös lázadás

Kedvenc alkotók: Alastair Reynolds, Anne Rice, Bernard Cornwell, Harrison Fawcett, Jack Campbell, Péterfy Gergely, Philippa Gregory, Rakovszky Zsuzsa, Steven Saylor, Szécsi Noémi, Tompa Andrea

Kedvenc kiadók: Agave Könyvek, Athenaeum, Európa, Fiatal Írók Szövetsége, Magvető, Twister Media

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák
Martin Kay: Eastern
Acsai Roland: Csonthavazás
Ian Watson: Ian Watson teljes Warhammer 40000 univerzuma
Dacre Stoker – J. D. Barker: Dracul
Csobánka Zsuzsa Emese: Szépen ölni
Diana Gabaldon: Az idegen
Maurice Carême: Médua
Tomcsik Nóra: A változások kora
Edna O'Brien: Kis piros székek
Szántó Péter: A főhős meghal a végén
>!
2018. december 13., 14:44
>!
2018. november 14., 22:01
>!
2018. november 15., 22:52
>!
2018. december 1., 09:46
>!
2018. július 3., 06:40
>!
2018. február 21., 22:51
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
908 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632451862 · Fordította: Farkas Veronika

Maurice Carême: Médua Két kisregény

>!
2018. november 3., 19:21
>!
2018. október 13., 01:09

„Korrektúra: Kuti Veronika” – áll a második, javított kiadásban. Kuti Veronikát most legszívesebben leültetném egy asztalhoz, fölötte állnék A magyar helyesírás szabályaival, és ha az újrajavított kéziratnál is ennyi hibán átsiklik a tekintete, a vaskos kötet ejnye-bejnyét suttogna a fülébe, és esetleg meglegyintené a buksiját.
komolyra fordítva: ez a könyv szerkesztésért és korrektorért kiált. (A magánkiadásokkal jellemzően mindig ez van sajnos.) A történeten érződik (eddig) a Hölgyek öröme és a Downtown Abbey hatása, de maga a szöveg nem rossz, van lendülete, és ahogy halad előre, kíváncsivá tesz. Csak az a fránya szerkesztés, az egyik szereplő szálának túlsúlya, a cselekménybeli idő érzékeltetésének hibái, csak ezek ne lennének… A szerző egyáltalán nem tehetségtelen, de a fókuszpontja félrecsúszik, a cselekményt nem mindig a megfelelő csúcspontnál párbeszédesíti, máskor pedig jelentéktelen dolgokat dumálnak meg a karakterek. Tisztán érződik, hogy melyik figura a kedvence, vele foglalkozik a legtöbbet, és mindenki más vagy parkolópályára kerül, vagy hosszú időre eltűnik a cselekményből.
Nem adom fel, eldöntöttem, hogy mindhárom kötetet elolvasom, és igyekszem megkedvelni „a fiúkat”. De legszívesebben lobbiznék a harmadik kiadás mellett, amit gatyába rázhatok.

>!
2018. október 16., 21:46
>!
2018. szeptember 10., 22:19
Hirdetés

Utolsó karc

>!
Dyta_Kostova

Nagy az öröm most a házam táján, és még nagyobb a bizonyítási vágy, hogy az átdolgozandó regényem végül révbe érjen, és boldog olvasókra találjon. Az ünneplés még tart, hiszen az első betűk leütésétől számítva eltelt 10 év. Bár a szöveg 90 %-át 2014 és 2016 között írtam, rengeteg javításon, ki-és betoldáson átesett, megfordult néhány béta keze közt, és megjárt néhány pályázatot. Amikor épp nem versenyzett a megjelenésért, elküldtem néhány kiadónak, közülük volt, aki nem válaszolt, volt, aki elfelejtett, és akadt olyan is, aki tisztességesen végigolvasta, véleményezte, és rámutatott a hibákra, amelyek miatt még nem érzi kiadhatónak. Én pedig javítottam.
Nem volt mindig egyszerű.
2014-ben az első fejezetet magammal vittem a Fantasztikus kéziratok éjszakájára, és megszeppenve hallgattam, amint @Hackett értékeli, tanácsokat ad. Én pedig magamat összehúzva ültem, hogy azok az emberek, akiket én titokban, otthon olvasgatok, egyáltalán szóba állnak velem, mi több, tanácsokat adnak. Volt nagy megdöbbenés, áll-leesés. Ez úton köszönném meg a kezdeti instrukciókat neki :)
Aztán 2016-ban erőt vettem magamon, és befejeztem a könyvet. Illetve úgy gondoltam, hogy befejeztem. Közeledett az Aranymosás beadási határideje, és december 31-én még úgy gépeltem, hogy a billentyűket se láttam, hiszen el kellett készülni, be kellett küldeni. És lám, a ’17-es év elején az első részletem kikerült az oldalra, aztán a második is, én pedig azt hittem, hogy végre ott vagyok, ahol lennem kell, és talán révbe érek. Á, dehogy! A lektori szakaszban elhasalt a kézirat, én pedig úgy éreztem, hogy levagdosták a szárnyaimat. Hiszen annyit dolgoztam vele, olyan régóta megvan már az elképzelés, és halomban áll az a sok jegyzet, mindenféle papírfecni. Pont én ne jussak tovább?
Utólag csak megköszönni tudom @onsai -nak, amiért nem engedte át, hiszen a padlóra esés után erőt vettem magamon, szétbombáztam a kéziratot, és újra nekiestem.
Külön köszönet @Főnix_Astra -nak (legalábbis remélem Zoli, hogy te kezeled), amiért elolvastad és véleményezted, hogy javaslatokat tettél, és kertelés nélkül megmondtad, hogy még nem érzed kiadhatónak. Ez egy olyan visszautasítás volt, amiből csak tanulni lehet. Remélem, most nem vagy szomorú, én szeretettel gondolok rátok :)
Végül 2017-ben az első @TWISTER_MEDIA [bekezdés] pályázatra az éppen zajló javítások miatt csak 50 oldalt, a többi szövegrészt letagadva (mert mégiscsak cafatokban volt) neveztem be. Hogy akkor nem sikerült, az most már történelem. Ahogy az is, miként kell újra bekopogtatni ugyanazon az ajtón, és újra próbálkozni, soha nem feladni, mert ahogy a karakán fantáziaszülte úriember, aki a Dr. Emmett Brown névre hallgat már 1985-ben megmondta: „Ha az ember akarja, bármit elérhet a világon!”.
A munka persze még csak most kezdődik. Kíváncsian várom, milyen lesz egy mentorral, egy igazi szerkesztővel együtt dolgozni: átírni, kihúzni, betenni, szétszedni. És plusz nehezítésként még a két részesre tervezett könyv meg nem írt kötetét elkészíteni, majd egy kötetbe olvasztani.
A feladat nem kicsi, de nem lehetetlen. Hiszem, hogy most már képes leszek véghez vinni.
Remélem, hogy azoknak, akiknek most nem sikerült, a történetem tud némi támaszt, vagy vigaszt nyújtani, és motiválni fogja őket, hogy soha, de tényleg soha ne forduljanak vissza, és ne mondják azt, hogy „én itt befejeztem, nem csinálom többet”. De igen! Csináld, írjad, szedd szét, rakd össze százszor is, ha kell, mert tudom, hogy meg tudod csinálni!
Több shortlistre került személy neve volt ismerős számomra innen-onnan, többetekről tudom, hogy már rutinos pályázók vagytok. Jövőre szeretném, ha a nevetek ismét ott lenne a listán, ezért kérlek titeket, ne keseredjetek el, hanem nézzétek át azt a könyvet, és küldjétek be újra.
Még jelentkezem, de most megyek írni. Az erő legyen veletek! :)

http://bekezdes.twister.hu/2018/12/10/a-2018-as-bekezde…

8 hozzászólás