Dorqa 0
Kedvenc könyvek 23

Karen Blixen: Volt egy farmom Afrikában
Jókai Mór: A lőcsei fehér asszony
Vámos Miklós: Apák könyve
Dallos Sándor: A nap szerelmese
Dallos Sándor: Aranyecset
Spiró György: Fogság
James Clavell: Shogun
Roger Martin du Gard: A Thibault család
Ady Endre: Ady Endre versei: Sípja régi babonának
Szabó Magda: Ókút
Oscar Wilde: Az élet titka a művészet
Jules Verne: A rejtelmes sziget

Kedvenc sorozatok: Az elátkozott királyok, Francia história, Hat Tudor királyné

Kedvenc kiadói sorozatok: Európa Zsebkönyvek, Ikonikus nők

Kedvenc alkotók: Ady Endre, Alexandre Dumas, Csányi Vilmos, Daniel Arasse, Dragomán György, Erdős Virág, Ernest Hemingway, Gerald Durrell, J. R. R. Tolkien, James Clavell, Jane Austen, Jodi Picoult, Jókai Mór, Karen Blixen, Lion Feuchtwanger, Ljudmila Ulickaja, Maurice Druon, Orhan Pamuk, Oscar Wilde, Polcz Alaine, Robert Merle, Schäffer Erzsébet, Spiró György, Stefan Zweig, Steven Saylor, Szabó Magda, Tisza Kata, Umberto Eco, Vámos Miklós

Kedvenc kiadók: Európa, Kossuth, Magvető, Typotex


Aktuális olvasmányok

Natalie Livingstone: A Rothschild család asszonyai
Koniorczyk Borbála – Merker Dávid: Hosszúlépés Budapesten
Krúdy Gyula: Szindbád
>!
2022. december 23., 20:47
>!
2023. január 24., 09:25

Utolsó karc

Dorqa>!

„TROMBITÁS VENDÉGLŐ – (II., Retek u. 12.) Igen régi budai vendéglő, már a XVII. században is említik. Házát 1910-ben lebontották, s 1925-ben Guttenberg Antal megnyitotta a mai Trombitás Vendéglőt.
Az ŐSZI UTAZÁSOK A VÖRÖS POSTAKOCSIN című regényében a főhős, Rezeda Kázmér a Trombitásban evett pirítós kenyeret szerelmével.”

A Magyar Nemzeti Digitális Archívumban ezt olvashatjuk a Trombitásról:
„A Retek utcában volt egy több mint évszázados kocsma, nagy istállókkal, amit 1831-ben már fogadónak neveztek és fontos szereplője lett az 1848/1849-es szabadságharcnak. Görgey Artúr (Toporc, 1818. január 30. – Budapest, Lipótváros, 1916. május 21. 1848–49-es honvédtábornok, hadügyminiszter, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején több alkalommal a honvédsereg fővezére. Polgári végzettségét tekintve vegyész, és 1848 előtt e területen is kiemelkedő eredményeket publikált.) honvédseregének egy mozsárütege a Retek utca sarkán állt, és a legénység ebbe a vendéglőbe volt bekvártélyozva. A hagyomány szerint az esti takarodót fújó trombitást megölte egy osztrák ágyúgolyó, az ő emlékére kapta 1867 után a nevét a vendéglő. A cégéren még 1906-ban egy bádoglapra festett, veresnadrágos trombitás volt látható. Az 1925-ben alapított Trombitás, a Budapest Retek utca 12. szám alatt működött. Tulajdonosa Guttenberger Antal volt, akárcsak a hozzátartozó balatonlellei Trombitás panziónak. A Széll Kálmán tér (Moszkva tér) és a Fény utcai piac szomszédsága jelentős vendégforgalmat eredményezett. Sokan mindennap ott ebédeltek. Most az Il Treno olasz étterem és Pizzéria működik a helyén már negyedszázada.”

Kép:Trombitás vendéglő, 1930-as évek
Kép forrása: MKVM VF_28563_2/ VIP_28_a_E_O-ZS link

Kapcsolódó könyvek: Krúdy Gyula: Őszi utazások a vörös postakocsin · Bölcsics Márta – Csordás Lajos: Budapesti Krúdy-kalauz

Krúdy Gyula: Őszi utazások a vörös postakocsin
Bölcsics Márta – Csordás Lajos: Budapesti Krúdy-kalauz