Dominik_Blasir 100


Összes kitüntetés 110


Kedvenc könyvek 29

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Murakami Haruki: Kafka a tengerparton
Gabriel García Márquez: Száz év magány
George Orwell: 1984
Bartis Attila: A nyugalom
Ray Bradbury: Marsbéli krónikák – Kisregények és elbeszélések
Dan Simmons: Hyperion bukása
Alessandro Baricco: Mr. Gwyn
Cormac McCarthy: Nem vénnek való vidék
Donna Tartt: A titkos történet
Colum McCann: Hadd forogjon a nagyvilág

Kedvenc sorozatok: A királygyilkos krónikája, Az Első Törvény, Az Új Nap könyve, Drenai Saga, Élőhajók-ciklus, Ködszerzet, Korongvilág, Látnok-ciklus, Rigante-ciklus, Sandman: Az álmok fejedelme, Teremtő Alvin, Új-Crobuzon, Vaják

Kedvenc alkotók: Alessandro Baricco, Bartis Attila, Brandon Sanderson, China Miéville, Cormac McCarthy, Dan Simmons, David Gemmell, David Mitchell, Donna Tartt, Ernest Hemingway, J. R. R. Tolkien, Joe Abercrombie, Lionel Shriver, Orson Scott Card, Patrick Rothfuss, Ray Bradbury, Robin Hobb

Kedvenc kiadók: Ad Astra, Agave Könyvek, Delta Vision, Európa, Image Comics, Magvető, Tarandus

Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Jón Kalman Stefánsson: A halaknak nincs lábuk
Ray Bradbury: Októberi vidék
>!
2018. március 21., 08:10
>!
Typotex, Budapest, 2017
350 oldal · ISBN: 9789632798875 · Fordította: Patat Bence
>!
2018. február 7., 18:32
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634192855 · Fordította: Pék Zoltán, Galamb Zoltán, Török Krisztina
Hirdetés

Utolsó karc

>!
Dominik_Blasir 

És akkor értékeljük könyves szempontból (is) az évet.

Statisztikailag egyértelműnek tűnik, hogy idén talán minden korábbinál többet olvastam (mire nem jó a mesterképzés!) – számszerűsítve közel kétszáz könyvet, lényegében hatvanezer oldalt –, ami egyrészt nagyon soknak tűnik, másrészt pedig érzem is magamon. 2015 végén már egyszer elhatároztam, hogy az akkori 40ezernél nem akarok fentebb menni, de most újfent nem bánom, hogy jövőre erős csökkenés várható a számokban (helló, munkahely).

A torzítás ezúttal is bőven jelen van a statisztikában, köszönhetően annak a 60 képregénykötetnek, amit elolvastam idén. Ez újfent rekordnak tűnik (köszönöm, Eaglemoss), de izgatottan várom, hogy jövőre ez a szám mennyire fog csökkenni (sajnos a beszerzésekben inkább csak növekedés várható, ugye, kedves Hachette). Az biztos, hogy miután az Eaglemoss-sorozattal is alig tudom naprakészen tartani magamat, a Hachette-Marvelnél ezt már nem tűzöm ki célul – inkább a nem-szuperhősös szekciót kellene erősítenem.

És ha már célok, a nem-fantasztikus (lényegében szépirodalom és krimi) szekció arányai tovább romlottak (most olyan 35% körül mozog), vagyis nemhogy növelni nem sikerült, inkább csökkent – persze ez érzésre inkább a sok olvasás következménye, ahol a „plusz” olvasások a fantasztikus pótlásoké lettek, de szám szerint nem biztos, hogy csökkentek a nem-fantasztikus olvasmányaim.

Miközben az 'év legjobbjai' polcomat raktam össze, megállapítottam, hogy a sok olvasás kissé elcsúsztatta az arányaimat is, pontosabban: túl sok olyan könyvre tudtam időt áldozni, ami nélkül meglettem volna. Arányaiban jelentősen növekedett a „középszerű” és hasonló jelzőkkel illethető olvasmányok száma, ami az én hangulatomnak sem tett jót, legalábbis azt érzem, hogy sosem volt ilyen gyenge évem, ami az igazán jó könyveket illeti. Ez persze számszerileg nincs így (ld. lentebb a polcon, ahol nagyon nehéz dolgom volt 20-ra korlátozni a könyveket), de mégis keveselltem a kiemelkedő és lenyűgöző könyveket (különösen pl. fantasy-ben, ahol 2016 után ’17 elég gyengének érződött, de sci-fi-nél is valahogy túl sok csalódás és „meh” akadt).
A konkrétumokat illetően pedig itt az említett, képregényes szekcióval bővített polc: https://moly.hu/polcok/2017-legjobbjai-2

Nem is maradt más hátra, mint hogy mindenkinek könyvekben és olvasásban gazdag, boldog új évet kívánjak. Úgyhogy: boldog új évet!

1 hozzászólás