dokijano 144


Hirdetés

Aktuális olvasmányok

Garaczi László: Nincs alvás!
Steven Pressfield: Az afgán hadjárat
Pethes Mária: Lelkem Atlantisza
Szilvási Lajos: Riadó a tárnák felett
Charles FitzRoy: Reneszánsz Firenze napi öt forintból
Benkő László: A táltos fia
Aiszóposz: Aiszóposz meséi
Elisa Ferri – Maria Cristina Peccianti: Come si dice…?
Berki Zoltán – Kovács Attila Gyula (szerk.): Az Országos Kéktúra turistakalauz – Visegrádtól az Írott-kőig
Antalffy Tibor: Mi volt előbb?
Tomáš Borec: Jó napot, Ampère úr!
Szinnyei Ferenc: Arany János
Rudyard Kipling: A pillangó / The Butterfly
Hankiss Elemér: A Tízparancsolat ma
Gerald Durrell: Szamártolvajok
Jules Verne: Az aranyvulkán
Jules Verne: A francia zászló
Miskolczi Miklós: Elvtársaim ingben, glóriában
Öveges József: A legújabb kor fizikája
Egmont Colerus: Az egyszeregytől az integrálig
Betty Edwards: Jobb agyféltekés rajzolás
S. Deon – S. Pistolesi – N. Romanelli: Il viaggio di Laurent
Lillian Hellman: Pentimento
Laura Mattioli – Paolo Cassiani: Facile Facile A0
Suzanne Branciforte – Elvira G. Di Fabio: Parliamo italiano!
Arany János: A magyar irodalom története rövid kivonatban
Bogdán Ágnes (szerk.): Abszolút semmi köze a szexhez
Jack Olsen: A szörny
Drabant András: A rajzolás alapjai
Boda Gyula: Itthagy-lak
Mikszáth Kálmán: Akli Miklós
Jósika Miklós: Abafi
Avery Corman: Kramer kontra Kramer
Henry James: Maisie tudja
Erbszt András: Gerinc fájdalom nélkül
>!
2019. január 17., 18:05
>!
Pesti Szalon, Budapest, 1992
138 oldal · ISBN: 9637994297
>!
2019. január 9., 23:40
>!
Aquila, Budapest, 2007
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636795832 · Fordította: Nitkovszki Stanislaw
>!
2019. január 12., 12:49
>!
2019. január 2., 21:11
>!
Scolar, Budapest, 2011
144 oldal · ISBN: 9789632442709 · Fordította: Jutai Péter

Benkő László: A táltos fia Történelmi regény a kalandozások korának első évtizedéből

>!
2018. augusztus 7., 21:30
>!
Lazi, Szeged, 2012
374 oldal · ISBN: 9789632671666
>!
2018. szeptember 12., 22:15
>!
2018. augusztus 7., 20:40
>!
Giunti Demetra, Firenze, 2008
128 oldal · ISBN: 9788844035877

Antalffy Tibor: Mi volt előbb? Isten vagy ősrobbanás?

>!
2018. július 5., 15:20
>!
2017. december 24., 12:57
>!
2017. december 6., 18:00
>!
Franklin-Társulat, Budapest, 1909
166 oldal
>!
2017. április 21., 17:00
>!
2017. április 8., 18:36
>!
Gulliver, Budapest, 1994
128 oldal · ISBN: 9638466057 · Fordította: Kresznóczki Ágnes
>!
2017. március 17., 19:10
>!
2017. március 3., 19:58
>!
Franklin-Társulat, Budapest
220 oldal · Fordította: Gaál Mózes
>!
2015. november 21., 17:15
>!
Művelt nép, Budapest, 1952
252 oldal · keménytáblás

Betty Edwards: Jobb agyféltekés rajzolás A kreativitás fejlesztésének ösztönző, gyakorlatias kézikönyve

>!
2015. október 1., 14:00
>!
2015. április 22., 20:30
>!
2016. január 4., 22:41

Bogdán Ágnes (szerk.): Abszolút semmi köze a szexhez Kortárs dán elbeszélők novellái

>!
2016. március 11., 10:59
>!
2016. március 6., 14:21
>!
Sport, Budapest, 1968
272 oldal · Fordította: Vitray Tamás
>!
2016. március 6., 20:17

Boda Gyula: Itthagy-lak A Donig és vissza

>!
2016. március 6., 13:58

Mikszáth Kálmán: Akli Miklós cs. kir. udvari mulattató története

>!
2016. január 12., 10:40
>!
Aquila, Budapest, 1994
234 oldal · ISBN: 9638276118
>!
2016. január 11., 13:49
>!
Kossuth, Budapest, 2007
188 oldal · ISBN: 9789630949590
>!
2016. január 1., 11:00
>!
Európa, Budapest, 1981
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630738554 · Fordította: Gy. Horváth László
7 hozzászólás
>!
2016. január 1., 11:00
2 hozzászólás

Erbszt András: Gerinc fájdalom nélkül A hát- és derékfájás okainak és kezelésének közérthető kézikönyve

>!
2016. január 1., 11:00
Hirdetés

Utolsó karc

>!
dokijano 
Irodalmi gasztronómia

Rónaszegi Miklós indiánregényében olvasom:

„[Az elejtett bölények] Egy részéből ott helyben sül majd a pecsenye, más részét a táborban maradt öregek és betegek kapják, megint más részét pedig tartósítják: abból készül a híres indián konzerv, az erdei bogyókkal összefőzött, megszárított pemmikán.”

    A pemmikán észak-amerikai indián eredetű étel és tartósítási módszer. Az indiánok húsbőség idején így tárolták a felesleget főleg a téli időszakra. Később a sarkkutatók is átvették a módszert és így készítettek maguknak jól eltartható, tápláló és egyben a skorbut ellen is védő élelmiszertartalékot.

    A pemmikán fő összetevője a vadhús (főleg bölény, gímszarvas, jávorszarvas), amit napon vagy tűz mellett keményre szárítottak és kövekkel apróra törtek, majd faggyúval kevertek, és ebbe a masszába bogyós növények termését is belegyúrták.
    Természetesen elsősorban a fölös mennyiségben rendelkezésre álló alapanyagok határozták meg az összetételt, de ünnepi célokra ritkább, nehezebben hozzáférhető alkotórészeket is felhasználtak az indiánok. A legértékesebbnek a főleg sovány hús és a csontvelő keverékéből készült pemmikánt tartották.

[Forrás, és további érdekességek: https://hu.wikipedia.org/wiki/Pemmik%C3%A1n]

Kapcsolódó könyvek: Rónaszegi Miklós: A Sánta Bölény

Rónaszegi Miklós: A Sánta Bölény
6 hozzászólás