Csorba_Győző_Könyvtár  UKarcok 728

Csorba_Győző_Könyvtár U>!
Pécsiek gyülekezete

Jó hírünk van! 2021. június 15-től újra várja Olvasóit a Minerva Fiókkönyvtár, így a Csorba Győző Könyvtár városi hálózata ismét 6 helyszínen nyújt könyvtári szolgáltatásokat Pécs város lakossága számára. A Pécsi Kulturális Központ épületében (Veress Endre utca 6.) található intézményegységünk állományát az elmúlt hetekben kollégáink újrarendezték, és kialakítottak egy gyermekkönyvtári kuckót is.
link

Csorba_Győző_Könyvtár U>!
Nincs időm olvasni kihívás! #12honap12konyv

A „Nincs időm olvasni” júniusi kihívásához elkészült a könyvajánló listánk, amelyben szépirodalmi és ismeretterjesztő művek egyaránt szerepelnek.

https://moly.hu/polcok/nincs-idom-olvasni-junius-egy-konyv-amiben-idos-embere-embereke-a-foszerep-2021

Kellemes olvasást kívánunk!

|könyvajánló |könyvtár

Csorba_Győző_Könyvtár U>!
Könyvtárba járunk!

Ma van a környezetvédelmi világnap. Már számos fiatal aktivista van a világban (Magyarországon is!), akik bátran kiállnak és különböző akciókat szerveznek. Ők elérték, hogy egyre többen foglalkozzanak a környezetvédelemmel. Merjetek küzdeni ti is, tegyetek ti is a Földért!
Az alábbi linken egy olyan könyvválogatást találtok, amely segít megérteni a téma fontosságát és számos ötletet kínál, hogy ti is igazi környezetvédőkké, kis aktivistákká válhassatok!
link

Kapcsolódó könyvek: Pászti Amina: Glóbi kalandjai · Szabó Róbert Csaba: Vajon Nagyi és az aranyásók · Valentina Giannella: Greta vagyok · Dela Kienle: A világ műanyag nélkül · Jess French: Micsoda pazarlás! · Loll Kirby: Mi mentjük meg a Földet!

Pászti Amina: Glóbi kalandjai
Szabó Róbert Csaba: Vajon Nagyi és az aranyásók
Valentina Giannella: Greta vagyok
Dela Kienle: A világ műanyag nélkül
Jess French: Micsoda pazarlás!
Loll Kirby: Mi mentjük meg a Földet!
Csorba_Győző_Könyvtár U>!

125 évvel ezelőtt, 1896. június 3-án adták át hivatalosan az akkori Erzsébet-tér – azóta Sétatér, Felső Sétatér – jellegzetes, turisztikailag mindig is hangsúlyos épületét, a Kioszkot, mely napjainkban is – eredeti funkciójának megfelelően – hangulatos nyári kerthelyiségként működik sok pécsi örömére. Alábbi írásunk a Csorba Győző Könyvtár Helyismereti Gyűjteményének fotótárában őrzött képeslapok és felvételek alapján mutatja be e vendéglátóhely történetének néhány válogatott pillanatát a kezdetektől az 1960-as évek végéig.

link

|Pécs |helyismeret

Csorba_Győző_Könyvtár U>!
Pécsiek gyülekezete

10+1: Idővonal kvíz – Június
A Csorba Győző Könyvtár történelmi időutazásra hívja játékos kedvű Olvasóit. Ha szeret játszani, töltse ki online a 10+1 kérdésből álló Idővonal kvízünket:

link

A kvíz beküldési határideje: 2021.06.30.
A legtöbb helyes megfejtést beküldők között minden hónap végén könyvjutalmat sorsolunk ki.

|könyvtár |Idővonal |kvíz

Csorba_Győző_Könyvtár U>!
Pécsiek gyülekezete

Változások a Könyv(fu)tár szolgáltatásban!
Június 1-től változik a Csorba Győző Könyvtár Könyv(fu)tár szolgáltatása. A könyvtárak újranyitásával a szolgáltatásban kölcsönzött dokumentumok határideje 1 hónap, amely kétszer hosszabbítható (amennyiben nincsen előjegyzés a dokumentumra). Kísérőlevelünk minden esetben tartalmazza a kért dokumentumok kölcsönzési idejének lejáratát.
link

Csorba_Győző_Könyvtár U>!

Ma már június van, így új irodalmi kvízzel jelentkezünk. Köszönjük Lőrincz L. Lászlónak, hogy személyesen közreműködött a kérdések kidolgozásában. Reméljük, olvasóinknak is izgalmas ez a forma, amikor a szerző maga fogalmazza meg a kvíz-kérdéseket életművéről.
Megtisztelő számunkra, hogy Lackfi János után Leslie L. Lawrence is csatlakozott intézményünk játékához! Folytatása következik! Hogy kivel? Legyen meglepetés!
✅ Júniusi kvízünk itt érhető el: https://www.csgyk.hu/irodalmi-kviz-junius-0
(A szerző néhány éve intézményünk vendége volt, az alábbi képet akkor készítettük.)

Csorba_Győző_Könyvtár U>!
Pécsiek gyülekezete

FIGYELEM! Meghökkentő lények lepték el a Körbirodalom Gyerekkönyvtárunk kiállítóterét. Hogy kik vagy mik ezek és honnan jöttek? Ki tudja? Gyertek és nézzétek meg, ti is kitalálhatjátok, csak a fantáziátokat kell szabadjára engedni! Ha nem sikerül rájönni a rejtélyre és kíváncsiak vagytok a történetükre, részesei lehettek egy titokzatos expedíciónak, melynek a legvégén végén fény derül a titokra! A kiállítás 4 részből áll, először érdemes önmagukban megnézni a tárgyakat, és megalkotni a saját véleményedet. Ízelítőül bemutatjuk a kiállítást egy videóval is!
https://www.youtube.com/watch…

Csorba_Győző_Könyvtár U>!

Induljon ez a hét is sok olvasással és egy kis jósággal. Mindenkinek szüksége lehet rá. Várjuk Önöket könyvtárainkban!

Csorba_Győző_Könyvtár U>!
Pécsiek gyülekezete

Utazás a száz évvel ezelőtti Pécsre – Kultúrtörténeti barangolás a Csorba Győző Könyvtár Helyismereti Gyűjteményében.

Az olvasótáborunk célja, hogy öt nap során összefüggő és életteli képet mutasson meg Pécs művelődéstörténetéről és a pécsiek mindennapi életéről a szerb megszállás vége és a második világháború kitörése közötti két évtizedben. Ez a korszak a városunk történetében politikai, gazdasági, városszerkezeti és kulturális szempontból egyaránt meghatározó, mozgalmas és igen színes periódust jelent. Némely esemény (így az Erzsébet Tudományegyetem Pécsre költözése 1923-ban és a Bauhaus építészeti iskola pécsi alkotói) része a pécsi általános emlékezetnek, de a korszak mindennapjai (a társadalmi egyenlőtlenségek, művelődési és szórakozási lehetőségek stb.) bizony kevéssé ismert területnek számítanak.

A gyakorlati cél az, hogy a legfrissebb kutatási eredményekre támaszkodva, újszerű módszertan alkalmazásával, a közgyűjteményekben őrzött források, korabeli újságok, fényképek, filmfelvételek, valamint a 21. század adta digitális eszközök segítségével megidézhessük a résztvevők számára a kor mindennapjait.

Közös szellemi kalandunk során ráhangolódunk az egyes témákra (pl. szórakozási lehetőségek, városszerkezet fejlődése, épített örökségünk), majd közösen alkotunk a kort idéző tartalmakat, szituációkat. Végül megkeressük azokat a kapcsolódási pontokat, melyek összeköthetnek minket száz évvel ezelőtt élt elődeinkkel.

A program helyszíne a Tudásközpont, de egy-egy program számára a Várostörténeti Múzeumban és a Megyei Levéltár Rét utcai épülete ad helyet. A korszak legfontosabb építészeti emlékeivel a belvárosi séta során ismerkedünk meg.

A tábort 7-8. osztályos, 13-15 éves tanulók részére hirdetjük meg.
Maximális létszám: 15 fő
A program időpontja: 2021. augusztus 9–13. (hétfő – péntek), minden nap 8.00 – 16.00 óra
Jelentkezési határidő: 2021. június 15.
A részvétel díjtalan. A tábor a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Jelentkezés és további információ: 72/501-690 / 28055 • baranyaihelyismeret@gmail.com

|felhívás