Csorba_Győző_Könyvtár  UUtolsó kihívás

Csorba_Győző_Könyvtár U>!

Őszi Könyvtári Napok a Csorba Győző Könyvtárral olvasós

Elolvasandó könyvek száma5
Elkezdődött2020. október 7., 15:14
Jelentkezés vége2020. november 30., 23:45
Véget ér2021. január 31., 23:45

A Csorba Győző Könyvtár október 5-én indította el az Őszi Könyvtári Napok című rendezvénysorozatát, amely számos irodalmi programmal várja az olvasókat online és offline egyaránt. A programjaink között lesznek író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, gyermekkönyvtári programok, szakmai rendezvények.

Ebben a kihívásban meghívott vendégeink könyvei közül kell olvasni: legalább 5 db könyvet 5 különböző szerzőtől. A teljesítéshez 5 db olvasási (vagy "én és a könyv") link szükséges.
– Minden olvasásnak a kihívás kezdete utáninak kell lennie. Újraolvasás ér.
– Saját könyvek, alkotások érnek, a szerkesztések és fordítások ebben a kihívásban nem játszanak.

A következő szerzőktől válaszható 1-1 könyv:

Bán Mór
Benedek Szabolcs
Bosnyák Viktória
Csordás Gábor
Háy János
Kiss Tibor Noé
Lackfi János
Méhes Károly
Milbacher Róbert
Nyulász Péter
Szentendrei Judit
Szvoren Edina

|ŐsziKönyvtáriNapok

Kapcsolódó alkotók: Méhes Károly · Bán Mór · Lackfi János · Benedek Szabolcs · Háy János · Csordás Gábor · Bosnyák Viktória · Nyulász Péter · Milbacher Róbert · Szvoren Edina · Kiss Tibor Noé · Szentendrei Judit

1 hozzászólás

Karcok 589

Csorba_Győző_Könyvtár U>!
Pécsiek gyülekezete

Háy János: A cégvezető – könyvbemutató beszélgetés

Csorba Győző Könyvtár (Tudásközpont)
2020.10.27. – 17:00

Könyvbemutató beszélgetés az Őszi Könyvtári Napokon Háy Jánossal, akit Bérczes László Jászai Mari-díjas rendező, szerkesztő kérdez majd.

Azt kérded, mi közöd hozzá? Te is cégvezető vagy, akár van bejegyzett céged, akár nincs, mert azt az embert, aki vagy, te vezeted. A cégvezető a te életed könyve. Rólad szól és a barátaidról, meg a rokonaidról, az osztálytársaidról, a gyerekeidről és a szüleidről. A cégvezető a helyes és helytelen döntéseid könyve, a céljaid és céltalanságaid, a cselekvésed és a tehetetlenséged könyve.

A rendezvényen könyvvásárlásra és dedikálásra is lesz lehetőség.
A rendezvény ingyenes, regisztráció nem szükséges.

|Pécs |ŐsziKönyvtáriNapok

https://www.csgyk.hu/hay-janos-cegvezeto-konyvbemutato-…

Kapcsolódó alkotók: Háy János

Csorba_Győző_Könyvtár U>!

Tájékoztatjuk Olvasóinkat, hogy Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár és Pinokkió Gyermekkönyvtárunk jelenleg csőtörés miatt ZÁRVA tart. A hiba elhárításán dolgozunk, a zárvatartás idejére természetesen nem számítunk fel késedelmi díjat.

A kellemetlenségekért elnézést kérünk!

Csorba_Győző_Könyvtár U>!
Pécsiek gyülekezete

Körbirodalmi lépegető – olvasási kihívás

A cél, hogy egy éven belül (2020. október 10. – 2021.október 09.) minél több könyvet elolvass. A könyveket egy előre megadott listából kell kiválasztanod. Aztán jöhet az olvasás!

A könyvek elolvasásával pontokat lehet szerezni, amelyekkel egyre feljebb juthatsz a körbirodalmi ranglétrán. A Körbirodalomban a könyvek gerincén jelöltük a versenyben részt vevő olvasmányokat. Ha nem találod a polcon, ezeket könyveket a szokásos módon tudod előjegyezni. Segítségként, a könyvtárosok korosztályonként csoportosították az olvasnivalókat, de ez csupán ajánlás, a pontgyűjtésnél ennek nincs jelentősége.

Az alábbi szinteket lehet elérni a pontok gyűjtésével:

Varázslótanonc (1-10 pont)
Betűbűvölő (11-20 pont)
Könyvigéző (21-30 pont)
Varázsolvasó (31-40 pont)
Könyvmágus (40+ pont)

Tudj meg többet itt: https://gyermekkonyvtarak.csgyk.hu/category/lepegeto/

Csorba_Győző_Könyvtár U>!
Pécsiek gyülekezete

Pécsi írók hete a Csorba Győző Könyvtárban

Az Őszi Könyvtári Napok rendezvénysorozatának keretében a Csorba Győző Könyvtár október harmadik hetében városunkhoz kötődő szerzők könyvbemutatóival, irodalmi beszélgetésekkel várja az olvasókat. A szerencsére igen széles pécsi irodalmi palettán minden évben sok új kötet jelenik meg. Ebben az évben is több szerző jelentkezett új könyvvel.

OKTÓBER 19.
Beszélgetés Csordás Gáborral
Csordás Gábor, a Jelenkor korábbi főszerkesztője idén ünnepelte 70. születésnapját. A mostani beszélgetésben szóba kerülnek majd az elmúlt évtizedek fordulópontjai, jelentősebb eseményei, a pécsi irodalmi élet és persze a Jelenkor. A szerzővel a Jelenkor jelenlegi főszerkesztője Ágoston Zoltán beszélget.
Helyszín és időpont: Művészetek és Irodalom Háza (Széchenyi tér 7-8.), 18.00

OKTÓBER 20.
Beláthatatlan táj – könyvbemutató beszélgetés Kiss Tibor Noéval
Éjszakai fények az autópályán, csillagok az égbolton, villódzó tévékészülék, egy bárpult tükröződései – nyugtalanító, mozaikszerű képek adják a Beláthatatlan táj nyitányát. Egy huszonéves lány az autóbalesete után öntudatlan állapotba kerül, apja hol a betegágya mellett virraszt, hol a baleset nyomait kutatja. Az autópályához közeli településen egy fiatal testvérpár él, együtt, egymás mellett, két szobában, de élhetnének akár két külön kontinensen is. Ők négyen a könyv főszereplői és egyben elbeszélői is, akik ismeretlen helyzetben találják magukat, az életükről alkotott fikciójuk felkavarodik és átrendeződik.
Az októberben megjelenő könyv szerzőjével Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője beszélget.
Helyszín és időpont: Tudásközpont, konferenciaterem, 18.00

OKTÓBER 21.
Milbacher Róbert Angyali üdvözletek című kötetének bemutatója
„Mi lenne, ha nem Jézust, hanem Keresztelő Jánost tekintenénk megváltónak? Az Angyali üdvözletek ezt a bibliai eredetű kérdést járja körül háromféleképpen. A Milbacher Róbert új regénye Zakariás alakján keresztül a hit és a hitetlenség, az emberi és az isteni illékony és egyszersmind áthághatatlannak tűnő távolságával, a szentség elviselhetetlen rettenetével szembesíti az olvasót. Férfi és nő egymásrautaltságán, szenvedéseiken és örömeiken keresztül bemutatja, milyen sokféleképpen élhető meg mindaz, amit sajátosan emberinek nevezünk a vágyott vagy tagadott istentapasztalat fényében."
A szerzővel Beck Zoltán beszélget.
Helyszín és időpont: Tudásközpont, konferenciaterem, 17.00

OKTÓBER 22.
Író-olvasó találkozó Benedek Szabolccsal és Méhes Károllyal
06 – két szám, ami biztosan szóba fog kerülni ezen az eléggé rendhagyó irodalmi esten. Benedek Szabolcs és Méhes Károly: két kortárs író, akik irodalmi munkásságuk mellett aktívan ápolják még kamaszkorukból eredő rajongásukat a futball, illetve a Forma-1 iránt. A közelmúltban egy-egy fontos könyv került ki a kezük közül: Benedek Szabolcs – Ballada egy csapatról – a ’86-os világbajnokságon részt vett magyar válogatott története.
Méhes Károly – Száguldó magyarok – Szisz Ferenc, Hartmann László, Kesjár Csaba és Baumgartner Zsolt pályafutása
Ja, és a 06? Ha valaki nem tudná, e két szám mit takar, a helyszínen kiderül!
Helyszín és időpont: Tudásközpont, konferenciaterem, 17.00

https://www.csgyk.hu/pecsi-irok-hete-csorba-gyozo-konyvtarban

|Pécs |ŐsziKönyvtáriNapok

Csorba_Győző_Könyvtár U>!

Tudtad-e❓
… hogy a Tudásközpont belső terében helyezkedik el a földszinttől a negyedik emeletig a Zsolnay csempékkel burkolt Kaptár.
Nagy Márta, Ferenczy Noémi-díjas pécsi keramikusművész alkotta a 600 négyzetméternyi központi tér több mint 60 ezer darabból álló, 19 különböző színt tartalmazó szivárvány-díszítését.
A Kaptár Zsolnay burkolata a legnagyobb egyedi tervezésű, egybefüggő kerámiaburkolat a modern magyar építészetben – ehhez hasonló méretű és minőségű burkolatokat a századelőn készített a pécsi gyár. Az új burkolatban immáron megjelenik a Zsolnay egyedi, védett technológiája, az eozin is, ám a porcelánmanufaktúra új színeket, árnyalatokat is kifejlesztett a művészi elképzelések megvalósítására.
Az alkotás színeiben az univerzumot idézi fel. A különböző részek a földi létet, a napfelkeltét, az eget, a galaxist, valamint magát a Napot szimbolizálják. A csempék felrakása több hónapig tartott. A kész mű értéke meghaladja a százmillió forintot.

Csorba_Győző_Könyvtár U>!
Pécsiek gyülekezete

Akiben én lakom – Kortárs magyar gyerekversek

Az Apáczai Csere János Fiókkönyvtárba érkező vándorkiállítás a gazdag magyar gyermekirodalomból válogat, annak is legfrissebb vonulatából, az ezredforduló óta született, formailag, tematikailag megújult versterméséből.

A Petőfi Irodalmi Múzeum közel harminc kortárs szerző gyermekverseiből készített összeállítását elsősorban a kisiskolás (6–12 éves) korosztálynak ajánljuk, de fiatalabbak és idősebbek (szülők, nagyszülők) is élvezni fogják a kedves, vicces, elgondolkodtató, esetenként bölcs szövegeket. A tematikusan csoportosított versek a korosztályt foglalkoztató kérdéseket járják körül – ki vagyok én, hol a helyem a családban, az iskolában, milyennek látom a környező világot, miért szeretem az állatokat – de az irodalmi játékokon (pl. Petőfi és Weöres Sándor verseinek megidézésén) keresztül a magyar irodalmi hagyomány jelenvalósága is megtapasztalható.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A kiállítás megtekinthető 2020. november 4-től december 1-ig, a könyvtár nyitvatartási idejében.

|Pécs |ŐsziKönyvtáriNapok

Hirdetés
Csorba_Győző_Könyvtár U>!
Pályázatok

A 10 éves a Tudásközpont című irodalmi pályázat eredményhirdetése

Október 14-én került sor a Csorba Győző Könyvtár és a Jelenkor folyóirat közös irodalmi pályázatának eredményhirdetésére a Tudásközpontban. A nyáron kiírt pályázatot vers és novella kategóriában a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont 10. születésnapja alkalmából hirdettük meg, amelynek hívószavai a könyv, a könyvtár és az olvasás voltak.

A pályázatra 16 éven felüli alkotók jelentkezhettek egy verssel és/vagy novellával maximum 10.000 leütés terjedelemben. A szeptember 20-ai határidőre nagy örömünkre kategóriánként 258 novella és 134 vers, összesen 392 pályázat érkezett 378 pályázótól. Alkotásokat az ország számos részéről, szinte minden megyéből, közel 100 településről küldtek, sőt még határon túlról is Romániában, Szerbiából, Szlovákiából.

A pályaműveket Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője, Szvoren Edina, József Attila- és Libri irodalmi díjas író és Miszler Tamás, a Csorba Győző Könyvtár igazgatója bírálták. Ahogy a zsűri is elmondta, szívmelengető volt számos pályázatnál olvasni, hogy a könyvek milyen sokat, sokszor kapaszkodót jelentenek a pályázóknak, s hogy a könyvtár ma is fontos helyszíne az életüknek.

A pénzdíjas pályázat Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kulturális Bizottsága támogatásával valósult meg. A díjazottak a Líra Könyvesbolt jóvoltából könyvutalványban is részesültek.

Minden résztvevőnek és díjazottnak ezúton is gratulálunk!
A nyertes pályaművek a Tudásközpont aulájában és itt olvashatóak: https://www.facebook.com/baralib/posts/3825562607462177
A díjátadó és az azt megelőző beszélgetés az alábbi linken visszanézhető:
https://www.youtube.com/watch…

NYERTESEK:

Különdíj:
Lajtos Nóra: Az olvasás poézise

Vers kategóriában:

I. helyezett:
Halmai Tamás: Olvasatok

III. helyezett:
Veszprémi Szilveszter: Pláza a Meki mögött

Novella kategóriában:

I. helyezett:
Térerő Gizella: Szép Selymes Loadingom

Megosztott II-III. helyezett:
Vas Máté: Példázatok
Szepesi Kornél: Egy gyáva pillanat

|ŐsziKönyvtáriNapok

Csorba_Győző_Könyvtár U>!
Pécsiek gyülekezete

Milbacher Róbert Angyali üdvözletek című kötetének bemutatója

2020. október 21. 17.00
Csorba Győző Könyvtár

„Mi lenne, ha nem Jézust, hanem Keresztelő Jánost tekintenénk megváltónak? Az Angyali üdvözletek ezt a bibliai eredetű kérdést járja körül háromféleképpen.
Milbacher Róbert új regénye Zakariás alakján keresztül a hit és a hitetlenség, az emberi és az isteni illékony és egyszersmind áthághatatlannak tűnő távolságával, a szentség elviselhetetlen rettenetével szembesíti az olvasót. Férfi és nő egymásrautaltságán, szenvedéseiken és örömeiken keresztül bemutatja, milyen sokféleképpen élhető meg mindaz, amit sajátosan emberinek nevezünk a vágyott vagy tagadott istentapasztalat fényében."

Az íróval Beck Zoli beszélget.

https://www.csgyk.hu/milbacher-robert-angyali-udvozlete…
https://www.facebook.com/events/800283500723050/

|Pécs |ŐsziKönyvtáriNapok

Kapcsolódó könyvek: Milbacher Róbert: Angyali üdvözletek

Milbacher Róbert: Angyali üdvözletek

Kapcsolódó alkotók: Milbacher Róbert

Csorba_Győző_Könyvtár U>!
Pécsiek gyülekezete

Beszélgetés Csordás Gáborral

Csordás Gábor, a Jelenkor korábbi főszerkesztője idén ünnepelte 70. születésnapját. A mostani beszélgetésben szóba kerülnek majd az elmúlt évtizedek fordulópontjai, jelentősebb eseményei, a pécsi irodalmi élet és persze a Jelenkor. A szerzővel a Jelenkor jelenlegi főszerkesztője Ágoston Zoltán beszélget.

Helyszín és időpont: Művészetek és Irodalom Háza (Széchenyi tér 7-8.), október 19., 18.00

https://www.csgyk.hu/beszelgetes-csordas-gaborral
https://www.facebook.com/events/3330422100328825

|Pécs |ŐsziKönyvtáriNapok

Kapcsolódó alkotók: Csordás Gábor

Csorba_Győző_Könyvtár U>!
Könyves képek

„A világ csak tükör, amely mindenkire saját arckifejezését vetíti vissza. Ráncold csak a homlokodat, savanyú képpel néz vissza rád; nevess rá, és mindjárt kedves, vidám útitársat nyersz te is. Így hát minden fiatal embernek módja van a választásra.”
William Makepeace Thackeray: Hiúság vására

Kapcsolódó könyvek: William Makepeace Thackeray: Hiúság vására · Kathleen Tessaro: A parfüm titka · Lisa Kleypas: A szív doktora · Fábián Janka: A könyvárus lány

William Makepeace Thackeray: Hiúság vására
Kathleen Tessaro: A parfüm titka
Lisa Kleypas: A szív doktora
Fábián Janka: A könyvárus lány